Президентът удостои Вселенския патриарх Вартоломей с орден "Стара планина"

Негово Светейшество Вартоломей беше удостоен с орден "Стара планина" I степен от президента Росен Плевнелиев

© Анелия Николова

Негово Светейшество Вартоломей беше удостоен с орден "Стара планина" I степен от президента Росен ПлевнелиевЗа усилията му за насърчаване на междурелигиозния диалог и за неговата ангажираност със съвременните проблеми на човечеството президентът Росен Плевнелиев удостои с орден "Стара планина" - I степен, Вселенския патриарх Вартоломей I.


Насроченият за вечерта брифинг на Вселенския патриарх Вартоломей изненадващо беше отложен 15 минути след обявения начален час. Архимандрид Дионисий обяви, че се е проточила срещата между Вартоломей I българския патиарх Неофит и заради последващите му ангажименти се отменя срещата с журналистите. Водещият на предаването "Вяра и общество" по БНТ Горан Благоев и журналистиката от в. "Дума" обявиха, че вселенският патриарх бяга от неудобни въпроси.


На церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2 присъстваха българския патриарх Неофит, водачи на основните вероизповедания в България, представители на Светия синод на Българската православна църква и на изпълнителната власт, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 
"Високо ценим многостранната дейност на Негово Всесветейшество за благото на православната църква, за укрепването и обогатяването на разбирателството и толерантността между всички християни, както и между различните световни вероизповедания. Негово Всесветейшество не изолира православната вяра от обществените дела, а, напротив, дири нейните социални измерения, като винаги търси съгласието и диалога", заяви държавният глава Росен Плевнелиев, след като удостои Вселенския патриарх Вартоломей I с най-високото държавно отличие.


Президентът определи като знаково за всички българи, че в деня на Свети Архангел Михаил духовните водачи на Вселенската патриаршия и на Българската православна църква отправиха благослов за всички български деца, в частност на децата на загинали в изпълнение на своя държавен дълг. "Още повече в трудни времена на растяща тревога в обществото от многото кризи по света и около нас имаме нужда от своите духовни водачи, които да ни покажат верния път, да дадат урок за чест и дълг, да се погрижат за духовното развитие на младите и на обществото като цяло", каза президентът Росен Плевнелиев.


В словото си държавният глава открои съпричастността на Вселенския патриарх с усилията за справяне с множеството предизвикателства на нашето време – насърчаването на диалога и мира, борбата със социалното неравенство и с климатичните промени. "Изключителният Ви ангажимент към опазването на околната среда Ви нарежда сред големите лидери на днешния ден, прозрели, че не сме наследили природата от родителите си, а сме я взели назаем от децата си", посочи българският президент.


"България е неразделна част от международните усилия за разбирателство и диалог между религиите. По добра традиция, нашите земи от векове са дом на някои от основните световни вероизповедания, които съжителстват в хармония. Силен знак за това съжителство може да откриете и в центъра на българската столица, само на броени метри от залата, в която се намираме днес. Тук, в сърцето на София, са изградени православна катедрала, католически храм, джамия и синагога, които съжителстват мирно от столетия. Като държавен глава полагам всички усилия за укрепването на разбирателството и толерантността между различните религии в страната. Мирното съжителство  между религиозните общности е повод за гордост за всички българи", заяви още държавният глава Росен Плевнелиев по време на церемонията.


"Нашата радост е по-голяма от отбелязания през последните десетилетия напредък и развитието на страната Ви като член на Европейския съюз и като самостоен държавен субект в тази сигурна международна институция. Особено обаче изтъкваме особената връзка на България и на поместната й Православна църква с напътствалата Вашия народ в православната вяра Вселенска патриаршия", каза Вселенския патриарх Вартоломей в благодарственото си слово.


Вселенският патриарх посочи, че в продължение на много векове след унищожаването на Българското царство в края на 14 век българският народ преживя множество изпитания, за да може да запази православната си вяра.


"Истинско чудо е, че въпреки гоненията и кланетата и въпреки тежките икономически последици, които носил след себе си фактът, че българите са християни, Вашият благословен народ остана верен на вярата на своите бащи и я съхрани с толкова жертви и реки от кръв. И днес Православната църква на България се възражда от пепелта и се подновява нейната младост, а народът Ви непрекъснато преоткрива корените и духовността си, търси Бога и жадува за Неговата истина, която единствена го води към благоденствието. На този възродителен духовен път на Вашата страна Вселенската патриаршия и лично наше смирение и днес, както и в миналото, винаги сме спътници", заяви Вселенският патриарх.


Той подчерта също така нуждата от подкрепа на църквата и на нейното дело, "за да доведе тя докрай стремежа си за нова евангелизация на народа си за благото и за напредъка на Вашето Отечество".


Президентът Росен Плевнелиев и Вселенският патриарх Вартоломей откроиха заздравяването на връзките и сътрудничеството с Вселенската патриаршия, за което допринесе и посещението на българския държавен глава в Истанбул през 2012 г.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 838 Любопитно

  Какво нещо?!?!?!?! Наследника на фанариотите с най-високото българско държавно отличие.............................

 2. 2 Профил на id
  id
  Рейтинг: 446 Неутрално

  - А защо?
  - Ами политически му работи...

 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Етнофилетизмът, осъден съборно от състоялия се в нашата катедра Велик събор пред 1872 г., пося тръни в отношенията на нашите две църкви и на цялото Православие и предизвика издигането за десетилетия на стената на схизмата, която според отците на Църквата представлява най-големият грях. Вселенската патриаршия по време на целия си приблизително двехилядолетен път е поддържала в църковното служение наднационален и надетнически характер, но наистина се е оказала в трудно положение през 19 век, когато установила, че православният народ взаимно се раздира от етнофилетистките сблъсъци и се разпада на части, които се бият една срещу друга, дори се стига и до отнемане с насилие на дара на живота, поради което и съзнателно патриаршията на събор отхвърли неудържимия национализъм като враг на единството и на мира на светата ни Православна църква.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Айде, държавата да награждава апологети на властничеството - нормално е.
  Ама УЧЕНИ да титуловат с почетни звания представител на мракобесието - това е абсурдно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 5. 5 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  На този събор през 1872 г. Антим I е низвергнат.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 6. 6 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  И нашите кюрета целиват уста, ръка, че и по-надолу....
  Пфу........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 7. 7 Профил на YinYang
  YinYang
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Напълно заслужено! Все пак е Вселенският Патриарх.

  When I am king you will be first against the wall, with your opinion which is of no consequence at all.
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8281 Неутрално

  Я да видим какво пише на страницата Българската патриаршия:
  http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=history.xml

  Раздразнени от успеха на българското църковно дело, гръцките духовници свикват на 29 август 1872г. голям гръцки църковен събор, който на 16 септември с.г. провъзгласява Българската църква и българския народ за схизматични. Налагането на схизмата тогава изобщо не впечатлява българския народ, който бърза да изгради свое собствено църковно ведомство, но схизмата тежи като позорно петно над нашата Църква.
  ...
  Българската екзархия след Първата световна война. Първата световна война завършва с погром за България и вкрая на септември 1918г. Българската екзархия изгубва отново македонските си епархии. По силата на Ньойския мирен договор от 27 ноември 1919г. от диоцеза на БПЦ отпада и по-голямата част от Струмишката епархия (Струмица, Радовиш, Валандово); погранични части от Софийска епархия (Цариброд, Босилеград) и Западна Тракия, в която от 1913 г. съществува Маронийската епархия със седалище Гюмюрджина. В Европейска Турция екзархията успява да запази Одринската епархия, която от 1910 г. до пролетта на 1932 г. е управлявана от архимандрит Никодим Атанасов (същият на 4 април 1920 г. е хиротонисан за Тивериополски епископ). На турска територия е устроена и временна Лозенградска епархия, която от 1922 до 1925 г. е управлявана от Нишавския епископ Иларион. После там е изпратен бившият Скопски митрополит Неофит, който управлява и съседната Одринска епархия от 1932 г. до смъртта си през 1938 г. След това за всички православни българи в пределите на Европейска Турция остава да се грижи Екзархийското заместничество. След смъртта на бившия Велешки митрополит Мелетий (14 август 1924г.) екзархийски заместници са бившият Охридски митрополит Борис (1924-1936 г.), Главиницкият епископ Климент (1936-1942г.) и Величкият епископ Андрей (1942-1945г.).

  [email protected]
 9. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 655 Неутрално

  неДостойно ест!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 10. 10 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 264 Неутрално

  този орден почнаха да го раздават като ваксина в бежански лагер... да се наредим на опашката и ние да си го получим?

  reddit.com/r/The_Donald/
 11. 11 Профил на YinYang
  YinYang
  Рейтинг: 308 Весело

  До коментар [#8] от "karabastun":
  До коментар [#5] от "qwertqwert":
  До коментар [#3] от "qwertqwert":

  Годината днес е 2015 !

  When I am king you will be first against the wall, with your opinion which is of no consequence at all.
 12. 12 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3519 Неутрално

  Протоколните думи, с които е обоснована наградата, ми се струват не на място, след като прочетох изказване и мисли на Вселенския патриарх:
  http://society.actualno.com/Vselenskijat-patriarh-Vartolomej-namekna-che-ne-schita-patriarh-Neofit-za-raven-news_506496.html

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Щом на Доган може да се даде орден "Ст.планина",значи на всеки може.

 14. 14 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1439 Гневно

  Ами това:

  http://www.segabg.com/article.php?id=776809

  "Богослужение на гръцки в храмовете по южното ни Черноморие се очаква да поиска Константинополският и Вселенски патриарх Вартоломей I при посещението си у нас от 8 до 10 ноември, съобщи БГНЕС"

  Май не се престраши да поиска тази глупост, но ордена - за какво?! "...за насърчаване на междурелигиозния диалог..."

  Така ли е смятал патриарх Вартоломей да насърчи религиозния диалог, като въведем гръцки за богослужение?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 15. 15 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Не виждам заслугата на Вселенския Патриарх,след като иска Богослужение на гръцки в Южна България,да се махне паметника на Антим Първи ,да си останем зависими от гръцката църква...

  Tony
 16. 16 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Прочетете и това... http://kostadin.eu/2015/11/08/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82/ особено последните три абзаца. И тогава на какво основание този "президент" връчва ордена на този фанариот?!?!? Току-що се изравни с Гоце с неговия орден за Сопо.а!

 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  МОЧА на секи км

  Дондук 2: за I-ва степен
  орда бе район отцепен.

  Намбър 1 (на Герб адреса)
  е на тайнствата, чудеса.

  "На церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2......"

 18. 18 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bramasole":

  Ще го гледаме в предаването на Горан Благоев той поне е истински и всичко казва както си е.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  На сборище от самозванци...

  Никоя партия не може да има монопол върху Естествен език,
  вкл. върху гръцки.

  Но са се напъвали и напъват.

  Исторически, християнството първо се разпространява най-вече на гръцки език и писменост.

  Което не прави християнството, разбира се, кощунствена собственост на гръцка партия, етнос, нация или мафия.

  Когато Константин Велики реформира Римската империя в християнска, официален език на империята разбира се е латински римки романски ромейски.
  Така продължава да е няколко века, въпреки че империята се разделя на Източна ромейска "Византия", католически Рим и пр. християнски държави.

  Източна ромейска "Византия" е ромейска империя
  с различни етно-династии на власт в различно време,
  вкл. еврейска, арменска и македонска.

  После едва на власт гръцка династия.
  Което не прави от провинция Гърция на провинция Тракия или Македония в Източната ромейска империя - гръцка национална държава.

  Кубратова България е съюзник на Византия.

  Аспарухова България е съседна на Византия силна държава още от 7 век. При Борис I и цар Симеон: България е християнска империя с изцяло Нова боголавеща писменост.
  С независима Българска православна църква в 917 г.
  Както и при Второто Българско царство на Иван Асен.

  още инфо

  The Timetables of History, by Bernard Grun

  До коментар [#5] от "qwertqwert":

  На този събор през 1872 г Антим е низвергнат....

 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3536 Любопитно

  МОЧА вимени Лелина

  Банкер на Годината или стана
  или Хидроинженер?

  До коментар [#13] от "rosiraycheva50._":

  Щом на Доган може да се даде орден "Ст.планина",
  значи на всеки може.

 21. 21 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Не виждам нищо лошо да бъде награден.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK