Съдът гледа делото за източени сметки в "Инвестбанк", свидетели разказаха за непазарни практики

Съдът гледа делото за източени сметки в "Инвестбанк", свидетели разказаха за непазарни практики

© Анелия НиколоваДвама свидетели по делото "Инвестбанк" за източване на сметки на клиенти на банката разказаха за близките отношения между мажоритарния акционер в банката Петя Славова и бизнесмена Борислав Манджуков на поредното заседание по случая днес в Софийския градски съд (СГС). Част от източените пари са от фирмите на убития през 2014 година Манджуков. Той е имал лично уговорен със Славова депозит с лихва над пазарната.


За източването на парите е обвинен бившият главен счетоводител на банката Петър Маринов, а във връзка с изтеглена на каса сума в брой от Маринов е привлечен и бившият изпълнителен директор Владимир Владимиров, съобщава e-vestnik.bg.


За приятелските отношения между Петя Славова и Борислав Манджуков разказаха сестра му Моника и Симеон Симеонов, валутен дилър, който е работил с Манджуков. Симеонов разказа, че е ходил с Манджуков на рожденни дни на Славова, а също знае за близостта им от коктейли и събития, на които ги е виждал. Моника Манджукова също потвърди за близостта между двамата, но каза, че след като брат й влага парите си в Инвестбанк отношенията му със Славова силно се влошават. Тя каза, че той е депозирал парите си там заради много добрите условия, които лично е уговорил с банкерката. Симеонов каза, че лихвата по депозита му първо е била 9 %, а впоследствие стига до 10,25%.
СГС не може да призове за разпит трима свидетели по делото въпреки многократните опити на съдебната администрация и полицията. Двама от търсените за разпит свидетели се намират в чужбина - в Италия и Гърция, а един от тях в България, но въпреки това досега не се е явил.


Съдия Вера Чочкова заяви, че ако страните не държат на разпитите на тези хора, те могат и да не бъдат призовани. Тя се усъмни, че те ще се появат след многократните опити да се случи това. Адвокатът на Маринов, Ваня Траянова заяви, че държи на разпита на единия свидетел, защото е подписал редица документи, които са от значение за бившия главен счетоводител. След кратко съвещание съдът реши свидетелите в чужбина да бъдат призовани отново, а този, който се намира в България, да бъде доведен до съда принудително.


На миналото заседание на 1 октомври бяха разпитани Петя Славова и Петър Маринов. Той заяви, че тя го е принуждавала да съдейства при прехвърлянето на големи суми пари от клиенти на банката към фирми с управители и собственици - нейни подставени лица. Маринов каза, че е правил това, защото Славова е заплашила него и семейството му със смърт. Славова заяви, че е контактувала с Маринов само по делови въпроси и изрази мнението, че "мозъкът" на операцията е Владимиров, а бившият главен счетоводител - само изпълнител.


Първото заседание на делото срещу Маринов и Владимиров започна на 4 май тази година.


Делото продължава на 17 декември от 10:00 часа.


Случаят "Инвестбанк" доби популярност с търговското дело, което дружеството на Манджуков "Месокомбинат Варна - АД", управлявано от майка му Евгения, води срещу банката за 9 милиона лева. На втора инстанция се яви адвокат, който представи фалшиво пълномощно, че представлява месокомбината и заяви, че дружеството се отказва от иска, въпреки че вече е спечело делото пред СГС. Софийският апелативния съд прие твърденията му за истина и прекрати производството, но Върховния касационен съд отмени решението като незаконно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK