Божидар Димитров: Ще публикувам описа на "секретния фонд" на Националния музей

Божидар Димитров: Ще публикувам описа на "секретния фонд" на Националния музей

© Георги КожухаровОписът на т.нар. секретен фонд на Националния исторически музей ще бъде публикуван скоро. Ще бъде потърсен и първият опис на паметниците, пренесени в България след Първата световна война от Северна Гърция и Македония. Това научи "Дневник" от разговор с Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей.


Поводът за срещата беше съобщението разпратено от музея до медиите: "Във връзка със засиления интерес към българските паметници, събрани от нашата армия през 1917 г. от манастирите в Драма и Серес (днес в Северна Гърция) и от българските храмове в Охрид, Битоля, Струмица и Прилеп (днес в БЮРОМ) и поискани от патриарх Вартоломей, ръководството на Националния исторически музей съобщава, че те са изложени изцяло в зала 4 на музея."  


В зала 4 посетителите могат да видят десетина ценни експонати от Северна Гърция. Според директора на Националния исторически музей /НИМ/ Божидар Димитров останалите реликви от "секретния фонд" са из музея, а някои се реставрират.
Реставрацията на паметниците започнала през 1991 г. Тогава Божидар Димитров поискал секретният фонд, в който се пазело донесеното след Първата световна война и който през 1988 г. бил предаден на НИМ,  да стане публичен. Затова се обърнал с молба към министъра на културата Елка Константинова след международноправна справка. Справката била нужна, за да е сигурно, че не може други държави да предявяват претенции към паметниците, пренесени в България.


Елка Константинова, уговорена от Димитров, отпуснала и първите 710 хил.лв за възстановяване на експонатите, някои от които били в много тежко състояние. Реставрацията е продължавала и с дарения от Георги Агафонов от банка "Славяни", от Емил Кюлев, други бизнесмени, разказа директорът на музея.


На въпроса дали не трябва църковната утвар да бъде предоставена на Църквата, Божидар Димитров отговори, че когато при реставрация са намирани мощи, ги е предавал на Рилския манастир, но искането всичко да е в Църквата е православен фундаментализъм. "Изкуството през Средновековието е свързано с християнството. Ако трябва да е в църквите, световните музеи трябва да се изпразнят. Освен това - те не могат да служат в църквите, а и църквите не могат да ги пазят. Църковният музей е две стаички...", продължи директорът на НИМ.


Според Димитров е безсмислено да се водят спорове къде да се съхраняват ценностите, важното е да са достъпни. Вече имало публикации за тях. Това е още един аргумент според него да не се местят - в научната литература вече са със сигнатура от НИМ и така се цитират... Гръцки учени също са проучвали ръкописи.


Ръкописите от "секретния фонд" първо са се пазели в БАН, а после са предадени в Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев". През 1988 г. дават иконите и църковната утвар на Светлин Русев за галерията на чуждестранно изкуство, но той скоро ги предава на Националния исторически музей, разказа Божидар Димитров.


Акт от 1988 г. за предаване на "секретния фонд" в НИМ

© Дневник

Акт от 1988 г. за предаване на "секретния фонд" в НИМ


Според протокол от 28 октомври 1991 г. в НИМ са приети 720 експоната.


Портокол за дарение на антики от "секретния фонд" на НИМ от 1991 г.

© Дневник

Портокол за дарение на антики от "секретния фонд" на НИМ от 1991 г.


Защо има акт за предаване-приемане от 1988 г. и протокол от 1991 г. Божидар Димитров не можа да си спомни и обеща да провери, но допусна, че по-късният е правен заради разсекретяването на фонда.


По повод исканията да се извадят наяве автентичните описи на църковните ценности от бившия секретен фонд, за да се избегнат спекулации, че нищо от него не е изнасяно, Божидар Димитров каза, че от музея нищо не е излязло и обеща публикуване.


Както писа Тони Николов, "от 2004 г. насам по аукциони в Европа и САЩ, както и в Принстънския университет, се появяват артефакти, които според експерти, са част от тази сбирка". Според Димитров наистина има ценности, които се появяват тук-там, но най-вероятно те са били откраднати от разбойници по време на Първата световна война. Затова говорели и доклади на разузнавателни мисии от онова време.


Дали ще публикува описа? Пред репортер на "Дневник" директорът на НИМ поръча да бъде отпечатан в "Известия на Националния исторически музей". Следващият брой ще излезе в началото на декември и ще бъде посветен на Божидар Димитров по случай 70-годишнината му.


А къде е описът от създаването на секретния фонд? Димитров отговори: Ще го търся, пазеше се в Археологическия музей.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Голямо внимание му обърнахме на този Вартоломей.

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Божо играе с иманярската мафия"?? А? А тролчета....

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Като канете данаец по никое време, така ще стане!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  ОК, Няма проблем. Експонатите са изложени, ще излезе и опис. Който иска да дойде да ги види. Ако някой има претенции към тях, да си навре претенциите отзад, в хранилището.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това, което Божо и дружките му не са продали на черно трябва незабавно да се върне на Гърция и Македония.!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  [quote#2:"oporna_to4ka"]"Божо играе с иманярската мафия"?? А? А тролчета....[/quote]

  Че Божо изнася и продава експонати от НИМ е обществена тайна, която се знае от всички в гилдията. Не случайно дебелакът е персона нонграта в абсолютно всички университети с исторически факултети, най-вече в СУ. Той за това не иска да се пенсионира - щото веднага ще излязат на яве всичките му кражби.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Може би трябва да е мръднал - и пак "герой". Ехоо, Божо ти ако публикуваш описите ще станеш един голям национален предател !
  Имаше съмнения, че когато нашите са канили гърци в центъра на Аксиния Джурова ония са видяли описите, ама не. Не са ги видяли. А сега Божо ще им ги даде на тепсия.
  Преди години имаше един друг предател ,уж "разузнавач" някакъв Бригадир Аспарухов , който за да задоволи собственото си его и да се набута в политиката практически им върна Паисиевата история.
  Ама това, че преди век и повече някакви неща са се случвали, така е било.
  Трай си Божо , никакви описи и върви да копаш вампири, "светена вода" и да си правиш глупостите в Созопол.
  То в България от мръднали човек не може да се отърве.

 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Защо Вселенският патриарх трябваше да ги поиска, за дастане това раздвижване ?

 9. 9 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Такава среща между журналист и друго лице се нарича интервю.
  И се публикуват въпросите и отгоорите.
  Дневник отново преразказва.
  Дали за да не лъсне невежеството на сътрудниците му?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  Че Божо изнася и продава експонати от НИМ е обществена тайна, която се знае от всички в гилдията.
  --------------------------------------------
  Клеветничеството е наказуемо от закона.
  Радай се, че е събота и се моли да те изтрият навреме......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  [quote#6:"Тюфлекчия"]Той за това не иска да се пенсионира - щото веднага ще излязат на яве всичките му кражби. [/quote]
  Пенсионирането му не зависи от неговото желание, а от желанието на работодателя му. Освен това не случайно е почетен професор на библиотекарския техникум. И той е част от КОЙ.

 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  Интересно през годините как не са му видяли сметката на тоз секретен фонд. По стара традиция такива работи се присвояват особено, когато се сменя властта и настанат мътни времена.
  Изглежда все пак има бог, пазещ светата утвар.

 13. 13 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Много идентичен с подхода на СССР, заграбила от половин Европа и най-вече победена Германия, хиляди произведения на изкуството. Грабителски подход, останал от времената на войните в първата половина на XX-ти век, който нагли самозванци, шарлатани и патриотари като Б.Димитров, се опитват да оправдаят и неглижират!

 14. 14 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  Много тежки обвинения. Бихте ли обяснили защо смятате че го игнорират в университетите и по-точно в СУ?
  Чувал съм подмятания от колеги историци, от които ставаше ясно ,че не го приемат за сериозен фактор в науката. Отдавал съм ги тия намеци на междуличностни проблеми или политически различия. Но това което вие твърдите е скандално.
  Не му трябва да е светило в науката, за да е съвестен гражданин.

 15. 15 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Този път Божо добре говори, да го направи сега....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 16. 16 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Любопитно

  Божо и такива като него са срам за България. Не знам,обаче,колко българи си дават сметка за това....

 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2262 Весело

  [quote#14:"seaker"]Много тежки обвинения. Бихте ли обяснили защо смятате че го игнорират в университетите и по-точно в СУ? [/quote]

  Защото съм учил в Историческия факултет на СУ и съм присъствал на коментари по негов адрес от страна на хората, които могат да представят историческата наука в България.


  [quote#10:"qwertqwert"]Клеветничеството е наказуемо от закона.
  Радай се, че е събота и се моли да те изтрият навреме......[/quote]

  Леле как се уплаших. Така ли заплашваше с милиция децата дето вдигат шум между два и четири навремето?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK