АБВ иска конкурс за нов главен архитект на София на мястото на Петър Диков

Главният архитект на София Петър Диков

© Мария Съботинова, СГ/ИИ

Главният архитект на София Петър ДиковОбявяването на нов конкурс за главен архитект на София, с което от поста да бъде отстранен Петър Диков. Такъв доклад е внесъл за разглеждане от новосформирания Столичен общински съвет съветникът от коалиция "Сердика" (АБВ и "Български социалдемократи") Войслав Тодоров.


"В новосформирания съвет за нас от "Сердика" е важно да запазим своето лице и своята идентичност. Ние сме принципна опозиция, не влязохме в задкулисни договорки за безпринципно съставяне на групи, не подкрепихме Елен Герджиков за председател на съвета. За нас важни са реалните действия по посока изпълнение на предизборните ни обещания. В тази връзка първият доклад, който внесохме, е за избор на нов главен архитект на София", пише в съобщението до медиите.


Тримата съветници ще отстояват позицията си, че Петър Диков е нанесъл множество вреди на развитието на София. "За 9 години на поста не е решен нито един от  градоустройствените проблеми на града", смятат те и добавят, че се работи само в централните квартали, вместо да се развиват периферните райони.
"Транспортът ни продължава да е ориентиран предимно към използване на лични автомобили, вместо да се търсят съвременни алтернативи. Дават се разрешителни за строежи в паркове и зелени площи и се уплътнява строителството в града. А настоящият Общ устройствен план пречи на развитието на София като съвременен, комфортен и зелен град. Арх. Диков трябва да бъде отстранен и да се направи конкурс за нов главен архитект – професионалист, с модерна визия за развитието на столицата", смятат от "Сердика".


В доклада им пише, че предлагат избор на комисия с представители на администрацията на общината, общински съветници от всички политически сили, представени в общинския съвет на паритетен принцип и представители на гражданското общество и специализираните браншови организации. Предложението им включва оценка на кандидатите за поста главен архитект, техния опит и концепция за развитие на общината в следващите 5, 10 и 20 години.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  подкрепям, време му е на Петрето да си взема капето

 2. 2 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 652 Любопитно

  Диков ще бъде вечен в София с еднодневките, които направи.
  И да изберат друг - ще продължават да реализират проектите, защото са заложени в градоустройствен план.
  Безличната кметица няма да допусне гл.архитект с тежест, отстояващ мнение.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  РБ защо мълчат? Досега трябваше да му поискат оставката.

 4. 4 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Този път съм на едно мнение с АБВ (май е сефте...)

 5. 5 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  аз от десет години му искам оставката.
  всички трябва да му искат оставката.
  обществен конформизъм и
  личен опортюнизъм-това е той.

 6. 6 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 978 Любопитно

  Колкото и да са ми неприятни АБВ, тук трябва да кажа, че Петър Диков трябва наистина да си ходи. А ако Прокуратурата си е на място ще трябва и да го привика.
  И да не забравя Диков и дружката си - арх. Влади Калинов - директор на Дирекция “Контрол по строителството” към СО, който контролира основно парични потоци и дава разрешения за застрояване, в зависимост от сумите.

  PHILIP
 7. 7 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  [quote#2:"azmatahari"]ще продължават да реализират проектите, защото са заложени в градоустройствен план. [/quote]
  до 2020.
  след това може да се променя.

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  Петър Диков е лесна мишена. Смяната му с по-напредничав архитект може да донесе промяна, която ще се усети най-рано след 3-4 години.

  Вместо лесната мишена, нека видим коя партия ще хване за рогата проблема с прекомерния брой коли в града (голяма част от които са умрели трошки). Да видим ще каже ли някой, че не може един комплект ароматизаторчета за предното табло да са 20 лева и годишният данък МПС пак да е 20 лева.

  Не се ли реши този проблем, другото е много здраво лъскане на бастуни.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  Районите в съседство с платените зони са докарани дотам, че в тях не може да се върши никаква смислена дейност. Оборище вече посочи вратата на районния кмет и ми е напълно ясно защо. Там се беше стигнало до положение, за да ти докарат една пералня, ти да чакаш пред входа Н.В. хамалите. Камионът спира на аварийки, сваля ти пералята под звуците на клаксоните и псувните, ти оставаш да я пазиш, те обикалят 20 минути да търсят място в "безплатния" за паркиране район, връщат се и ти я качват. И това само защото кварталът е безплатен паркинг на тези, които не искат да минат още 200 метра нататък и да си платят левчето. В същото положение живеят поне 200 000 граждани в шиоркия център. Паркинг за съгражданите си.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Фандъкова вече обяви,че ще си управляват самостоятелно.Така че никой няма да и казва кого да маха, и кого да слага.Бърдакът
  ще продължи със старите...

 11. 11 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#3] от "hodounski":
  Сигурно имат обща далавера, кой е луд да си рита канчето

 12. 12 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  тоя Диков е за затвора!

 13. 13 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#8:"cinik"]Вместо лесната мишена, нека видим коя партия ще хване за рогата проблема с прекомерния брой коли в града (голяма част от които са умрели трошки). Да видим ще каже ли някой, че не може един комплект ароматизаторчета за предното табло да са 20 лева и годишният данък МПС пак да е 20 лева. [/quote]

  Твойте разсъждения са много интересни. Че трошките са много много са, включително и аз самия имам една на 20 години ама досега не съм видял данък 20 лева и обикновено се налага да плащам на примоция малко над 100 лева.

  От друга страна трошката е частна собственост, която е гарантирана в Конституцията на Републиката. Така може да е трошка, но пък е защитено от закона до момента в който са платени данъците и паркирането става на места разрешени за паркиране.

  [quote#9:"cinik"]Там се беше стигнало до положение, за да ти докарат една пералня, ти да чакаш пред входа Н.В. хамалите. Камионът спира на аварийки, сваля ти пералята под звуците на клаксоните и псувните, ти оставаш да я пазиш, те обикалят 20 минути да търсят място в "безплатния" за паркиране район, връщат се и ти я качват[/quote]

  Тук проблема си е на гордия собственик на пералня. На хамалите това им е работата - да носят. Ако е необходимо ще нарамят на гръб пералнята от околовръстното и ще я докарат до дома на клиента. Ако тази работа не им харесва винаги биха могли да вложат време и усилия за преквалификация.

 14. 14 Профил на vlplbl
  vlplbl
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#13] от "dkolov":

  Ето заради това егоистично мислене се чуествам като чужденец в България и знам че няма друго решение, освен примирението. Мнозинството развъждават точно така и на избоите се видя. Мрънкат за задръствания, за бавен градски транспорт, за лоши улици, а самите те пречат на решаването на тези проблеми карайки коли и задръствайки улиците, бавейки градския транспорт и не искайки да плащат винетки, за да се ремонтират улиците.

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  [quote#13:"dkolov"]досега не съм видял данък 20 лева и обикновено се налага да плащам на примоция малко над 100 лева.[/quote]

  Значи е нещо над 100 к.с. без катализатор. Доста разточително удоволствие в пренаселен град.

  [quote#13:"dkolov"]Тук проблема си е на гордия собственик на пералня. На хамалите това им е работата - да носят. [/quote]

  Те сигурно са много доволни да носят, защото нали знаеш на кого предявяват сметката накрая?

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 16. 16 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#13] от "dkolov":

  Golf2 1.3L - 24 лв. данък

 17. 17 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#14:"vlplbl"]Мрънкат за задръствания, за бавен градски транспорт, за лоши улици, а самите те пречат на решаването на тези проблеми карайки коли и задръствайки улиците, бавейки градския транспорт и не искайки да плащат винетки, за да се ремонтират улиците. [/quote]

  Много грешиш. Това че разполагам с кола не означава че я използвам всеки ден. По принцип на къси разстояния си ходя пеш, а на далечни си яхвам метро. Все пак понякога е необходима кола, защото разстоянията хем не са малки хем няма метро.

  [quote#15:"cinik"]Значи е нещо над 100 к.с. без катализатор. Доста разточително удоволствие в пренаселен град. [/quote]

  Всъщност 101 коня, ама от тях май половината са дали фира.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK