Комисията по култура улесни посягането на паметници на културата

Реставрираната Пернишка крепост

© Надежда Чипева, Капитал

Реставрираната Пернишка крепостБез съществена съпротива Комисията по култура в парламента прие на първо четене поправки в Закона за културното наследство, с които Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) вече ще може да бъде заобиколен при инвестиционни намерения и намеса в паметници на културата.


Текстовете - внесени от депутати от повечето парламентарни сили, начело с Красимир Велчев от ГЕРБ, предвиждат необходимата оценка да може да се извършва и от експерти, назначени на щат в общините.


Липсата на становище - както в случая с "преизграждането" на Къщата с ягодите, ще се смята за "мълчаливо съгласие". Така градовете сами ще одобряват допустимите намеси, които могат да им донесат милиони евро за консервация и реставрация по европроекти - нещо, което отваря широко вратата за произвол.
Да променим закона, а не НИНКН


Такава е логиката на вносителите, изказана директно от депутата от Реформаторския блок Иван Иванов. Досега всяка намеса задължително минаваше през становище на експертите от НИНКН, макар и Министерството на културата да можеше да го пренебрегне. Щатът на института обаче в последните години бе многократно смаляван и в момента около 50 души трябва да обслужват между 3000 и 5000 преписки  на година. Решенията логично се бавят - поради което общините искат да поемат контрола в свои ръце и да "децентрализират" процеса. Законопроектът просто щял "да отпуши" процедурите до преустройството на Института.  Самото Министерство пък прие с готовност ограничаването на подопечната му институция.


"Институтът е като "Къщата с ягодите" - нито искат да направят конструкцията да не падне,


нито да разрешат да я ремонтираме",  каза в залата зам.-министърът и археолог доц. Бони Петрунова, въпреки че вече година не организира конкурс за смяна на спорната и.д. директорка на института Даниела Джуркова, нито огласява резултати от проверката й за нарушения от миналата есен. "Това е един административен Франкенщайн, нямам никакви правомощия да ги накажа за забавяне," оплака се Петрунова и допълни, че имала и план за реформа на НИНКН, но сега не било време да се обсъжда. 


Бони Петрунова, зам.-министър на културата, се оплака, че не може да направи нищо за подопечния си НИНКН

© Министерство на културата

Бони Петрунова, зам.-министър на културата, се оплака, че не може да направи нищо за подопечния си НИНКН

Петрунова и Тодор Чобанов, в качеството му на представител на Сдружението на общините, се изказаха единствено срещу идеята за мълчаливото съгласие. Чобанов предложи и новите експертни съвети да са не на общинско, а регионално ниво. Според двамата конфликт на интереси няма, тъй като финалното решение отново ще бъде на Министерството на културата. А то и досега можеше да не се съобрази становището на НИНКН - както в случаите с Ларгото и Къщата с ягодите.


Първи и "горещо за" новото решение се изказа дошлият на обсъждането директор на Националния исторически музей Божидар Димитров, който обяви, че се блазни, че публичните му изяви са повлияли на авторите на законопроекта. "Това ако стане,


ще улесни много работата върху, да го речем, реставрацията,


възстановяването на паметниците на културно-историческото наследство, която сега недопустимо се забавя," коментира той, а по-нататък предложи архитекти като Юлий Фърков (авторът на проекта с арките за Ларгото) и Пламен Цанев (автор на плана за издигане на двореца на Асеневци върху хълма Трапезица) да станат оценяващи към общините. "Те при това живеят при паметниците, познават ги отлично, за разлика от служителите на НИПК (старото име на НИНКН - бел. ред), които нямат пари да пътуват", допълни той, макар по-рано да заяви, че корупционната им тарифа била публична тайна.


Радетелят за реставриране на обекти Божидар Димитров от НИМ

© Надежда Чипева

Радетелят за реставриране на обекти Божидар Димитров от НИМ


Условия за местен лобизъм, корупция, самоуправство, умишлено забавяне на процедури и в крайна сметка - унищожаване на паметници на културата. Такива опасности видяха от групата на БСП - Лява България в законопроекта, който единствени не подкрепиха, а гласуваха "въздържали се". Те цитираха позицията на министерството на финансите, според която общините нямат средства да назначат 4-5 души квалифициран персонал. В края на краищата, с 12 гласа "за" и с уговорки за ревизия на мълчаливото съгласие между четенията, останалите присъстващи пратиха поправките в пленарна зала. Разглеждането им ще трябва да стане "бързичко", до три седмици, припомни им председателката на комисията Полина Карастоянова, защото върви с други поправки в ЗКН, изисквани от ЕС. 

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Много правилно и навременно решение. И естествено, може да се каже. На селско-мутренско-десарската власт културата и идва доста в повече, също така пречи на голямото усвояване на всякакви средства.

 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Означава ли това,че при навлизане на парични потоци,всички културтрегери ще си затварят очите и отварят джобовете.

  Tony
 3. 3 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Това реставрираното на снимката от Пернишката крепост е отвратително.

 4. 4 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Означава ли това,че при навлизане на парични потоци,всички културтрегери ще си затварят очите и отварят джобовете.

  Tony
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Каква е тая "реставрирана" пернишка крепост бе?! Излят бетон, облепен отгоре с фасадни плочки?! За това ли Божидар Димитров и Веждито ни харчат парите?!!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Мутрите няма да мирясат, докато не скапят всичко: икономика, енергетика, банки, старини.....

 7. 7 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  "По-нататък предложи архитекти като Юлий Фърков (авторът на проекта с арките на Ларгото) и Пламен Цанев (автор на плана за издигане на двореца на Асеневци върху хълма Трапезица) да станат оценяващи към общините."

  Докато умните се наумуват, лудите се налудуват!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 8. 8 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Това е безумие!
  Инвеститорите и проектантите ще са в комисията, одобряваща проектите им... Да сте чували за конфликт на интереси?
  Това решение ще събори Къщата с ягодите и ще покрие БГ с Божидар Димитрови дисниленди.
  Да ви е честито...

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Гневно

  сега ще си НАДГРАЖДАТ на воля .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Готини, дали сте забелязали, че само БСП се "въздържали" ... дерзайте, живота е хубав

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1307 Любопитно

  ооо, чичко Златев ще пусне гювеч значи... впрочем мадам Бонка що не вземе направо да го закрие този НИНКН и да си строи на воля новички паметници на културата

 12. 12 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Скоро очаквайте Kazanlashka Grobnitsa Resort и Perperikon Spa&Dinner.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 13. 13 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Каква я мислехме, каква стана!!!Някои от дупетатите може и да вярват, че правят нещо полезно, но като започне едно усвояване, резтавриране и прочие, ще си каже точно горното.Леденика, Пернишката крепост и Ларгото ще ни се видят като истински и автентични след време.Мислех, че повече няма какво да развалят управляващите, но съвсем са го закъсали щом опряха и до културата.

 14. 14 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Най-после, едно от най-рекетьорските институции в България ще бъде премахната!

  За това решение на комисията едно голямо БРАВО!

 15. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Много експерти, много акъл, много нещо, а историята е една и се надсмива над "оформящите" я. Народни приказки и поговорки...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 16. 16 Профил на Теодоси Бялков
  Теодоси Бялков
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Глупостта и алчността край нямат

  http://touchesofvarna.blogspot.com/
 17. 17 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#15] от "ЗаНи3А":

  +++++ Наистина много "експерти" се навъдиха във форума и все пазители на автентичното културното наследство, готови да заподозрат комерсиални интереси, във всяко решение.А понякога и такива дебелокожи простаци, като самозванеца и ДС сътрудник Б.Димитров с дебелашките си думи и действия, настройват обикновените граждани против гилдията, в която достойните учени са неизброимо повече от такива като него!

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Най- накрая шиб@ният Божо ще строи крепости на воля и няма кой да му пречи със становища.Македонците ще ни завидят скоро...

 19. 19 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 664 Гневно

  Алоу, стюардесата?
  Някой да е разбрал тази послушка да е защитила позиция?
  Унищожихте къде какво имаше в тази държава и всичко за едните ваши пари. Няма да ви стигне животът да ги изхарчите, а и сте толкова тъпи, че не знаете как.

 20. 20 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1114 Гневно

  Тази комисия да се преименува на ... комисия по халтурата!

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 21. 21 Профил на ИнаD
  ИнаD
  Рейтинг: 340 Гневно

  За да унищожиш една нация, най- лесният начин е да унищожиш културата и образователната система. Въпрос е дали това в момента се прави от простотия или с определена цел.

 22. 22 Профил на ИнаD
  ИнаD
  Рейтинг: 340 Разстроено

  За Бога братя, спрете ги !

 23. 23 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Айде на масатааа! Яжте и преяжтеее!
  Спокойно, и без това ни лъжат от 100 години за истинската ни история. Никога не сме имали шанс да разберем истината. А сега с един законов тласък и няколко тона бетон ще капитализираме каквото е останало от лъжата. Ще измажем мадарския конник с гипс, Царевец ще грейне с амбразури от итонг, а на Перперикон ще можем да ядем кебабчета и да купуваме бира направо от олтара на Орфей! На Яйлата ще отворим бутиков хотел в дупките и за знатни гости ще сложим вишка за спортна стрелба по делфини, както са правили древните славяни. А Ларгото! Ооо, Ларгото се е утрепало за античен паркинг на колесници Q7.

 24. 24 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#21] от "CanadianCitizen":

  Наистина ли питаш или реторично?
  Тенденцията към унищожаване на култура и обрзование е световна. На места са много по-напред от нас, истински смартфон зомбита крачат с милиарди по земята и чакат поредната промоция. Благодарение на Холивуд значителна част от човечеството вярва, че Орфей е негър, а нацистите са победени от Авенджърите...

 25. 25 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Когато ни управляват мутри и ченгета, а с историята ни се занимава тройно ченге, така ни се пада!
  Спрете най-сетне тия европейски програми и престанете да пълните гушките на приятелчетата си!
  Как да стане, обаче, като ще секнат и комисионните ви?
  Ще стане когато най-сетне ви изритаме.
  Алчни, некадърни и корумпирани ГРОБари.

 26. 26 Профил на ИнаD
  ИнаD
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#24] от "WWIII":

  С новия сезон на сериала „ГЕРБ – планетата на маймуните“ императивът за събуждане на българите от съня на варварството е по-належащ от всякога.

 27. 27 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) вече ще може да бъде заобиколен при инвестиционни намерения и намеса в паметници на културата."
  Инвестиционни намерения в паметници на културата?!
  В паметници на културата не може да се инвестира. Те могат да се реставрират, да се поддържат, изследват, запазят, но те не могат да бъдат инвестиция.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 28. 28 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 809 Любопитно

  Колко типично - властта не може да се справи с елементарен административен казус (50те човека с 5000 преписки и липсата на бюджет да обикалят из страната), затова елиминираме въобще цялата система на контрол.
  Так держать! Няма човек, пардон - контрол, няма проблем!

  ГЕРБ са ясни, но Иван Иванов и колегите му от РБ знаят ли какво мислят гласоподавателите им по темата?
  Или ги интересуват само спонсорите?

 29. 29 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  [quote#6:"regular_observer"] Мутрите няма да мирясат, докато не скапят всичко: икономика, енергетика, банки, старини..... [/quote]
  Аз затова обичам демокрацията! Щото мутрите владеят!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Скоро и Министерството на културата ще стане излишно.

 31. 31 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#27:"Lady Zeppelin"]"Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) вече ще може да бъде заобиколен при инвестиционни намерения и намеса в паметници на културата."
  Инвестиционни намерения в паметници на културата?! [/quote]
  Имам инвестиционни намерения към паметника на Съветската армия. Чакам мълчаливото съгласие и почвам.

 32. 32 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Абсолютно неприемливо! НИПК беше Институция! С компетентни специалисти! Преграда пред своеволията с историческите паметници. Новото положение развързва ръцете да се развихри "модернизирането" на резерватите, особено старите градски части, и всякакви други недвижими паметници!

 33. 33 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 330 Неутрално

  твърдо против.
  ще има протест ако не се
  променят текстовете за заобикаляне на
  НИКН. пускам подписка за оставка на
  Божидар Димитров.
  реформаторите веднага да се задействат.
  сливи ли имат. да дават гласност. да се борят
  алооо реформарите действайте.

 34. 34 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  Единственото нещо, което донякъде потиска позива ми за повръщане, предизвикан от скандалното и цинично решение е, че в бъдеще синовете, внуците, правнуците на днешните унищожители на културното ни наследство просто НЯМА ДА ИМА КАКВО ДА КРАДАТ И СЪСИПВАТ! НЯМА ДА ИМАМЕ НИКАКВО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО, А САМО ПОшЛА БУТАФОРИЯ, като тази от пернишката снимка.
  Ще крадат, ще фалшифицират, ще унищожават - но ще е до време, защото НИщО НОВО и ОРИГИНАЛНО НЕ СЕ СЪЗДАВА днес!

 35. 35 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Сега всеки местен кмет-мутрофеодал ще може да си назначи ''специалисти'' по мярка, които да одобряват и най-налудничевите му парвенюшко-мегаломански ''проекти'' за ''реставрация''=фалшифициране на историческите паметници. След това едни усвоени пари ще бъдат поделени според участието. И част от тях ще бъдат вложени за изграждането на мутренски резиденции, които ще бъдат единственият ''принос'' на днешния период към ''културното наследство'' на страната.

 36. 36 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#8:"D-r D"]Инвеститорите и проектантите ще са в комисията, одобряваща проектите им... Да сте чували за конфликт на интереси?[/quote]

  Какви конфликти на интереси, какви пет лева - вече всички закони, разпоредби, правила се кроят и шият според поръчката на заинтересованата страна. Закони по мярка! Това е положението и вече не се правят дори и неволни опити за завоалиране на наглите действия! Отвратена съм от всичко в тази страна!

 37. 37 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#30:"rosiraycheva50._"]Скоро и Министерството на културата ще стане излишно.[/quote]

  Ех, как така; то винаги ще е необходимо за някого, но не и за КУЛТУРАТА НА СТРАНАТА НИ.

 38. 38 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#21:"CanadianCitizen"]За да унищожиш една нация, най- лесният начин е да унищожиш културата и образователната система. Въпрос е дали това в момента се прави от простотия или с определена цел.[/quote]

  Прави се единствено от късогледа АЛчНОСТ!

 39. 39 Профил на daffodil_1989
  daffodil_1989
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Надявам се да не оставим тази наглост и безочие да се случат! иначе безвъзвратно ще изгубим културното си наследство...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK