С 50 г. забавяне България е на път да уреди статута на чужденците без гражданство

В началото на септември нашумя казусът на чужденец, скитащ се по улиците на София във видимо тежко здравословно състояние. Законодателството в България обаче поставя него и такива като него пред няколко избора - да просят, да работят нелегално, крадат или умрат

© Дневник

В началото на септември нашумя казусът на чужденец, скитащ се по улиците на София във видимо тежко здравословно състояние. Законодателството в България обаче поставя него и такива като него пред няколко избора - да просят, да работят нелегално, крадат или умратСлед около 50 години умуване и забавяне, България най-сетне е на път да уреди статута на хората, попаднали на нейна територия, които по една или друга причина са без гражданство - държавите им на произход или са изчезнали, или в архивите им не се пазят доказателства и документи за съществуването им. На сайта за съгласуване на правителството са качени промени в Закона за чужденците, с които ще се създаде процедура за признаване на лицата без гражданство и уреждане на статута им.


В много европейски страни, включително и Румъния например, хората, които са без гражданство - които не могат да бъдат върнати в никоя друга държава, но и не отговарят на условията да бъдат признати за бежанци или имигранти, получават специален статут на търпимост или толерантност. Това им дава елементарни базисни права на здравеопазване, правна защита, подпомагане, а някъде - и на работа. Дава им документи, с които хората могат да докажат, че съществуват, че ги има.


В България обаче и до момента подобни разпоредби и правила няма. Въпреки двете конвенции на ООН за лицата без гражданство, приети от международната общност още между 1954 г. и 1961 г. България се присъедини към конвенциите едва през 2012 г. Но от тогава и до момента не е въвела нормите им в националното законодателство, което на практика означава, че така и не ги прилага.
Липсата на подобна уредба пък води до казуси, които от време на време нашумяват медийно, но след това заглъхват. Случаи на хора, които се скитат по улиците без право да напускат страната, без право на работа, на здравна помощ, на социално подпомагане, на правна защита. Без легален начин да оцелеят. А държавата нито знае колко са тези хора, нито къде са.


Според промените, които правителството се очаква да приеме в скоро време, "лице без гражданство" ще означава човек, който не се разглежда като гражданин на нито една държава в съответствие с нейното законодателство. Статутът ще се предоставя от Дирекция "Миграция" на МВР. Тя ще събира информация както от български, така и от чуждестранни институции, от посолствата на България, от Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН), както и от кандидата за това, че нито една държава не признава кандидата като свой пълноправен гражданин.


Самият кандидат ще трябва също да докаже или обоснове положението си на лице без
гражданство по отношение на мястото му на раждане, предишно местоживеене, гражданство на членовете на семейството му и родителите. Преди вземането на решение, Дирекция "Миграция" ще изисква и становище от Държавна агенция "Национална сигурност", Държавната агенция за бежанците и от Министерство на правосъдието. ДАНС може да проведе и интервю с
кандидата.


С кандидата ще има едно предварително интервю и едно подробно. На подробното може да присъства и представител на ВКБООН.


Решението за предоставяне или за отказ от статут трябва да бъде издадено до 20 дни от подаването на заявлението. При сложни казуси срокът може да бъде продължен с
още 60 дни.


Промените обаче не казват с какви права ще се ползват хората със статут на лице без гражданство. Не се казва ще има ли право на работа, на мудицински услуги, образование, социални помощи. Описано е само, че на лицето, придобило статут на лице без гражданство в България, което притежава разрешение за постоянно или дългосрочно пребиваване на територията на страната, се издава документ за самоличност "удостоверение за пътуване зад граница на лице без гражданство" със срок на валидност от пет години.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 453 Любопитно

  Добра новина, ако се осъществи! Трябва в една държава да има яснота за всеки - някой беше казал, че няма просперитет без прозрачност - а у нас крещим за такава!

  Яба-даба-ду
 2. 2 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 808 Неутрално

  баси олигофренската история. това означава, че трябва само да се окажа в центъра на София без паспорт, и да кажа ми аз съм мунчо от занзибар, и получавам паспорт за пътуване в ЕС. а познайте сега къде ще се отзоват няколко дестеки хиляди мигранта без паспорти....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 3. 3 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Машала!!
  Процедурата е такава, че да му уредим гражданството, ще ни струва повече, отколкото американците дадоха за обучение на боец от "умерената" опозиция.
  Личи си каквва усвояваща чиновническа ръчица е пипнала текстовете.

 4. 4 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 594 Весело

  Още:
  ...Не се казва ще има ли право ..., на мудицински услуги,..
  О, Паисий, Паисий!..

 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2188 Разстроено

  Май не само в това България изостава с 60 години...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Ония си хвърлят паспортите, а тия се загрижили за гражданството им?!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "държавите им на произход или са изчезнали"

  Как се случва това или е въпрос на лична гледна точка? Демек аз мога да кажа "За мен е няма оная хубава България от едно време", да цъфна в центъра на Люксембург и да поискам права и привилегии? ПРЕЗ ТОЯ ВРАТА В ПОЛЕТО НА ЗАКОН някои лесно ще се възползват, а други лесно ще забогатеят.

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  Надали някой ще спори, че статутът на такива трябва да е уреден.

  Но мен ме притеснява, че това "най-после" е заради имигрантите, които се очакват.
  И понеже нашичките се сещат да се напънат само когато яйцето е опряло на дупето ... Та явно е опряло ...
  Остава да уточним само колко е голямо яйцето
  И дали няма да ни пръсне ... таковата ...

 9. 9 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Хайде всички Близкоизточни мангусти - юруш на Българските паспорти!

 10. 10 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 421 Весело

  СТАТУС, научете се бре, пише се СТАТУС - положение )превод от латински)
  Статут - означава нормативен документ, указ, наредба - превод от латински.
  Особено когато става дума за международни документи, там се прави ОГРОМНА разлика.
  Само в България си нагаждаме значения на думи, които в цял свят значат едно, но у нас съвсем друго.

  Да не говорим за огромната разликата между Бенефициент/Бенефициер. Ама то в държавни документи си го пише "Бенефициент по европрограма.
  Тъпанари, получателите са Бенефициери, защото получават облаги по договор склюен между държавата и ЕС, а държавата е Бенефициент, защото е гарант по изпълнение договора.

  Г-жо Колева,
  оправете си речника и терминологията, особено когато пишете по материя, третираща правото.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 11. 11 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  "Промените обаче не казват с какви права ще се ползват хората със статут на лице без гражданство. Не се казва ще има ли право на работа, на мудицински услуги, образование, социални помощи. "

  Звучи малко странно..
  Като да подпишеш договор, в който размера на заплащането да е отбелязан с Х, за по-късно уговаряне..

  Fail with honour then succeed by fraud
 12. 12 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Никой не знае къде са и колко са хората без гражданство в България. Новите пришълци, които нямат документи, не са регистрирани никъде и не се знае къде се подвизават към кои ще бъдат включени. Как ще се различават хората без гражданство и прииждащите орди без документи, които не желаят да докажат произхода си и обикновено лъжат от къде идват?

 13. 13 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Процедурата за арабизиране и турцизиране на България тече в пълен ход. Платените подкупни политшарлатани за малко парички са готови да продадат всичко. Сега всеки арабин който каже че няма паспорт ще бъде бързо натурализиран от местанта политшарлатания.

 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#13] от "sqrt":

  не се безпокой ,вече няма араби дето да се бъркат да искат да останат тук , даже циганите ни избягаха и сега ни е скучно без гетата

 15. 15 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#14] от "edin drug":

  Ти от марс ли си се включил? Циган в Бг колкото искаш. А в Парламента крадат като за цяло гето цигани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK