Очаквано, партийното ръководство на БСП подмина без оставки изборната загуба (допълнена)

Очаквано, партийното ръководство на БСП подмина без оставки изборната загуба (допълнена)

© Надежда Чипева, КапиталПленумът на БСП е отхвърлил предложението за освобождаване на прякото ръководство на партията заради изборния резултат.


Както се очакваше, лидерът на партията Михаил Миков изобщо не поставил въпросът за оставки. Но от залата редица ключови фигури в БСП поискали днес все пак да се гласува освобождаване на Изпълнителното бюро. При гласуването за оставката на бюрото обаче 42 души са били "за", 44 "против", а шестима са се въздържали. Така партийното ръководство оцеля въпреки изборната тежка загуба.


Това научи "Дневник" от участници в заседанието.
Въпреки, че още след изборите Миков обяви, че голяма част от членовете на Изпълнителното бюро са изявили готовност да подадат оставки, днес те на се били внесени от лидера пред пленума. Единствено Драгомир Стойнев е заявил, че ще се оттегли като зам.-шеф на БСП. Своята оставка от бюрото депозирал и шефът на столичните социалисти Калоян Паргов. Както и евродепутатът Илияна Йотова. А Миков репликирал, че щом двамата толкова искат да напуснат, той ще ги смени персонално.


Оперативният орган на партията остава в този си вид с изключение на Драгомир Стойнев, Калоян Паргов и Илияна Йотова, които напускат Изпълнителното бюро на БСП, каза председателят на социалистите Михаил Миков пред журналисти след пленума. "Националният съвет не подкрепи опита за дестабилизация на партийното ръководство", обяви Миков. Той подчерта, че на него доверието е дадено от Конгреса и изказа благодарности на другарите от ИБ, с които продължава напред, така и на тези, които са решили, че на този етап се оттеглят.


Почти всички ключови фигури на БСП са се изказали остро и са поискали оставка на бюрото - настоящ зам.-шеф на червената група Ангел Найденов, а също и Румен Овчаров, Бриго Аспарухов, Костадин Паскалев, разказаха участници. И тази оставка да бъде гласувана още днес.


Кирил Добрев пък разпространи във Facebook изказването си от залата, в което заявява: "Другарю председател, не е проблемът в оставките, а в твоите възможности". И пита Миков има ли сили и възможности да обедини БСП идейно, политически, организационно, да обедини левицата.


"От опит знам, че когато сте под натиск, единственото, което правите, е да търсите начин да спасите себе си на постовете, а не БСП", отбелязал той.  "Има нещо много лицемерно – когато говориш за властта в държавата казваш, че тя не е самоцел, а в същото време, когато говорим за властта в партията – браните я със зъби и нокти. Е, мисли Мишо. Обратното броене започна", завършва Добрев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK