Столичният общински съвет заработи със същия председател и с предложения към ГЕРБ за управление

Столичният общински съвет заработи със същия председател и с предложения към ГЕРБ за управление

© Анелия НиколоваСъс същия председател - Елен Герджиков, и няколко предложения за общо управление или партньорство с ГЕРБ. Така протече учредителното заседание на новия Столичен общински съвет, на което също така бяха избрани петима заместник-председатели - колкото групи се сформираха в съвета. Пред конституирания съвет се заклеха кметът Йорданка Фандъкова, кметовете на 24-те района и кметовете на кметства.


Разпределението на групите


В общинския съвет има пет групи. Три от тях са избрани от една листа - ГЕРБ (30 съветници), Реформаторски блок (11), БСП (7). От АБВ, които имат трима представители, а за група са нужни минимум петима, не се включиха в група и остават самостоятелни.
Официално се сформираха две нови групи - "5", в която влизат двамата представители на "Глас народен", двамата съветници на "Движение 21" и единият от "Зелените". Другата нова група е "Патриоти за София", в която влизат тримата избрани от ВМРО и двамата от "Атака".


ГЕРБ запазва председателя на групата си - Малина Едрева, Реформаторският блок избра Борислав Бориславов от СДС, БСП - Калоян Паргов, "5" - Симеон Славчев от "Движение 21", "Патриоти за София" - Карлос Контрера от ВМРО.


Настъпиха и две промени в състава на общинския съвет. Мястото на отказалия поста Георги Кадиев от "Сердика" се зае от Анета Маринова-Григорова, а на Ангел Джамбазки от ВМРО - от досегашния съветник Димитър Антов.


Група "5", в която влизат двамата съветници на "Глас народен" Венцислав Мицов и Светослав Витков, двамата представители на "Движение 21" - Симеон Славчев и Стоян Александров, и Иван Велков от "Зелените".

© Анелия Николова

Група "5", в която влизат двамата съветници на "Глас народен" Венцислав Мицов и Светослав Витков, двамата представители на "Движение 21" - Симеон Славчев и Стоян Александров, и Иван Велков от "Зелените".


Петима зам.-председатели


Без изненада Елен Герджиков от ГЕРБ беше избран за председател на съвета. Това стана с 48 гласа "за" и 13 недействителни бюлетини след тайно гласуване, в което участваха всички 61 общински съветници. Единствено седмината представители на БСП посочиха, че са гласували недействително, като останалите петима не съобщиха защо така са гласували.


При избора на заместници на Герджиков, който е явен, бяха избрани Николай Стойнев от ГЕРБ, Прошко Прошков от Реформаторския блок, Милка Христова от БСП, Иван Велков ("Зелените") от група "5", и Николай Пехливанов ("Атака") от "Патриоти за София". При гласуването за Прошков по един от ГЕРБ и ВМРО гласуваха "против" и един от ВМРО "въздържал се", при Пехливанов по един от ГЕРБ и АБВ се въздържаха. Останалите трима бяха избрани само с гласове "за", като Велков и Пехливанов не се включиха в гласуването при собствения им избор.


"Приемам този избор с благодарност за доверието ви. Надявам се да се окажа достоен за него", заяви Герджиков пред общинските съветници веднага след избора му и добави, че ще се постарае с работата си да спечели доверието и на тези, които не гласували за него. Той определи предизборната кампания за местните избори като относително толерантна. Според него в кампанията са се чули много неистини, които са повтаряни многократно с надеждата да заприличат на истини. Но този подход претърпя провал и ще претърпи и провал в тази зала, ако някой го използва, добави Герджиков.


ГЕРБ нямат пълно мнозинство в Столичния общински съвет за първи път от 2007 г.

© Анелия Николова

ГЕРБ нямат пълно мнозинство в Столичния общински съвет за първи път от 2007 г.


ГЕРБ: Обществото показа подкрепа на ГЕРБ


Липсата на пълно мнозинство на ГЕРБ, което става за първи път от 2007 г., не спря партията да търси начини да управлява сама. До момента от формацията заявяват, че не искат да управляват с коалиционно споразумение, а изглежда ще търсят модела на плаващите или тематичните мнозинства.


"След два поредни мандата, изпълнени с усилена работа, ние от ГЕРБ получихме потвърждение за начина на работа и посоката на развитие на града", заяви председателят на групата Малина Едрева. И добави: "Искам да отбележа три аспекта, които характеризират резултатите от тези избори - на първо място това е ясната и категорична подкрепа за кмета Йорданка Фандъкова. Това е подкрепа за личността и предложената от нея програма." Според нея обществото показало ясно подкрепата си както за кмета, така и за политическата партия, която я подкрепя.


По-късно пред журналисти на въпрос направен ли е анализ защо листата на ГЕРБ събра с една трета - над 60 хил. гласа, по-малко на местните избори спрямо вота през 2011 г., Фандъкова заяви, че се прави анализ, но той трябвало да бъде съобщен от зам.-председателя на ГЕРБ и шеф на изборния щаб Цветан Цветанов.


Столичният общински съвет заработи със същия председател и с предложения към ГЕРБ за управление

© Анелия Николова


Общински съвет търси мнозинство


От Реформаторския блок обаче дойде директно предложение за общо управление с ГЕРБ, с които управляват и на национално ниво. "Да победиш на първите избори става с популизъм, да победиш на вторите - пак може да е популизъм, но да победиш на третите избори от първи тур няма как да е популизъм", заяви председателят на групата на Реформаторите Борислав Бориславов. След това определи резултатите в София като доказателство, че гражданите искат дясно управление по формулата ЕНП (Европейската народна партия), в която членуват и ГЕРБ, и от блока. "Предлагаме на следващата сесия да се приеме декларация за принципи на управление, за да не се разчита на неясни мнозинства", приключи изказването си той.


Председателят на група "5" Симеон Славчев посочи, че те не са коалиция, а работна група, която цели промяна на работата на общинския съвет и на местната управа като цяло. "Една от основните ни цели е налагането на нов стил. Това може да бъде постигнато само с диалог и прагматизъм, а не с отрицанието на всяко добро само защото е направено от друга политическа сила", каза още той. Той увери, че "Пет" ще подкрепя и работи за всяко добро предложение без значение откъде идва то. Приоритетите им са достъпна градска среда, зелена София, интегриран градски транспорт, прозрачна и дигитална община, културна община. За всеки от тези приоритети вече имали готови предложения.


От "Патриоти за София" заявиха, че сред основните им приоритети са справянето с циганските гета, както и по-големи контакти и съвместна работа на общината с малкия и средния бизнес. Сред основните им задачи е и промяна на работата на "Топлофикация - София".


От БСП, които вчера поискаха общ опозиционен блок, който никоя формация не припозна, се обявиха за опозиция - в пореден свой мандат.


Следващото заседание на общинския съвет ще бъде в понеделник, когато ще се сформират комисиите и ще бъдат избрани техните председатели. Най-вероятно всички ще бъдат от ГЕРБ.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това, че някой гласува за РБ не означава, че всеки който го е направил иска коалиция с ГЕРБ и глупостите за ЕНП и прочие. Моля Борислав Борисов да го има предвид.

 2. 2 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Честит Зам.- председател на „ЗЕЛЕНИТЕ“!
  Пожелавам достойно представяне с идеите, които вървят с него!
  Успех Ванко!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 3. 3 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Формулата е зъб за чене, око за две, в тъй наречената коалиция. Докога ще се преструват на приятелчета не знам.

  EU now have 1 GB empty space
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  Значи след нови избори,постарому.

 5. 5 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "Патриоти за София", в която влизат тримата избрани от ВМРО и двамата от "Атака".
  -----------------------------------------
  Дали светлол****, дали тъмнол*** - все са си само и единствено за ОО...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  [quote#1:"neznaiko.bg"]Това, че някой гласува за РБ не означава, че всеки който го е направил иска коалиция с ГЕРБ и глупостите за ЕНП и прочие. [/quote]

  Един гласувал за РБ иска коалиция, друг не. Няма как да се съобразиш със всички.

 7. 7 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Доволен съм, че Венци Мицов и Светльо Витков влизат в съвета.

 8. 8 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 628 Гневно

  Тези самодоволни лелки и чичковци от снимката ние ли ги избрахме?
  Изборите в София бяха излишен харчлък.

 9. 9 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  така, така....нямат мнозинство, но искат самостоятелно да управляват , нищо ....сега 60000 гласа по-малко, НО ще се прави анализ, следващия път 100000 по-малко, но пак анализ, а в това време къде е Петър Диков ???? пак ГЛАВЕН архитект !!!! да благодарите на тъпите и мързеливи сънародници, че не си вдигнаха з-----ка и да отидат да гласуват....

 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Столична община е богата, ще има леб за всички.

 11. 11 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ДСБ-арите газ пикаят... Уж "победиха" и ГЕРБ нямаха мнозинство в общинския съвет... пук накрая пак стана каквото искаше ГЕРБ.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2841 Любопитно

  Питайте фънди какво става с Дикоффф? Преди изборите нещо намекна...или това са предизборни локуми за наивници?

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2841 Любопитно

  До коментар [#11] от "niakoi_si":

  А на теб ти е добре ,че пак ще си правят далаверите с общ.поръчки?

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#13] от "hodounski":

  От избиратели Ганьовци не очаквам да си избират политици светци. Т.е. реалист съм.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  До коментар [#14] от "niakoi_si":

  Ганьовци са не избирателите , а политиците

 16. 16 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да се внушава : " Това е диктатура! Данчето налага диктат"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 17. 17 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#15:"hodounski"]Ганьовци са не избирателите , а политиците[/quote]
  Како Ганке, виж нещо да внушиш че всички са маскари!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#15] от "hodounski":

  Наивно. Като проумеете, че тия горе са огледало на тия долу, ще е първата крачка към по-доброто бъдеще. Дотогава сте обречени.

 19. 19 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 828 Весело

  [quote#4:"rosiraycheva50._"]

  Значи след нови избори,постарому[/quote]
  - Нов мандат- стари 30 сребърника.

 20. 20 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Докато главният архитект не се окаже в Софийския централен, всичко останало е бля-бля за оли-го-фре-ни.

 21. 21 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#3:"ASTYLE"]Докога ще се преструват на приятелчета не знам. [/quote]
  Моето впечатление е, че доста добре се разбират по финансовите въпроси

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK