Отпадат 12 средищни училища заради липса на необходимия минимум деца

Отпадат 12 средищни училища заради липса на необходимия минимум деца

© Анелия НиколоваМинистерският съвет актуализира списъка на средищните училища (в които учат деца от населените места без училище), което се налага заради променения брой ученици за учебната 2015/16 година и извършената проверка на пътуващите към средищните училища. 


От актуализирания списък отпадат 12 средищни училища поради липса на необходимия минимум ученици, съобщава пресцентърът на правителството. Добавено е и едно ново училище – ОУ "В. Левски" в село Прилеп, община Сунгурларе. Според Закона за народната просвета в средищните училища се обучават най-малко 10 ученици до 16-годишна възраст от населените места, в които няма съответно училище.


Така общият брой на средищните училища за настоящата учебна година става 783. Те се намират в 640 населени места в 241 общини. Общо 193 980 са учениците, които посещават средищните училища, а пътуващите до 16-годишна възраст деца са 42 891.
"Транспортът на учениците се организира по специална наредба, а необходимите средства за целодневна организация на учебния ден и за хранене в столовете в средищните училища се осигуряват целево от централния бюджет или от европейски фондове и програми", се уточнява в съобщението.


На средищните училища се предоставят допълнителни средства от централния бюджет - за транспортни разходи и  за целодневна организация на учебния ден и за столово хранене за пътуващи ученици от І до VІІІ клас в размер 474 лв. за едно дете за бюджетна година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK