Археолози и архитекти: В идващите години бутафорията може изцяло да заличи културното наследство

Хипотетична реконструкция на порта, кула и част от крепостна стена на Трапезица, Велико Търново, 2009 г.

© арх.Тодор Кръстев, авторът

Хипотетична реконструкция на порта, кула и част от крепостна стена на Трапезица, Велико Търново, 2009 г.Ако досегашните случаи на бутафория, на унищожаване на автентични културни ценности под ново строителство, на хипотетични реставрации, са се сторили на някого сериозен проблем, то в следващите години е възможно това да придобие застрашителни размери и да се превърне в практика, която обществото да трябва да приеме. Това предупредиха днес на пресконференция експерти историци, реставратори, археолози, архитекти от Форум "Културно наследство".


Те посочиха, че за следващия програмен период средствата за реставрация и консервация по европейски програми се предвижда да са около 300 млн. евро, което е над два пъти повече от досегашното. Ако правителството не изработи ясни механизми кое се финансира, кое не, кои обекти са с приоритет, ако не излезе с ясни критерии, ще продължи досегашната ситуация - осъществяване на множество проекти в противоречие с международните принципи и норми, нанасящи необратими поражения върху оригинални културни ценности, заявиха експертите. Ще се умножат многократно туристическите атракции.


От форума изразиха надежда все пак отговорните институции в сферата на културното наследство да започнат диалог с експертите, които от организацията са предложили още преди четири месеца. И заедно да изготвят общоприемливи правила. По време на пресконференцията обаче експертите отбелязаха, че досега
доста арогантно им е бил отказан такъв диалог


И не заявиха оптимизъм за бъдещето. Затова те щели да се обърнат към всички международни експертни  иполитически институции, за да сигнализират за случващото се в България.


Надяваме се тогава държавата да си даде сметка, че поставя под заплаха изобщо финансирането по европейски програми на опазването на културното наследство и да преосмисли поведението си, заяви културологът доц. Георги Вълчев.


Експертите акцентираха и именно на това - че повечето намеси в културни паметници, с които се руши българското културно наследство, а то по европейските правила е и европейско наследство, се прави с пари от Европейския съюз.


Според проф. арх. Тодор Кръстев, почетен член на Международния съвет за паметници на културата и забележителните места (ИКОМОС), почетен председател на ИКОМОС-България, експерт на ЮНЕСКО за световното наследство в България


се нарушават базисни европейски и световни правила


Според нормите автентичността е базисно качество, реставрацията в никакъв случай не може да бъде хипотетична и трябва да се базира на пълна и детайлна документация. По думите му в момента с повечето от обектите се налага фалшива представа за автентичността.


Експертите разказаха и как им е бил отказан диалог от компетентните институии на поканата отпреди 4 месеца до над 10 структури. Единствено доскорошният омбудсман Константин Пенчев им е изпратил писмо, с което пожелава успех на бъдещите срещи и дискусии. По преразказ на Вълчев от Министерството на културата било получено писмо, подписано от ресорния зам.-министър Бони Петрунова, в което се казвало, че ведомството разполага с достатъчно експертен потенциал, работи прекрасно с неправителствената общност и не вижда смисъл да се ангажира с поставените от Форума искания. Другите институции пък изобщо не отговорили.


Свидетели сме на агресивно, арогантно и надменно отношение, толерирано от страна на Министерството на културата, обявиха в открито писмо от "Културно наследство".


"Резултатите от подобно пренебрежително поведение са видни - културното наследство все повече продължава да губи своята автентичност и потенциал като безценен източник на знания за миналото, като фактор за формиране на национална идентичност и като ресурс за развитие на съвременен, модерен туризъм", заявяват от организацията.


Личните амбиции и интереси на тесен кръг от хора


да управляват този ресурс в разрез с общоприетите международни правила и норми не само ни отдалечава от добрите европейски и световни практики, но са и на път да дискредитират страната пред европейските партньори", допълват от Форум "Културно наследство".


По време на пресконференцията арх. Йорданка Кандулкова, която е и бивш директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), отбеляза, че разликата между България и Италия нарпимер в подхода около реставрационните и консервационни работи е че у нас липсва сериозна независима институция, осигурена с достатъчно експерти и бюджет, която да контролира намесите. В Италия специално независимо звено слудяло внимателно както проектите за намеси, така и впоследствие осъществявало стриктен контрол по изпълнението.


В момента в НИНКН има около петима души-експерти, които трябва да пресяват всички проекти, като двама от тях са в пенсионна възраст, отбелязаха присъстващи на срещата членове на форума. Това означава, че проектите за тези около 300 млн. евро от догодина ще трябва да бъдат обработвани от трима-четирима души.


"Общините вече са полудели да усвояват тези милиони, вероятно и част от колегите-археолози ще се изкушат и сегашният първи сезон на сериала с бутафорията и унищожаване на културно наследство ще се превърне в практика", заяви доц. Тотко Стоянов от Асоциацията на българските археолози.


Кандулкова и колегите й отбелязаха, че и без това


неудобните експерти не биват слушани


а мненията им потъват в някакви архиви. Подобна била ситуацията и с археолозите, заяви Стоянов. Има фрапиращи случаи, когато биват елиминирани и отстранявани от обекти колегите, които искат да си вършат работата и биват заменяни от удобни "специалисти", заяви той. По думите му заради строителните работи на обекти - културно наследство, често много неща остават непроучени при тотално пренебрежение на закона за културното наследство. Пренебрегвало се и наблюдението от археологът върху строителните дейности.


Междувременно във "Фейсбук" за петък се организира протест под надслова "Да спрем бутафорията в центъра на България". Събитието е насрочено за 16 ч.

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Едни хора искат и те да седнат до баницата, а едни други им казват, че не ги искат

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 2. 2 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Аз не съм убеден, че въобще нещо, което е било разрушено, трябва да се възстановява, макар и да е 1 към 1 с оригинала. Справка: старият град във Варшава, кралският дворец в Берлин, който сега се възстановява на мястото на разрушения гедермански Дворец на републиката, както и Frauenkirche в Дрезден.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 3. 3 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 416 Неутрално
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Менте учени и археолози,менте културно наследство.

 5. 5 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Видими резултати! Краденето, пардон, усвояването продължава. Но нека умните и красивите се радват на мутрокрепостите и модерния древноримски кирпич на Вожда им. Всеки път като минават по жълтите павета да си припомнят в какво превърнаха общата ни родина! Да живей Вождът и нова България!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 910 Неутрално

  става страшно когато милиционери се захванат с изкуство и култура

 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Еми в този случай ЕВРОСРЕДСТВАТА СА ЗЛО. Алчните "усвоители" ще затрият всичката история и археология , оцеляла хилядолетия, за година - две. ОСТАВКА, ПИЯНДУРНИК и другите около тебе!

 8. 8 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 579 Неутрално

  България разполага с огромно културно наследство и трябва да го съхранява в автентичния му вид. Някакви хора, облечени във власт, искат да се домогнат до едни пари и не им пука за никакви паметници на културата. Обществото трябва да им попречи да ос...ат най-ценното наследство, оставено ни от предците.

 9. 9 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 752 Неутрално

  На народът запалил гуми до исторически паметници в Несебър, за да си запази порутените сергии за боклуци наоколо, културно наследство не му трябва.
  Бутай и зидай наново, че пари има за усвояване.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "ресорния зам.-министър Бони Петрунова, в което се казвало, че ведомството разполага с достатъчно експертен потенциал"

  Същата кокошка, която се изцепи, че "когато римляните са го строили, то си е било новичко".

 12. 12 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Но ще налее пари в строителни и други фирми, близки на властта от ГЕРБ. Това е далеч по-важно за тях.

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  Няма къде да мърдат, археолозите и архитектите! Главния мултак така е решил, подкрепен от главния пожарникар на Републиката! Във Винету, нищо не пише за култура и археология...! В Симеоново също, нямат такива лекции!
  Трябва да си изберете някой по-начетен и образован министър-председател! Като не искате, идете пийте вода от чудотоворната, в Плиска! Може да ви помогне!

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на liberamente
  liberamente
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Има фрапиращи случаи, когато биват елиминирани и отстранявани от обекти колегите, които искат да си вършат работата и биват заменяни от удобни "специалисти"

  Тези случаи вече не ни фрапират, те станаха ежедневие.

 15. 15 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Как ке ги стигнем македонците...

 16. 16 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 852 Весело

  Боко и БожЮ правят история!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 17. 17 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  [quote#15:"alighieri"]Как ке ги стигнем македонците...[/quote]
  Съвсем скоро, за съжаление.

 18. 18 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Точно по пътя на македонците сме тръгнали...да!

 19. 19 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 511 Неутрално

  "Според нормите автентичността е базисно качество, реставрацията в никакъв случай не може да бъде хипотетична и трябва да се базира на пълна и детайлна документация. По думите му в момента с повечето от обектите се налага фалшива представа за автентичността."
  Но:
  "Общините вече са полудели да усвояват тези милиони, вероятно и част от колегите-археолози ще се изкушат и сегашният първи сезон на сериала с бутафорията и унищожаване на културно наследство ще се превърне в практика", заяви доц. Тотко Стоянов от Асоциацията на българските археолози."

  А,идват още "... около 300 млн. евро, което е над два пъти повече от досегашното."И ще "...има фрапиращи случаи, когато биват елиминирани и отстранявани от обекти колегите, които искат да си вършат работата и биват заменяни от удобни "специалисти".

  Това е положението!Автентичност?!?,Да бе,да!При 300 милиона за усвояване...

 20. 20 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 416 Неутрално

  [quote#15:"alighieri"]Как ке ги стигнем македонците... [/quote]

  Те поне строят бутафории на чисто. Ние унищожаваме хилядолетна история, далеч над пределите на съществуването на Българската държава. Затова сме ги изпреварили ...

 21. 21 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Онзи ден се мотах около Цум и надзърнах абсурда... Грозно!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Весело

  цЕлата дАржава е една бутафория, белите българи се изнасят, ще останат само бутафорните и леко мургави българи. тЕя па с едно кОлтурно наследство ни занимават!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  в задунайски бугаристан наследство им не требе, а тълпи балами туристи пред разни там кули мули да мляскат кебапчета от нишесте и свинска мас с полузамръзени недопържени картофки и бира в пласмаска... и да не зяят много щото вуте може да ги упали с една гьостерицапо гъзо мамка им туристическа дето не са разбрали че тука така е най древната култура и най хубавата природа

  veni vidi fugi
 24. 24 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Кой спореше тук по темата?
  Постоянно има някой, който да смята, че има някаква химерна полза от това извращение...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 25. 25 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#15:"alighieri"]Как ке ги стигнем македонците...[/quote]

  Кога ще ги стигнем гърците, португалците и испанците, това е по-интересно. С това харчене на пари "отгоре" се стимулира една централизирана, планова икономика.

 26. 26 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Весело

  Както в Северна Корея, България ще си има всичко.

 27. 27 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#11:"lekapoleka"]ведомството разполага с достатъчно експертен потенциал[/quote]

  на това англичаните му казват wishful thinking.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  Щом специалистите твърдят това ,то означава ,че има много истина в това мнение.Аз лично съм против всякаква такава бутафория.

 29. 29 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Според мен на бутафорна държава и трябва и бутафорна история( историческо наследство). Така че, нещата си идват по местата.

 30. 30 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  България е бутафорна държава, с бутафорни управления, бутафорен главен прокурор и бутафорна прокуратура, с бутафорно МВР, бутафорно правосъдие, бутафорни служби, бутафорен съд, с бутафорно правителство и парламент, с бутафорна централна банка, бутафорни партии, бутафорни лидери, с бутафорна демокрация и законност.
  И население, което живее бутафорен живот в бутафорната държава!
  С бутафорен елит, бутафорни едри бинесмени и банкери, че и бутафорни бандити...
  Така че няма нищо по-естествено и културата, и културното ни налседство да е ... БУТАФОРНО!

 31. 31 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 486 Неутрално

  На Изток унищожиха Палмира и Нимруд, нашите варвари да не останат по-назад от алчност.

 32. 32 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 483 Разстроено

  До коментар [#2] от "nv":

  Така е и според наредбите на ИКОМОС. В италия спазват това, затова само консервират. Но тука кой ти бръсне някакви си международни наредби. Бръснем само парите които идват от тях. Но когато ония видят, че ги смятат за баламурници, сметката ще плаща народът. Но щом му харесва...Да плаща!

 33. 33 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 483 Неутрално
 34. 34 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 859 Неутрално
 35. 35 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 745 Весело

  До коментар [#8] от "proza":
  Автентичен вид... Тъкмо разглеждах един дайджест от 1373 година.
  Автентичност, ала- бала. Тя историята ни непрекъснато се интерпретира, ние търсим на къщите автентичност.

  От идиоти отговор не чакам
 36. 36 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Неизвестни археолози и архитекти правят опит да се покажат и да получат известност

 37. 37 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  То скоро българскта държава ще остане в историческото наследство - с тази простотия и крадене най-мног още 10 години.

 38. 38 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Простотията на "елита" е безгранична.
  Вихри се в енергетика, туризъм, банки, археология, история...

  Няма прошка!

 39. 39 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Че кой го е грижа ?
  Всеки ще предпочете 100 % бутафорната Америка , пред мърлявите разкопки на Мисионис, усойниците на Никополис ад Иструм и останалите вмирисани вехтории.

 40. 40 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 334 Неутрално

  "Според нормите автентичността е базисно качество, реставрацията в никакъв случай не може да бъде хипотетична и трябва да се базира на пълна и детайлна документация. По думите му в момента с повечето от обектите се налага фалшива представа за автентичността."

  Кое в момента не е фалшифицирано в БГ ? Историята ли, Моралът ли, Достойнството ли, Културата ли, Изкуството ли , Образователната система ли....и.т.н.....и.т.н...Така е, когато чалгата и дебелите вратове управляват държавата.

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3671 Весело

  Виж за бутафория еша ни няма!

  klimentm
 42. 42 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  Спокойно, след кат0 преди месец бях във Верона и видях какво е БУТАФОРИЯ, МОЛЯ НЕ ОБВИНЯВАЙТЕ БЪЛГАРИТЕ.

 43. 43 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#2] от "nv":

  Не сте съвсем прав, според мен.Огромна част от обектите на архитектурното наследство, от древността, та до днес са били многократно разрушавани и възстановяване. От времето на варварски нашествия, войни, пожари, природни стихии или във векове на упадък. Навсякъде в Европа, а и в Близкия Изток и Източна Азия, където материалната култура е най-развита, 90% от днес съществуващите сгради са били многократно възстановявани, пристроявани и надстроявани, с променящи се функции и т.н. Понеже цитирате Дрезден, сърцето на Саксония, който познавам от около 1955 г, т.е. 10 г. след края на войната, беше угнетяващо място- Цвингера, Земпер опер, Фрауенкирше, 300 годишни обществените сгради от двете страни на Елба бяха силно пострадали.Сега, макар че се възстановиха само малка част, но най-знаковите сгради, града върна част от своето достолепие. Друг пример:църквата на Асеновата крепост край Асеновград до 30-те години е била полуразрушена, базиликата "Св.София" е била полусрутена джамия, Бачковския манастир от времето на XI век е останала само костницата. Всички останали сгради и църкви са строени, опожарявани и пак възстановявани на няколко пъти през XIII-XIX век, та чак до преди 30 години, когато се възстановиха изгорелите през 60-те, крила. Така , че въпроса е много сложен и еднозначна оценка няма.

 44. 44 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Те посочиха, че за следващия програмен период средствата за реставрация и консервация по европейски програми се предвижда да са около 300 млн. евро, което е над два пъти повече от досегашното.

  Драги съфорумници, знаете ли колко талашит, стиропор и иглолистни дъски могат да се купят за такива пари? Приятелският кръг около някои чалга професори вече точи зъби.

 45. 45 Профил на arira_rari
  arira_rari
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#42:"GreenEyes"]Спокойно, след кат0 преди месец бях във Верона и видях какво е БУТАФОРИЯ, МОЛЯ НЕ ОБВИНЯВАЙТЕ БЪЛГАРИТЕ.[/quote]

  Абсолютно вярно. Всички са безкрайно възмутени от българските бутафории, а в албумите си кътат снимки с ръка върху гърдата на Жулиета в "автентичния" ѝ дом
  Май става въпрос за баницата.

 46. 46 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  [quote#45:"arira_rari"]Абсолютно вярно. Всички са безкрайно възмутени от българските бутафории, а в албумите си кътат снимки с ръка върху гърдата на Жулиета в "автентичния" ѝ дом
  Май става въпрос за баницата. [/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 47. 47 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#43] от "glaxo":

  +++

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 48. 48 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  това е ясно.
  божидар димитров и вежди рашидов трябва да бъдат
  отстранени веднага.
  ако трябва и със протести.
  като десе ченгета те са надменни
  и нямат съвест за да го направят сами.
  тщестлавни софраджии и бълващи некомпетентни
  псевдо исторически иманярски пропаганди.

 49. 49 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 514 Неутрално

  ами в статията става дума за пари,финансиране и пак пари и финансиране.Няма нито архитектурни, нито архиологически аргументи.

 50. 50 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  Оха, за пари всичко са готови да сторят. Хич няма да се замислят за историческото наследство.

 51. 51 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#42] от "GreenEyes":


  "Спокойно, след кат0 преди месец бях във Верона и видях какво е БУТАФОРИЯ, МОЛЯ НЕ ОБВИНЯВАЙТЕ БЪЛГАРИТЕ."


  Прав си, Нане:

  " Я не сакам я да съм добре, я сакам Вуте да е зле"

  От това, че онези във Верона или на майна си райна са "зле" някак си ми става толкова гот и ме прави направо щастлив!

 52. 52 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1322 Разстроено

  [quote#29:"1107a"]Според мен на бутафорна държава и трябва и бутафорна история( историческо наследство). [/quote]

  И в последствие ще привлича бутафорни туристи, които ще гледат ментето-археология, а когато огладнеят, ще ядат менте-храна и ще пият менте-алкохол.

  Отписала съм я вече тази държава; няма спасение и надежда за бъдещите и' поколения!

 53. 53 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Напоследък БиБиСи показва една програма на Рик Стейн, в която той пътува от Венеция до Истанбул, като на всички места, които посещава, опитва местни кулинарни особености, често приговени от местни готвачи. Интересното е, че той заобиколи България - беше в Хърватия, Албания, Гърция; навсякъде опита какви ли не местни лакомства, а аз се питах дали ще иде в България и ако иде - какво биха могли да му сготвят, за да го впечатлят. Та ние нямаме вече нищо автентично и натурално, дори и в кухнята! Кухня, археология, култура - всичко вече е подменено, фалшифицирано! И няма никакъв път назад.

 54. 54 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#43] от "glaxo":

  Аз също си спомням развалините на тази църква в Дрезден, която наскоро беше възстановена:

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/100130_150006_Dresden_Frauenkirche_winter_blue_sky-2.jpg

  http://www.dw.com/en/landmark-dresden-church-completes-rise-from-the-ashes/a-1758986

 55. 55 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Благодаря! Често ходя до едно селце Бад Шандау на Елба близо до Дрезден в т.н. "Саксонска Швейцария". Слизам с корабче или влака до града или до Майсен. Дрезден се промени последните 20 години много.Силуета, особено в Альтщат на левия бряг е променен и много сгради са възстановени.Ходя и в Цвингера, а и в Земперопер, макар и на края на сезона и си мисля, каква ли е била атмосферата в старата сграда, по времето на премиерите на Вагнеровите опери с Вагнер на диригентския пул, на Рихард Щраус или когато е дирижирал през 30-те знаменития Карл Бьом. Тъжно ми е, защото бомбардировката в края войната най-варварски е унищожила един много красив бароков град, с прекрасни сгради, дворци и паркове, "Северната Флоренция", както са го наричали.Но това е живота!
  П.П. Писах Ви отговор по повод цената на картината на Модиляни. Дано сте го прочела! Поздрави

 56. 56 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#54] от "princess_x":

  Благодаря! Често ходя до едно селце Бад Шандау на Елба близо до Дрезден в т.н. "Саксонска Швейцария". Слизам с корабче или влака до града или до Майсен. Дрезден се промени последните 20 години много.Силуета, особено в Альтщат на левия бряг е променен и много сгради са възстановени.Ходя и в Цвингера, а и в Земперопер, макар и на края на сезона и си мисля, каква ли е била атмосферата в старата сграда, по времето на премиерите на Вагнеровите опери с Вагнер на диригентския пул, на Рихард Щраус или когато е дирижирал през 30-те знаменития Карл Бьом. Тъжно ми е, защото бомбардировката в края войната най-варварски е унищожила един много красив бароков град, с прекрасни сгради, дворци и паркове, "Северната Флоренция", както са го наричали.Но това е войната!
  П.П. Писах Ви отговор по повод цената на картината на Модиляни. Дано сте го прочела! Поздрави

 57. 57 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2623 Неутрално

  [quote#51:"info111"]Прав си, Нане: [/quote]
  Нещо не си разбрал, май съм се излъгал в интелекта ти. Това, което си споменал за Нане и Вуте, шопе, няма нищо с това, което съм казал.

 58. 58 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#56] от "glaxo":

  Аз съм била за последен път в Дрезден през 1983, но имам ярки спомени от разрушената църква и Цвингера. Би трябвало да отида отново, за да видя променения град.
  Поздрави!

 59. 59 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#58] от "princess_x":

  +++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK