Общото събрание на Софийския университет избира нов ректор и ръководство

Общото събрание на Софийския университет избира нов ректор и ръководство

© Георги КожухаровДнес, 17 ноември, рано сутринта започва Общото събрание на най-стария университет в България - Софийския университет "Св. Климент Охридски". По план на него трябва да бъдат избрани нов ректор, контролен и академически съвет, също и университетски обществен застъпник. 


Не е известно докога ще продължи заседанието. Първите точки от дневния ред са да се изберат комисиите и техните председател и зам.-председател, които да проведат избора. След това ще бъдат представени отчетните доклади за мандата на досегашния ректор проф. Иван Илчев, също и за изтичащите мандати на контролния съвет и на университетския обществен застъпник. 

Следва изборът, който ще е с бюлетини в прозрачни урни в една от централните аудитории в Ректората. 


В края на миналата седмица ректорът с изтичащ втори мандат проф. Иван Илчев призова да спре "кресливата кампания" и противопоставянето около избора на негов наследник за ректорското място.


Кандидатите за поста са проф. Анастас Герджиков и проф. Тони Спасов, които поставят финансовата стабилност на институцията като основен приоритет, но предлагат различни подходи за постигането й


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Желая успех на технократа ТОНИ СПАСОВ!

 2. 2 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Тоест ще избира поредният крадец и измамник. Защо не почнат да се управляват професионално подобни учреждения ? Нужно е външно ръководство необвързано с вътрешни интереси на колегите.

 3. 3 Профил на lhn23384606
  lhn23384606
  Рейтинг: 5 Неутрално

  ОБРЪЩЕНИЕ към АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ

  По време на предизборната кампания за избори в Университета имаше много упражнения на тема „Как Софийският университет може да излезе от блатото?“ Аз реших да отложа моя принос към темата за след изборната кампания по много причини. Но и сега мога да кажа основната си теза – като ограничи корупцията. Естествено с това казвам още, че корупцията е налице. Ще говоря за опасността корупцията не само да не се ограничи, но да се задълбочи.
  Предполагам, че много от присъстващите са чели докладите на АДФИ и Сметната палата или поне коментарите за тях. Както знаете, Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2014 г. а причината е че „поради съществеността на отклоненията годишният финансов отчет не дава вярна и честна представа за финансовото състояние и имуществото на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.“ А къде да търсим виновник ни казва пак същият доклад:
  „Ръководството е отговорно за изготвянето и достоверното представяне на информацията в този финансов отчет, който да не съдържа съществени отклонения, независимо дали се дължат на измама или грешка.“
  Защо цитирам факти, които колегите или знаят, или не са интересни за тях? Защото един от кандидатите е част от това ръководство, което както цитирах е виновно за това състояние, което е довело до нечувано събитие – отказ от заверка на отчета на СУ. По-горе е казано, „независимо дали се дължат на измама или грешка.“ И макар да вярвам, че не цялото ръководство е еднакво виновно, нямам съмнение, че опитният администратор е с повече възможност да повлияе в една или друга посока.
  Това, което ще се опитам да покажа е защо за мене първият отговор е по-близък до истината – измама. Мнението ми не е основано на дълбоко познаване на тънкостите на счетоводството. Основано е на дейността на проф. А. Герджиков на други ръководни постове – като управител на ФНИ.
  Преди 5 години публикувах доклад, съставен от група учени с крещящи нарушения в научния фонд. Общо взето нарушенията, макар да получиха широк отглас в световната научна общественост, бяха практически прикрити от основните медии (не казвам журналисти, а техните началници). Нека припомня съвсем накратко няколко от констатациите на колегите ми.
  1. Част от рецензентите са рецензирали без санкция на Изпълнителния съвет. Някои от тях дори нямат научни степени и звания. А ако не е изпълнителният съвет кой е дал достъп до сървъра на фонда?
  2. Единствените, които са чели чуждестранните рецензии (числата в тях), са администратори от фонда. Кои ли са тези администратори и защо се пишат рецензии?
  3. Съобщенията на сайта на фонда, че класира проекти над определен бал не отговарят на истината – финансирани са проекти с по-нисък бал от обявения, т.е. те са документ с невярно съдържание. Кой е съставил тези документи, след като поне за 2009 г. Изпълнителният съвет не знае. Има и проекти, които не са класирани, въпреки че техните точки надхвърлят или са равни на съответния праг. Например в конкурса „Развитие на научната инфраструктура” (2009 г.) 7 проекта от всичко 18 класирани са с по-ниска оценка от обявената минимална стойност.
  4. По мнение на работната група най-голямото нарушение е фактът, че през 2009 г. не са взети под внимание всички постъпили и заплатени от фонда рецензии. Статистическото изследване показва, че това е извършено изключително с цел манипулиране на конкурсите. За около половината от всички класирани проекти през 2009 г. крайните резултати са съставени без да се използват всички постъпили и заплатени рецензии, а неизползваните са укрити. Посочените факти говорят за грубо фалшифициране на резултатите от конкурсите, осъществено при определяне на приблизително половината от спечелилите проекти! Основание за наличието на доминираща съзнателна причина на това явление е впечатляваща едностранност при укриването на неизползваните рецензии:
  - всичките неизползвани рецензии на класирани проекти са най-лошите за съответния проект.
  - почти всички неизползвани рецензии на некласирани са най-добрите за проекта.
  Хората с някакво що-годе научно образование, напр. икономисти, психолози ще ви кажат веднага, че това е невероятно събитие. Аз като представител на точните науки ще ви кажа, че това събитие, ако се е случило без намеса на лице от фонда, ще е най-невероятното събитие в историята на Вселената – вероятността му е степен. А иначе ще чуете и прочете обяснението например на проф. Герджиков и Х. Петров , че някои рецензенти са забравяли да натиснат някакъв бутон и затова тяхната рецензия не е отчетена. И как се случва, че само тези, които оценяват лошо класираните проекти забравят. Не трябваше ли поне един, който е писал добра оценка да забрави? Реторичен въпрос.
  Не е зле да добавя, че като правило класираните проекти имат и други интересни качества – например най-често те са рецензирани от неодобрени рецензенти. Притежавам писмо до една от тези рецензентки от 29 ноември, 2009 г., с което я канят да рецензира и ѝ дават парола за да се регистрира. Тя се регистрира ... 4 месеца по-рано. Често, като друго не помогне, просто класират проекта и без да е събрал обявените на сайта точки, т.е. служат си с документ с невярно съдържание. Официалните протоколи на разследващата комисия показват, че Изпълнителният съвет не е знаел за това престъпление.
  Нека се върна към началото – дали това, което говоря е свързано с проверките на АДФИ и СП. Да свързано е директно. Както знаят интересуващите се, СУ е сключвал договори без обществена поръчка. Не знам дали Герджиков е участвал в тази дейност, но предвид богатия си опит във фонда в тази насока ми е трудно да повярвам, че не помогнал. Ще ви спестя обясненията на тогавашното ръководство на фонда защо това е станало без обществена поръчка. Просто нивото е като за слабоумни. А ако знаете, че това е спечелила (по-точно назначена) фирма, поддържаща един от най-известните пиратски сайтове - „Замунда“, всичко си идва на мястото. И не че много пари са усвоени в нарушение на закона за тази сделка – около 200 000 лв. Просто без тази фирма няма как да „изчезват“ рецензии, да се регистрират участници 3-4 месеца преди да получат паролите за регистрация и др.
  Не е зле да ви дам малко информация за някои последици и досега от дейността на проф. Герджиков във фонда. Цитат от официален документ: „Министерството на Финансите е заявило, че разплащателните схеми по конкурсните сесии 2007-2012 са незаконосъобразни.“ На по-прост език става въпрос за финансиране на търговски организации без никаква или неголяма научна дейност в нарушение на европейските закони. От това и досега страдат останалите учени и често упреците са отправени незаслужено към фонда, независимо кой го ръководи.
  Ще приключа с надеждата, че колегите от Университета ще намерят сили да се отърсят от некомпетентни, непочтени и дори съвсем корумпирани ръководители.

  член-кореспондент проф. Е. Х.

 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#2] от "john_law":

  Софийския университет се занимава с наука и образование, това не е хотел със СПА на моренцето или бизнес сграда с апартаменти и гаражи та да може сульо и пульо да
  [quote#2:"john_law"]управляват професионално [/quote]

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#3] от "lhn23384606":

  Ами
  [quote#3:"lhn23384606"]член-кореспондент проф. Е. Х. [/quote]
  вместо да пишете пре дълги постинги във форума, защо не се явихте на Общото събрание на най-стария университет в България - Софийския университет "Св. Климент Охридски". за една от позициите на:
  1. направо нов ректор,
  2. или член контролен и академически съвет,
  3. поне университетски обществен застъпник.
  Или писането във форума е къде по проста работа?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да се готви следващия комунист ! В академичните среди бъка от такива червени чугуни с титли и поради липсата на лустрация предимно те яхат нашето образование затова то е последната дупка на кавала, не го хващат класациите на световните университети !

 7. 7 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#4] от "boby1945":

  Именно. Понеже са занимава с наука и академична дейност, не му е работа на професора да се занимава с финанси, ОП и доставки.

 8. 8 Профил на Emil Horozov
  Emil Horozov
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До [#5] boby1945. Най-напред не съм писал "постинга във форума", макар че текстът е мой. Моите постинги са с името ми, както и този. Впрочем писал съм и в този и в други форуми и съм изразявал ясно позицията си, винаги близка до горната.

  На важния въпрос, защо не се кандидатирам за някой важен пост в СУ, например за ректор, ще ви отговоря да се обърнете към правилника на Университета. Там предвидливо са въведени много забрани за заемане на тази длъжност и аз нямам право по няколко причини, нямащи общо с професионални качества, да заемам който и да е пост от любезно предложените ми. Причините нямат нищо общо с цивилизовано управление на университет. Това е още една причина СУ да стои на най-ниската точка в своята история, което дори е по-страшно от скромната позиция, отреждана му години наред във всички световни класации на университети. Все пак се надявам, че вашият постинг не е злонамерен, а по-скоро е непознаване на законната корупция, завладяла нашето висше образование.

  Емил Хорозов

 9. 9 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Успех на Тони Спасов! Су има право на адекватен ректор!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 10. 10 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Умни хора пишат ъ-ъ-ъ... неумни работи... Как може да се се подобри състоянието на СУ (финансово, организационно и научно-рейтингово) при съществуващата деклинация (финансова, организационна и морална) в държавата ни? Мечтаем за отдаденост на науката в общество, където наложилата се мярка за успех е в единствено измерение - парично. Пък и следването във ВУЗ на младите хора трябвало да бъде забавно, а не уморително! А само като си спомня 6-часовите упражнения по аналитична химия или силикатен анализ... Ужас!!!

 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#7] от "john_law":

  Ще има да вземаш...
  Човек който има потенциал, интелелкт и знания да се занимава с [quote#7:"john_law"]с наука и академична дейност,[/quote]
  няма абослютно никакъв проблем да курира дейности като
  [quote#7:"john_law"]финанси, ОП и доставки.[/quote]

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  ами хайде. да го избират и да се свърши. до голяма степен ми стана безинтересно като видях кандидатите. защото едно е да си "говорим", да "публикуваме", да "теоретизираме", друго е да се сблъскаме с две реални кандидатури. нещо като избор между БСП и ГЕРБ

  בני אתה אני היום ילדתיך
 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#10] от "venelingeologia":

  Държавата ни от 1878 насам от гледна точка
  [quote#10:"venelingeologia"]финансова, организационна и морална[/quote]
  винаги е била на опашката на Европа (винаги сред последните 3 страни, при Тато мина две места напред през 70-те) въпреки това Софийския университет е бил и се надявам ще бъде, уважавано и престижно учебно заведение, както и академичен център.....
  Порови се и виж какви учени са робатили в СУ и тогава приказвай...
  Така че е време обществото да се занимава с реалните проблеми, които има, например безработица, цигания до шия, здравеопазване, бесност, обществен ред, отколкото сульо и пульо да дава акъл на СУ..... и да си пробва разни модели....
  Единственото което трябва да прави властта е да осигури спокойствие за работа на СУ.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  И в този случай излиза въпроса за управлението, подобен е в болници, училища и много други такива, където хора с специфично образование и умения трябва да се занимават с ОП, строителни ремонти, управление на парични потоци, все неща, за които не са подготвени. И това е благоприятния вариант, когато поне говорим само за липса на умения, а какво става когато се намесят и корупционни влияния или обичайните интригантски такива ( между другото типични за този тип заведения), картината става съвсем мрачна.
  Общо взето очевидно става дума за необходимост от професионално управление и вероятно за много строго двустепенен контрол, под формата на някакъв строг и достатъчно отдалечен надзорен и/или обществен (понеже все пак са обществени средствата) съвет.

 15. 15 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#8] от "Emil Horozov":

  така си и знаех
  [quote#8:"Emil Horozov"]непознаване на законната корупция, завладяла нашето висше образование. [/quote]
  пак корупцията виновна, както обикновено...

  Все пак добре поне, че не обвинявате за проблемите в СУ Ахмад Иса аль-Шейх, Джихад Абу Абдулла аль-Хамави, Джихад Абдул-Кадир Салех, или Абу Мухаммад аль-Джулани ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 16. 16 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#13] от "boby1945":

  На мен като студент са ми преподавали академици като Боби Куртев или Иван Костов, та съм имал страх и уважение към тия личности. Затова, може би, нещо ми е оставало в главата. Пък и в СУ съм работил достатъчно време, за да го познавам откъм хастара. Та, затова не отделям толкова време, както други го правят, за схоластични спорове и обемисти поучения във форума...

 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":

  Тсветко, Тсветко, намери си друга близалка не се занимавай с
  [quote#14:"tsvetko_51"] въпроса за управлението, подобен е в болници, училища и много други такива[/quote]
  хора които могат да ръководят основната дейност в
  [quote#14:"tsvetko_51"]болници, училища и много други такива[/quote]
  нямат никакъв проблем, имат достатъчно интелигентност и здрав разум, да управляват и
  [quote#14:"tsvetko_51"]ОП, строителни ремонти, управление на парични потоци, [/quote] и прочая.....
  Никакъв проблем, особено ако не им се метляват в краката разни борци с корупцията, които не знаят колко букви има в българската азбука......
  Всеки втори българин може да боядиШе втора хирургия в тревисто зелено, не всеки 2002 може да направи елементарна резекция на пришка от немити ръце....
  Не в управлението на страничните дейности на
  [quote#14:"tsvetko_51"] болници, училища и много други такива[/quote] е проблемът на България!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1430 Весело

  До коментар [#5] от "boby1945":


  До коментар [#5] от "boby1945":

  Защото е над 65 години, а Ректор се става до 61 годишна възраст. И освен това Емил Хорозов няма качества да стане Ректор. Той е добър математик, диференциален уравнител (шега, взимал съм изпита при Тодор Генчев!) но не е администратор.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  До коментар [#17] от "boby1945":


  [quote#17:"boby1945"]Всеки втори българин може да боядиШе втора хирургия в тревисто зелено, не всеки 2002 може да направи елементарна резекция на пришка от немити ръце.... [/quote]

  Мислех да не отговарям, но приведения цитат ме кара да подчертая, чè точно с подобен "професионализъм" и особено когато става дума за огромен сграден фонд и средства за всякакви консумативи в размери на милиони на годишна база, сме на този хал.
  Иначе у нас всички разбираме от футбол и жени.

 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#16] от "venelingeologia":
  Именно това и аз говоря, смяташ ли че хора от калибъра на академици като Атанас Куртев, Иван Костов, които познаваш, няма нужда да се страхуваш, достатъчно е уважението, не могат да се справят с курирането на сметките за ток, вода, парно, боядисване на помещенията, консумативи та обезателно аз или ти трябва да мениджИраме горните "високо" интелектуални дейности.....
  Апропо знаеш ли че проф.Станишев, онзи, е бил Основател е и пръв директор на Хирургическата клиника в София. Декан е на Медицинския факултет на Софийския университет (1930-1931, 1937-1938), а през 1938-1939 - ректор на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и на никой не му е минавало през акъла да мисли че проф. Станишев не може да управлява съпътстващите [quote#14:"tsvetko_51"]ОП, строителни ремонти, управление на парични потоци[/quote] ....
  Професорът лично е създал в 1938, от нищото, прочутата Втора хирургия която ни ползва прекрасно и днес.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на loranikolova
  loranikolova
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#10] от "venelingeologia":

  Нека внеса малко наивитет в спора ви.Как да обясня на 10 г.си дъщеря,че химията е въпреки всичко интересна наука?Може би, като от малка и повтарям,че за съжаление, училището не бива да бъде забавление? Когато България усети нуждата от учители,учени и въобще от наука,то те ще се намерят.Засега въпиюща нужда от такива няма!!И ще сме доволни,поне проф.Д.Драганов да ходи трезвен на работа.

 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#19] от "tsvetko_51":

  На този хал сме само защото сульо и пульо си пъха носа в работата, брои стотинките, на дейности свързани с висок интелект, познания, дълга практика каквото е Висшето образованието по течата на съобщението.....
  Както вече писах
  [quote#20:"boby1945"]Професор Станишев лично е създал в 1938, от нищото, прочутата Втора хирургия която ни ползва прекрасно и днес..... [/quote] [quote#19:"tsvetko_51"]става дума за огромен сграден фонд и средства за всякакви консумативи в размери на милиони на МНОГО годишна база,[/quote] и какво, справил се е човекът...... ако и тогава България (1937, като днес 2015) да е била на този "хал", а именно третата най бедна страна в тогавашна Европа....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 23 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#21] от "loranikolova":

  Уважаема госпожо, това става лесно, когато сте по-значим за дъщерята авторитет, от този на нейното извънсемейно, училищно, обкръжение. Но пък това пренася решението на въпроса на друго критериално ниво, което не е подвластно на вашата воля... Признавам, че и аз го имам този проблем с 18-годишната си щерка.

 24. 24 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#18] от "vxa15365434":

  Е нищо де, ама той си мисли че е на 60.5 години и че е добър администратор..... но гадовете академични корумпета, пречат....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 25. 25 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#21] от "loranikolova":

  Професор Драганов го пенсионираха, така че да не ви е проблем. А сте права че след 26 години реститутски рИформи
  [quote#21:"loranikolova"]Когато България усети нуждата от учители,учени и въобще от наука,то те ще се намерят.Засега въпиюща нужда от такива няма!![/quote]

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 26. 26 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#11] от "boby1945":

  Това го видяхме с Величко Адамов - страхотен мениджър, нали ?

 27. 27 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#26] от "john_law":

  В интерес на истината той се справи прекрасно с мениджирането и управлението на Свищовската стопанска академия.
  Досега няма една критика по този въпрос от никого.
  Лаят го за хонорарите, че живее ларж и най вече за приятелката професорка (от завист)

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK