Сагата с изборите започна и в съда

Дали Административен съд София ще направи повторно преброяване на гласовете предстои да се разбере на 18 ноември

© Надежда Чипева

Дали Административен съд София ще направи повторно преброяване на гласовете предстои да се разбере на 18 ноемвриАдминистративният съд в София даде ход на делото за касиране на изборите за кмет и общински съветници в столицата по жалба на БСП. 21 жалби, освен тази на левицата, бяха обединени в едно дело. То бе насрочено за 9 ноември. Тогава обаче съдът го отложи, заради отсъствието на единия жалбоподател – Емил Емилов Димитров. Днес той присъства заедно със своя адвокат.


"Още след първия тур обявихме, че ще внесем жалба за цялостно касиране на изборите за кмет на София и за общински съветници. Основание за това ни дават близо 80% от протоколите, които са поправяни и преправяни в изборната нощ на ужаса в Арена "Армеец", каза Калоян Паргов, когато внесе жалбата в ОИК - София. 


Повечето от жалбоподателите искат повторно преброяване на гласовете, като ответниците - трима представители на ОИК - София, се обявиха категорично против повторното преброяване и заявиха, че жалбите са неоснователни. Освен жалбоподателите и ответника от ОИК като страна бяха конституирани и заинтересовани страни. Силвия Христова, избрана за общински съветник от листата на ГЕРБ по схемата на феномена 15/15 се обяви от името на заинтересованите страни против повторно преброяване и за отхвърляне на жалбите.
Единият от жалбоподателите поиска по делото да бъдат изслушани 355 свидетели, а на разположение на съда са 1557 заверени преписи от протоколи на СИК.


Поради множество доказателствени искания, големият обем писмени доказателства, представени от ответника по делото, както и заради това, че 14 от жалбите постъпват в края на работния ден на 6-ти ноември, последния възможен ден за сезиране на съда, той е дал срок на страните до 12 ноември да се запознаят с всички доказателства, представени от насрещната страна и да изготвят писмените си становища. Тези, изпратени по пощата, но непристигнали до края на работния ден на 12-и няма да бъдат приети за изпратени в срок. Поради намалените срокове за произнасяне с решение – 14 дни, вместо един месец, както е по други административни дела, съдът указа на жалбоподателите да конкретизират извършените нарушения, да представят конкретни протоколи от конкретни СИК и да обяснят как са се отразили те на изборните резултати.


Следващото заседание е насрочено за 18 ноември.


Друго искане, на партия "Зелените" и кандидата за кмет Мария Календерска, за спиране решението за встъпване в длъжност на новите съветници, не бе уважено.


Срещу избора на Йорданка Фандъкова за кмет на София са внесени три жалби до момента. Първи жалба е подал Николай Гацев, председател на клуб на СДС в район "Оборище". Втората е от кандидата на коалиция "БСП Лява България" Михаил Мирчев в лично качество, а третата е от името на БСП. Оспорват се и изборите за кметове на районите "Студентски", "Оборище", "Овча купел", "Възраждане", "Триадица" и "Младост".


Загубилият на балотаж кандидат за кмет в Пловдив от Патриотичния фронт Славчо Атанасов също е подал жалба за касиране на резултата в Административен съд - Пловдив, пише БГНЕС.


Кой, къде, какво обжалва? 


Изборите от 25 октомври, както и последвалият на места балотаж от 1 ноември станаха причина за образуването на десетки дела в административните съдилища (АС) в страната. "Дневник" направи справка за техния брой в няколко градове и спорни места като София, Пловдив, Стара Загора и Добрич.


Подадени жалби и образувани след това дела не е малък. На места се обжалва избора за общински съвети във всички общини на областта, като във Видин например, където имат регистрирани 30 жалби. В други общини, където за кмет се борят основно кандидатите на две различни формации при победа на кандидата на едната формация последва обжалване от другата и обратното, както е в Разград между ДПС и "Обединена България" на Илиана Раева. 


В Административен съд - Разград, има образувани 10 дела от много повече входирани жалби. Реформаторският блок обжалва изборите за кмет и общински съветници в Цар Калоян, както и за общински съвет в областния център. Няма жалби от ГЕРБ и БСП в района. В морските градове също има недоволство от проведените избори и желание за касирането им. Във Варна има образувани 11 дела, в Бургас делата са 6, където се оспорват избори в Поморие, Несебър, село Габър и самия Бургас.


В Шумен заведените дела са единадесет, инициатори за които са както от ГЕРБ, Реформаторския блок, така и отделни кандидати. В Кюстендил са 24, публикувани на сайта, в Хасково са 9 изборните дела. Седем са в Благоевград, където се обжалват решения на общинските избирателни комисии в Банско, Струмяни, Кулата, Гоце Делчев, Петрич и Благоевград. Тридесет и четири са делата във Враца, което прави градът своеобразен първенец по оспорване на изборния процес. Габрово – 11, Ямбол – 6, Монтана - 9, Смолян - 10 жалби, Русе – 10, Търговище – 14, Пазарджик – 7, Перник има 6 образувани дела от много постъпили жалби и това само допълва статистиката. Всички отговори към нас бяха с уговорката, че това е "за момента", като жалби продължават да пристигат по съдилищата в страната. Делата в Плевенския АС и Сливенския АС могат да бъдат видени на сайтовете им.


Как съдилищата комуникират с медиите


Съдилища като тези в Стара Загора, Варна, Враца, Габрово, Ямбол, Монтана, Плевен и други имат сайтове, в които може да бъде намерена необходимата информация от обществен интерес. Има друг вид съдилища, при които макар да нямат така добре развити сайтове, също лесно се достига до търсените данни, поради професионалното отношение на деловодители или административни секретари, които свързват искащия информация с отговарящия за това в съда, както е в Перник, Велико Търново, Видин и Силистра.


При други достигането до информация е малко по-затруднено, както е например в административните съдилища в София-област, Ловеч, Кърджали, където няма информация на сайтовете за заведени дела във връзка с местните избори и връзката по телефона също не е лесна. Някъде не вдигат, другаде не знаят към кой служител да препратят искащия информация.


В някои от административните съдебни институции има предвидена длъжност за връзки с медиите, както е например при АС София-град и Варна. Другаде, където са преценили, че този щат може да бъде спестен, търсещият информация се препраща към председателя на съда или негов заместник или човек с друга длъжност, натоварен да комуникира с медиите, както е в Шумен, Перник или Силистра. И в двата случаят достъпът до информация е лесен и професионално поднесен. Макар и да не са свикнали често да споделят с медиите своята работа, административните съдилища в България са намерили начин да поднасят новините с обществен интерес на хората.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Това не е сага, а съвсем друг жанр: политическо-криминална мелодрама с елементи на безочие!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 2. 2 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всъщност, има ли някой който да се съмнява в чутовно манипулираните местни избори.
  Въпроса е зададен не към тези които ги манипулираха. Те си знаят.

 3. 3 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Моля съдът да приключи бързичко с тази сага, че има по важни работи за вършене!

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#2] от "StanDim":

  Нокой не се съмнява, но Темида е с превръзка.Повече ѝ прилягат 3-те маймунки-Не чух, Не видях ,Не знам

 5. 5 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "ralita68":


  [quote#3:"ralita68"]Моля съдът да приключи бързичко с тази сага, че има по важни работи за вършене! [/quote]
  Ако съдът приключи БЪРЗИЧКО с тази сага, важната работа за вършене е обявяването на диктатура.

  Трябва да се отбележи, че за ВАЖНАТА работа помагат от Реф. Блок. (Както навремето Н. Петков е помогнал на комунистите)

 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Жалби- жаби - жалби... БСП -то прави сага

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Горките, как им се иска касиране и избори до дупка с напразната надежда да спечлят (същото важи и за Лилковците)

 8. 8 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#5] от "" По лошо от дъщеря-проститутка е син журналист. "":

  Това е някаква мантра,която удобно да тушира безсилието на червение! Кой в 21в. ще допусне диктатура и то в страна от ЕС! Както си спомням предната тройна се опита да се наложи с подобни диктаторски методи, видя се докъде стигна!
  А тази сага с изборите, ще се използва известно време за мятане на разни сензацийки и ще приключи безславно докъм президентските избори!

 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Леле.колко са жалки..и всичко това платено от данъкоплатеца. Буфосинхронада бих казала, но тя е все пак професионален перформанс в театралното Изкуство. А тия службогонци нямат много общо с изкуството.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Не ми се мисли какво ще бъде на президентските избори

 11. 11 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Съдебната сага е следствие от пърформанса "ГЕРБ прави избори". Не може да се отрече, че бяха произведени по най-нескопосан начин. Като се мине по цялата верига - некомпетентни СИК, ОИК и ЦИК, се вижда какво значи профанация в изборната администрация. Тези комисии са представителна извадка на административния капацитет на Републиката. И на природонаселението й.

  vesela
 12. 12 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 340 Разстроено

  [quote#2:"StanDim"]Всъщност, има ли някой който да се съмнява в чутовно манипулираните местни избори.
  Въпроса е зададен не към тези които ги манипулираха. Те си знаят. [/quote]

  До коментар [#2] от "StanDim":

  Да, те си знаят, ние също знаем и нищо не правим. По лесно е така, да си приказваме и да се питаме защо това се случва. Само че трябва да питаме ТЯХ, защото на следващите избори пак ще е така. Или може би по- така, ще "спечелят" с 99%

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 13. 13 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  ЖАЛките обЖАЛват... жалкари...

  Няма шики-мики.
 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  [quote#2:"StanDim"]Всъщност, има ли някой който да се съмнява в чутовно манипулираните местни избори. [/quote]

  Приказките за чутовни манипулации са просто част от стратегията за разклащане на държавата от камуняките. Повтарянето на лъжи и плюенето никога не водят до добър резултат.

  Няма шики-мики.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK