Болници атакуваха в съда плана Здравната каса да ги финансира избирателно

Петър Москов, министър на здравеопазването

© Юлия Лазарова

Петър Москов, министър на здравеопазванетоЧастни и общински болници и пациентски организации обжалват в съда методиката за изработване на областна здравна карта, съобщи БНР. Жалбата във Върховния административен съд е подадена от Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България, Българска болнична асоциация, Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и федерация "Български пациентски форум". Те искат ВАС да отмени методиката за изработване на областната здравна карта.


Организациите заявяват пред съда, че методиката е незаконосъобразна, тъй като чрез нея ще се определят здравните потребности на населението по области, според които ще се сключват избирателно договори за работа с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).


Според жалбоподателите ще бъдат накърнени интересите на пациентите, тъй като ще бъде ограничен техният избор, а избирателното сключване на договори ще засегне интересите на неограничен кръг физически и юридически лица, както е възможно и да доведе до фалит на болници, които не работят с НЗОК.
Други доводи пред съда са, че методиката не е била поставена на обществено обсъждане и че не са взети предвид мненията на заинтересованите лица. Посочват се и несъответствия на методиката с различни законови текстове и се твърди, че министърът на здравеопазването Петър Москов е издал незаконосъобразен административен акт.


Областните здравни карти трябва да послужат за основа за създаване на Националната здравна карта, която е един от ключовите елементи на реформата на министър Петър Москов. В здравната карта се определят нуждите от лечебни заведения, брой легла, лекари и медицински специалисти. Идеята е в местата, където предлагането е по-голямо от потребностите, здравната каса да не финансира всички лечебни заведения. Преценката ще се извършва по критерии, изработени от Министерството на здравеопазването.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK