Проф. Иван Илчев: Най-много пари изтичат от СУ през магистърските програми

Проф. Иван Илчев

© Анелия Николова

Проф. Иван ИлчевНай-много пари от университета изтичат не през хоноруваните преподавателите, а през магистърските програми. За никого не е тайна, че немалко от специалностите се припокриват поне до известна степен. Предлагането им се дължи на стремежа да се привлекат повече кандидати, съответно по-добро финансиране, и да се осигури достатъчна, та и предостатъчна заетост на преподавателите. Въпреки че ректорското ръководство убеждаваше деканите да се откажат от тази порочна политика, да комбинират програмите и да направят някои от тях междуфакултетни със сборни екипи, забележим успех нямаше. На практика не сме закрили нито една програма, дори тя да привлича съвсем малко хора.


Това заяви професор Иван Илчев в последния си ден като ректор на Софийския университет. Днес се провежда Общото събрание на университета, на което трябва да бъде избран нов ректор и ръководни органи на висшето училище.


"Последните 4 години от последния избор за ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" не бяха леки нито за българското общество като цяло, нито за университета. Със своите 108 бакалавърски и повече от 400 магистърски програми, и над 1100 докторанти, университетът продължава да е най-голямото висше учебно заведение и най-големия център за подготовка на научни кадри. Трябва да си зададем въпроса дали това разнообразие от програми не е донякъде измамно", каза в началото на речта си сегашният ректор на СУ "Св. Климент Охридски".
Като изключение от примерите за раздути магистърски програми, Илчев посочи факултетите по математика и информатика и стопанския, които в годините на финансови трудности за университета демонстрирали изключителна солидарност към администрацията и не искали като други постоянни увеличения.


Илчев се обърна към близо 400-те академици в аудитория 65 на Ректората с равносметка за втория си мандат като ректор. Той изтъкна, че университетът продължава да е най-успешният у нас въпреки намаленото държавно финансиране и влошената обща финансова стабилност.


Във връзка с последните обвинения към стопанското управление на университета, Илчев обясни, че към момента вузът дължи към 285 хил. лева на НАП, които лесно могат да се платят, но сътресенията в последните години като цяло идват от недостатъчното държавно финансиране. Той припомни, че през 2010 г. бюджетът на СУ беше намален с 20%, а от 2011 г. беше спряна допълнителната му субсидия за развитие и поддръжка от между 3 и 7 млн. лева на година. През 2014 г. СУ е получил бюджет от 98 млн., повече от една трета от тях - с целево предназначение. Така парите, които остават не стигат дори за половината от заплатите в цялата институция.


"Въпреки финансовите трудности, не е имало един месец, в който не сте си получили навреме заплатите си, за разлика от БАН например", заяви пред колегите си академици ректорът. Той посочи, че в рамките на втория му мандат доходите на служителите в университета са се увеличили с 90%, докато например за държавните служители са били 60%. Въпреки това заплащането на университетските преподаватели в България остава най-малко в Европа - два пъти под това в Румъния, пет пъти под Турция и десетки пъти по-надолу от лидерите във висшето образование.


Според Илчев не е провал, че СУ е паднал по-надолу в тазгодишната подредба на университетите на QS при положение, че е единственият български университет вътре. Отбеляза и, че за последните години спадът на броя на студентите не е толкова значителен колкото в други вузове, макар че може да се признае, че нивото се понижава, защото заради начина на финансиране университетът се принуждава да приема дори хора, които не са подготвени да бъдат студенти.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petko.goranov
  petko.goranov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  проф. Илчев, това може да послужи за убеждаване на незапознатите. С това на практика признавате, че бяхте слаб ректор, който не ръководи, а е ръководен. Университетът не е само учебни програми, а и едно солидно предприятие с разнообразни стопански дейности. По отношение на стопанската му дейност по Ваше време Университетът беше ръководен от неидентфицирани представители на икономически интереси. Най-големият Ви провал е това, че се оказахте напълно неспособен да създадетте работеща администрация.

 2. 2 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 675 Гневно

  А хилядите дадени за храна и напитки без обществена поръчка ? Още толкова дадени на въшен адвокат при условие, че в СУ е пълно с юристи? Огромните задължения към Топлофикация, заради това, че доскоро парното в общежитията работеше на максимум цял сезон и радиаторите не можеха да се регулират ? А преподавателите, за които се доказа, че хонорарите им съответстват на 19 изработени часа всеки ден ?
  СУ са по-зле и от ВСС. Най-големият им проблем е кадровият и никога няма да се реформират, защото нямат изгода.

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  Интересна структура, броя на магистърските програми да е 4 пъти по-голям от този на бакалавърските? Магистърските програми бяха, поне в началото, бюрократичен ход за да се запази статуквото на 5-годишния цикъл и да се изтеглят/размножат специализациите без особено кадрово покритие. Докторантите са дадени като обща бройка, но какво е разпределението по катедри?
  Въобще какво е правил професор Илчев като ректор 8 години след като е знаел откъде изтичат парите?

 4. 4 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  е ти какъв ректор си, бе, Илчев, ако не можеш да се разбереш с деканите и да прекратите тези порочни практики?

  може ли във ФМИ да има 20 магистърски програми, които могат да се сведат до 2 програми, с 3-5 специализации през 3-4 семестър? и да има съвместни магистратури с друг факултет (с допълнителни 10-15 курса)?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 5. 5 Профил на www
  www
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Оправдания! Илчев май така и не разбра как функционират съвременната наука и образование. Докато се опитва да угоди на всички около него изпусна управлението на СУ, проспа възможностите за сътрудничество с бизнеса, и изобщо не пипна администрацията. Скачаше само за дежурната тема - повече пари от държавата.

 6. 6 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Образование без последваща реализация е губеща инвестиция. Пробемът че повечето хора са прости и инвестират в образование от което после няма никаква възвращаемост. Държавата спи, а самите университети гледат краатковремемнна печалба.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Еми такава Ви е далаверата, това го знаят и дечицата от малкия коментар. Изтичали, щото може би забравят да си плАтат, че взимат хонорар ли !!!

 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  До коментар [#5] от "www":

  Мисля че през последния мандат скачаше основно около член-кореспондентството като метод за осигуряване на три пъти по-голяма пенсия, плюс "наблюдение" на "ремонтни строителни дейности". Доста жалка история, после се чудим защо университетът е на такова дередже, с воюващи клики и без обективно осигурен път за младите и талантливите.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Алчността е обзела и академичните среди.

 10. 10 Профил на Йовчо Загоров
  Йовчо Загоров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ех, тоя акъл, който им идва на ходата на изборни длъжности, ако ги спохождаше и по време на мандата им...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":

  не мога да разбера проф. д.и.н. илчев какво издиша за последно на тоя пост. все едно не е бил в СУ през последните 8 години на върха на пирамидата. това абзолвиране от отговорност "като за последно" е просто омерзително. разбирам това да беше външна констатация, а сега - the bleatings of a social scapegoat, както се пееше в една любима песен. магистърските програми виновни. а обществените поръчки. а "ремонтите". а раздутият щат. а откровеното толериране на некадърност. и има наглостта да говори за "заплатите в СУ", редовно били давани. дето са по-малки от продавачка на пазара. защо въобще да го четем.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  До коментар [#11] от "abdelhaqq":

  Ами за нас "социал вентинг оф стийм", за него снизхождение народу, схемите си остават актиални, с малки актуализации

 13. 13 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  да, точно...ще видим де. да му мислят преподавателите и студентите от СУ. чий керван ще си върви и кои кучета ще лаят.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Абе някой запознат може ли да каже какво е точно източването с магистърски програми?
  Дефакто това си е "платено обучение" и да направиш магистърска програма е далавера, дотолкова, доколкото можеш да събереш студенти. Е, ограничението е в размера на таксата.
  Та къде е пробойната? Много маймуни на клона от типа "ректор", трима заместник ректори, декан, и една мома "административна подръжка", та чак след това хонорарите на преподавателите - между 15 и 35 лв на учебен час?
  Как става точенето?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Доколкото съм запознат далавера няма в "бакалавърската" степен, защото тя се финансира само от държавната субсидия

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#14] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  според мен това с магистърските е пълен илчевски кьорфишек. интересно ми е един реално финансов одит на СУ какво би казал. ама истински, не "мижи да те лажем". това беше едно от изискванията на преподавателите, доколкото помня. а дали новият, който и да е той, ще го направи, си е друг въпрос.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 17. 17 Профил на balaban
  balaban
  Рейтинг: 274 Неутрално

  време ли е да честитим на Наско, или да изчакаме още малко?

 18. 18 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#17] от "balaban":

  мисля, че ще има едно безкрайно чакане, консолидиране, формиране, групиране, гласуване, броене и...евентуално утре. не е лесно алма матер да си избере патер.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 19. 19 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#14] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Малко студенти (малко приход), много преподаватели (голям разход).

  Covid live matter. Stop the genocide.
 20. 20 Профил на balaban
  balaban
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#18] от "abdelhaqq":

  прав си, помним един избор, когато спонсорът беше осигурил ядене пиене за природните факултети в кабинетите на ГГФ, а другата страна чакаше природниците да окапят. Доколкото знам сега няма нито ятаци, нито пиене за външните, така че тези, който нямат кабинети в Ректората около полунощ ще окапят, и Наско ще триумфира...

 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#20] от "balaban":

  явно в СУ се разиграват някакви изборно-кебапчести практики, като ви чета

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  До коментар [#20] от "balaban":

  Правилно, Наско вече е избран. Това пояснява донякъде и смисъла на изявленията на Илчев.

 23. 23 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Магистърските програми са златна кокошка. Това е система, въведена от самия Илчев, който сега се прави на ощипана мома. Парите, които постъпват по една магистърска програма от студентски такси, се предоставят на 'съвета на магистърската програме', който обикновено се редуцира до ръководителя на магистърската програма. Последният може да ги харчи както намери за добре. Например да си ги пише като хонорар на самия себе си. Става дума за суми от порядъка на 500-1000 лева на семестър за всеки студент държавна поръчка и много повече за платеното обучение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK