Близо 25% от наскоро завършилите висше в България не се осигуряват в страната

Близо 25% от наскоро завършилите висше в България не се осигуряват в страната

© Associated PressБлизо една четвърт от завършилите висшето си образование в България през последните пет години не се осигуряват в страната. По-малко от половината висшисти пък работят на позиции, за които не се изисква високият ценз, през първите пет години след дипломирането си. Това показват данните от представената днес рейтингова система на висшите училища за 2015 година, цитирани от БНР.


Средният осигурителен доход на завършилите висше образование е 925 лева, а безработицата сред тях е под 4 на сто.


Най-ниска безработица - под 1%, и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование - над 90 на сто, за поредна година се наблюдават при завършилите медицина, фармация, стоматология и военно дело. Най-висока е безработицата при завършилите животновъдство, история и археология. Към тези специалности има и много малко желание от страна на завършващите средното си образование.
Водачи в класацията по доходи са завършилите информатика и компютърни науки в Софийския университет, които получават месечен облагаем доход в размер на над 3 хил. лв., и завършилите администрация и управление в Американския университет в Благоевград – над 2750 лв. Завършилите същите професионални направления, но в други висши училища, получават по-ниски доходи, като в някои случаи разликата достига четири пъти.


През последните години броят на кандидат-студентите в страната намалява и се очаква тази тенденция да продължи. В момента във висшите училища има повече места, отколкото кандидати, каза зам.-министърът на образованието Николай Денков при представянето на данните, цитиран от БТА.


"С промените в Закона за висшето образование поставяме правила, с които висшите училища трябва да се насочат към финансиране и поддържане на тези професионални направления и специалности, водещи до качествено обучение и до добра реализация на студентите на пазара на труда", заяви Денков. По думите му през следващите месеци висшите училища трябва да обърнат по-сериозно внимание на данните от рейтинговата система, защото от тези данни и резултати ще зависи финансирането им.


Мария Фъртунова, която оглавява дирекция "Висше образование" в МОН, коментира пред БНР, че законопроектът за висшето образование предвижда финансиране за приоритетни образователни и защитени направления – например инженерните и педагогическите специалности. В момента работна група изработва методологията за определянето на тези направления.


Проектът за развитие на рейтинговата система ще бъде финансиран и по новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 714 Неутрално

  отлично. да видим откъде ще се пълни НОИ за да се дава на заптиетата.

  седеньето го зголемува задникот
 2. 2 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 660 Неутрално

  За сметка на това милиционерите запазват социалните си придобивки и нивото на заплащане. Въпрос на приоритети

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  За история и археология е донякъде разбираемо, но безработни животновъди в една аграрна страна? Явно е време държавата да помисли и да изисква от новите фермери-животновъди професионална подготовка за кредити в този бизнес, както се прави в развитите страни. Не става въпрос за университетско образование, но поне за техникум или след-средно техническо което да подготвя хората. Иначе ще се влачим сред развиващите се страни вместо да гледаме примерите на Холандия или Германия в тази насока. Храната е и ще става все повече стратегически ресурс, а ветиринарното дело в страната е изоставено и модернизацията в селското стопанство никаква я няма.

 4. 4 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 499 Гневно

  Прави са,прави са тези хора,по какъв начин точно да ги накараш,с бой ли?Значи едните които са на заплата от тези млади хора,могат да получават,а те не могат,никой тях не ги пита добре ли се чувстват,полицията работи ли за тях!

 5. 5 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#1] от "Пипера е много лют":

  Оооо, не са само те. Ако бяха, с мед да ги намажеш- ами депутати и техните ДМС от по десетки хиляди левове, които тепърва щели да облагат с данъци, партийки с милиони субсидии, за да купуват изборите, цигани,...На опашката за събличане на последните ни ризи има много маймуни.

 6. 6 Профил на Trevor
  Trevor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И аз да мога, и аз не бих внасял и стотинка в НОИ.

 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  Близо една четвърт от завършилите висшето си образование в България през последните пет години не се осигуряват в страната.
  ------------------

  С това България дава своя дял да се помогне на развиващите се страни.

 8. 8 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 713 Неутрално

  "Водачи в класацията по доходи са завършилите информатика и компютърни науки в Софийския университет, които получават месечен облагаем доход в размер на над 3 хил. лв."

  Една от малкото области, в които държавата още не се е намесила ударно и е трудно да се монополизира.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#8] от "Pow":

  Абе и там се надува един балон в заплатите... Модерен е аутсорсинга, а и големите на запад има излишни пари за харчене. Като всяко нещо, ще е до време.

 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Разстроено

  Учен = безработен !
  ГАРАНТИРАНО от ГЕРБ !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 713 Неутрално

  [quote#9:"niakoi_si"]Абе и там се надува един балон в заплатите... Модерен е аутсорсинга, а и големите на запад има излишни пари за харчене. Като всяко нещо, ще е до време.[/quote]

  Така е, но малко или много хората правят продукт, вземат пари и после тея пари ги наливат в икономиката под една или друга форма. Освен това заплатите са горе/долу ОК в световен мащаб и за хора под 30 години без връзки и "мама и тате" е един от най-добрите варианти за честен доход. Казвам го от личен опит. Англичаните казват "make a hey, while sun shines", т.е възползвайте се докато можете. Не знам дали има професия освен лекарската и гробарската, в която има гаранции, че след 2-3 поколения ще я има.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#8] от "Pow":

  Глупости. Водачи в класацията по доходи са завършилите в СИмеоново и Библиотекарския университет/преподавателите са едни и същи/, които не разчитат на месечен облагаем доход.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 13. 13 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#12] от "mitko11":
  А защо забравяш югозападният в Благоевград , един единствен негов възпитаник без да е ходил 1 час на лекции , притежава половин България .А както е тръгнало скоро ще притежава и другата половина .

 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1761 Весело

  До коментар [#13] от "lout66":

  Възпитаника е спечелил от ТОТО-то, без да е пускал фиш. Не намесвай образованието там, където се печели по майчина поръка...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Това означава ли,че тези 25% , въобще не са в България.

 16. 16 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 677 Гневно

  "През последните години броят на кандидат-студентите в страната намалява и се очаква тази тенденция да продължи."

  Само за тази идиотщина министърът на просветата трябва да си подаде оставката!!!

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 17. 17 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 497 Любопитно

  [quote#16:"Йоаникий"]"През последните години броят на кандидат-студентите в страната намалява и се очаква тази тенденция да продължи."

  Само за тази идиотщина министърът на просветата трябва да си подаде оставката!!![/quote]

  Напротив, това ще им е за събуждане. В България, университетите са на принципа "колкото повече студенти, толкова повече пари ще влизат по джобовете", но ако няма желаещи да учат в страната, няма да има кой да им пълни джобовете. Разни измислени университети ще се затворят, а популярните ще трябва да измислят, как да привлекат изтичащите кадри.

  [quote#9:"niakoi_si"]Като всяко нещо, ще е до време.[/quote]
  На Запад вече е пренаситен ИТ пазара, затова всичко се изнася към Полша, България и Румъния (по-евтино е). Ако се произвеждат ИТ кадри, то са на високо ниво - инжинери и програмисти, по 100-ина човека на година максимум (във Финландия поне, тук образователната система е пряко обвързана с работния пазар и ако има пренасищане на кадри на пазара, приемът в университетите е допълнително ограничен).

  [quote#3:"daskal1"] а ветиринарното дело в страната е изоставено .[/quote]
  То и да има завършили ветеринари, бягат в чужбина. Нямаш си на идея, за какви кожодерства иде реч на Запад и как ветеринарите често вземат заплати наравно с хирурзи.
  За пример, във Финландия, ветеринарните клиники са само частни (три вериги има в цялата страна) и за записване на час за преглед на животно с размер на котка те одират към 50 евро (hospital fees, handling fees и прочее). Като отидеш за прегледа, стандартно отива от 100 евро нагоре, в зависимост от размера и вида на животното, като може дори да не си извадят ръцете от джобовете. Ако се наложи лечение или нещо елементарно тип кастрация, цените скачат от 300 евро нагоре.
  Това са само за животни тип домашни любимци, а си представете, как стоят нещата при коневъди, фермери и прочее.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK