Комисията по здравеопазване одобри бюджета за 2016 г.

Министърът на здравеопазването Петър Москов

© Анелия Николова

Министърът на здравеопазването Петър МосковС 11 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" парламентарната комисия по здравеопазване одобри бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2016 г., и с 12 "за" - бюджета на държавата.


Предвижда се бюджетът на НЗОК да бъде 3.204 млрд. лв., или със 129 млн. лв. повече от средствата за тази година.


Възражения срещу разпределението на парите за здраве имаха депутатите от БСП и ДПС. Те изтъкнаха няколко пъти, че становищата на съсловните организации и другите заинтересовани са предимно негативни, както и че плановете за здравна реформа не са намерили финансово изражение в проектобюджета.
Министърът на здравеопазването Петър Москов защити проектобюджета и обясни, че допълнителните 129 млн. лв. за догодина са гарантирани. С тях няма да се наложи да се покрива дефицитът от 2015 г., който до края на годината по изчисленията на здравното министерство ще е в порядъка от 35-37 млн. лв. Минималната сума, която се очаква да постъпи в касата и която ще помогне за намаляването на дефицита за годината е 20 млн. лв., допълни той.


По-рано днес и парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене проекта за бюджет на НЗОК за догодина.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK