"Група град": Нека главен архитект в София да бъдат няколко експерти

Петър Диков

© Юлия Лазарова

Петър Диков"Дневник" публикува позицията на неправителствената организация "Група град" за оставката на столичния главен архитект Петър Диков. По-рано тази седмица той се оттегли от поста, който заемаше от 2006 г. Предстои провеждането на конкурс, като до февруари догодина Диков ще продължи да е главен архитект. От "Група град", които критикуваха остро работата му през последните няколко години, дават свое предложение главният архитект да не е една фигура, а да има екип от хора с конкретни задачи.


Оставката на главния архитект на София Петър Диков e логична и закъсняла във времето, но не трябва да се заблуждаваме, че проблемите на градоустройственото управление на столицата ще се решат автоматично с назначаването на нов главен архитект.


Ако действително искаме да имаме работещи, полезни за обществото, чисти от корупция градоустройствени политики и дейности, необходима е цялостна промяна в политиката за градско планиране и развитие, както и на механизмите, по които тя се изработва и изпълнява. Много важна част от тази промяна е реформата в "Направление архитектура и градоустройство" (НАГ). Тя следва да включва и преформулиране на задълженията и отговорностите на главния архитект на София. Това е виждането на ГРУПА ГРАД относно оставката на главния архитект на София Петър Диков, обявена на 17 ноември 2015 г.
Група Град не веднъж се е аргументирала, че която и да е личност на позицията "главен архитект" не би могла да постигне резултати, по-различни от наблюдаваните по времето на работата на арх. П. Диков. Проблемът на градоустройството на София не e в личността, а в цялостната система.
В момента на изпълняващия длъжността главен архитект са възложени отговорности, непосилни за един-единствен специалист, и функции, които налагат авторитаризъм във взимането на решения и създават благоприятна среда за корупция. В длъжността Главен Архитект трите основни проблема в момента са:


- невъзможна експертиза: не е възможно само един специалист да бъде едновременно администратор, урбанист, архитект, надзорник по строителството, и медиатор, и проектен мениджър, и дизайнер, и т.н.;


- концентриране на власт: когато у едно лице е съсредоточена толкова много власт, възможностите за корупционни практики са безгранични, а възможностите за контрол – нищожни;


- липса на демократичност: налага се авторитарен маниер на взимане на решенията и се изключват останалите участници в процеса на градско планиране.


Градоустройството, оставено в ръцете на един човек, е обречено на подвизите, знанията и грешките на един човек. Който и да е той. А днес това е процес, който не е възможно да бъде обхванат от знанията и опита на един индивид.


Всеки ден градовете се учат, променят се и създават. Това е възможно само при една отворена и прозрачна система. За разлика от сегашната роля на главния архитект, който държи "и баницата, и тавата, и ножа": той измисля, той възлага, той проектира, той одобрява.


Предлагаме цялостна реформа на Направление "Архитектура и градоустройство" и пълно преосмисляне на ролята на главния архитект, неговите задължения и отговорности – отделяне на градоустройствените процедури и политики от неговите задължения. Така главният архитект ще бъде  малка част от един механизъм, който съдейства по законосъобразност на строително инвестиционния процес и е изцяло в полза на обществото.


Предлагаме и изцяло нова концепция за структурата на НАГ, която залагала на разделение на експертизата: проектите следва да се ръководят от проектни мениджъри, конкурсите – от конкурсни мениджъри, строителният контрол – от строителни специалисти. Предлагаме създаване на отдел за връзка и работа с обществеността.


Той е нужен, за да разяснява всички дейности на екипа, така че да не тънат в мрак решенията на институцията. Деловодството трябва да стане максимално електронно и уеб-базирано: електронен кадастър, електронни визи за проектиране, електронни подробни и работни устройствени планове и др. , съгласуване на документацията по електронен път с електронни подписи. Електронното деловодство би направило София много по-атрактивен град за инвестиции и би ускорило процесите на обновяване на градската среда с участието на бизнеса.


Градоустройственият процес и развитието на ОУП имат нужда от демократична и новаторска експертиза, обединена в отделен орган за градоустройствени политики с възможност за плурализъм, иновации и граждански контрол. Това се случва днес в голяма част от европейските столици. Там е мястото и на гражданските организации и провеждането на граждански инициативи отдолу нагоре.


Трябва да има и прехвърляне на по-голяма отговорност в политическия орган: дебатите за развитието на града и съществените инвестиционни проекти да се обсъждат активно не в НАГ, а в комисията по Архитектура и Градоустройство. В резюме: Предлагаме по-лека структура, по-прозрачна, електронна и с възможност за активен мониторинг, включване и обратна връзка от неправителствени организации, граждани и инвеститори, като така се намаляват предпоставките за административен натиск, необосновано дълги административни процедури и корупция.


Процесът на реконструкция не може да се осъществи с един замах. Необходимо е да се проучат успешните практики в чужбина. Необходимо е да се създаде работна група, която да проведе продължителен дебат по темата и да подготви нова Наредба за административно устройство на НАГ.


По-далечна, но и осезаема тема е изобщо ролята на Главния архитект в българската практика, която тема визира промени в ЗУТ.


Оставката като знак


Оценяваме обявяването на оставката на арх. Петър Диков като ясен знак за осъзнаване от страна на общинското ръководство за грешния път, по който се развиваше планирането на София през последните години, както и за наличие на воля за промяна в тази област. Също така оставката е и важен катализиращ момент от развитието на гражданското общество у нас. Тя е показателна за това, че обратната връзка от страна на граждани и неправителствени организации най-сетне оказва съответното влияние върху решенията на градската управа. Искрено се надяваме, че процесите за преосмисляне на ролята "Главен архитект" ще доведат до промени в практиката и административните структури, вместо да повторят и задълбочат порочната практика и появата на нов Диков 2.0.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Както се казва "Няма лошо" .въпроса е все пак колко ще ни струват на нас гражданите, как ще се подбират/назначават и ако след това сме недоволни от поредното решение (то че винаги ще има такива е ясно), към кого ще адресираме недоволството, защото ще стане, че колективното решение води до групова безотговорност.

 2. 2 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Нека главен архитект в София да бъдат няколко експерти.


  Ни чул.Ни видял. Ни казал.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 3. 3 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 442 Весело

  Ама Диков каза, че напуска, защото най-хубаво било да си тръгнеш, когато си на върха

 4. 4 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Тия като ги знам, че имат мнение ама не са съгласни с него, не мога да си ги представя 5 накуп.
  Сигурно трябва да има екип и механизъм за взимане на решения по ясен и прозрачен начин, ама 5-10 главни архитекта са 5-10 гладни гърла повече.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  ние един не можахме да изхраним толкова години.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Наистина след тайфуна Петър Диков,може би наистина трябва да има един съвет на архитекти-старейшини,които след тяхно обсъждане ,да предлагат на обсъждане всичко,което касае нашия град и околностите му,така че обществото да не бъде поставяно пост фактум за недомислията.

  Tony
 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Наистина след тайфуна Петър Диков,може би наистина трябва да има един съвет на архитекти-старейшини,които след тяхно обсъждане ,да предлагат на обсъждане всичко,което касае нашия град и околностите му,така че обществото да не бъде поставяно пост фактум за недомислията.

  Tony
 8. 8 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  "Нека главен архитект в София да бъдат няколко експерти"

  Неква нова Масонска ложа, боже би...???

  Форумът е в будна кома...
 9. 9 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Глупости на търкалета!
  Въобще не могат намери дори и 3-ма архитекти, които да са на едно мнение!
  По-добре да назначат 1 архитект и "група граждани със сопи "за коректив"!
  Гарантирам, че работи зна-ме-ни-то!!!!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 10. 10 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Група ГРАД са страхотни!!!!!
  Имат чудесни идеи

 11. 11 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  архитекти-старейшини?????????? писна ми от старейшини!!!!!!!

  Старейшините е крайно време да се ПЕНСИОНИРАТ!

 12. 12 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 652 Любопитно

  Ако не са експерти по прибиране на пари под масата - става.
  По-скоро София има нужда от естети, специалисти по оформление на околната среда.
  На г-жата учительница да се забрани достъп и мнение по проекти, касаещи градската среда.

 13. 13 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Весело

  Поне 1000.
  Нали София имала хиляди проблеми.

  Колко ли главни архитекта има Ню-Йорк, Лондон или Париж.

  Navigare Necesse Est
 14. 14 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Експертизата по ГРАДОУСТРОЙСТВО следва да е в ръцете на УРБАНИСТ, а не на архитект!

 15. 15 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Съгласен.

  Ето кои са Група град :

  http://www.grupagrad.com/-zanas/

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 16. 16 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Поредното НПО с мъгляви идеи и още по-мъгляви спонсори.

 17. 17 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 992 Весело

  от 16 мераклии дотук, само двама видяха позитивното и конструктивното в това предложение... останалите или джафкат за разтуха или плюят по задължение...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 18. 18 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Прави са - нее необходимо да има главен архитект.

  Като погледнеш - не е необходимо да има и министър-председател. Както и министри, председател на агенции, комитети и пр.

  Не е необходимо да има и директори на фирми. Може да се мине и без началници на отдели и на цехове (в производството).

  Просто хората ще си бачкат - и това е.

  Вярно е, че няма да има кой да им подписва трудовите договори. Но като гледам четата - и на това ще му измисли чалъма.

 19. 19 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Група град да вземе да прочете закона. То вярно, че публиката обича сензации и манипулации, ама предложенията на тия звучат съвсем инфантилно.

 20. 20 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 279 Весело

  Повече архитекти, по млади, с опит и образование от запад !
  Старите са "сухи дървета'' с насаден комунистически вкус и стил от който никога не могат да излезнат.
  последните години се забелязва типичен за България стил:
  "посткомунистическа ориентална чалгарщина" - ПОЧ.

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  [quote#2:"deepblue"]Нека главен архитект в София да бъдат няколко експерти. [/quote]
  Човек който не може да носи отговорност му се иска да е споделена!Закона трябва да е такъв ,че ако едно решение е престъпно да може и депутати, общински съветници и т.н. да си получат присъди без давност във времето!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#20:"the only easy day was yesterday"]

  Повече архитекти, по млади, с опит и образование от запад ! [/quote]

  .. прав си ! Проблема е, че много бързо ще ги корумпират, особено в София ...

 23. 23 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Весело

  Иьеее, представяте ли си ако "Мона Лиза" е рисувана от творчески колектив съставен от демократи, а не от този монополист Да Винчи, който дори не е учил в САЩ !!!!

 24. 24 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Весело

  Предлагам а продължим умните предложения и да поставим в градските автобуси едновременно по пет шофьори и да задължим демократите да се возят в тях а след тях по една катафалка. Така де , защо да управлява само един, не е демократично.

 25. 25 Профил на noidea
  noidea
  Рейтинг: 225 Неутрално

  май много си обичкате Диков като съдя по горните коментари !

 26. 26 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#20] от "the only easy day was yesterday":

  Абстрахирайте се от мантрата "с образование от Запад". Имам позната - тейко й е доста "възможен" и я пратил да учи архитектура "на Запад". Момичето завърши и се върна у нас. Поозърна се, прецени си възможностите и сега се реализира, при това доста добре - пече банички и други тестени закуски.

  След това - вярно е, че един главен алхитект не може да разбира еднакво добре и от градоустройство, и от архитектура (т.н. "къщарство", и от регулации, и от дизайн и т.н. Затова в НАГ има две дирекции и съответните отдели. Нивото на компетентност е отделен въпрос.

  Относно идеята по-съществени проекти да се разглеждат не в НАГ, а в комисията по архитектура и градоустройство (може би са имали предвид постоянната комисия в СОС?). Ако е така - разгледайте състава й. Познавам лично двама от комисията - хал-хабер си нямат нито от архитектура, нито от градоустройство, нито от строителство. Е?

 27. 27 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 481 Весело

  Тия май за колективна БЕЗОТГОВОРНОСТ в България не са чували

  Едно е да имаш фикс идеи, друго е да работиш в реалността. Но ако някой разбира от дизайн, не може да се очаква да разбира от управление.
  Иначе имаме си светъл пример - Докторите почнаха да разбират от управление и е...ха мамата на здравната система. Ако може вече да се говори за система, а не за разпад

 28. 28 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#11] от "alg57373608":

  От както сме се пръкнали на тоя свят има старейшини! Без тях не може!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 29. 29 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 829 Любопитно
 30. 30 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  ГЕРБ са групировка на неокомуно интереси, наследници на КОМУНОДЕВИАНТИТЕ от близкото минало, като третокласен ешалон с възможности на обслужващ персонал, затова е наложително да има на всички позиции, ръководни или не по двама трима, за да се оформи мозъчен дебит.

 31. 31 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#26] от "georgievp":
  Архитектурата е изкуство и затова малко хора на запад се реализират. Една диплома на завършил архитектура в България е много "ценна" защото ти дава възможност веднага да постъпиш на работа и да пъдеш платен добре докато на запад е съвършенно различно започваш с много малко но е важно при кого и къде ще започнеш за да получиш добра практика (нещо като занаят почваш от калфа за да станеш майстор).
  В България почваш като майстор но си по злед от калфа в повечето случай затова и архитектурата ви е такава от последните 40-50 години.
  Едно време архитектите в България са учили в Италия, Австрия, Франция и Германия като са влагали опита си получен от там, а преди тях те са архитекти от там. Посетете град като Русе в България и обърнете внимание на архитектурата, заинтересувайте се и ще разберете за какво пиша тези редове. На интересните сгради са строени в годините непосредственно след Освобождението от само западни архитекти. Там български архитекти се появяват едва през 20-30 те години както и в София но това са архитекти получил опит и образование от там (запад).
  Затова моя съвет беше да се обърнете на там.
  Тоава че познатата ви прави банички е първо че не са я допуснали в България да учи и няма да е допуснат да практикува същите такива които грозят страната с продукцията си.
  Затова започнах с думите, че архитектурата е изкуство и ще завърша пак с тях.

 32. 32 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#31] от "the only easy day was yesterday":

  Не е съвсем вярно. За да получи от КАБ пълна проектантска правоспособност един архитект у нас трябва да има пет години стаж (не съм съвсем сигурен за годините, но са там някъде). с ОПП може да проектира само строежи пета и шеста категория.

  Основен проблем на завършващите у нас архитекти е в това, че не учат и нормативната уредба. Не я познават и поради това се появяват някои щуротии.

  А моята позната преди да се захване с баничките се опита да направи един проект за преустройство, но не се получи.

 33. 33 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#32] от "georgievp":
  Нямам представа как е България защото съм я напуснал преди много, много години (40-50) но това което виждам днес като я посетя и това което съм чувал за онова прекомунистическо време ме кара да вярвам че точно това пречи на архитектурата като изкуство да се развива свободно.
  Чувал съм че това е една специалност в която трудно приемали и в която подбирали хора с връзки и висок успех но ако разполагаш с първото то проблема с второто е решен завинаги...Нали?!
  Достатъчно е мисля само това за да мисля защо архитектурата е такава там и ще продължава да е така докато това поколение бъде заменено с друго - получило знания и опит от запад.За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK