Петиция иска оставката на Вежди Рашидов заради Ларгото

Петиция иска оставката на Вежди Рашидов заради Ларгото

© Мария Съботинова, СГ/ИИОставка на министъра на културата Вежди Рашидов заради реализацията на проекта "Антична Сердика" на Ларгото в центъра на София. За това настояват инициаторите на петиция - Мария Щурова, Манол Глишев и Кирил Чуканов, които преди месец изразиха несъгласие с начина на консервация и последва замразяването на проекта.


Те настояват още Столичната община като естествено логичен домакин и стопанин на този обект спешно и твърдо да се намеси и да играе по-активна роля в бъдещата реализация на проекта. "Министерството на културата спешно да спре всякакви дейности по изпълнението на откритата част и да организира дискусия на екипа на проекта с независими специалисти, на която да се обсъдят експертно възможните към момента корекции с цел спасяване на каквото е останало от "Антична Сердика", пише още в петицията. Инициаторите настояват още Министерството на туризма "да престане да мълчи и да се замисли дали не трябва също да се намеси, преди културният туризъм да се е превърнал в също толкова долнопробен като морския."


"Ние, долуподписаните граждани на България, разбираме, че целта на проект "Античен културно-комуникационен комплекс Сердика" е да се развива София чрез стимулиране на туризма. Дотук добре. Още повече че за разлика от други подобни проекти, които местната власт си е изсмукала от пръстите като политическа самоцел и/или единствено с цел обогатяване на приятелски фирми, този археологически обект има (имаше!) истински потенциал да бъде добър туристически продукт", пише в искането.
И се добавя: "Няма нищо лошо културни ценности да бъдат управлявани и с търговска цел, но не по този начин! Това се получава добре само когато не е за сметка на тяхната културна и историческа стойност, нито за сметка на техния автентичен и естетичен външен вид. И именно Министерството на културата би трябвало да прилага такива политики, че да гарантира това."


Според инициаторите вместо това то е станало двигател на точно противоположни порочни практики. "Има нещо изначално сбъркано и дори конфликт на интереси в този и други проекти – няма как министерството едновременно да защитава културна ценност и в същото време да бъде бенефициент по проект за развитие на туризма, т.е. инвеститор."


Според тях много по-логично би било Столичната община да инвестира в него, а министерството и свързаните с него институции да упражняват контрол. "Друг е въпросът дали с волята и нагласите на настоящия министър това е възможно. Това е също критика и към органите, които планират и управляват европейските фондове. В резултат на тези недомислици сега в откритата част на археологическия обект има пълна подмяна и грозен кич."


В петицията пише още, че предложеното решение за консервация и експониране представлява неуважение и обида към всички потенциални посетители, независимо дали са туристи или жители на София. "Неуважение и обида е, защото вместо стремеж към познание и естетическа наслада очаква от тях цъкане с език и потребителски навици като от целева група за продажба на гипсови лебеди и градински джуджета. Толкова за туризма."


Също така те посочват, че за археология и архитектура обикновените граждани неексперти не могат да говорят. "Няма как обаче напълно да бъдат заглушени от министерството на бутафорията гласовете на неудобните специалисти. Те неведнъж са се произнасяли за демонтираните структури, за липсата на последователност, за липсата на проектна документация, за необоснованото експониране на открито, за непропорционално високите надзиди, мачкащи оригиналния градеж, за нелепите арки, за абсурдния равномерно стъпаловиден завършек на зидовете, за неудачното смесване на материали с ярки цветове, за бетоновия разтвор между камъните на древен път и т.н. В този смисъл предложеното решение е не само обида, но и престъпление", добавят инициаторите на петицията.


Според тях за липсващата документация за финансовите параметри и за подробностите по обществените поръчки въпросите се трупат все повече, заради пълната непрозрачност от самото генериране на проекта до този момент.


До момента са се подписали 80 граждани.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Блажени са вярващите.Нищо няма да се случи,нито Рашидов ще си отиде.Това да не са полицаите, да постигат всичко, което искат.

 2. 2 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Подписвам веднага!

  Ларгото е гавра с добрия вкус и историческата памет!

  А отделно от това - и колосална кражба на обществени средства.

 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Оставка или не направиха в центърът на София грозна язва..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Подкрепям - Ларгото и антична Сердика под "Лъвов Мост" е съсипия на безценни археологически паметници, източване на пари на едро и гавра.
  Само не разбрах, от кога Манол Глишев разбира от археология.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 5. 5 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2615 Любопитно

  "Те настояват още Столичната община като естествено логичен домакин и стопанин на този обект..."

  Може ли някой да ми обясни някой словокомпилацията "естествено логичен домакин и стопанин"? Или само на мен ми прилича на словоблудство?

 6. 6 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  СОФИЯ много дълго се управлява вече, от хора без интелект и професионален ресурс.
  Това е пагубно за всеки град, едва ли само за едно лабилно и разнебитено посткомуноидно стълпотворение, тънещо в нищета и разруха, вече 70-та година.

 7. 7 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

  Да не забравяме, че негодниците са и нахалници по естествен път, като личностно развитие!

 8. 8 Профил на eli_ase
  eli_ase
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Докога трима софийски безделници ще ни занимават с простотиите си? Нито са специалисти, нито 1 лев са осигурили за култура, туризъм или каквото и да е. И оттук се чудя кой ги финансира ? На Ларгото трябва да има и арки и детски "римски" пързалки и подходящо облечени "римляни"- напр. Глишев, с които туристите да се снимат.
  Конфликт на интереси има при хората, които твърдят , че има такива- Кандулкова, която одобри бутафорията на Кракра- Перник, тримата граждани , които участваха в работна група в Министерството, но публично нищо не оповестиха. Защо и какво крият тримата граждани? Те са между другото 0, 000000001 % от останалите граждани на София.

 9. 9 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  и оставка на главния архитект петър диков.

 10. 10 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "ostin22":

  Вчера минах отттам и честно да ви кажа започва да става приемливо. Колко от нас наистина разбират от това, та се изказват компетентно по всички въпроси?

 11. 11 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Мек им е пагонът. Всички основателни искания за оставката на ВеждитУ, срещат организиран бойков отпор.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  До коментар [#4] от "Либерален монархокомунист с фашистки наклонности":

  Усвояват еврофондове.За жълти стотинки ще съсипят 2000г история 13. 13 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боби":

  Боби, с всичко се свиква, въпросът е защо?
  Бяхме свикнали с комуноидите, даже им се радваме и до днес в образа на Методиев, свикнахме с МОЧА, както и с петоъгълния пред НДК, който как ще се ремонтира или премахва, когато вече край него се облече с нови плочи и гранитна настилка, която Боби , струва стотици хиляди бюджетни левчета, общински левчета, наши пари от данаците на абдалите собственици на фирми и бизнеси, които внасят тези пари.

 14. 14 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":

  Напълно съгласен съм, но историята е доста повече от 2000 години. Ако не се лъжа, първите открити селища на територията на София са от 6000 г. пр.н.е. и са открити в кв. "Редута".
  Но иначе да - за #КИНТИ правят така, че след тях идва #ПОТОП!

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 15. 15 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  СТОТИЦИ фасади от преди 80-100 години на централна стара София се разпадат в близост до стъклените трапове на Ларгото, само на няколко стотин метра, но те са тежки за манипулиране и оправданието "няма пари" е нещо нормално, но специални дупки с покриви, защо не?!
  И в дупките естествено пак бетон и цимент залепени тухли четворки, за да не изпуснем финансиране от ЕС, ама какво правим и защо, няма значение - ще се свиква!

 16. 16 Профил на val_mladenov
  val_mladenov
  Рейтинг: 225 Весело

  По принцип не обичам много да коментирам, ама вече ми омръзна едно и също да чета. А може би трябваше да го оставят като миналата година - един хубав дъжд, после малко сняг, леко да се заблати, както си му е редът и доволни туристи и граждани на високи кокили да газят и да попиват автентика. Наистина не разбирам - общината толкова като го иска обекта, защо не е написала тя проект? Или защо Глишев не е сформирал екип специалисти, с които да кандидатстват за еврофондове? Изобщо от всички коментиращи някой изучавал ли е реално методи за реставрация и консервация, или е само битка между архитектурни бюра с леки политически оттенъци? Щото, гледам, едни и същи от тез' мОмци бяха по протестите срещу Орешака, сега наред е Веждата.... а той пък го писаха, че даже е на лъчетерапия някъде си... бе въобще, много им е лесна и секси темата с културата, не е като да викаш за съдебна реформа, или здравна, или кой да е от истински важните въпроси на страната. Но пък аз ако бях редактор на вестник, веднага го взимам онова момче Глишев, да ми пише на ден по 5-6 пиперливи статии и да попържа наред срещу всичко и всички. Много е кадърен.

 17. 17 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  На Фандъкова и се каза да не прави цирей на бул."Витоша", конкурси направи фиктивни, но циреят си стои по средата на шарената улица, за ей така на инат!

 18. 18 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#16] от "val_mladenov":

  Човеко, реставрации от този мащаб се правят с години, но и с разум, какво правиш, иначе товариш и изхвърляш с волски каруци, както преди години на същото място.

  В ТЕЗИ АКВАРИУМИ, НИКОЙ НЯМА ДА СЛЕЗЕ нарочно. Проект от тази величина и с подобна цел се работи с оглед посещаемоста и естествения достъп, на нива и с вграждане на съвремие, а не музейна експозиция за консервиране и то неадекватно.
  Траповете са обречени на запустяване, каквото беше подземното ниво на петоъгълния пред НДК превърнало се в отходно място с времето.

 19. 19 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Цялото бързане и гьотурджиство е за да не се изпусне дистрибуцията на европарите!

 20. 20 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  БЪЛГАРИНА е чужденец в територията си, която никога не му е била по сърце.
  Всяко преустройство вместо да оправи околната среда той я съсипва с много малки изключения, само за да напълни джоба със стотинки временно.
  Примери неизброимо много, ежедневни и безкрайни.

  Орлов мост:
  Преустройство и разширение края на 70-те - унищожен е единия оригинален парапет, куха чугунена орнаментална отливка и балюстри ляти във Виена. - Невъзстановена и до сега.

  Софийската община през 1980, без да пита никого събаря паметните плочи и арките с имената на загиналите български военни чинове, офицери, сержанти и войници, и след това построява ПЕТОЪГЪЛЕН ДЕСЕТОЪГЪЛНК пред НДК, саморазрушил се из основи и стърчащ вече 35 години в центъра на София, като капак на един асоциално управляван град.

  Лъвов мост: Мургави братя посред бял ден изрязват опашките на лъвовете, добре, че след десетилетия ги възстановиха.

  Докторски паметник: Мургави или други братя изкъртват осемте филигранно изработени лаврови венци от четирите страни на паметника с диаметър повече от 1 метър и ги отнасят неизвестно къде. - невъзстановени и до сега.

  Статуи на различни видове спорт пред националния стадион - половината задигнати също за претопяване под формата на скрап.

  ПОДЪРЖАНЕ с помоща на СССРОССИЯ паметник наречен МОЧА, издигнат в неяснота за собственост притежаващ явни намеци за унижение и обида за българите с статуя на въоръжен, който е с 1 метър по-висок от хората около него, създали го, като изказ на благодарност към окупатори, поставили ги на марионетни властови позиции под формата на национални предатели, престъпници и алиенати съсипали икономиката на страната, обвързвайки я с една нация бореща се за политическа кауза с популизъм, без адекватна икономическа база.
  И т.н...и т.н.
  Износен панелен жилищен фонд, превърнал цели квартали в гета.
  Улици дори и в центъра приличащи на непроходими бетонни разнебитени купчини и дупки.

  Избрахме пак не градостроител, а учителка по руски от Самоков за кмет, за нови 4 години. И градски съвет от хора непознаващи себеси, камо ли съжителите си.

 21. 21 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  СТРОИТЕЛИТЕ от софийската община, вече около половин век, неможаха да намерят унифициран метод за закрепване на колчетата за непаркиране по тротоарите, които днес са сведени до парчета от тръби със светоотразително фолио, които се закрепват с шепа цимент в разнебитени за целта тротоарни облицовки, следва изкъртване изкривяване и самопремахване веднага след първото докосване на бронята на паркиралата кола.
  И това ако не е безстпанственост, здраве да е!

 22. 22 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  СТРОИТЕЛИТЕ от софийската община не са в състояние да осигурят и бетонни профилни елементи при преустройството на уличните шахти за кабели, телекомуникации, вода и електрозахранване, а измъчват работниците да режат и цепят плочи и блокове без резутатно, запълвайки с цимент, също без резултат около въпросните шахти, за която дейност отиват стотици човеко дни работни заплати, което си е чиста финансова загуба за общината.

 23. 23 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 762 Весело

  И кои са тези хора: Манол Глишев, Мария Щурова и Кирил Чуканов?
  Какво са завършили, какво работят (ако работят нещо изобщо) и какво разбират от архитектура, реставрация, археология, древна история и пр., че да се изказват авторитетно по такива неща?
  Разбирам някакво мнение да изкаже дипломиран специалист по нещо си - с доводи, примери от чужбина - снимки, чертежи, становища на други експерти и пр. Така се прави научна дискусия - каквато впрочем имаше още преди няколко години.
  Сегашната петиция е просто шум на лаици, дето търсят публичност или по-тъпо - политическа провокация. Да плюем по новата/стара кметица, пък ега някой се върже. И са се вързали де - цели 80 души са се подписали.
  А и по-горе форумци са се поддали.
  Ето
  [quote#20:"convince"]Избрахме пак не градостроител, а учителка по руски от Самоков за кмет, за нови 4 години.[/quote]
  Абе колега - кога (преди, а и след 90 г.) сме имали за кмет градостроител, а? И в коя от големите столици по света има такъв кмет? Да не би Лужков (Москва) и Джулиано (Ню Йорк) да са били градостроители? От кмета се иска да е политик и организатор, който да намира и да слуша експерти, а не (пази Боже) той самия да дава мнение.
  И само като заяждане - пишеш "износен панелен жилищен фонд" - дали знаеш кога, защо и от коя власт беше построен този фонд? И дали имаш някаква идея как може да се ликвидира?
  Ето една идея - програмата за саниране на ГЕРБ - която някак тръгна - поне из провинцията. Друга идея имаш ли?
  Иначе - за МОЧА си 1002 % прав и те подкрепям целочислено.

  Поздрави
 24. 24 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Ние гражданите...а са 80. Малко по-скромно...
  Като уредят на пример още една представителна изложба в Лувъра, да ми се обадят...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 25. 25 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#23] от "Starec":

  Учителката е представител, като Джулиани и Лужков, ама хората имат екипи.
  Кмета носи цялата отговорност за всичко!
  Учителката е наясно повече с Методиев, отколкото с екипа си, а както знаем Методиев като кмет покри София с отпадъци за цял месец, затова му се отблагодарихме и го направихме премиер, въпреки, че е пожарникар.
  Той и Живков беше печатарски работник, но поне не беше брутално нахален, та се консултираше било то само и с Москва.

  КМЕТОВЕТЕ ПО СВЕТА имат железни екипи от професионалисти у нас това е само като фикция, затова реалноста е друга. Гласуваме за кмет, като предполагаме, че поне ще избере достойни хора за да работят ефикасно, а не палиативно и по комуноидному.
  КОНТРОЛЪТ и КОНСУЛТЪТ тук се замазват, затова резултатите са никакви.

 26. 26 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 762 Весело

  [quote#25:"convince"]Учителката е представител, като Джулиани и Лужков, ама хората имат екипи.[/quote]

  Ми значи си съгласен, че образованието на кмета няма никакво значение, а е важна способността му да намира читави хора за екипа си. И Фандъкова блестящо го доказа - София е преобразена - колкото и това да се зловиди на някои.
  От тук нататък е тъпо да дъвчем дали Ф. е била учителка по руски (една достойна и трудна професия), дали Б. е бил пожарникар, Г.Д. - печатарски работник или някои са били комунистически пройдохи хванати от гората и дипломирани на дърти години в АОНСУ. И сред тях се оказва, че е имало свестни кметове - по времето на И. Панев започва работа по метрото.
  Друг е въпросът, че трябваше да дойде "пожарникарят" (както го наричаш), за да разрита който трябва и да направи засега 2 линии с 34 станции (с 300 хил. пътника на ден) и сега почва третата линия.
  Та - бъди обективен и с удоволствие ще те подкрепям (не, че имаш нужда, де).

  Поздрави
 27. 27 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#26] от "Starec":

  СТОЛИЦАТА ни е на ниво, което налага засега, кметът да бъде софиянец роден израсъл и познаващ града в детайли и да бъде с строително инжинерно образование, лично и обществено отговорен за града!
  Метрото е еврофинансиран проект, който се наблюдава от ЕС под лупа, затова има и положителен резултат.

 28. 28 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  ГЕРБ и кметовете му са средно интелигентни пост и нео комуноиди, които управляват с голяма доза народняшки популизъм, който се харесва на ората, които нямат достатъчния капацитет и отговорност да довършат и контролират, което е една психологична наследствена изкривеност на едни неоформени нормално характерови черти на всеобщо възпитавана безотговорност преди 25 години.

 29. 29 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 682 Гневно

  НЕ подкрепям искане на оставка! Смешници и лицемери са всички, които се упражняват некомпетентно в красноречие по темата!
  Извадете по-добър проект или да бяхте се включили в публичната дискусия. Този проект е обсъждан, одобрен и финансиран по всички правила и срокове! Забавянето на завършването му единствено вреди на имиджа на столицата и генерира допълнителни разходи. В края на краищата там имаше едно блато и голяма част от тези находки се разкриха благодарение на изграждането на метростанцията - един от най-сложните подобни проекти в Европа днес...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 30. 30 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 762 Весело

  [quote#27:"convince"]СТОЛИЦАТА ни е на ниво, което налага засега, кметът да бъде софиянец роден израсъл и познаващ града в детайли и да бъде с строително инжинерно образование, лично и обществено отговорен за града! [/quote]

  Нито засега, нито за после се налага кметът да е софиянец. Нито пък да има инжЕнерно (така се пише) образование.
  Налага се (и ти се съгласи по-горе) кметът (с каквото и да е образование) да си организира екипи от професионалисти и да изпълнява техните препоръки. Да не би Данчето да разбира нещо от метростроителство? Извоюва (заедно с Борисов) финансиране, организира конкурси и всичко останало, повери работата на професионали като Братоев. И и остана само контрола. И - имаме метро. И така е във всички останали сфери - подмени Икарусите и соц. тролеите, направи 5 модерни кръстовища, завод за боклук и пр. и пр. - - без да е инжЕнер и то строителен.
  Останалото ти писание са само изтъркани лозунги - извинявай. Аз обичам факти, а не излияния, дори и антикомунистически. Свърши времето дето викахме "червени боклуци" - дойде време да се строи и да се радваме/возим на резултатите.

  Поздрави
 31. 31 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#16] от "val_mladenov":
  Добре, че не си редактор на вестник. От невежи и нагли като Манол Глишев ни е дошло до гуша. Комплексарче, жадно за внимание. Защо изобщо медиите му обръщат внимание? Данаил Глишев ли го урежда по шуробаджаначеска линия?

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 32. 32 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#11] от "yorddj":

  Кога е имало основателни искания за оставка на Вежди? Всички искания досега са били на основание на завист и лична вражда с него. Но човекът е широко скроен и не отвръща със същото.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 33. 33 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дамянов":
  Според хората многократно поискали оставката му основанията са много. Без да влагам капчица завист, считам, че има много повече основания да не бъде министър, отколкото де е.

 34. 34 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#33] от "yorddj":
  Няколко души многократно искат оставката на министър Рашидов. Мога да ги изброя поименно, защото станаха известни с искане на оставки всякакви. При това се оказа, че нямат никаква експертиза и дори сами си признават, че нищо не разбират от това, срещу което протестират.
  Хосе Карерас помоли за среща с Вежди Рашидов и Йорданка Фандъкова преди прощалния си концерт. Това е причината завистта им да се активизира отново и да пуснат петиция, която въпреки медийния шум е с много жалка подкрепа.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK