Преговорите с полицаите ще започнат с "лесна" тема

Засега полицаите спират протестите си в очакване на разговорите около бъдещата реформа в сектора за сигурност. Следващия протест е насрочен за четвъртък, когато се очаква бюджетната комисия да обсъжда проектобюджета, с които се въвеждаха рестрикциите на заетите в сферата, довели до едноседмични протести

© Георги Кожухаров

Засега полицаите спират протестите си в очакване на разговорите около бъдещата реформа в сектора за сигурност. Следващия протест е насрочен за четвъртък, когато се очаква бюджетната комисия да обсъжда проектобюджета, с които се въвеждаха рестрикциите на заетите в сферата, довели до едноседмични протестиОт догодина за администрацията в МВР, в Министерството на отбраната и в ДАНС ще важат нормите на закона за държавния служител, а не както досега на законите за сектора на сигурността, т.е. ще отпаднат привилегиите за полицаи и военни. Това ще е една от промените, които се очаква управляващите да предложат на синдикатите в МВР на предстоящите разговори около реформата на системата, научи "Дневник" от източници в силовото ведомство. Отдавнашната идея вероятно ще бъде сложена на масата за преговори, защото досега не е предизвиквала съпротива.


В близките дни ръководството на МВР и синдикатите трябва да имат нова среща, след провала на разговорите миналата седмица. Очаква се дискусиите да започнат тези дни, но още не са насрочени.


По повод споровете и протестите около внесените от министерството на финансите поправки за орязвянето на бонуси и надбавки управляващите коментираха, че се обмисля рестрикциите да важат само за администрацията, не и за служителите "на улицата". Такава заявка направи и премиерът Бойко Борисов. Преди време пък финансовият министър Владислав Горанов предупреди в писмо ръководствата на силовите структури, че планира от 2016 г. да се въведе разграничението.
Засега обаче не е ясно как точно ще бъде направена промяната и това ще е въпрос на разговорите - кой ще трябва да мине по закона за държавния служител и кой ще остане по закона за МВР. Или пък дали съкратените по закона за МВР, които след това ще постъпят на работа в администрацията на ведомството, ще получат в пълен размер обезщетенията, които им се полагат при напускане на системата. Както и дали преструктурирането ще стане на етапи или ще е за всички, смятано от началото на другата година. Обмисля се и как да не се правят конкурси за всички, които трябва да преминат от едно качество в друго, тъй като организацията на хиляди конкурси би била непосилна задача.


С промяната обаче ще се постигне част от това, което управляващите целяха и с блокираните сега изменения - съкращаване на част от разходите за заплати и свиване на бонусите поне за част от заетите. За наетите по закона за държавния служител например няма да има индексация на заплатите с по 2 на сто годишно заради натрупан стаж, няма да има пари за храна, каквито на заетите по закона за МВР, няма да има толкова сериозни компенсации при напускане.


Вероятно на разговорите отново ще се обсъжда и свиването на компенсациите при напускане на системата поне за новопостъпващите. Както и въвеждането на някакъв вид позитивни финансови стимули за работа вместо увеличението на парите за всички само заради стажа.


Идеята е промените, които в момента ще се обсъждат със синдикатите, да минат заедно с вече внесените промени в закона за МВР, които са оповестени отдавна и са в деловодството на парламента. Те също ще облекчат част от бюджета, отделян за МВР.


Според измененията, които се очаква да заработят от догодина, всички услуги, предоставяни от министерството на гражданите, ще бъдат отделени в отделно държавно предприятие - Център за предоставяне на услуги. Така в МВР ще останат основно полицейски служители и държавната администрация, а в новото дружество ще работят хора по трудово правоотношение.


Новото предприятие ще поеме дейностите по издаването на лични документи, по изработване на защитени документи, печати и щемпели, по производството и монтаж на номерата на автомобилите и др. Униформените от "Пътен контрол" на КАТ обаче остават към МВР.


Предприятието ще се финансира основно от таксите, които се събират за услугите.


От МВР ще бъде отделена също и куриерската служба за секретни документи. Тя ще мине към Държавната комисия по сигурността на информацията. Предвижда се тези, които приемат, пренасят и доставят материали, съдържащи класифицирана информация, да имат право да използват физическа сила и помощни средства при опит за нерегламентиран достъп. Техните коли също ще са със специален режим на движение.


МВР вече няма да охранява безплатно някои обекти. За охрана ще си плащат БНТ, БНР, президентството, Народното събрание, Министерския съвет и др.


С внесените вече промени се залага и първата стъпка за разделянето на администрацията от действащите служители. Предлага се ако някой, който е зает по закона за държавния служител в системата на МВР, но отговаря на нужните изисквания, да може да преминава без конкурс на активна служба като полицай или пожарникар.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK