Шефът на БАН Стефан Воденичаров ще бъде издигнат за кандидат-президент

Стефан Воденичаров, председател на БАН

© Георги Кожухаров

Стефан Воденичаров, председател на БАНПредседателят на БАН и бивш министър на образованието за кратко в първото правителство на Бойко Борисов - акад. Стефан Воденичаров, ще бъде издигнат за кандидат-президент. Номинацията му ще бъде обявена утре - година преди президентските избори, на пресконференция на инициативния комитет в негова подкрепа в БТА.


По информация на "Дневник" кандидатът му за вицепрезидент ще е единствената жена премиер - служебен министър-председател от октомври 1994 г. до януари 1995 г. Ренета Инджова. Двамата с Воденичаров са в основата за връчване на званието "Доктор хонорис кауза" на БАН на Вселенския патриарх Вартоломей I преди ден, както и за награждаването му с орден "Стара планина" - първа степен.


"Единството на нацията се олицетворява от президента и президентската институция. Днес България има нужда от президент – обединител на нацията, безспорен авторитет, без пристрастия към отделни кръгове и партийни цветове, от истински държавник и патриот. Такъв човек е председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров – международно признат учен и един от най-успешните ръководители на академията през нейната вековна история", се посочва в съобщението за предстоящата пресконференция на инициативния комитет.

В него влизат проф. Валери Стефанов – литературовед и писател, акад. Георги Марков - историк, акад. Светлин Русев - художник, проф. Петър Киров – олимпийски шампион, Тома Томов – журналист, Русана Стефанова – адвокат. Кандидатурата на Воденичаров е подкрепена още от акад. Антон Дончев,  Асен Ошанов,  Ангел Симеонов, акад. Благовест Сендов,  Бранимир Ботев, Величко Минеков, Владислав Славов,  Веселина Баева,  Гиньо Ганев,  Григорий Вазов, Георги Мърков, Емил Стойчев,  Иво Хаджимишев,  Йоана Буковска, акад. Кирил Боянов, акад. Крум Дамянов,  Маргарита Цанова, Ники Сотиров, проф. Огнян Герджиков,  Павел Койчев, проф. Стефан  Киров, проф. Рупен Крикорян, епископ Тихон, проф. Христо Пимпирев, Цвета Маркова и др., се казва в съобщението.
Воденичаров стана председател на БАН през декември 2012 г., когато наследи на поста починалия академик Стефан Додунеков. Дотогава беше шеф на Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски".


Стефан Воденичаров оглавяваше инициативния комитет в подкрепа на тезата за развитие на ядрената енергетика в България чрез строеж на нова атомна централа на състоялия се през 2013 г. референдум. Комитетът беше подкрепен от БСП.


В средата на октомври бившият председател на Народното събрание при НДСВ проф. Огнян Герджиков коментира в интервю за в. "24 часа": "Ако ме питате кой трябва да е следващият президент, имам два отговора. На първо място, най-полезен за България би бил Симеон Сакскобургготски с огромния авторитет, който има навън. Но това може да стане само при изричната и категорична подкрепа на ГЕРБ. И ако този вариант не сработи, втора силна фигура според мен е тази на сегашния председател на БАН – акад. Стефан Воденичаров. Това са две подходящи за президентския пост фигури."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK