Почти една четвърт от заетите българи са работещи бедни

Почти една четвърт от заетите българи са работещи бедни

© Георги КожухаровДелът на т.нар. работещи бедни в България остава относително висок, заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол.


18% от заетите българи получават минималната работна заплата, каза Калфин. По думите му усилията на управляващите са свързани освен със стимулирането на пазара на труда и с размера на възнагражденията. "Високото заплащане и добрите доходи от труд според мен са задължителни", каза Калфин. Той посочи намеренията за увеличаване на минималната работна заплата на 420 лева през 2016 г. и заяви, че според изследванията на министерството размерът на минималната заплата не се отразява трайно на пазара на труда.


Министърът цитира данни на Агенцията по заетостта към септември, според които безработицата е 9.2%. За пръв път от години заетите в България са 3.3 млн. души, изтъкна той. "Прогнозните резултати за тази година бяха надминати и се надявам това да остане като тенденция до края на годината", каза Ивайло Калфин. По думите му се полагат усилия за увеличаване на заетостта не само чрез различни субсидирани държавни позиции, но и за намиране на трайни реални работни места.
Според министъра има проблем, свързан с интереса на бизнеса да наема хора с увреждания, а също и с това, че ниско образованите и хората, живеещи в отдалечени райони, все по-често остават трайно безработни. "40 хил. души са намерили нови работни места тази година. Тази тенденция трябва да бъде подкрепена с допълнителни действия за най-уязвимите групи", каза вицепремиерът.


Той отчете, че 12% от разходите на държавата за насърчаване на заетостта отиват за насърчаване на младежката заетост. По думите му към края на септември младежката безработица е намаляла до 15.4%, което нарежда страната под средното равнище за Европейския съюз.


Калфин съобщи, че по новата програма за младежка заетост чрез стажуване за първите 9 месеца на годината са започнали работа 3 161 млади хора при общо 960 работодатели.

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Колкото повече Калфин вдига осигурителните прагове и ''минималната заплата'',които са просто индекси - толкова повече реално ще се увеличават работещите бедни в България ...

  [email protected]
 2. 2 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Е, то по стара традиция половин България се осигурява на минимална заплата. Нито на чорбаджиите им се дават при, нито на работниците. Пък и защо да ги дават, като знаят че ще отидат за социални помощи за цигани и за Пеевски да си купи нов бизнес?

 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  Над половината в България са работещи и бедни! За четиричленно семейство, трябва доход около 2 хил.лева месечно за нормален живот, без големи заеми и отпускане!
  Живот на МРЗ е по-скоро някакво оцеляване, на ръба...! За пенсии от порядъка на 150-200 лева, даже не знам, как да го нарека...!

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  ето ви го обяснението защо 40% от трудоспособните ни работят (съмнително, поне една трета работят на черно), ни учат (кухата диплома е безполезна в чужбина, а образованието у нас, даже при старание на студента, е кухо).

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  [#3] капитализъм се нарича. Този път частен. Преди 26 години имаше държавен. Там кусурните акценти бяха други, ама пак кусури, тровещи живота.
  И разликата се сведе до това да имаш пари и да няма кой знае какво да купиш с тях (преди) и да нямаш пари и да точиш лиги пред препълнени витрини (сега)...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 6. 6 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  При положение, че дали плащаш осигуровки на 400 или на 1000лв в болницата ще те обслужат по един и същи начин, ще си платиш една и съща сума за прегледа, и ще ти се наложи да платиш същите консумативи, тогава какво стимулира хората да се осигуряват на по-големи суми. По-добре със спестеното да си плащат разноските по лекарите, да събират за старините (да си купят жилище, за което няма да плащат наем), да си купя някой декар земя, която да носи рента и така.

 7. 7 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1638 Неутрално
 8. 8 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Най-лошото е, че вдигайки МРЗ-то, управляващите демотивират образованите експерти и специалисти, голяма част от които работят по призвание в държавната администрация - учени, културни работници и пр., които не могат да са на частно, освен ако не направят истински компромис със себе си. Тази демотивация е съпроводена със страхотно чувство за унижение - пример: протести на музеи, библиотеки и пр. Както съм писал и в друга тема, в културната сфера работят около 3500 човека със средна заплата около минималната - около 18 милиона годишно. За да имат достойни заплати - например по 2 - ще са необходими още толкова. Не знам дали за цвета на нацията ни 18 милиона са много пари?

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  [#8] този "цвят на нацията" с какво е показал, че наистина е цвят, а не гюбре? Че е готов да формулира изод от ситуацията (изход, не залъгалки), да увече народа в действие? Вместо това най-много превива врат и се мазни на властта.
  Ако това е "цветът", значи сме значително по-зле отколкото се страхуваме (от тия, които наистина се страхуват, щото за доста паразити (властта) това е удобно, изгодно, уютно)!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3073 Весело

  "усилията на управляващите са свързани освен със стимулирането на пазара на труда и с размера на възнагражденията" - кой не знае Ивайло Калфин, кой не е чувал за него... усилията само убягват, не че не пробват, но някак си срамежливо, без напрягане, без дори да служат по ЕС директивите. Колкото по-бързо им мине, колкото по-бързо увеличат темпото, толкова повече българи ще са доволни. Потребление с ниски доходи, при зле платен труд е срам за всяка нация, дори извън ЕС.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#9] от "Николай Теллалов":

  Прав си, наистина превива врат, защото е на около 50 години и повече, съответно като го отсвирят, трудно би могъл да работи нещо друго, даже такси вече не става. Затова хората се свиват и ги е страх, а управляващите много харесват това. Не бива обаче да виним хората - те са се свивали така и по време на Априлското въстание, и по време на Ботевата чета, защото много са клани, е.ани и тормозени. Дано се намери обаче някой "луд", защото историята се прави от личности и то именно "луди".

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 12. 12 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  Трябва да се замислим необходим ли е Нац. статистически институт - при данни, че 870 хил. души в трудосп. възраст не работят, как безработицата е 9.2 %; как 18 % от работещите получават МРЗ, след като няма мин. осиг. праг, който е равен на мин. заплата, може би единствено помощният персонал към общините. Замислям се как ни се подхвърлят изопачени и неверни числа, предназначени да илюстрират конкретен казус. Май трябва да следим Евростат, но нали и там пак ние подаваме данните...

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  Само истински работеща икономика може да осигури високи доходи. Нашата не е такава ,ама на кой ли му пука?!

  klimentm
 14. 14 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Само у нас фолклора се полушегува"работиш работиш продаваш дивана, работиш работиш продаваш телевизора, работиш работиш продаваш гардероба"

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  После се чудят,защо безработните не си търсят работа.

 16. 16 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 396 Неутрално

  При този примитивен капитализъм от епохата на Маркс не виждам как работникът би могъл да е заможен. Работодателите в България смятат хората за роби, които са длъжни да им работят за жълти стотинки. Резултатът е напускане на страната в западна посока и недостиг на кадри. Писна ми да слушам воя на т.нар.работодатели за недостиг на хора. Ами плащайте им адекватно и ще имате персонал. Тази страна не живее в 21 век, а все още е в 19-ти. Екслоатация на хората, неспазване на трудовото законоюдателство, мизерни надници, непокриващи дори елементарните нужди на хората, това е реалността.Не виждам някакви тенденции за промяна

 17. 17 Профил на Милев
  Милев
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#6] от "alabalko":

  Да речем, че ме стимулира факта, че сме хора. Да, може да даваш повече от някой, който не може да си позволи твоите доходи и да получавате един и същ продукт на здравеопазването. В пртоивен случай, много хора няма да имат достъп до здравни услуги. И после пак държавата ще ни е виновна, но да не забравяме, че тя (държавата) сме всички ние.

 18. 18 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Теллалов":

  Да, от една страна нашият капитализъм е див и днешните новоизлюпени капиталисти плащат заплати колкото дневния разход на к-та си. Затова в много постове тук съм пропагандирал вдигането на МРЗ-то, което единствено "спасява" положението там. Но пък се дойде до изравняване на едните роби - капиталистическите, с другите - държавните. Тук дивият "капиталист" е държавата, която може, но не иска да даде повече на можещите и образованите - ако трябва и с двойно съкращение на щата. Тук става въпрос за целенасочено разпределение не към способните, а към силните и крепящите (или не) властта. Обаче чашата прелива и на едните, и на другите и на третите. Един добър работник не може да получава колкото джобни на к-вата и отива в чужбина. Един добър специалист не може да търпи повече да взема колкото чистачката - за съжаление, не винаги специалността му и възрастта му се котират навън иначе и той да е духнал - не всички са айтита нали? Така че гневът е голям и този на полицаите ще се види като детска разходка - не че те не са прави - защото в нормалните страни те взимат около 3 средни заплати, за да си вършат съвестно работата, а у нас не е така.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 19. 19 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  ...Почти една четвърт от заетите българи са работещи бедни...
  Готин инструмент са статистиките. Цифри, проценти, бройки, млади, стари - заливай публиката с горното и ... експерт. А колко по-просто и истинно е да кажеш причината за разгрома , а именно: от държава, която се управлява зле, умните и можещите бягат, остават само борещи на ръба на оцеляването бедни индивиди. Вината не е на последните, навсякъде по света положението е подобно. Но всеки месец да отчиташ 20-тина нови милионери, да съществуват стотици "пазарджишки" кметове с имения от едната заплата, на избори да се явят над 40000 кандидати за лапане на обществен ресурс, означава само едно, в страната се краде безобразно, нагло, безсрамно, с грубо газене и незачитане на законите. Тази крадлива върхушка трябва да се измете! Почва се от главата, тъпа като задник!

 20. 20 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 491 Неутрално

  И да добавя - чашата прелива и от тия цинични бъркания в джоба на обикновения човек - като винетките например. Баровеца не го боли за тия 30 лева отгоре, но за бай Пешо с жигулата за да си отиде до лозето тия 100 лв са непосилни и излишни! Нека направят винетките като в ЦЯЛА Европа - САМО ЗА МАГИСТРАЛИТЕ, пък тогава и 500 лв да са. Друг цинизъм беше облагането на "вафлата от 5" (някои си спомнят това име) защото била "вредна". А бе аланкоолу - нали бедните бабички именно това купуват на внучетата си със 150-те си лева пенсия! Мога да продължа до утре, но ще завърша с едно: НЕ МОЖЕШ ДА ИЗТРЪСКАШ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО МОЖЕШ! И НАКРАЯ ЩЕ ПОЛУЧИШ ШУТ!

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 21. 21 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 284 Неутрално

  За да станем богата страна ни трябва висок икономически ръстеж, увеличение на капитала в страната. За да постиген висок икономически ръстеж ни трябва увеличение на продуктивноста. Единствено увеличение на продуктивноста води до увеличение на икономическият ръстеж. Как да се увеличи продуктивноста? Чрез масова ДЕ-регулация и либерализация на пазара. Премахването на минималната заплата само би увеличило рязко продуктивноста. Минималната заплата е като закон които не позволява на хората да работят, забранява им да работят, МЗ не позволява на хората да си продадът труда(заетоста). Ако аз съм без никакви умения или опит, и искам да почна работа някаде но труда ми не струва колкото МЗ, тогава закона не ми позволява да почна работа, закона неми позволява да си продам труда, и ето как аз оставам безрработен и не получавам шанс да натрупам опит и умения, които по нататъка мога да търгувам за по високо заплащане.

 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Неутрално


  [quote#1:"karabastun"]Калфин вдига осигурителните прагове и ''минималната заплата'',които са просто индекси [/quote]
  Например така Павлова обяснява''''Осем години не сме променяли цената на винетката, а пък имаме над 60% увеличение на минимална и на средна работна заплата''

  [email protected]
 23. 23 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#21] от "happystory

  Точно така - трябва ни икономически растеж. Което именно държавата трябва да подпомага, а не да отръсква андрешковците, защото нищо няма да види от тях. Обикаляйки страната видях десетки стадиони и зали - Созопол, Маджарово, къде ли не - и по села даже - които стоят заключени. С тия пари по една малка фабричка за ябълков конфитюр да беше инвестирано в някое село - където има ябълки, или за замразяване на картофи - където гледат картофи - и ще живнат нещата. Да, това би било държавна помощ - ами НАЛИ ИМЕННО ТОВА НИ ТРЯБВА - държавна помощ! Защото иначе това се прави от местни капиталисти и феодали за джобни на техните к. и за нови бугатита. Сигурен съм, че има начин да се инвестира от държавата без това да е социализъм - това е единственият начин за страна като нашата с няколко големи града и огромна площ на единица население. И моля - не съм червен, диво син съм, но ми писна от безхаберие и изнасилване на страната ми и народеца.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 24. 24 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Не знам, тези хора тъпи ли са или се правят, или са тъпи? Каква заетост, какви пет лева при тази бюрокрация, корупция, бумащина?Най елементарното бизнесче да започнеш, семки да продаваш, ще те смачкат от разрешения, такси, уточнения, евакуационни планове на бараката, касови термнали!!!Кой да гради икономика бе меки китки, те хората заминават с неприязън към страната си в чужбина!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 25. 25 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 722 Весело

  Самото понятие ''Работещи бедни'' е обида за гражданин на ЕС. Подобни квалификации са допустими за Латинска Америка, Африка и части от Азия. Ма, ние не се обиждаме, обратното обиждаме и обругаваме държавниците/единици/, които се опитаха да ни измъкнат от блатото. И вече 15 години ''настъпваме мотиката''. Ашкоулсун!

 26. 26 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#16] от "proza":Ако им плащат адекватно , посерковците , наречени капиталисти , ще фалират. Нито те знаят да управляват , нито работниците ни си дават зор. На времето четох как работят на конвейра на Фиат в Италия. Нямат време да запалят цигара. Залепват драскало до себе си , разпиляват кибритени клечки и цигари и палят без да намаляват работата. На обяд има 15 минути без да напускат работното си място. Минават електрокари които разнасят пакети с храна. Хапват и конвейрът тръгва отново. Това наш Ганьо няма да понесе. Предпочита да не се поти. Е, за такава работа - толкоз пари.
  Ако вдигнат заплатите двойно , което пак е далеч от западните , повечето от капиталистите ще фалират и ще се наредят до бившите си работници на борсата.

 27. 27 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#23] от "gun":

  Не, държавата т.е. правителството единствено пречи, ако правителството иска да помогне, то тогава да не се меси в пазара, това е наи добрата помощ която можеш да получиш. Всеки път когато имаш правителствена намеса, правителството влошава нещата. Няма сценарии в които правителствената намеса да е по добра от пазарното решение, такъв случаи в историята не е съществувал. Има една погорока м/у икономисти - ''наи опасните думи в Англииският език са - аз съм от правителството и съм тук да помогна!''. Тези примери които ти даде нямат да се решат с правителстена намеса, а с избор на по умен кмет и повече права на общените. Когато един кмет вместо да търси начин да направи града си по привлекателен за правене на бизнес, тои харчи пари за стадиони, това не е капитализъм, от този стадиум не се вадят пари, капиталист които залага собствените си пари никога няма да си даде парите за стадион, защото няма да получи нищо в замяна.

  За съжаление нивото на икономическата кадърност и компетеност на хората е много ниска, и не са това, медиите са икзлючително не компетентни кето според мен е наи големият проблем на България. Хората трябва да чуят всеки един кандидат за кмет или министър, какви конкретни мерки смята да вземе за повишаване на икономическият рърстеж, какво конкретно смята да направи, как по точно разсъждава и т.н. за да може хората да си направят сметка за кои да гласуват, докато сега медиите не питат нищо от същина кандидатите, и никои не е наясно какво трябва да се направи. Ако хората са наясно с финансовото състояние на градада си, и кандидат кмет каже че иска да похари малкото пари за стадион, гарантирам че този кандидат няма да стане кмет.

 28. 28 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#27] от "happystory":

  По принцип си прав, но първо ние не сме Англия и второ - местното самоуправление се развива от едва стотина години, за да разчитаме на инициативността и моженето на кметовете. Само преди 130 г. в градовете ни са управлявали кадии, а не кметове... Като включим и нашата народопсихология и родова традиция - свързани с горното обстоятелство - османското "присъствие", ще видиш, че да се разчита на местната управа не е добра идея. Я иди в село Галиче да видиш за какво иде реч... При нашите условия трябва друг подход, това е дълъг разговор, да не досадя на форума

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 29. 29 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мърмор":А кой да свърши тая работа ? Требе организация. Стихийният бунт е деструктивен , ние и без него съсипахме държавата. Изхитрихме се дори протестите ни да са имитация , измама, платени от мошеници като Сорос. Нали носеха безсрамно мутрата му върху фанелките си ! Сигурно има партии от честни и разбиращи хора , но системата е такава , че ако гласуваш за тях , няма да влязат в парламента и гласът ти ще си го разделят по братски тия , дето влизат.
  Впрочем , анализатори пишат ,че в голяма степен тези проблеми се проявяват и в Европа и че там също се чакат вълнения. Призракът , дето някога е обикалял по Европа , пак го събудиха алчните банкери.
  Много е възможно Великото преселение на сиромашията от юг да предизвика ефекти за които нямаме представа . Подозрително дълго време Европа е относително мирна. От една страна натискът на богаташите отвън ( САЩ) и на беднотията от юг ще размърдат блатото.

 30. 30 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#21] от "happystory":Хубавец ! Значи минималната заплата ти пречи ? Значи искаш вместо да повишиш заплащането да го намалиш ? Да ти работят без пари ?

 31. 31 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#23] от "gun":Разгеле си Гън ! Някога не фабрички за конфитюр , а цехове за оръжие имаше по повечето села !
  А фабрички по селата за конфитюр от вносни плодове няма кой да прави.

 32. 32 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#27] от "happystory":Защото , гълъб , правителството е КАЛПАВО ! Не може да събираш министри по пътищата ! Я ги погледни тия хубавци сегашните ! Кой е на мястото си ? Кой работи по специалността си ? Какво мнение имат ? Сутрин едно , на обяд -друго , до вечерта вече не знаят какво е .

 33. 33 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  [#18] ами то затова още от Прудон е тръгнал логичния съвет: зарежете капитализма, и държавния (любим на марксистите) и частния, щом създава повече проблеми, отколкото решава. Здравият разум подсказва такова решение, в личния си живот всеки постъпва така - зарязва лошата практика, пробва друга.
  Проблемът е, че мирно не ще се получи - облажените от тая лудост я задържат с превантивен терор даже при послушно население.
  Представете си на какво са способни при наченки на сериозен бунт.
  Ако не можете да си го представите - четете новините за Сирия, където не само режимът действа, но и външните му противници се погрижиха да прочистят опозицията от реално революционни елементи и формации.
  Или, ето ви пример от нашата история: руският царизъм търси повод и благоприятна обстановка за поредна руско-турска война. Изведнъж - готни се въстание с републикански идеи, и то в средата на предполагаемия ТВД. И какво прави царят? Ами първо прекъсва каналите за снабдяване с оръжие и експлозив от Армения към Българско, а после руската дипломация намеква на султана да внимават заптиетата в Румелия. И т.н.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 34. 34 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  Разбира се, зарязването на капитализма изисква и премахване на държавата, симбионтът на капитала.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 35. 35 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#4] от "Николай Теллалов":

  Ами не съм съгласен с тебе. Вероятно има професии където тряба по сериозна материална база за усвояване, но като цяло висшето образование си е изцяло на сметката на студента. Ако ти е интересно и искаш да научиш занаят - има библиотеки, интернет, програми за кандидатстване за специализации в чужбина (докато учиш в БГ) - достатъчно неща за да не е "кухо" образованието. Разбира се винаги е по-лесно да се обижда и критикува, както и да се ходи по дискотеки и чалга клубове

  Pure Chewing Satisfaction
 36. 36 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Теллалов":

  '... И разликата се сведе до това да имаш пари и да няма кой знае какво да купиш с тях (преди) и да нямаш пари и да точиш лиги пред препълнени витрини (сега)...'
  +++

  Дали бе така? Не. В периодът 1980 - 89, над 50% от пенсионерите получаваха от 30 - 60 лв пенсия, кое е близко до 100 лв/м по днешните цени. Млад специалист получаваше 150 лв/м, което може да се приравни до 300 лв/м днес. Работник в полиграфическия комбинат, печатащ Работническо Дело, получаваше 110 лв/м. Като бонус, тогава се даваха от 3 - 5 години затвор за политически виц. Днес мизерията е и по-малка, и по-малко, а като бонус сме свободни да намерим по-добър живот от другата страна на границата.

 37. 37 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 277 Неутрално

  пост 36, ред 3: кое -> което

 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  [#35] напълно си свободен да не се съгласяваш. Аз просто сравнявам образованието по моето ученическо и студентско време и каквото е сега.
  А и самообразованието предполага немалко вродени дарби, и пак само попълва т.нар. Обща култура. Докато занаятът изисква системно учене... и много практика в хода на ученето.
  Кой те храни през това време? Всевишният с манна небесна ли?

  Програмиране можеш да научиш сам, донякъде. Но не и инженерна професия, без да я упражняваш.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 39. 39 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  [#36] не се мъчи да ми разказваш за ТОГАВА.
  Прекрасно го помня, помня си и фишовете за заплата от АРЗ и ОБ ИТКР през 1984-а, двата завода бяха на гара Искър.
  Сега ги няма без следа.
  Помня и какво можех да си позволя със една заплата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 40. 40 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Голема работа , имаме и неработещи богати !

 41. 41 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Разстроено

  До коментар [#26] от "ahasver":

  В общи линии си прав,ама не съвсем.Първо,няма кой да ти разреши да пушиш на работното си място и второ аз не съм чел,а съм билв в завод за производство на автомобили и мога да кажа,че няма такова напрежение.Дори имат стол за чудо и приказ.Хранят се на смени.
  Това в България ако е капитализъм,то авно е някакъв съветско-ганьовски вид.
  Работещи бедни,ха!Работещи мизерници на бедни духом чорбаджии-мутри.
  Мъка!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 42. 42 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 340 Любопитно

  До коментар [#36] от "Autisto Minimus Communisto":


  [quote#36:"Autisto Minimus Communisto"]. В периодът 1980 - 89, над 50% от пенсионерите получаваха от 30 - 60 лв пенсия, кое е близко до 100 лв/м по днешните цени. [/quote]
  Дай линк?
  Един лев през 80-те би се равнява на 8-10 в момента.

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 43. 43 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#39] от "Николай Теллалов":

  '... не се мъчи да ми разказваш за ТОГАВА.
  Прекрасно го помня, помня си и фишовете за заплата от АРЗ и ОБ ИТКР през 1984-а, двата завода бяха на гара Искър....'
  +++

  Не ти разказвам за ТОГАВА, а споменавам някои медицински факти. Факти, товариш, факти.

 44. 44 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Което пък дава частичен отговор,защо - Близо 40% от трудоспособните българи нито работят, нито учат.

 45. 45 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#30] от "ahasver":

  На мен лично не ми пречи МЗ защото аз имам натрупани умения и опит които мога да търгувам за високо заплащане, но хора които нямат нито опит нито умения нито някакви клалификации, на тия хора им пречи наи много, не на високо клалифицираните хора. Както обясних в първият ми коментар, МЗ не ти осигорява повече пари, МЗ НЕ кара работодателя ти да ти увеличи заплатата, а го кара да избира м/у това дали да ти увеличи заплатата, или да те уволни ако труда ти не отговаря на тези пари. Минималната заплата е просто ''препядствията които един работодател трябва да преодолее за да те наеме'', и когато увеличиш тези препядствия, много хора немогат да ги прескочат, и остават без работа. Трябва да разбереш че парите които получаваш, т.е. възнаграждението ти е равно на продуктивноста ти. Колкото си по продуктивен, толкова по голямо възнаграждение получаваш. Един не клалифициран човек които е ниско продуктивен не означва че ще бъде така цял живот, тои може да продобие опит и умение като работи, като започне от някаде, и така натрупа повече умения, повече опит, повече продуктивноста, и тогава вече може да ги таргува за повече пари. Стана ли ти ясно сега?

 46. 46 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#42] от "Cayo Lara":

  '... Дай линк? Един лев през 80-те би се равнява на 8-10 в момента...'
  +++

  Линкове бол, намери ги. Тогава килограм мазно свинско с 30% кокал беше 5.40 лв/кг, а дневната надница на млад специалист беше 5 кинта. Познай от кой линк съм сбрал таз информация. Тези цифри ще ти позволят да сравниш съотношението на тогавашни и днешния лев.

 47. 47 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#32] от "ahasver":

  Всички правителства калпави, точно за това трябва да не се месят в пазара, за да не влошат нещата. Правителството и всички кметове ги избират хората, тогава въпроса е защо хората избират некомпетентни хора? И това го обясних по на горе, защото хората са неинформирани. Медиите са тези които трябва да държат политиците изкъсо и да информират хората за всичко, медиите трябва да разпитват масивно всички политици какви конкретни мерки смятат да предприемат, как по точно в детаили смятат да променят нещо, какви са им приоритетите, какви са им клалификациите и т.н., и тогава нека хората да изберат кои им харесва наи много. Докато сега, хората са неинформирани кои какво предлага, за какво се бори, как разсъждава, какво иска да направи, как иска да го направи и т.н. хората не са наясно с това, и за това избират хора които нищо не правят.

 48. 48 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#28] от "gun":

  Това няма нищо общо, всички бизнесмени или бизнеси искат едно нещо само - пари. Как може един бизнес или един човек да забогатее в една пазарна икономика? Има само един начин, като предоставиш продукт или услуга на добро качество и ниска цена, т.е. когато задоволиш нужните на хората. Това е единственият начин по които някои може да стане богат в пазарна икономика. Но, когато правителството започне да въвежда правила, регулациици и т.н. които го правят трудно да правиш бизнес, тогава се създава стимул тези компании да търсят друг начин да изкарват пари, или чрез подкупи, корупция или просто да се махнат от страната. Единственото нещо което трябва да направи правителството е да не махне от пътя, да премахне всички тези регулации и ограничения, пречки, и това е. Вярно е че 50 години комунизъм са създали манталитет на - ''няма смисал да искам повече или да се оплаквам понеже нищо няма да се промени'', но с времето хората ще се научат че в пазарната икономика хората са шефа, хората уволняват тези които имат лошо качество, и възнаграждават тези които имат добро качество. Просто в БГ все още не са е създал такъв манталитен понеже ние реално нямаме свободна икономика, ние имаме регулирана икономика. На институция която получава парите си от правителството а не от клиентите си, и да се оплакваш нищо няма да се промени, само на бизнес които зависи от задоволството на клиентите си имаш силата да го уволниш.

 49. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  [#43] според мен ти сподели медицински факти лично за себе си, но те хич не ме вълнуват.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 50. 50 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4242 Весело

  Благодаря на социалния министър, че ме осведоми - само 18% са работещите бедни /между другото, доста далече от една четвърт! / , а 82% са работещите БОГАТИ!

 51. 51 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  [quote#3:"tww09306483"] За пенсии от порядъка на 150-200 лева, даже не знам, как да го нарека...![/quote]

  Вегетация. Съществуване на границата на живота, унижаващо всеки човек в това положение.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 52. 52 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  [quote#33:"Николай Теллалов"]затова още от Прудон е тръгнал логичния съвет: зарежете капитализма, и държавния (любим на марксистите) и частния, щом създава повече проблеми, отколкото решава.[/quote]


  Е, по анархизма на Прудон ли да се водим?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 53. 53 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#49] от "Николай Теллалов":

  Товариш, това което (не) те интгересува е незабележимо за Ний, на който сутришната пура - по-скъпа от цялото ти катун - доизгаря. Време е за работа.

 54. 54 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Това е официално. Ясно е, че на българският феодал чорбаджия едно му се свидят по-високи заплати и предпочита да инвестира в яхта, вила силиконка и второ крие осигуровки.

  Има и другата страна, по разни общини и бюджетници има щатове близки до МРЗ (във водещото научно звено в България, което е в БАН заплата на висшист 440лв, асистент 457 лв, гл. асистент 480лв и т.н.) . Хайде да кажем, че на някои в БАН и тези пари са им много, че има нищоправещи, но останалите работещи читаво ?! В някои общински болници в труднодостъпни райони ситуацията е подобна.

  Ако държавата си е на мястото и си вземе вересиите и озапти кражбите пари ще има ама .....

 55. 55 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#46] от "Autisto Minimus Communisto":

  Бензин 1лв., дънки на черно 100 лв, телевизор от Кореком 500$ х3 лв.,Лада на старо 10000лв! При 150- 200 лв. заплати.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 56. 56 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  [#52] той се води първи теоретик (и практик, което е обичайно при анархистите), нататък се развива от Бакунин, Кропоткин, Рокер... а след това, ако изключим Букчин, настъпва затишие, за съжаление. Свиването на промишления и селски пролетариат лиши движението от масова база. А реално ограбваният днешен наемен работник по-трудно осъзнава интересите си, защото е лумпенизиран. То всички класи, без върхушката, са полулумпени. Лумпенът е податлив на държавната демагогия.
  Но почва да притръпва и към нея.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 57. 57 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Истинската стойност на безработните е двойно повече от тези 9.2%.

 58. 58 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#55] от "soul":

  Бензин 1лв., дънки на черно 100 лв, телевизор от Кореком 500$ х3 лв.,Лада на старо 10000лв! При 150- 200 лв. заплати.
  +++

  Не може да бъде! Или ... амчи тъй беше. И за тез де живееха под наем в София - наем за мизерна стая, 45 - 60 лв/м; боксониера в краен квартал, 120 лв/м; чифт обувки, 40 лв. При заплата от 150 - 200 лв. Мдааа, така беше в ранните '80.

 59. 59 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#39] от "Николай Теллалов":

  '... не се мъчи да ми разказваш за ТОГАВА.
  Прекрасно го помня, помня си и фишовете за заплата от АРЗ и ОБ ИТКР през 1984-а, двата завода бяха на гара Искър...'
  +++

  Ако наистина си Николай Телалов, през 1984-а си бил на 17 години. Та, каква ти е била заплатата в АРЗ и ОБ ИТКР? Ако не си - не съм сигурен дали използването на чуждо име не е криминален акт; но съм сигурен, независимо от 2-та възможни варианта,че съм носил дънки с по-висок IQ.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Николай_Теллалов

 60. 60 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Весело

  Най вече северозападнала и северноизтекла България. Древни комунистически крепости.

  chavo64
 61. 61 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Какви заплати чакате почти всички фирми в БГ са собственост на мутри и политици.

 62. 62 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Целта на правителството е да станат 1/3.

 63. 63 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  [#59] след като си ми такъв хен, как си пропуснал, че съм завършил средно образование преди да навърша 17?
  Че аз и 18 навърших вече след клетвата в казармата - беше на 9 май 1985-а, а рожденият ми ден на 28 юни.
  нещо повече - през ваканциите между 7-8, 8-9, 9-10 клас съм работел на опитните полета на института по генетика, до мотела Църна маца на околовръстното. Така че имах трудова книжка още преди да стана на 14.
  В АРЗ започнах като шлосер, отвори се място в ОБ, казах им, че искам да уча информатика, ама задочно, та нека съм на близка до предмета на учене работа - прехвърлиха ме.
  Ама ме юрнаха войник през пролетта на 1985-а.

  Тъй че изобщо не ми разправяй какво съм могъл да си купя тогава. Или после, със студентската стипендия.

  Друг е въпросът, че при относително поносимо материално положение през последните дванайсетина години на държавнокапиталистическия режим на БКП, политическите "свободи" бяха не на нулата, а под нея.
  Днес пък, като ги има формално, недоимъкът пречи на поне две трети от българите да ги използват. Но и какво да използва? Освен да замине в чужбина на гурбет? Освен да избере един мерзавец измежду самопредложените му за избиране във властта други мерзавци?
  Бедният или такъв, дето е на ръба на бедността (не може с наличните си доходи да посрещне неочакван разход) не може да е свободен, той е зависим от куп неща.

  Е, радвай се, че съм ти отделил толкова внимание. Ще се фукаш пред внуците, хмък.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Paribas
  Paribas
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Само приказки, никакви действия. Както винаги досега. Лошото е, че вече всички сектори са така зле, че без в пакет да се оправят здравеопазване, съд и всичко по веригата, файда няма.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 66. 66 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#47] от "happystory": Да , де !Ама и ти излизаш от презумцията ,че медиите са медии , т.е. обективни посредници за представяне на информация , че служат на обществото , че са независими. Реалността е друга. Купени са и служат единствено на този, чиито интереси бранят. Ако имаш достатъчно пари , не е трудно чрез медиите да лансираш фалшиви герои, народът да повярва и да се намъкнат в управлението на страната. Отделни олигарси , професии или дори престъпни групировки намират тези пари. Примери си намери сам.

 67. 67 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#48] от "happystory":Противоречиш си. Правилата и регулациите имат за задача да има ред. Законите също са правила , конституцията е регулация . Без тях твоята пазарна икономика и цялото общество се превръщат в джунгла .
  Ливан.През 50-те години. Група ливански бизнесмени построяват текстилна фабрика. Почват производство на ризи. Пристига американски кораб и раздава ризи без пари. Всеки граби колкото иска . Нямат свършване. След няколко месеца ливанската фабрика фалира и повече не я отварят.Ако я отворят , корабът ще дойде пак. Харесва ли ти ? Те ти свободна , напълно свободна икономика. После се продават само американски ризи. На каквато цена искат.

 68. 68 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#46] от "Autisto Minimus Communisto":Яко са те прекарвали със свинското тогава. Ти си бил последният бунак в квартала.

 69. 69 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#55] от "soul":Бензин- 0.5лв, дънки Флипер- 10 долара, Телевизор Телефункен -200 д. Лада 1600 нова - 8 000 лв.
  Имаше професии които които работеха в чужбина по обикновения начин. Като квалифицирани специалисти.

 70. 70 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#63] от "Николай Теллалов":Така е . Политическите свободи бяха във фризера. Нали затова толкова се радвахме и скачахме .
  Като поизтрезняхме , не напълно , питам какво ни донесоха ? Управление на мафия. 300 партии , а за когото и да гласуваш , все един и същи са на власт.

 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#41] от "sandman":Разказах ти статия на журналист посетил конвейра на ФИАТ през 80-те години. още нямаше истерика против пушенето.

 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  [#70] не изтрезняхме изобщо. Развихме тежка зависимост към илюзии, в които се вкпчваме, даже когато истината ни гази като мек асфалт.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 73. 73 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#68] от "ahasver":

  До коментар [#46] от "Autisto Minimus Communisto":Яко са те прекарвали със свинското тогава. Ти си бил последният бунак в квартала.
  +++

  таке е. ний бонаците бяхме бедни преди '89. затуй го закупих - квартала - на по-хубаво место. а ти реви за чудния соц. venceremos, другаре!

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 277 Весело

  коментар [#74] от "ahasver":

  '... Като ти гледам акъла и ти няма много да изтраеш ...'

  може. и докат чакаш, гледай да се храниш; кат кучето и месаря - гледай, не май ся.

 76. 76 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Весело

  [quote#36:"Autisto Minimus Communisto"]Работник в полиграфическия комбинат, печатащ Работническо Дело, получаваше 110 лв/м. Като бонус, тогава се даваха от 3 - 5 години затвор за политически виц. [/quote]
  Това пък изобщо не е вярно , в ИЗДАТЕЛСКО-ПОЛИГРАФИЧЕСКИ КОМПЛЕКС РОДИНА комунягите направиха сделка с ФРГ и купиха една от най-модерните машини за печат в света по онова време ! Заплатите им бяха доста високи за тогаващния стандарт , печатаха милиони вестници и даже Работническо Дело хвалеше по-малко КПСС от колкото либертарианските медии днес обожествяват САЩ и техни фондации в България.
  Бачкаторите бяха свободни да се шегуват за Бай Тошо и имаха самочувствие заради заплатите. Аз познавам поне няколко ченгета днес никой вече не смее да говори за Бойко Борисов и ГЕРБ явно от страх да не отиде в Белене!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 77. 77 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#69] от "ahasver":

  А когато превърнаха България в дискотека, 86,87,,88, мисля беше,
  газовите печки Супер сер, от испански фришоп, моряците ги купуваха по 35$, а тук ги продаваха за 700-800лв.От Карлово ходеха до Варна за стока.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 78. 78 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#77] от "soul":А за газ къде ходехте ? Щото газовите печки фашкии не горят.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Ahasver, комунисте, ела в наща първична партийна организация! Имаме нужда от другаре кат теб, щоту всичкити сми такивъ! Venceremos, другарец!

 83. 83 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#82] от "Autisto Minimus Communisto": Ами и на тебе същото !
  В показалата се тук сбирщина няма друг който да е пострадал от комунизма повече от мен. Но вие сте които определяте кой какъв е. Вие сте съдиите. И съдиите са като вас , затова сме цъфнали.

 84. 84 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#81] от "soul":Вашата семка сте обикновени провокатори които с грубости и глупости изваждате от равновесие нормалните хора и ги карате да ви псуват . За което получават червени картони за дълъг период от време.

 85. 85 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Айде, сега кое е първото? Яйцето или кокошката? Ниска заплата заради недобра производителност на труда или липса на инвестиции, защото цената на труда не оправдава усилията в увеличаване на ефективността? Ето и още една тема за размисъл. Собствен недвижим имот или респективно ипотека не означава ли, че човек е по-малко гъвкав в търсенето на по-добро работно място, а с подобно закрепостяване работодателите в даден район стават по-силни контрагенти на пазара на труда?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK