Световната банка: Съдебната система може да се финансира и чрез вътрешни реформи

Световната банка: Съдебната система може да се финансира и чрез вътрешни реформи

© Надежда Чипева, КапиталСъдебната система може да си осигури финансиране, но и чрез вътрешно преструктуриране. През последните години непрекъснато расте броят на съдиите и те са изключително много. Само четири държави харчат повече от България за съдебната система по отношение на БВП на глава от населението (Босна, Черна гора, Сърбия и Обединеното Кралство-Северна Ирландия).


Това са част от констатациите в доклад на Световната банка за функционирането на съдебната система у нас  от 2008-а до 2014 година. Документът беше публикуван на сайта на Министерството на правосъдието, а резюмето му беше разпечатано и предоставено на депутатите от правната комисия, които обсъждаха и приеха бюджетът на съдебната власт, предложен от правителството.


Световната банка препоръчва кадровият орган на Темида и министерствата на правосъдието и финансите да постигнат споразумение за средносрочна стратегия за финансиране на съдебната власт: 
"Такова споразумение може да се основава на план за преструктуриране на съдебната система, който води до по-ефективна система на съдилищата с по-справедливо разпределение на работната натовареност (чрез пренасочване на съдии, консолидиране на съдилища и свиването на съдебни и щатни длъжности, когато това е необходимо), които могат да бъдат изцяло финансирани, без да се прибягва всяка година до дебати и несигурност, свързана с допълнителните бюджетни искания."

В доклада се посочва, че България получава


"голяма по мащаб" помощ за укрепване на върховенството на закона от Европейския съюз и други международни организации.


В резултат, годишното разпределение на бюджета може да е било по-високо от това, което би било иначe.


В сравнение с други държави-членки на Съвета на Европа България изглежда доста добре при разглеждане на параметрите процент на приключени дела и продължителност на разглеждане на дело, пишат още експертите.


През последните седем години - от 2007 година до 2014 година бюджетът на съдебната власт постоянно се увеличава, а в същото време разходите в съдебната система са били по-високи от първоначално одобрения бюджет през всички години. Освен през 2009 г., когато функцията по разследване е прехвърлена от съдилищата в полицията, отбелязват още експертите.


В годините между 2008 година и 2010 година се увеличават и делата, отчитат от Световната банка. Спад се забелязва след 2011 година. "Ако тези числа на натовареност с дела се сравнят с нарастването на броя на професионалните съдии на 100 000 жители на 31.3 през 2015 г., виждаме, че броят на съдиите в България е нараствал, въпреки намаляване на населението и намаляването на броя на входящите дела.


Този анализ може да се използва в подкрепа на замразяването на броя на щатните съдийски длъжности и пренасочване на съществуващите работещи съдии


въз основа на разпределението на натовареността с дела", отбелязват в доклада. От 29-те окръжни съдилища, в 13 натовареността е много ниска – по-малко от 10 дела на месец. Има и шест районни съдилища, където делата са под 20 на месец на един съдия. Предложението е една част от съдиите да бъдат пренасочени към силно натоварените окръжни и районни съдилища.


Всички "за" за закриването на съдилища


При обсъждането на бюджета за следващата година в правната комисия в парламента всички  - представители на изпълнителната и съдебната власт - се обединиха около тезата, че е необходимо прекрояване на съдебната карта. Парите за системата за 2016 година по проекта на министерството на финансите са с близо 50 млн. лв. повече - 518 млн. лв. Първоначално искането на ВСС беше за още 40 млн. лв.


"Никога досега не сме били свидетели на такова доближаване между исканото от ВСС и предлаганото от правителството. Това се случва не заради усилията на изпълнителната власт, а защото виждаме насреща реална готовност да се напраят реформи и да има растеж на качество и ефективност", подчерта министърът на правосъдието Христо Иванов и призова: "Трябва да спрем да се държим все едно още сме девет милиона и имаме петрол. Трябва да се случи оптимизация" 


Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов очерта разписаните средносрочни и дългосрочни мерки за промяна на бюджета на съдебната власт, чрез които ще се постигне по-голяма ефективност и отчетност. Тези мерки са били представени на финансовия министър Владислав Горанов при срещата им преди няколко седмици.


"България не е същата като преди 20 дгодини и не може да се поддържа тежка и тромава съдебна система Идеята е съдебната система да се направи по-ефективна, а не просто да се отрежат някакви разходи, обяви Панов, говорейки за прекрояване на съдебната карта.


По тази тема той обяви, че ще е необходима помощ от депутатите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Световната банка е "изумена" от многото съдии в България
  Международната институция препоръчва съкращаване и пенсиониране на магистрати
  онтрастът между свиващо се население на България и увеличаването с почти 32% на броя на съдиите на 100 000 жители е "изумителен". Това е един от изводите в детайлния анализ на Световната банка за българската съдебна система в периода 2008-2014 година. Документът е публикуван през ноември.

  За последните седем години броят на съдиите на глава от населението се е увеличил с 1/3, докато средното увеличение за държавите от ЕС е 4.2%. Това налага мащабно преструктуриране на съдебната система, посочва Световната банка.
  Средната натовареност на съдия в страната е 30 дела месечно. Въпреки че натоварването изглежда голямо, повечето дела не са със сериозна правна сложност и се решават бързо. Най-ниско натоварените районни съдилища са в Търговище (5.5 брой дела месечно), Монтана (6.5) и Кърджали (6.2). За сравнение в Софийския районен съд гледат по около 80 дела месечно. Тази диспропорцията трябва да бъде намалена.

  В общо 13 окръжни съдилища в страната (близо половина от всички) натовареността е по 10 дела на месец. Има шест районни съдилища с по-малко от 20 дела на месец. В апелативните съдилища имат по 8 дела на месец, макар и със значително по-голяма правна сложност.

  Безспорно най-лека е службата във военните съдилища и следствието, става ясно от доклада. В страната има четири военни съдилища с 19 съдии, които гледат по... две дела месечно. Препоръката е те да се закрият и да се създаде един централен военен съд.

  Световната банка настоява за намаляване на хората в Националната следствена служба, където всеки следовател има по 12 дела, но на година. Тук съкращението трябва да обхване поне 80 следователи, които са близо половината от състава на институцията.

  Проблем в Националното следствие е и ниската ефективност. Въпреки слабото натоварване следователите успяват да приключат само половината от делата си, а накрая излиза, че постигат по 0.6 осъдителни присъди годишно.

  Проблем има с раздутата съдебна администрация. На един съдия в България се падат по 2.7 съдебни служители, което е един от най-високите коефициенти в Европа. Проблемът може да се реши със закриване на съдилища.

  "Правителството може да обмисли възможността да позволи на (излишните) съдии да се пенсионират или да бъдат назначени на други позиции в държавната администрация като алтернативен изход вместо промяна на закона", се казва в доклада. Със спестените пари се препоръчва увеличение на заплатите в съдебната система и по-големи инвестиции в нея.

  Албания е единствената държава, която плаща по-ниски заплати на своите съдии от България. Въпреки това, съотношението на заплатата на съдия в сравнение със средната заплата в България е една от най-високите в Европа. Само в Румъния заплатите са по-високи по този показател.

  Отделно Световната банка предлага прекратяване на практика по командироване на съдии, защото така се създават съмнения, че някои се фаворизират за сметка на други. Институцията настоява за децентрализация на системата, защото ВСС в момента има твърде големи правомощия. Банката предлага да се позволи на съдилища да задържат някакъв процент от таксите, които събират.

  Другите предложения са за съкращаване на всички незаети съдийски щатове като първа стъпка за преструктуриране на системата, прехвърляне на съдии от ненатоварени към натоварени съдилища и двойно намаляване на апелативните съдилища. Световната банка настоява и за въвеждане на по-високи съдебни такси.

  Когато се тегли чертата излиза, че всеки българин плаща по 30 евро годишно за издръжката на своите магистрати, което е два пъти по-малко от средното за Европа. Тук става дума за континента Европа, а не само за ЕС. Като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) България дава 0.54% за съдебната си система, което вече е два пъти по-високо ниво от средното - 0.33%. Въпреки това съдебната система остава недофинансирана, защото 98% от разходите отиват за издръжка.

  Световната банка препоръчва на ВСС, правосъдното и финансовото министерство да постигнат споразумение за средносрочна стратегия за финансиране на съдебната власт. В доклада България е похвалена за "доста задоволителна бързина на съдебните дела".
  медиапул, днес

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Няма нужда Световната банка да дава акъл на нашата съдебна система как да си осигури финансиране. Все 1 да продава на краставичар краставици.

 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Съдиите са ни много,но правосъдие няма!
  Затова час по-скоро реформа в правосъдието и то до кост!Може и ампутация!

  Tony
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Весело
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  Ако заделят 10% от рушветите, могат и без никакъв бюджет!

  Скоростен индекс "Y"
 6. 6 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Аксиома на Съд и МВР: качеството е обратно пропорционално на количеството.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Ами далавера си е да си съдия, кое по точно не и е ясно на Световната банка !!! А в една работа има ли далавера, назначаваме наши ора.

 8. 8 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1756 Весело

  Обединеното Кралство-Северна Ирландия

  Дневник, да не сте обявили конкурс за най-голяма глупост?
  Интересно ми е с какви очи журналисти пишещи неграмотно и явни глупости имат претенции как другите си вършат работата.

 9. 9 Профил на inlineonline
  inlineonline
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Случайни хора в правосъдието няма!
  По тататово време, трябваше баща ти и майка ти да са върли комунисти, да са убили поне 20 човека от елита преди 1944 год и те взимаха за съдия! Наши хора!
  Сега в правосъдната система са техните деца и внуци!
  Някой да е видял комунист да работи.На тях им дай само да крадът, лъжат и да съсипват всичко да което се докоснат!

 10. 10 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 664 Любопитно

  Мнението ми е солидарно с коментарите по-горе. Най-много пари се въртят в съдебната власт и затова истинска такава няма.
  Трябва всичко да се измете и най-строги наказания при получаване на пари, имоти и облаги от страни по дела с цел решаване в тяхна полза.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8203 Неутрално

  "за разлика от предишни години бюджетът е изготвен съобразно това какви реформи ще бъдат предприети."
  Значи на реформите им трябват повече пари.Няма правосъдие,но съдии бол.Всеки университет произвежда юристи,един от друг по-неграмотни.Частните фирми даже вече и за юристконсулти не ги вземат,а си наемат външни,но квалифицирани.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Много е странно банкери да дават акъл за организация в съдилищата и да дават акъл колко съдии са нужни! Типично по либертариански!

  По-разумно е съдебната система да се самосезиза за банковите измами и подвеждащите им реклами! Ако банковата система на протежетата на Световната Банка извличаше по-малко милиарди печалби от скромната ни бедна държава щеше да има достатъчно пари за съд , прокуратура и полиция!
  Да не говорим за държавното финансиране и префинансиране което явно се прави под натиск от Световната Банка и едни 15-16млрд. бързо изчезнаха и пари пак няма!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4995 Неутрално

  Предвид РУШВЕТИТЕ,които се въртят
  повечето прокурори и съдии
  могат да работят и БЕЗ ЗАПЛАТИ
  Вън от шегата,
  В момента България е страната
  с най-много ПРОКУРОРИ,МИЛИЦИОНЕРИ
  И СЪДИИ на ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО в ЕС
  Почти
  ПЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ от преди 10.11.1989

 14. 14 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  СБ разсъждава от собствената си монетарна камбнария, докато основните проблеми на съдебната ни система са пренатовреността и корупцията, а не финансирането.

 15. 15 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  И то само на основа на статистика!Да се видят първо те от СБ какво, колко работят и колко получават.Щото съм им виждал тесногръдата, клиширана експертиза и тлъстите заплати и екстри.
  Един районен съдия в България има един сътрудник-секретар на състава и в 1/4 бройка в деловодството. Получава годишна заплата от 20 хиляди лева(номинал 10 хил.евро) или по паритет на покупателната способност(РРР) 20 хил.евро, а в Западна Европа магистрат от същия ранг получава поне 4-5 пъти по-висока заплата(по РРР) и несравнимо повече социални придобивки и престиж.Но някой услужлив български сътрудник е писал материала, това е със сигурност. Големи констатации , няма що! Особено за правната сложност. Как пък я сравниха и на основата на каква извадка? И пак празни съвети.

 16. 16 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 602 Разстроено

  Хем имаме най-голяма полиция,с най-голям бюджет,хем имаме най-много съдии и прокурори,човек ще каже че в Б-я няма престъпност!

 17. 17 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Да съкратят ненужните бройки, останалите да се натоварят оптимално, не са на курорт.Така ще направят нужните икономии и няма да имат нужда от допълнително финансиране. И без това ефективността им клони към нула. Ако им плащаме според ефективността им, трябва изобщо да не получават заплати. Съдебната ни система и в дълг към обществото и скоро няма как да му се издължи.

 18. 18 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#16] от "gembirdkz":

  Има и още препоръки :

  ...Световната банка: Пенсионирайте излишните съдии, много са...
  http://frognews.bg/news_101780/Svetovnata-banka-Pensioniraite-izlishnite-sadii-mnogo-sa/

 19. 19 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Весело


  Световната банка е в състояние да предложи компетентна експертиза почти във всяка област на живота...срещу заплащане. Навярно имат и доказани кадри в астронавтиката, които изготвят доклади за НАСА /пак срещу заплащане/ . Въпрос на търсене и предлагане.

 20. 20 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Световната банка в случая подчертва очевидна истина, че съдебната система може и трябва да се финансира чрез вътрешни реформи, тоест не само изцяло и дълбоко, ефективно да се реформира, но този процес да е съпроводен и с оптимизиране на структурите и респ. разходите.
  Впрочем абсолютно същото важи и за МВР, според мен.
  Абсолютно недопустимо е България да е на едно от първите места по брой съдии, прокурори и полицаи на глава от населението, да е на челно място по разходи като дял от БВП, и като резултат положението да е толкова катастрофално - мисля това вече дори и много нахалните висши магистрати и ръководители в МВР, ДАНС и службите и ДАНС не могат повече да крият и отричат.

  Само че аз се питам защо трябваше да се стигне до тук, защо трябва всички други да ни кажат очевидни истини, които от години се знаят прекрасно и ние коментираме, да се обърне колата, за да се разбере и схване от онези, от "народните слуги" и избраници, че така повече не може!

 21. 21 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  С две думи, крещящо нужна е ГОЛЯМА ЧИСТКА И ПРЕЦИЗЕН И ОБЕКТИВЕН ПОДБОР С ПУБЛИЧНО ОПОВЕСТЕНИ И ПРИЕТИ И СТРИКТНО СПАЗВАНИ КРИТЕРИИ НА СЪДИИ, А И НА ПРОКУРОРИ, ПОЛИЦАИ И СЛУЖИТЕЛИ В СЛУЖБИТЕ, КАТО ТОВА ОСОБЕНО ВАЖИ ЗА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ ИМ! Просто защото последните са най-виновни и отговорни за тежкото положение в тези системи.

 22. 22 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Този форум става все по-профански ... всеки пише по всякакви теми, от които, обикновено, няма хал-хабер ... к'ъф ви е проблема, бе хора ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 23. 23 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#9] от "inlineonline":И какво предлагаш ? Да назначим убитите ли ? Или техните деца поне ? Пак ще е едно правосъдие !

 24. 24 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#15] от "glaxo":Глаксо , в Западна Европа всички заплати са по-високи , не само на съдиите .

 25. 25 Профил на inlineonline
  inlineonline
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#23] от "ahasver":И какво предлагаш ? Да назначим убитите ли ? Или техните деца поне ? Пак ще е едно правосъдие !

  Всеки трябва да извърви своя път към прочистване, смирение и изчистване на греховете.... Ама тук комунистите пак им куца идеологията.

  Предлагам, платени чужди съдии, докато изградим нова ценностна система. Ще ни излезе много по-евтино от комунистическите корумпирани внучета....

 26. 26 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Опровергахме на практика твърдението, че количествените натрупвания водят до качествени подобрения! При нас с натрупването на количествата на съдии и полицаи съвсем им изчезна качеството на работата!

 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2709 Весело

  [quote#25:"inlineonline"]Предлагам, платени чужди съдии, докато изградим нова ценностна система. Ще ни излезе много по-евтино от комунистическите корумпирани внучета.... [/quote]
  Добре де, ама за да поставяте такива предложения, поне малко трябва да знаете за общите положения в правото!
  От където и да дойде съдията, той като съди трябва да следва върховенството на конституцията и законите обнародвани от народното събрание! Или ще кажеш ,че пътя е към пълно сваляне на суверенитета пред Световната Банка !??? Те и без това ни назначиха свой отлични като Кристалина Георгиева и Симеон Дянков!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Поредния манипулативен материал, чиято плитка цел е да отклони общественото внимание от провала на поредното управление и от неадекватното заплащане в публичния и частния сектор у нас. От пробитата структура на икономиката ни с черешка на тортата плосък данък, не в който обаче е същността на проблема. Именно световната банка, която нито е световна нито е банка има съществен принос за това състояние на държавата ни. Каквито и реформи да се направят в разходната част на бюджета, при тая им насока да се орежат пари предназначени да поддържат на командно дишане държавата, чрез администраци, силов сектор и правосъдие, усилията най-много да спестят няколкостотин милиона и то на каква цена - на цената на продължаващото сриване на доверието на гражданите в тези институции. Разбира се свещените крави ще продължат да са елементите от управляващата клика - партиите без Атака, правителството и Котараците, и въобще олигархичните кръгове. Да не забравяме и антуража - парламента, НСО и изхранвания от правителството сегмент от медии и неправителствени на думи организации. Политолози, социолози, и журналисти като Бареков допреди някоя година, също храненици на властта.
  А основния проблем е в приходната част на бюджета, който няма от какво да се пълни, тъй като държавните монополи са харизани и са частни, въпреки монополното си положение и те плащат едва плосък данък, с което парите на страната заминават в чужбина например за да подкрепят държавния публичен сектор на Чехия, който пък субект на икономиката у нас се води ... частен. Всъщност тази банка, която не е точно банка сочи че няма да имаме растеж докато не се оправи енергийния сектор. Разбира се тази новина е неудобна и пропусната, също основната критика е към здравната система. Не става с реформа тип отпечатъци, а с реален контрол над схемите за надписване на здравни услуги, който може да стане реалин само ако всеки има интернет достъп до това какво му осчетоводяват лекарите в електронното здравно досие. Разбира се това както и всяка друга реално полезна реформа няма да бъде направено, вместо това управляващите кански ще се стремят да продължат да дискредитират думата реформи в обществото, репресирайки отделни общности от хора и погазвайки техните конституционни права, неспазвайки трудовото законодателство, държейки се като напълно непредвидим и некоректен работодател и принуждавайки всеки честен човек да бяга от несигурността на публичния сектор.
  Разбира се коментара ще бъде оплют, и още повече неговия автор предвид липсата на валидни аргументи. Който напише някоя истина в нашия медиен плурализъм веднага става лош. Сърбия със своя държавен сектор, който е един от най-печелившите на пазара като тяхното железопътно дружество, военните им заводи Застава и ... държавния им джиесем оператор имат такива милиардни приходи, че само поемат издръжката на почти цялата им публична сфера. А у нас приходите от това перо - дивиденти на държавни дружиства клонят към ...нула.

 29. 29 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#24] от "ahasver":

  Не си прочел внимателно или не знаеш какво е сравнение на доход по Purchasing Power Parity,( PPP).Ако искаш да участваш в такъв дебат компетентно, се иска определено ниво на икономически знания. Бих ти препоръчал да прочетеш за начало това обяснение.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

 30. 30 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Оставям настрана евтиния десен популизъм за платени чужди съдии и други вицове. Никой чужда съдия не е луд да дойде да работи за 2000 лева. И да решава дела като КТБ за милиарди. Тое ясно че ще дойдат корумпираните чужди съдии. Само когато една държава започне да плаща на министри съдии и целия публичен сектор заплати АДЕКВАТНИ НА ТЕХНИТЕ ОТГОВОРНОСТИ, САМО ТОГАВА ЩЕ СЕ ПРЕБОРИМ С КОРУПЦИЯТА. кОЛКО Е СМЕШНА РЕФОРМАТА В мвр след продънения бюджет на предишното и настоящо правителство и след подаряването на държавния СОД на частни фирми. С това МВР губи приходи от 50 милиона а Горанов сега реже за да спести 25. Утре ще приватизират част или цялото предприятие за лични карти и автомобилни номера и МВР ще олекне с още 189 милиана. Икономиката ни е десет пъти по-евтина от гръцката, Гърция има 300 милиона евро дълг, а ние 30 милиона лева, като станат евро и ето ви дефолт. А не видях ние да ядохме и пихме дълга - пиха го и ядоха горепосочените темели на властта в предния ми коментар.

 31. 31 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Например НАП е най-слабата и корумпирана администрация в страната. Пълен формализъм в работата им. Почтените служители там са с вързани ръце - малко на брой и затрупани с бумащина. Всеки софийски магазин - малък или среден крие оборот и ДДС. А бюджета при тая данъчна система и подарен монополен държавен сектор, се пълни изключително от ДДС. А когато държавата се скатава да си търси ДДС то, включително и защото няма достатъчно ДДС - полиция, то какво да очакваме? Да очакваме тъпи реформи, които да изкарват хората на улицата, за да остава с впечатление обществото че видите ли много реформи правят предните и днешните, и утрешните.

 32. 32 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#28] от "ivanivanovv":

  +++++ Добре сте написали това мнение, което казва много истини, тъжни и обезсърчаващи! Лошото е, че времето тече, а обществото ни е в аморфно, летаргично състояние и скоро не виждам какво, как и кой би могъл да го консолидира и изведе от ориенталското мислене и промени андрешковския му, балкански манталитет.Скоро имам предвид поне следващите 30-40 г.

 33. 33 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#26] от "penchoo":

  Твърдението ти е невярно а на незнание ли се дължи или на манипулативна задача, ти си отговори:
  2012 година:
  МВР съкращава 3 000 служители, обяви преди ден вътрешният министър Цветан Цветанов в предаването „Гореща точка” на ТВ7. Той съобщи, че съкращенията вече са направени и те са осъзнат процес както от ръководството на МВР, така и от полицейските синдикати.
  Така щатът на вътрешното министерство ще стане 55 170 души, но реално заетите ще са 53 440.
  Над 6 000 служители са напуснали системата на МВР през последните 2 години. От тях 214 са били пенсионери, които са получавали и заплата.
  Цветанов определи като спекулации твърденията за раздутия бюджет на МВР. От 2007 до 2012 г. той е намалял с 20%, обясни вътрешният министър, като добави, че от 2009 до 2011 г. са усвоени 231 млн. лв. по европейски програми.
  2015 година - щат 49500, заети 47000, напуснали до момента няколко хиляди. Тоест МВР отива на около 40000. Но и догодина държавния бюджет ще е на червено, щото Котараците се размножават вихрено.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#33] от "ivanivanovv":

  и от това падна качеството на работата им? Я да видим колко милиционера(прекръстени механично на полицаи) има на глава от населението?

 39. 39 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#29] от "glaxo":Относно паритета съм наясно доста отдавна . Сравнявахме колко средства отделя един българин за отопление през зимата с една моя приятелка ,която живее в Белгия отдавна. Тогава беше около 25 пъти . Сети се в чия полза. Скоро не сме правили тази сметка , но се е влошила.
  Не съм икономист , точности и детайли не ме интересуват. Разликите са толкова големи и фрапиращи ,че човек ги чувства по начина си на живот.
  Същата сега живее с 80 % от пенсията на покойния и съпруг, бивш квалифициран работник. Това са 1600 евро месечно. Медицината и е безплатна , социалното обслужване -също. Два пъти в годината ходи на почивка по един месец в Тунис. Ти ще ме учиш на паритет. !

 40. 40 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#32] от "glaxo":Вземи да прочетеш тоя Андрешко за да не излагаш автора ! Той е ПОЛОЖИТЕЛЕН герой ! Разберете този разказ най-после.

 41. 41 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#39] от "ahasver":

  Да сте жив и здрав! И късмет в живота!

 42. 42 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2709 Весело

  [quote#39:"ahasver"] Ти ще ме учиш на паритет. ! [/quote]
  [quote#29:"glaxo"]Ако искаш да участваш в такъв дебат компетентно, се иска определено ниво на икономически знания. [/quote]
  Всъщност достатъчно е да се погледне под правилния ъгъл!
  За финансовите анархисти и техните инструменти като Световната Банка паритета се измерва в коефициента при сравняване на глобални икономически величини за придобиване на стойности активи с висока доходност и гарантирана ликвидност! За това е толкова важно в захапаните страни да се се подмени държавността чрез вътрешен ред и правосъдие в полза на хората и да се пусне в действие идеологията на крайна държавна доминация над личния живот и икономическата за мине всичко под диктата на финансовите пънкари - Това е борбата на Световната Банка!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 43. 43 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Как се реформира такова чудо:

  БОРИСОВ КЪМ ЯНЕВА ПО VIBER: „МОЖЕ ДА СЕ РАЗХОДИМ В ПАРКА“


  #Яневагейт 4: Димитър Узунов и Ясен Тодоров "държат" ВСС
  Автор: Биволъ
  Дата на публикуване ноември 11, 2015

  Поредните записи от разговори между Владимира Янева, Румяна Ченалова и неидентифициран мъж разкриват тежки зависимости и конфликти на интереси вътре във ВСС, но и недопустимо външно влияние от изпълнителната власт.

  От тях става ясно, че Янева е изпратила СМС на Бойко Борисов в четвъртък 12 февруари. Тогава той бил в Брюксел, но само 3 мин. след СМС-а с Янева се свързал „Митко“ – „неговия човек“ във ВСС. Става дума за Димитър Узунов, който беше шеф на районния съд в Сандански и беше предложен за член на ВСС от Яне Янев.

  „Митко“ поискал да си общува с Янева по Viber, а не по нормалната телефонна линия. Успокоил я, че „току що му се обадил човекът от Брюксел“ и обещал, че няма да я закачат, а изявленията за „400 години затвор“ били за пред медиите.

  Харесва ли Ви статията? Можете да подпомогнете работата ни с малко дарение като изпратите SMS. За да дарите веднага 1,2 лв. от български номер изпратете SMS с текст dam 424449 на 1915. Натиснете тук, за да дарите чрез SMS от други държави или за други суми:
  „Човекът от Брюксел“, който е правил подобно изявление в четвъртък 12 февруари пред медиите е Бойко Борисов. Тогава той каза буквално следното:

  „Защото ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост.“

  Малко след разговора с Узунов по Viber, все още титулярната шефка на СГС получила съобщение от неизвестен абонат отново във Viber. С игрив намек той и дал да разбере, че нейните проблеми ще се решат.

  „Да не забравяме, че Сандански е най-топлия град в България и ако Митко каже може да се разходим в парка“.

  Янева убедено разяснява на Ченалова, че „няма кой друг да е“ авторът на мистериозното съобщение, очевидно визирайки Бойко Борисов. „Да, да, да, да“ – съгласява се Ченалова.

  Гаранциите от „човека в Брюксел“ били потвърдени пред Владимира Янева и от „Милка“. Става дума за друг член на ВСС – Милка Итова, която разговаряла с Димитър Узунов.

  „Влади, трябва да се видим“

  Освен от Узунов, Янева получила гаранции и от още един член на ВСС – Ясен Тодоров, който и се обадил и поискал да се видят на живо във вторник, 17 февруари (разговорът на Янева и Ченалова е от четвъртък, 19 февруари).

  Ясен Тодоров, шеф на Етичната комисия във ВСС трябва да проверява записите, в които е уличен в груби нарушения на етиката на магистратите.
  Ясен Тодоров, шеф на Етичната комисия във ВСС трябва да проверява записите, в които е уличен в груби нарушения на етиката на магистратите.
  Ясен Тодоров е шеф на етичната комисия, която се сезира за изтеклите до момента записи. Той разказал на Янева следното: „Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже: по никакъв начин тебе да не те закачаме.“

  „Така“ – съгласява се Ченалова.

  „Двамата души, които държат Съвета са Митко и Ясен“

  Гаранциите дадени от Борисов обаче не са подействали и в крайна сметка на 19 февруари ВСС отстрани Янева. Съдийката разсъждава върху това разминаване между думи и дела и не разбира как така след като си е осигурила подкрепата на двете най-важни лобита в Съвета, на Димитър Узунов и Ясен Тодоров, в крайна сметка е „опраскана“.

  „Защо кара Митко да ми се обади. А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек? Двамата души, които държат Съвета и около тях са лобитата са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях.“ – тюхка се Янева, говорейки за пратениците на Бойко Борисов.

  „Да не би това да е игра на главния прокурор“ – издига хипотеза Ченалова. „Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал?“ Непознатия мъж от записа я подкрепя – „Я се замисли малко?“. Янева обаче отхвърля такъв вариант, защото се познавала добре с Борисов и можела да иде да говори директно с него, при което да разкрие играта на Цацаров ако е имало такава.

  Биволъ опита да се свърже по телефона с Ясен Тодоров и Димитър Узунов, но те не отговориха на обажданията и на съобщенията по СМС. Милка Итова каза по телефона, че е в чужбина и поиска да и бъдат изпратени въпроси по мейл. До момента на публикацията отговор не се получи.

  Viber: Пазим историята на съобщенията 30 месеца. Ще ги дадем на правоохранителните органи ако ги поискат

  Биволъ потърси за информация юридическия отдел на услугата Viber, откъдето отговориха, че историята на обажданията и съобщенията се пази в продължение на 30 месеца. Информация за това кой с кого е разговарял или разменял съобщения, в колко часа и от кой IP адрес може да бъде предоставена при поискване от правоохранителните органи. Самото съдържание на разговорите не се пази. Фирмата фактурира издирването на тази информация като таксата е 500 долара за даден номер за една година или част от тази сума за съответния период. Това означава, че ако има воля за разследване, такова може да бъде проведено и информацията в записите да бъде потвърдена или отхвърлена.

  Кой обаче да разследва? От изнесеното до момента става ясно, че половината ВСС, главния прокурор и шефа на ВАС са замесени в интригите с „опраскването“ на Янева. Освен това почти цялата „независима съдебна власт“ се оказва зависима от прищявките и настроенията на премиера. А това е безпогрешен признак, че 26 години след падането на комунизма, все още живеем в тоталитарен режим изрисуван с демократична фасада.

  Фасадата, която „човекът“ показва в Брюксел, където получава „конграчулейшънс“.

  А после се разхожда с някоя съдийка в парка.

  Audio Player

  Владимира Янева: В същото време, в момента аз в цялата моя драма, която е, полудявам.
  И пускам на Бойко един СМС. И му пиша така. Значи той е в Брюксел. Тва става в четвъртък. Не съм, извинявайте, не съм нарушила закона. Освен това за 4 години съм подписала над 15000 СРС-а. Нещо, което е абсолютно верно, щото тя статистиката е толкова бройки, те на година са по 5000.
  Не минават и три минути и ми звъни Митко Узунов: „Имаш ли Вайбър?“ Викам: „Имам Вайбър“.
  А нали знаеш, че Митко Узунов е неговия човек в Съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря.
  Не минават и три минути, звъни ми Митко на Вайбъра и ми казва: „Току що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, че това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-е години. Въобще да не го мислиш, да не се притесняваш“.
  Минават още 10-15 минути отварям си аз вайбъра и гледам от един непознат номер следното съобщение: „И тук вятърът е много силен. Синоптиците казват, че времето ще се оправи. Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град. Ако Митко каже, можем да отидем да се разходим в парка.“
  Няма от кой друг да е. (РЧ: Да, да, да, да) Нали, вече как. (РЧ: Да, да, да) И с Митко съм говорила 10 минути по-рано. И тук вятърът е силен и така нататък и така нататъка. От друго място, че се обаждат. И за Митко ти говори и така.

  РЧ: Да, да, да, да…

  ВЯ: Аз вече съвсем се успокоявам. Милка ми се обажда и ми казва: Не се притеснявай, Митко ми се обади и ми каза, че е говорил знаеш с кой. И че всичко е наред и няма проблеми.
  Ясен Тодоров ми звъни във вторник и казва: „Влади, трябва да се видим“.
  Виждаме се с Ясен. Ясен каза: „Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!“.

  РЧ: Да.  Audio Player
  00:00Use Left/Right Arrow keys to advance one second, Up/Down arrows to advance ten seconds.00:00
  Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.


  Владимира Янева: Аз не мога да разбера обаче той защо действа по тоя начин, е тва не мога да разбера.
  Защо кара Митко да ми се обажда? А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек?

  Мъж: Да

  ВЯ: Е тва не мога да разбера, защо го прави тва?
  Тва за мене е необяснимо.

  РЧ: Да не би главния… сам да си?

  ВЯ: Той праща при двамата най-здрави хора от Съвета.

  Двамата души, които държат Съвета и около тях са лобитата са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях.

  РЧ: Да не би тва да е игра на главния прокурор?

  Мъж: А може би… я се замисли малко.

  РЧ: Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал?

  Мъж: Даа.

  ВЯ: Ама аз главния прокурор го питах. Аз му казах: Има ли нужда да ходя да говоря с Бойко? И той каза: Както прецениш.

  РЧ: Е, той не може да ти каже: Недей да ходиш.

  ВЯ: Е да, де, ама той много добре знае, че ние се познаваме лично и то много добре. И ако отида да го попитам кво става? И той каже: Аз нямам пръст, тва е само главния."

  Специални поздравления за екипа на "Бивол" - светъл лъч в мрака!

 44. 44 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#31] от "ivanivanovv":
  Абсолютно си в грешка ! Нали ако Световната Банка повдигне темата за вътрешната търговия и данъчните приходи и предложи съкращаване на администрацията в тази област ще изскочат цял куп неприятни факти и въпроси:
  ✓ Чуждестранните вериги не пускат декларации в агенцията по вписванията и търговския регистър?
  ✓ чуждестранните монополи и картели масово източват грантове до 50%?
  ✓ Светованата Банка указва натиск за либерални законодателства само за техни субекти което увеличава администацията?
  ✓ По антибългарския закон за насърчаване на инвестициите ЗНИ държавата е длъжна да разшири щата за административно обслужване в съкратени срокове и индивидуално административно обслужване - ЗНИ Чл.2.§1
  И така нататък...
  Обществена тайна е ,че големите картели и монополи не обичат да внасят данъци и акцизи!
  Накрая може да се окаже ,че сергия за клюлоти може да внася повече преки и косвени данъци и да върти икономиката повече от колкото някой от прословутите чуждестранни инвеститори!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3398 Любопитно

  Що е то Районно съдилище?

  По-специално: Софийско районно?

  Може би значи "Софийски районен съд",
  но не е известна регламентирана корелация между съдилището
  и какъвто и да е териториален регион, район, община, квартал или махала.

  пп
  Териториалните граници за Софийски градски съд
  са (на глед) прозрачни и ясни.

  "Този анализ може да се използва в подкрепа на замразяването на броя на щатните съдийски длъжности и пренасочване на съществуващите работещи съдии

  въз основа на разпределението на натовареността с дела", отбелязват в доклада. От 29-те окръжни съдилища, в 13 натовареността е много ниска – по-малко от 10 дела на месец.

  Има и шест районни съдилища,
  където делата са под 20 на месец на един съдия."

 46. 46 Профил на inlineonline
  inlineonline
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#30] от "ivanivanovv":

  Оствям на страна евтиния опит за продължаване на корупцията, защитата на олигарсите и евтния цинизъм за защита на куките.
  Както е казал един българин: "Милиционера ще пази царя, а инженера ще го свали". Със загриженоста ти към МВР ясно си личи принадлежността ти. Хора ти писаха, че в това и съдебното има раздут щат, корупция, неефективност в размери, които трябва да се редуцират в пъти... Или ще чакаме като египтяните за 10 лв. рушвет на летището св Шарм ал Шейх да загубят миларди от туризъма си. И това ти го пиша за корупцията която се шири в двете минестерства, да не си мислиш друго.
  Всичко, което има поне малко акъл в главата бяга от България точно заради тези две министерства. А вътре кои са на кадрова служба - пребоядисани комунисти, убили елита на България преди 1944 год. Ето затова трябва да се вземат външни честни некорумпирани съдии докато научим наши на ценностна система за да отсъждат правилно и в интерес на правилното отсъждане, а не в интерес на един или друг с пари.

 47. 47 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 794 Неутрално

  "Съдебната система може да се финансира и чрез вътрешни реформи"
  Тя отдавна се самофинансира чрез пари под масата.
  Нека подсъдим, адвокат, съдия и прокурор да седнат на една маса.
  Дали ще можете да познаете кой кой е?
  Аз няма да мога.

 48. 48 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Нова тв продължава с кампанията си за агитация за правителството. Като част от целия медиен хор. Сега ще покажат две-три жертви на престъпления, които не са разкрити и ще започнат внушения не срещу некадърното управление, а срещу ... полицията. В нашата страна за всеки провал се внушава че е виновен всеки друг не и властта. Отделен е въпроса че няма нито една държава в света, в която да не може във всеки един момент да се направи подобно пропагандно предаванийце. Разбира се тихомълком бюджета си минава, пак в нето няма перо кой котарак колко милиона ще получи, или няма отчет за миналия и сегашния бюджет колко милиарда са отишли и потънали в асфалтовите схеми.

 49. 49 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#46] от "inlineonline":

  Точно твоето е евтин популизъм - нереално и абсурдно очакване. А корумпирана ли е една магистратка, женица на областен управетел от гроп, която е почерпила колегите си с кетъринга на Народното събрание? Моля някой разследващ журналист да попита използван ли е официално кетъринга на Народното събрание за да почерпи магистрат магистрати?
  А сега да не кажете че принадлежността ми е към съдебната система - просто България е малка. А че напоследък в държавата се назначават на постове неграмотни но гербери е факт. И че те рушат държавността, защото полицай новобранка ми пише акт по пътното движение с десет правописни грешки да виждам го, но кой го е назначил. Било с конкурс, да бе да. Самия факт че при гербавите реформи общественото доверие в полицията допреди кампанията на медиите се срина двойно, показва че съкращаването на хора води до по-лоша услуга, защото гербавите критении за съкращаване са нашите калинки да останат а тия дето работят да си ходят. Иначе според обидите ви до момента аз съм мурзилка, дрогар, куманиз, милиционер, атакист, ...
  Та как успявам да съм толкова нещо едновременно, господа с опорните точки.
  Освен обиди към мен, други аргументи по съществото на писанията ми НЯМАТЕ.

 50. 50 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#38] от "penchoo":

  евростат казва че са 380 на 100000 и са на осмо място от 27 страни, но до петнайсто-двайсто място разликата е минимална и с това съкращение със слухове нещото ще станат че отиват на поне 1-16 място. И разбира се общественото доверие още ще се срива заедно с броя им предвид отиващите си от по-кадърната поливина. От калинки работа не чакай.

 51. 51 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#24:"ahasver"]Глаксо , в Западна Европа всички заплати са по-високи , не само на съдиите . [/quote]
  Има една особеност в правосъдието ... примерно, съдът решава дело с интерес 10 млн. евра ... БГ-съдията, който го решава, получава 20 пъти по-малко от, примерно, немския съдия, който решава аналогичен казус. В резултата - делото САПАРД в Германия приключи отдавна, тукашното е някъде по инстанциите.
  Уравниловката и сиромахомилството са страшен бич за обществото ни, но то си го иска ... работника, получавал някога в Кремиковци 3 пъти повече от "инженерчето", никога няма да се примири с обратното ... съд, здравеопазване, образование, администрация, полиция и т.н. - обществото не иска да им плаща смислени заплати, и резултатите са налице !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 52. 52 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Демек, даваме най-много пари за полиция и съдебна система, те пък работят най-зле. Класически абсурд. Същия нездрав принцип се е разпростял и над други сектори. Просто на едни галеници на властта им е дадена възможността да точат пари от 2 кранчета:
  а) бюджета;
  б) корупционни практики.
  Финансовите мерки не работят, когато няма законност. Защото намаляването на притока от сегмент А, просто ще доведе да увеличаване на дохода от сегмент Б, т.е. ръст на корупцията, ако все още има на къде да расте.
  В същото време проблема не опира само до доходите. Съдебната система, а и не само тя, е един затворен клуб. Достъпа до него е подчинен на определи неписани правила, което изключва възможността там да влязат хора, които нямат нездрави зависимости. А при неработещ добре сектор сигурност, тези хора, които веднъж вече са продукт на един нездрав подбор, дори нямат достатъчни гаранции за живота и здравето си, в случай че изведнъж решат да работят по съвест.
  Като започнем от образователната система, която не създава добре подготвени кадри, минем през неприятния факт, че определени среди имат силно влияние за лична употреба над съдебната система, през общата корупционна картина в обществото ни, недобрите писани правила, прекалената търпимост на обществото спрямо корупцията, неспазването на закона, икономическата картинка и т.н. ще стигнем до извода, че лесни решения няма.
  Пълна идиотщина е решения на съдебни състави да не могат да бъдат атакувани като незаконосъобразни от една страна, а от друга да не променят нормативната база. Т.е. съдиите не просто са над закона, те сякаш оперират извън него. Съдебни състави да предлагат диаметрално противоположни решения по идентични дела и това не е проблем? Може, но само в Абсурдистан.
  Като видим публични процеси със съдебни заседатели при най-важните дела, тогава може да кажем, че нещо е започнало да се променя.

 53. 53 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Нещо не ми се връзва в цялата статия!

 54. 54 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#50] от "ivanivanovv":

  а какво говори Евростат за разкриваемостта на престъпленията? А колко от хората вече са се отказали да викат полиция при дребни кражби? Колко са нерегистрираните престъпления?

 55. 55 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#41] от "glaxo":Късметът ми отдавна е в миналото.

 56. 56 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#54] от "penchoo":

  Ей за тези неща си до болка прав и сме на едно мнение. Понятието разкриваемост на престъпленията е една измислица премислица, от която се ползват медиите и политиците и е във вреда на пострадалите от престъпления и съответно и на полицията. Да си чул някой айдук да е казал - разкриха ми престъплението олеле майко. Те се смеят на това понятие. Айдук го е страх от осъждаемост. Докато с тоя процент на разкриваемост мърлявата част от полицаите се правят на отличници а по-добрата половина от полицията го играят зле по статистически показатели. В момента в който тая разкриваемост изпадне от играта, а се въведат обективни критерии за оценка на тяхната дейност, а именно брой задържанви под стража, брой намерени откраднати коли, брой обвинени организирани банди и не на последно място брой присъди, дотогава обществото ни ще се чувства незащитено и неуважено от полицията. Но този дивашки регламент на работа като в Африка е създаден и приет от политиците на прехода. Щото така им изнася, полицаите да са стимулирани да работят по фалшиви показатели. Да пишат тъпи документи и да нямат време да работят тая работа която обществото очаква от тях. Но така е в повечето министерства. И кой е виновен сега, тоя на чията робота се пречи целенасочено 26 години през които се изгради цялата престъпна инфраструктура, включително и посегнала на честните и свободни избори, и манипулираща общественото мнение с поръчкови оплюващи кампании към полиция, армия ако щеш църквата или службите - жертви на тн процес, за красота наричан реформи. СТАХ ГИ Е АМА АДСКИ ГИ Е СТРАХ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ С ВЛАСТ ЧЕ АКО ОСТАВЯТ МВР ДА РАБОТИ ЩЕ ОТИДАТ ПРИ СИДЕРОВ И ТО КАТО ДОСТА ПО-ЗАСЛУЖИЛИ АРТИСТИ. А сега им е супер нали - записите около червейчетата си циркулират и всеки вика аз съм невинен около тия и всички други записи, щото тия които би трябвало да пристъпят към провирка на случаите са обект на подчинено положение на тн занимаващи се с реформи. Сега ясно стана ли ти най-накрая или си трол и ще си спазваш указанията на трол-щаба?

 57. 57 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#54] от "penchoo":

  А пропуснах и за нерегистрираните престъпления - те също са по вина на политиците, тъй като отчитат че полицията постига успех като отчита намаление на престъпността. И почват от по-калпавите полицаи едни маневри да не регистрират престъпленията или да ги регистрират забавено, за сметка на по-читавите които ги регистрират на момента и си спукват гъза от работа. При това когато на една конференция един следовател каза това на Румен Запалката и на Камен Пенков, то те се хилеха и си подмигваха, хихихи, колко сме хитри. Е затова щото политкласата са хитри, затова и тоя който регистрира всичко на момента е некадърник, а тоя който регистрира мърляво е отличник. Това го знае всеки треторазреден адвокат. Ако зависи от мен бих дал на всеки полицай по пет лева за всяко ригистрирано престъпление и въобще бих изхвърлил тн процент разкриваемост от употреба а ще е процент осъждаемост. Сега разбра ли или си трол?

 58. 58 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#26] от "penchoo":

  Когато за 14 години полицаите са спаднали като брой от 80000 на 45000, а сега вече сигурно доближават 40000, къде ги виждаш тия количествени натрупвания? Спада на броя им е безспорен факт. Явно е спусната точката от около 30000 и до пет години ще я докарат до там. Вече почвам да се питам дали нашите големи братя не прилагат у нас тактиката на изгорената земя като на Русия срещу Наполеон. Нямам друго обяснение за разсипничествата във всички сфери наричани реформи. Може да са подписали някоя тайна Ялта че ни връщат на руснаците, но в договора да пижше, че ще ни дадат като пустиня - без индустрия, да ни вземат всичката стомана и чугун, да ни източат мозъците, а тук да останат само тия дето единствено могат да се размножоват и да пробиват дупки с бормашина.

 59. 59 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#58] от "ivanivanovv":

  "Според нея, истинско безумие от страна на министъра е да обяви, че полицията не може да защитава всички граждани в държавата. „Тогава защо всички плащаме данъци и не нарушаваме законите, кой да ни защити”, попита Милена Нейова."

 60. 60 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#59] от "penchoo":

  може ли коментар и пояснение какво имате предвид? Ако е някакъв частен случай това е пропаганден фалш, защото отговорността на полицая е лична. Да си го съдят. Всички депутати ли са като Пеевския?

 61. 61 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Това са думите на внучката на почти убита от крадци 94 г. учителка по музика, от Видин. И за да приключим - аз не съм специалист по сигурност, не съм и експерт(човек без да е учил, но обичащ да разтяга локуми по теми, които слабо познава, напр. Гамизов), аз бих искал да съм потребител на сигурност за която си плащам, според мен плащам за услуга, която не получавам и не бих желал да увеличавам или да продължавам да плащам за нещо, което не получавам, а ползвателите са малък кръг управляващи, даже бивши като Сопола!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK