Новият ректор на Софийския университет иска матури, достойни за вход във висшето образование

Проф. Анастас Герджиков

© Велко Ангелов

Проф. Анастас Герджиков"Държавните зрелостни изпити трябва да бъдат такива, че да са достоен вход за висшето училище. Повтарям това от 12 години. Те до голяма степен са постигнали това. Мисля, че може да се направят още някои неща. На факултетите винаги сме предлагали да използват колкото може повече държавните зрелостни изпити не за да сваляме летвата, а за да бъде единен входът."


Това коментира новоизбраният ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков в интервю за в. "24 часа". На насрещния коментар, че за момента матурите не са висока летва, той отговаря: "Ще направим така, че да бъдат".


"Преди години, когато изпълнителната власт не си беше дала сметка, че държавните зрелостни изпити в рамките на една година могат да станат вход за висшите училища, изпускаха няколко детайла. Не искаха например да има стотни при оценката, не искаха да има общонационална комисия. Смятаха, че трябва да бъдат по региони. Тогава бях един от хората, които успяха да убедят комисията по образование в НС да въведе тези неща. Така те да могат да станат вход за висшите училища. Нищо не пречи и сега да убедим депутатите кое е разумно или пък изпълнителната власт как да го приложи.", казва още проф. Герджиков. 
Във финалния си отчет досегашния ректор на СУ проф. Иван Илчев заяви, че най-много пари изтичат от университета през магистърските програми. Новият ректор пояснява, че това става защото някои факултети, в които има печеливши магистърски програми, искат да запазят колкото може повече средства и намаляват отчисленията за университета или за факултета. "Това е възможно във факултетите, които са с положителен баланс, но там, където не са, е справедливо част от парите да отиват за покриване на дефицита в бакалавърската степен в същия факултет", казва Герджиков.


По думите му има курсове, които са "почти еднакви и ги има в повече магистърски програми и в повече специалности, дори в различни факултети". Идеята му е да стимулира обединяването на такива курсове, защото ще е финансово ефективно. "Например в много специалности се преподават математика и езици", допълва той.

По отношение на лошото представяне на Софийския университет в световната класация на QS тази година и възможността за връщане на университета сред по-високите позиции, Герджиков заявява, че има технически проблеми, които ако се отстранят, позицията веднага може да се подобри с 50-ина места напред. Но "Целта не е непрекъснато да обсъждаме дали сме се качили, или паднали с 20 места. Целта е да направим голям скок напред. Това може да стане с реално повишаване на качеството на образованието и особено на научните изследвания. И науки, които не са свикнали да публикуват в списания с импакт фактор, трябва да се научат да го правят", казва ректорът.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Целта е да направим голям скок напред. Това може да стане с реално повишаване на качеството на образованието и особено на научните изследвания.

  ==============

  С 450 лв стартова заплата за асистент, нали ....

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 2. 2 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 904 Неутрално

  божеееее, матурите са толкова смешни с ниското им ниво, че... този от небето ли пада? то затова и читавите студенти са някъде на запад...

 3. 3 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Не входът, а изходът е проблемът. Всеки уважаващ се университет приема и чужденци (които са покривали стандарти за средно образование, различни от приемащата страна), но произвежда интелектуален елит.

  Какъв е аналогът на това в СУ? Не искам да обиждам никого.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 4. 4 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  "Това може да стане с реално повишаване на качеството на образованието и особено на научните изследвания. И науки, които не са свикнали да публикуват в списания с импакт фактор, трябва да се научат да го правят"

  Но научните публикации и техните цитирания не са единственият измерител на научно-изследователската дейност. Патентите също имат значение. За да има успех в тази област освен талантливи учени е необходимо да има и адекватна материална база - лаборатории, компютри.

  А има и още нещо, което много западноевропейски университети правят - даване на големи правомощия на студентските студентските организации.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5790 Неутрално

  мога да му дам работещо , умно , печелившо и справедливо суперрешение ако пожелае .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  Държавните зрелостни изпити трябва да бъдат такива, че да са достоен вход за висшето училище.
  ______________
  Да ама се оказва ,че докато в елините софийски гимназии докато опъват каиша учителите за да ги учат в прованса където се слуша чалга им дават да преписват на матрурите и да ползват интернет !После се пренасят в столичния студентски град и чалгата продължава!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Формално погледнато - ОК, нов ректор, нови амбиции и послания някакви. Много добре, ама КАК да станат тези неща? Технология, ресурси, график за нормализирането на образованието и страната ни? Воля и желание за подобен процес (то си е апостолски труд)? Знаещи и можещи хора, с авторитет, умения и опит, де ги?
  Или просто така - да кажем нещо, хем "позитивно"?... И да се отчетем пред населението...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 8. 8 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 284 Весело

  Образованието е национален приоритет! За това от другата седмица по btv и nova, след 20:00 ч. едновремменно ще се излъчват видео-уроци, документалистика и научно-популярни и образователни филмчета.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 9. 9 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  тоя почна с малоумията от първия ден, в нормалните университети може да влезне всеки но да излезе само този който е кадърен и иска да учи... у нас пак теглим към обратното...

 10. 10 Профил на baba.bosilka
  baba.bosilka
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#9] от "lol":
  не е точно така. На много места има нумерус клаузус (прием по оценки от дипломата). То и няма друг начин да пресееш кандидатите, ако са повече от местата.

 11. 11 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#2] от "rumen_s":
  Колега, матурите в Ардино или Кърджали са опорочени, но в софийските елитни гимназии те са със същата тежест като приемните изпити в СУ.

 12. 12 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Добре ама после да не стане като преди записваш уроци при деката на факултета и влязъл на 100 % или да не почнете да ревете че няма кой да се запише в и без това празните ви факултети и т.н

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 13. 13 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#6] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  За съжаление е точно така. С една корекция. В едни училища се учи здраво, матурите са честни, в други всичко е бутафория. И едните, и другите ги има и в София, и в провинцията. Само съотношението добри/лоши е доста различно в полза на столицата.

  No Pain No Gain
 14. 14 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#11] от "авторът":
  Да, но нещо да се случи на опорочените и опорочаващите ги?
  И приказки от рода на "не е луд който яде баницата..." не трябва да минават. Има държави където за преписване или получаване на външна информация се губят права за учене с отреден срок.
  Относно Герджиков: Ами няма лошо. Та нали щеше да има и "ограмотителни паралелки" на приетите, за срок от една година??!! (имаше такива които даже грешно са си писали името). Може би ректора най-после ще поиска да не се приемат некадърни и неграмотни.

 15. 15 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 506 Неутрално
 16. 16 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 886 Неутрално

  "Новият ректор на Софийския университет иска матури, достойни за вход във висшето образование"

  Още един умник.
  Първо - откъде накъде трябва да бъдат "висока летва"? Аз ако не искам да следвам защо трябва да бъда тормозен с излишно за мен ниво?
  Второ - колко ще са завършилите тогава средно образование?Половината?
  Трето - след като матурата ще се окаже непосилна за някои, половината от тях ще се опитат да получат дипломата с рушвет.


  Аз не зареждам в Лукойл.
 17. 17 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Магистърските програми да покриват дефицита е правилно. Но като начало те трябва със същият дял да са солидарни по отношение на всички административни, ремонтни и консумативни разходи и чак след това да се разпределят като хонорари. Така е по-справедливо.
  По отношение на матурите, по-важно е текущото обучение да е взискателно. Така е в света.
  Импакт факторът е много важен за реномето на СУ, но също така и практическите научни изследвания.

  Миша
 18. 18 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2056 Весело

  Прочетох го "Новият ректор на Софийския университет иска мутри, стоящи на входа във висшето образование"....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 19. 19 Профил на zlatka1
  zlatka1
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Уважаеми новоизбран Ректор! Преди да говорите за матури и импакт фактори...добре е първо да се заемете с одитния доклад на сметната палата и да обясните на академичната общност за финансовите ЗУЛУМИ направени при Илчев...Какви мерки ще предприемете за да се изчисти петното лепнато на СУ-Орсов ще връща ли хонорара от 180 000 лева подарен му от Илчевия???За какво диференцирано плащане сте седнали да ни баламосвате, като знаете че такова няма да има..вие май сам сте на същото мнение...инак лесно е все да пеем песничката за импактфакторите, за които ми се струва че и вие не сте много наясно какво точно представляват те...

 20. 20 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2056 Весело

  До коментар [#19] от "zlatka1":

  Не го мъчи човека, и той е същия комунист като Илчев. За наказание на далаверите най-много Илчев да го подготвят за министър...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 21. 21 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#16:"simval"]Първо - откъде накъде трябва да бъдат "висока летва"? Аз ако не искам да следвам защо трябва да бъда тормозен с излишно за мен ниво?
  Второ - колко ще са завършилите тогава средно образование?Половината?
  Трето - след като матурата ще се окаже непосилна за някои, половината от тях ще се опитат да получат дипломата с рушвет. [/quote]
  1. Да можеш да четеш и пишеш грамотно не е висока летва. "Човек без език не може", както се казваше в "Специалист по всичко".
  2. Ако трябва и половината, ако останалата половина не е грамотна. За мен няма проблем. Важното е коя половина управлява България.
  3. Ако не изкарат матурата, как точно ще получат диплома с рушвет?

 22. 22 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  "И науки, които не са свикнали да публикуват в списания с импакт фактор, трябва да се научат да го правят", казва ректорът.

  Прекрасно. Нека обаче Ректорът да започне от себе си, защото няма нито една такава публикация.

 23. 23 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Матурите не са работа на един ректор. Ако не му харесват - нека не приемат студенти с оценката от матура и готово. И се вдигнат критериите на приемните изпити. И да има контрол над изпитите по време на следването - устните изпити са отживелица - кой ще гарантира, че една кифла си е взела изпита със знание, не със специални услуги към преподавателя?

 24. 24 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 999 Неутрално

  боже боже, почнА с простотиите тоя- как ше влизаш с матура изкарана в Горно Уйново, където учителката ви е дала верните отговори ?

 25. 25 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 999 Любопитно

  ''лесно е да влезеш в университет, да излезеш е трудната част''

  Болен Сидеров

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8853 Неутрално

  Ами прав е,като гледа какви неграмотни студенти има.Да направят два вида матури.С едните да се влиза във ВУЗ,а с другите да завършваш само средно образование.Който иска да учи във ВУЗ,ще държи приемен изпит.

 27. 27 Профил на Какузу
  Какузу
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ние пък искаме образование, което да си заслужава 5-те години труд,ама на...и с него и без него чистачка е по-доходоносно от колкото да работиш в БАН ,например...

 28. 28 Профил на Какузу
  Какузу
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#26] от "rosiraycheva50._":

  Няма значение с какво се влиза и колко труден е изпита, защото скалите за оценка ги правят след изпита на база резултатите. На университетите им трябват бройки да папкат парички и не връщат никой. Имам случай, видяно лично, как чуждестранен студент, който не знае български взима изпит с отлична оценка.... Мести се фокуса умишлено, по нашенски, а в същото време договорите за наеми на заведенията и магазините в студентски бяха преподписани...

 29. 29 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#21] от "fatoumata":

  [quote#21:"fatoumata"]1. Да можеш да четеш и пишеш грамотно не е висока летва. "Човек без език не може", както се казваше в "Специалист по всичко".
  2. Ако трябва и половината, ако останалата половина не е грамотна. За мен няма проблем. Важното е коя половина управлява България.
  3. Ако не изкарат матурата, как точно ще получат диплома с рушвет?[/quote]

  1. За да се научиш да четеш и пишеш грамотно, ако имаш желание да се научиш, ти стига и основното образование. Ако нямаш желание, и две "виши" да изкараш пак ще си останеш неграмотник.
  2. Ами за тебе може да не е проблем, ама за ректора е проблем.
  2 а. Щом не е проблем, защо тогава, по дяволите, приемаме закони за "задължително безплатно образование"? А накрая излиза, че нито е задължително, нито е образование, а на всичко отгоре, разбира се, излиза и скъпо. И първите пари, които се режат в бюджета, са за образование.
  3. Аз не знам как става, но ако се интересуваш позавърти се около онези странни "университети" - библиотекарски, пернишки, ботевградски, южен славянски? (по памет, не им знам имената). Навярно има и други. Там се пазарят дипломи дори за "вишо".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 30. 30 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не може майсторе.
  Средното образование не може да смогне на такива висоти....

 31. 31 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#29:"simval"]А накрая излиза, че нито е задължително, нито е образование, а на всичко отгоре, разбира се, излиза и скъпо.[/quote]
  Добрутро. Предлагам да признаем очевидното - като първа стъпка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK