Пет задачи пред новия главен архитект на София

Паметникът пред НДК.

© Надежда Чипева, Капитал

Паметникът пред НДК.Довършване на конкурса за новия облик на центъра на София. Намирането на решение за бъдещето на паметника пред Националния дворец на културата (НДК) и избор на проект за възстановяването на мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк. Реално опазване на големите паркове и зелени площи от строителство.


Това са част от належащите задачи пред новия главен архитект на София. Във вторник Петър Диков се оттегли от поста, който ще заема до 9 февруари 2016 г. Дотогава ще се проведе избор на нов главен архитект.


1. Центърът
В конкурс, започнат от екипа на Диков, центърът на града беше разделен на четири зони. Във всяка зона беше избран проектантски екип победител, като в една от зоните - около Градската градина и бул. "Цар Освободител", проектът отпадна с решение на съда.


След провели се пореден кръг обществени обсъждания в останалите проекти настъпиха промени спрямо първоначалния им вариант. Но те така и не са представени официално пред общинския съвет и не са одобрявани от него.


2. Паметникът пред НДК


Сред другите належащи теми е съдбата на паметника "1300 години България". Градината вече е почти ремонтирана, но заради съдебно обжалване на решението на общинския съвет монументът не е демонтиран.


Управляваното от Петър Диков направление "Архитектура и градоустройство" проведе неуспешен конкурс за облик на мястото, в който предложенията варираха от запазването на паметника, през зелена площ до възстановяване на премахнатите по времето на социализма мемориални плочи на първи и шести пехотен полк. Журито не успя да избере проект победител. Ако съдът не отмени решението на общинарите, ще е нужен нов конкурс за избор на проект за войнишките плочи.


3. Устройственият план


Макар Диков да отчете като успех приемането на общ устройствен план на града през 2009 г., промени в него са наложителни. Дори самият той обяви, че ще внесе доклад за възстановяването на статута на бившия увеселителен парк "Софияленд" като зелена площ. Въпреки това промененият статут на съседните терени с общия устройствен план от 2009 г. няма как да се промени, а и там вече се строи затворен жилищен комплекс.


Подобна е и ситуацията в Западния парк, където също с общия устройствен план от 2009 г. около 30 декара са с променен статут и върху тях може да се строи.


4. Зелените площи


Следва и изпълнение на проекта за устройствен план на Борисовата градина, след като направление "Архитектура и градоустройство" по-рано тази година избра проект победител. "На Борисовата градина и трябва градинар, не архитект", заяви по-рано тази година Юлиан Попов във "Фейсбук" по повод някои от участвалите в конкурса, които предлагаха строителство в парка.


5. Фонтанът


Пред новия главен архитект е и задачата с премахването на фонтана на бул. "Витоша", предизвикващ полемики от поставянето му през 2013 г. Такава беше и волята на гражданите на София, които се включиха в анкета на Столичната община миналата година.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да ги почва .... че това си е работа, а не - мотиви за крадене и мошеничества (както до сега), дано се избере и назначи правилен човек, а не “правилен“!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Този си отива на 10.02.2016г, когато се навършват 10 г на тази длъжност

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 952 Неутрално

  задачите всъщност са много повече! Спиране отхапването на зелени площи, като се установи предназначение на земята там САМО ЗА ПАРКОВЕ! В Южния Пакрк, в Студентски град, и на други места, запазване Северния парк от циганска сеч за огрев и други!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Не е ли ясно, че който и да дойде на мястото на Диков, ще е дъщия като него и ще продължи да обслужва линията на Фандъкова и ГЕРБ за осребряване управлението на София.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4837 Неутрално

  първо - оставката му все още не е приета от мадам Ф. Рано е за радост.

  Второ - препоръчвам на Марчев да проучи въпросът с картата на шума в града и колко съдебни решения има срещу заповеди на Диков, които той арогантно не изпълнява с години.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Има един 40-метров "паметник" в центъра на столицата ни. Най-големият.
  На чужда армия, армия-окупатор, която доведе анти-български режим на власт и пазеше този режим докато той избиваше десетки хиляди хора.
  Това защо не е тема ?

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 7. 7 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 405 Неутрално

  леко дилетантски предложения.
  има много по-важни структурни проблеми.
  1.транспорт и комуникации-нормативна реформа.
  2.архитектурни конкурси и търгове-администъративна реформа.
  3.градоустройство-работа с районните кметовеи подготовка за промяна през 2020.
  4.реклама-нормативна реформа

 8. 8 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#7:"mihail_p"]1.транспорт и комуникации-нормативна реформа. [/quote]

  Точно, само че това не е работа на главния архитект, въпреки че досега и там се месеше.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Освен паметника пред НДК има още десетки недовършени и саморушащи се сгради - "Полиграфически комплекс", "Феята", "Родна стряха", новите корпуси на Медицинска академия и Александровска болница, пристройката на Главпроект на бул. Шипченски проход, клошарника на ъгъла на ул. Алабин и Княз Борис, бившиш р-т Будапеща.

  Когато един гостенин на града ги е видял така преди 26 години, преди 15 години, преди 5 години и сега пак ги вижда в непроменен вид, той си прави извода, че както градът, така и държавата са в ръцете на невежи, импотентни управници и законодатели - образ и подобие на народа, който обитава територията.

  А на нас, местните, трябва да ние двойно по-обидно, защото за един фирмен имот местните данъци и такси гонят по размер тези на кондоминиум във Флорида, където мексиканците всяка сутрин косят тревата и събират с кепче листата от общия плувен басейн. Да не говорим какво е усилието да си сложиш една светеща реклама над магазина. Тези с грозотиите нямат нито един от нашите проблеми.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Не давайте акъл на още неизвестния нов "главен" архитект на София..... Като го изберат и ако ви пита, тогава....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Има ли сила да накара собствениците/ползвателите на сградите в София, поне в центъра, да премахнат климатиците по фасадите, да махнат грозните висящи отвсякъде кабели, да спре този невероятен, бардачен кич на витрините, табелите и рекламите, да накара собствениците на старите сгради да ги ремонтират? Това само би подобрило града неузнаваемо. Но, за съжаление, вече не вярвам да се случи това, който и да е новият архитект. "Селянизирането" на София изглежда е необратимо, макар и да не ми се иска да съм песимист.

 12. 12 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Най-важното – трябва визия за столицата като за модерен европейски град. Не безучастно харчене на средства за неща, които ги има в другите столици от преди 50 години, а строежи на неща, които ще ги има и в другите след 5 или 10 години. В момента в София се осъществяват проекти по идеи от времето на комунизма – метрото, околовръстното. Улеснява се движението на автомобили. В същото време няма никаква работеща концепция за истинска велосипедна мрежа.

 13. 13 Профил на Borko
  Borko
  Рейтинг: 374 Неутрално

  1. По-малка автомобили в градът. Проектирането на градската среда да е насочено, не само към по-бързото предвижване с автомобил от точка А до точка Б, но и към хората.
  2. Подобряване на градския транспорт. Увеличаване на броя на превозните средства с цел скъсяване на интервалите и обособяване на самостоятелни трасета за увеличаване на скоростта на предвижване.
  3. Нови зелени площи. Градът расте, но нови паркове и градини почети няма. В Устройственият план има предвидени зелени площи, но те не са урбанизирани и в момента са голи поляни или пущинаци.
  4. По-голям контрол при изпълнението на проектите с общински пари. Голяма част от изпълнените проекти са некачествени и скъпо изпълнени ,поради ниския капацитет на общината да упражнява контрол при разходването на общинските средства.
  5. По-чист град. При сравнително ниските разходи за труд, ни би следвало до е проблем общината да осигури улици без един пръст прах.

 14. 14 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 253 Весело

  Ако знаехме кой ще бъде следващият- може би- според състоянието и връзките му- щеше да е възможно да определим първите му стъпки
  - лифт на Витоша
  - МОЛ на Витошка
  - Спортен комплекс на Кошарите

 15. 15 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Абе къв фонтан на Витошка бе, да разчиства оня щръкнал фалос с шпагина.

  "Я з москалями не балакаю!"
 16. 16 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Наистина ли мислите, ча пъпката на Витошка и паметника пред НДК са най-голямите проблеми на София? Даже и Диков не беше толкова неадекватен...

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#3] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  И МОЧА! Да се маха от там!

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#11] от "alg57373608":

  Толкова европейски пари се „усвоиха“ .Можеше да се реставрират част от архитектурните паметници ,а не да строят крепости и арки.

 19. 19 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#17] от "hodounski":
  [quote#17:"hodounski"]И МОЧА! Да се маха от там! [/quote]
  Toвa e шecтaтa задачa пред новия главен архитект.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 20. 20 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Да маха по най бързия начин това гнусно нещо наречено паметник при НДК

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK