Болници атакуваха в съда плана Здравната каса да ги финансира избирателно

Петър Москов, министър на здравеопазването

© Юлия Лазарова

Петър Москов, министър на здравеопазванетоЧастни и общински болници и пациентски организации обжалват в съда методиката за изработване на областна здравна карта, съобщи БНР. Жалбата във Върховния административен съд е подадена от Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България, Българска болнична асоциация, Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и федерация "Български пациентски форум". Те искат ВАС да отмени методиката за изработване на областната здравна карта.


Организациите заявяват пред съда, че методиката е незаконосъобразна, тъй като чрез нея ще се определят здравните потребности на населението по области, според които ще се сключват избирателно договори за работа с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).


Според жалбоподателите ще бъдат накърнени интересите на пациентите, тъй като ще бъде ограничен техният избор, а избирателното сключване на договори ще засегне интересите на неограничен кръг физически и юридически лица, както е възможно и да доведе до фалит на болници, които не работят с НЗОК.
Други доводи пред съда са, че методиката не е била поставена на обществено обсъждане и че не са взети предвид мненията на заинтересованите лица. Посочват се и несъответствия на методиката с различни законови текстове и се твърди, че министърът на здравеопазването Петър Москов е издал незаконосъобразен административен акт.


Областните здравни карти трябва да послужат за основа за създаване на Националната здравна карта, която е един от ключовите елементи на реформата на министър Петър Москов. В здравната карта се определят нуждите от лечебни заведения, брой легла, лекари и медицински специалисти. Идеята е в местата, където предлагането е по-голямо от потребностите, здравната каса да не финансира всички лечебни заведения. Преценката ще се извършва по критерии, изработени от Министерството на здравеопазването.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  А така избирателно финансиране само за бричеди и перачи !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  Ами..."мненията на заинтересованите лица" са си мнения на заинтересовани лица?!

 3. 3 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Трябва да има контрол,на всякъде по света има контрол,който не предлага добри услуги,трябва да се научи на такива.Искаме по-хубав живот,а не искаме да няма дисциплина,искаме по-добро здравеопазване ама все си мислим че то ще стане по-добро ако вложим повече пари,еми да ама НЕ!И 100млн повече на месец да даваме,ако нямаме дисциплина за гарчене забравете!

 4. 4 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Поредната глупост на Москов и компания!Този човек прави експерименти в здравеопазването на гърба на пациентите и лекарите!Този човек е вреден за здравеопазването и за това е нужно час по скоро да си ходи и да дойде компетентен човек!

 5. 5 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Не са разбирачи като бате Пешо реформатора, а мрънкачи

 6. 6 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Амиии, пореден епизод от представлението "Великия реформатор"

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 934 Неутрално

  В Румъния НЯМА избирателно финансиране! МВФ наложи да се финасират САМО ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ! За да не източват частните! В Румъния има забрана -държавно и частно под общ покрив. ВМА със 130 млн загуби все още има над 65 частни клиникик, които повечето били губещи?! ?! В Румъния има забрана за работа на държавно и частно -

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Важното е, че Софиямед има най-голямото финансиране. Частни болници точат Касата яко

 9. 9 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 951 Любопитно

  До коментар [#7] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  В Румъния не ги управлява Мафия, на гърба на народа

 10. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  До коментар [#2] от "xmm":

  Ти не прочете ли ,че заинтересованите лица са всички- и болници и пациенти. Естествено всички без Пешко Левото.
  Националната Здравна Карта на Семашковите последователи е отчаян и откачен матросовски опит една комунистическа здравна система да бъде поставена на псевдонаучни основи и да бъде оправдавано нейното съществуване, макар ,че е вредна както за пациентите , така и деморализираща лекарското съсловие вместо всичко да се основава единствено конкуренцията, а здравните заведения да получават адекватно заплащане според оценката на пациентите. Няма как да ограничаваш здравни заведения по административен път с правителствени регулации ,без пазарни правила и конкуренция и да се пишеш 'европейска държава' . Първо да осигурят включване и на други здравни фондове, махане на монопола на НЗОК и след това НЗОК ако иска да си прави здравна карта какво и на кого ще плаща КОНКУРИРАЙКИ СЕ С ДРУГИ ЗДРАВНИ ФОНДОВЕ. Иначе Националната здравна карта е купонна система в здравеопазването на основата на долнопробно райониране от комунистически тип на един правителствен и монопсонист и монополист наречен НЗОК. Всичко това целящо равномерно разпределение на мизерията на 111 хилядите квадратни километра. То е израз на безсилието на комунисти от всички цветове да направят здравеопазването хем достъпно, хем не заплатено на изпълнителите и най-важното - да излезе евтино на поредната комунистическа партия докопала се до властта, за да има пари за лимузини и безотчетни веселби на Евксиноград. Няма как да има ефект защото ще трябва и интерниране на докторите от 4 те по-големи града в дълбоката провинция в село Гугутка и Долно Yйно където да претворят решенията на комунистите за задоволяването на населението с изобилна медицина и диван чапраз.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 367 Разстроено

  Здравната каса не е създадена за да финансира,а да плаща само за реално извършено лечение. Клиничните пътеки са някакъв опит в тая посока,но всички болници лъжат и надписват.Най -много се краде от нетипичничните за болниците дейности като строителство и ремонти.Тия дейности трябва да ги извършват и плащат или Държавата или Общината.

 12. 12 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  До коментар [#7] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Пък във Великобритания и лекари и клиники работят ЕДНОВРЕМЕННО и в частния и в държавния сектор и със всякакви здравни фондове. Твоите примери с Румъния са слаби и смешни в сравненнеие с практиката на страни с вековни традиции в осигуряването. Същото е и с 300-те здравни фонда в Германия. Само прости комунета правят разделяне на държавно и частно, след като е важен осигурения къде е преценил да си дава парите за здраве и има избор къде да ги даде, за разлика от поданика на това балканско гето , който Е ЗАДЪЛЖЕН ДА ДАВА ПАРИТЕ СИ САМО НА ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА НЗКО.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#12] от "Dr_Doolittle":

  Кощунство е да сравняваш Великобритания с България

 14. 14 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  [quote#4:"protivbspdpsatak"]Този човек е вреден за здравеопазването и за това е нужно час по скоро да си ходи и да дойде компетентен човек! [/quote]
  ами до сега бяха все "компетентни" и здравеопазването благодарение на тях е на път да спре да функционира, очевидно е че се чуди как да реши проблема със краденето на едро , което е много повече от до сега направените мероприятия по увеличаване на краденето

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 15. 15 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  15 години комунистите пискат ,че НЗОК била ограбвана. Не се ли усещате ,че нещо не е наред ? Вас това не ви ли притеснява и смятате ли ,че една частна здравно-осигурителна институция би се вайкала толкова години без да въвежда контрол и без да изкара злоупотребилите наяве , да ги разследва, съди и вкара в затвора . Не ви ли притеснява ,че правителствената дупка НЗОК не се променя ,а вечно от сменящите се комунета във властта някой мрънка 'Краде се , много се краде'. БЕЗ НИКАКВИ ПОСЛЕДСТВИЯ . 15 години. Вие ако имате фирма, склад или нива така ли ще се вайкате 15 години че ви крадат без да предприемете нищо и кой ще ви вярва на вас на мрънкането 15 години. Определено това са манипулации на масите и истината е друга и защото комунягите никога няма да ви кажат ’Абе всъщност с 3 милиарда лева няма как да получите качеството като в Австрия която дава с 39милиарда лева за здраве годишно.’
  Но продължават с мантрите в опитите да продължава незаплащаното здравеопазване с мизерни средства за които не дават обяснение, защото по-лесно е ‘Краде се ,много се краде’ което се повтаря в хор от лумпенизирания пролетариат , който е достатъчно тъп да не мисли и да не си каже в един момент : ‘Абе чакай малко…’

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 16. 16 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dr_Doolittle":

  На сегашният етап касата трябва да е една - с оглед по-лесния контрол.Като се справим с крадливостта на всички по веригата,може да има и повече.
  Ние една не можем да контролираме,ще правим нови - с наши хора,естествено.

 17. 17 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dr_Doolittle":

  Излез извън теорията. И сега в БГ имаш частни фондове и почти всички са източени от тези, които ги управляват. Не реват, напротив, мълчат и точат

 18. 18 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 827 Любопитно

  Докато се случват тези неща Министерския съвет реши д-р Цветан Райчинов да бъде председател на Централната комисия по етика към Министерския съвет по Закона за лекарствата. Д-р Райчинов има специалност по „Акушерство и гинекология“. Работил е като участъков лекар в Русе, специалист „Селско здравеопазване“ в Дирекция „Народно здраве“-Русе, акушер-гинеколог в местната болница.
  През 2010 година, д-р Райчинов, като Председател на БЛС еднолично подписа споразумение с правителството, с което даде съгласие близо 2 млрд. лева, събрани от здравни вноски да бъдат извадени от бюджета на НЗОК и похарчени за други неща.
  За периода, в който Райчинов беше Председател на съюза, съсловната организация се превърна в домашен любимец на властта. По-точно помияр с наведена глава, клепнали уши, чиято основна роля бе умилкване и въртене на опашка.
  Роболепието му стигна до там, че Райчинов се противопостави на протестите на колегите си и периодично ги отменяше, макар да не беше техен организатор.
  Заслугите не са останали незабелязани. Министерският съвет възмезди роболепието с държавна служба.
  Да ни е честито !!!!!!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Милиционерите и форумният псевдо доктор пак наскочиха. Морков бърка дълбоко в джоба на хора, свикнали досега да печелят огромни суми на гърба на пациентите.
  За милиционерите, това изглежда е било добро, което не е учудващо - половината здравна мафия е сред спонсорите на Боце.

  Проблемът на Боце е, че Москов има твърде висок рейтинг и няма как да го отстрани. Това пък е и проблем на Москов - именно заради високия си рейтинг ченгетата му скочиха.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Касата е обществена институция, не държавна.
  Москов, слава Богу, не успя да я одържави, макар че опита.

  Обществена, означава, че не е на държавата и на Москов и той не може да решава с кого Касата ще сключва договор, нито пък да изработва някакви си критерии за това.

  Болшевикът Москов иска да администрира всичко в здравеопазването- от Монистерството, Касата, до големите държавни и общински болници.

  Социализмът вече сме го играли веднъж!

  Москов като иска да командва здравен фонд, да си направи негов.Долу лапите от Касата- тя е на обществото.

  Има си Управителен съвет, който взима решенията.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 934 Неутрално

  [quote#19:"Darth Plagueis"]Морков[/quote]
  Че е Морков, морков е, и то златен! По него време САМО частните болници станаха от 350 на 400! А СБ казва-за България 50 болници са ДОСТАТЪЧНИ! КОЙ да ти слуша СБ, когато има много джбове за пълнене?
  МВФ преди седмица каза-строг контрол върху разходите! Който очевидно липсва!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#11] от "batgosho":

  ""Най -много се краде от нетипичничните за болниците дейности като строителство и ремонти.""

  И ти що реши, че ги плаща НЗОК?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Весело

  Абе я да питам аз, като стана дума за точене на касата, кво стана с оня милиард и половина дето го завлече Дянков?

  Колегата вместо да прави чупки и врътки, що не вземе да попита?
  Щото всички тия гърчови движения са резултат на тая липса.
  Никоя болница и никой доктор не може да ѝ се хване и на малкия пръст.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 762 Неутрално

  При първото правителство Борисов смени трима министри на здравеопазването заради НЕЩОНЕПРАВЕНЕ. И сега когато намери подходящ човек за РАБОТА в това министерство СИЛИ ,наспорили и във форума с познания в областта на "здравния мениджмънт" не крият своя страх от РЕФОРМИТЕ на д-р Москов.За съжаление е така реформата иска жертви ,а българинът не е свикнал на такива.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 25. 25 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#19] от "Darth Plagueis":

  "Морков бърка дълбоко в джоба на хора, свикнали досега да печелят огромни суми на гърба на пациентите. "

  Бърка той, ама на себе си по едни места.
  Ако искаше да бръкне в такъв джоб, да беше подкарал Токуда, където хем си с направление, хем ти искат да платиш.
  Пък ако си лежал те натискат да правиш дарения.
  Справка - случаят с Дина Шнайдерман
  Никой не може да ги поклати вече дест години. Ама за тях - ни дума.
  Така че цялта работа много силно ми намирисва на рекет и лост за разчистване на сметките с неудобните.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 26. 26 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#24] от "Чърчил":

  " И сега когато намери подходящ човек за РАБОТА в това министерство СИЛИ ,наспорили и във форума с познания в областта на "здравния мениджмънт" не крият своя страх от РЕФОРМИТЕ на д-р Москов."

  Това, за съжаление не са реформи.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#25] от "rapidfire":

  Токуда далеч не е проблема на родното здравеопазване. Проблемът е източването на пътеките, а то става по всевъзможни малки болници, огромна раздута администрация, ТЕЛКовете и договорите за лекарства. Точно това е подхванал и точно оттам идва пищенето.  [quote#21:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]частните болници станаха от 350 на 400![/quote]

  Едновременно се пищи, че болниците се увеличили, и че щял да орязва плащанията към болниците. Ей богу, това мурзилката все ще намери нещо да пищи. Но хора като теб са доказателство, че здравната система все още е много, много зле.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  отново бепесарите са против реформи и против спиране на финансирането на техните провалени и пропаднали болници.

  някой ходил ли е скоро в най-модерната бепесарска болница СофияМед? прилича на соц. поликлиника. но с цветни плочки за баня. и със същите фикуси. и със същите намръщени мед. сестри. и санитарки, които мажат с парцали с хлорна вар.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 29. 29 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#27] от "Darth Plagueis":

  Нищо не е подхванал.
  Източването на пътеките става основно в държавните и общинските болници, но тях никой няма да ги пипне, защото през тях общинарите и тия от министерстовото въртят далавери за милиони.
  Достатъчно поработих в такива за да ми се нагледа окото.
  Малките болници по малките градчета също са държавни или общимски в по-голямата си част и там в далаверите участват кметовете и всички местни дерибеи.
  И като стана дума за фармацията, защо никой не се занимава с реекспорта?
  Знаеш ли колко лесно могат да се изловят всички аптеки, които участват?
  Ама познай коя верига ще е на първо място.
  И не се закачат.
  И докато има хора като тебе, дето хем не са в казана с катрана, хем много знаят да дават акъл, па и да раздават квалификации баш, нищо няма да се промени в тая нещастна страна.
  А и за протокола, - твърд привърженик на РБ съм, но колегата е най- голямата греда, която са реализирали досега.
  Няма как да не го призная.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Ами то финансирането е за пациентите,не за да могат да
  съществуват болниците.

  "... ще засегне интересите на неограничен кръг физически и юридически лица, както е възможно и да доведе до фалит на болници".
  Особено юридически.Имаме най-много болници на глава от населението в Европа.Всяка година се увеличават парите за здраве,а резултата ,все същия.

 31. 31 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 367 Гневно

  До коментар [#22] от "rapidfire":

  Здравната каса плаща в пъти повече от действителните разходи за лечението на здравноосигурените,Всички джипита лъжат,но болниците направо прекаляват.Всички го знаят,но има предрасъдъци,да арестуваш доктор е по-лошо от да ти мине черна котка път.

 32. 32 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#31] от "batgosho":

  Тъй ли?

  Лечение на тежък остър панкреатит - достига до 100 000 лв.

  Касата плаща около 2000 лв.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 33. 33 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#30] от "rosiraycheva50._":

  Частните болници никнат като гъби, с основна цел да точат касата

 34. 34 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#19] от "Darth Plagueis":
  Пак се изказваш неподготвен, както винаги

 35. 35 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#30] от "rosiraycheva50._":
  Най много частни болници са отворени по време на Московския период, а те лапат най много

 36. 36 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#9:"Dr_Doolittle"] КОНКУРИРАЙКИ СЕ С ДРУГИ ЗДРАВНИ ФОНДОВЕ. [/quote]

  точно както се конкурират бензиностанциите...

  хахахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 37. 37 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#11:"batgosho"]Тия дейности трябва да ги извършват и плащат или Държавата или Общината. [/quote]

  ... щото там са ТИПИЧНИ дейности и изобщо не се краде...

  хахахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 38. 38 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dr_Doolittle":

  Да бе докторе. Не те прочетох до края. Да си призная.
  Идеите на министъра, че са тъпи тъпи са. Ма или съсловието ще измисли как да се изчистят гнидите (а те са много) или ще стане по гестаповски. Така е било, така и ще бъде. Защото сегашното отношение към пациентите е меко казано не хуманно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 39. 39 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#12:"Dr_Doolittle"]Твоите примери с Румъния са слаби и смешни в сравненнеие с практиката на страни с вековни традиции в осигуряването.[/quote]

  ... вековни казваш... ти нещо за амулети ... или за Светия Кръст ли намекваш, че са обект на "търговска дейност" като за кавото го определят нашенското задрвеОпазване... а и нашенските мЕлицонерски Услуги......

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 40. 40 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#11] от "batgosho":

  Днешните клинични пътеки са едно огромно малоумие. Създадено с единствената цел да се точат малоумно пари.
  Ма недоразумението министър не се бори да ги промени (а това е на негов подпис), а иска цялостно дактилоскопиране на населението. Дори и за купуване на лекарства. Е ако нямаш близки роднини на село какво правиш?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#34] от "shileto":

  Пак ме съкруши с аргументи...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#20] от "mr.raging silence.":

  Е дрогаря Дянков не я а.одържави. Само сви милиард и не що.
  Но виновни нема. И едните дрогари и другите решиха, че е нормално. За това и изрода още дава интервюта. Ма не от затвора.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 43. 43 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#21] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Бе проблема не е дали е частна или държавна. А дали върши работа или не. А у нас да се чудиш кои са по-големи кожодери и престъпници.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 44. 44 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Любопитно

  [quote#20:"mr.raging silence."]Долу лапите от Касата- тя е на обществото. [/quote]

  ... ахам... на "вишето оПщество": сестри идйотови, акушерката на моника серГЕЙевна прочее знайни и незнайни ПЕСообразни борци и боркини, по настоящем мулти-милионери в презрено-"зелено"...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 45. 45 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  няма как именно частните болници да не са радетел за премахване на регулацията ,чрез здравната карта , държавните болници са приоритет на националната сигурност ,а другите са създадени в 99% от случаите ,чрез източване ресурси ,техника ,персонал ,в повечето случаи с елементарни кражби от бивши управители и шефове на бордове или приближени до тях ,никой никога не е разследвал ,как обикновени доктори или хорица изведнъж извадиха десетки милиони за частни клиники и от къде ,досаттъчно е да се видят последните им 20 данъчни декларации , сега разбира се ,държавата прави опит да спре огромните кражби от държавните болници ,дето парите от дейността заминават нанякъде и никой не знае къде ,а персонала им работи за по 400-700 лв за докторите заплати и все пари няма ,няма защо ,щото се финансират ДКЦ ,отделения от наши хора източващи ресурса .

 46. 46 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#31] от "batgosho":

  как установи ,че всички джипита лъжат ,касата общо взето плаща капитации ,парите са сигурни ,но ако не работиш нищо ,ако случайно работиш ,договора със същата каса ти осигурява задължително плащане на персонал ,който трябва да имаш и той е средно 1 човек на 1000 записани ,този човек вече не взема под 700 чисто и с оисгуровката става само той над 900 лв чист разход ,а останалите ,та какво лъжат джипитата не разбрах ,като крайния резултат е 2-3 лв на преглед ,някъде по света да ми намериш доктор ,дето ще те прегледа за 2-3 лв тоест 1 евро финансов резултат ,нямя такъв и такава държава ,дори в Африка .

 47. 47 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dr_Doolittle":

  краде се ,ама вече май и няма кой да краде ,че докторите се поотказаха от договори с касата ,а нови нещо не се натискат да се включват ,за да крадат де ,абсолютно сте прав

 48. 48 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Много им хареса на некои дохтури да са ЕТ!😇Нема лошо, ама джипито, с една ръка подава илач, с другата, протегната, чака да се бръкнеш у празния джоб. А болниците, или МБАЛ, хем си гледаш сам болния, хем пак те гледат в ръцете, ще пададеш ли нещо. Попадал съм и на много свестни лекари, спор няма! Ама те не пишат, тук, колко са ощетени от пациентите си пенсионери, как недоволствали, че се отнасят с тях, като с пациенти на ветеринарна клиника, а той, "хуманният доктор", бил принуден "нехуманно", разбирай без "бонуси" от поне половин пенсия, да обикаля по нощите.
  Е аз за себе си съм решил, че мога да си умра и без такива дохтури! Пък те, нека си квичат от котурките си!😈

 49. 49 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#42:"Цецо"]Е дрогаря Дянков не я а.одържави. Само сви милиард и не що. [/quote]

  Ами, не, др.Дянков не одържави Касата, даже не направи опит, за разлика от др.Москов., които се опита и то сериозно, ама не му разрешиха.

  И - не, др.Дянков не открадна резерва на Касата, а го използва за плащане на увеличените от Тройната коалиция пенсии, в края на мандата им.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 50. 50 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#42] от "Цецо":

  А ЗАЩО др.Дянков използва пари на Касата за плащане на пенсии- питай този, който реши, че резервът на Касата е част от държавния бюджет.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 51. 51 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Като се захапе кокала никой не иска да го пуска. На мен ми се вижда логично в различните градове хората да боледуват от различни неща и респективно бюджета да е разпределен по области с краен търсен ефект хората да имат достъп до качествено здравеопазване в близкия областен град, а не да ходят до София.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  [quote#9:"Dr_Doolittle"]вместо всичко да се основава единствено конкуренцията, а здравните заведения да получават адекватно заплащане според оценката на пациентите.[/quote]
  "Оценката на пациента"/потребителя се нарича "кешово плащане" непосредствено при получаване на стоката/услугата, а не здравна осигуровка.
  [quote#9:"Dr_Doolittle"]монополист наречен НЗОК.[/quote] Да бе, как не се сетик, че НАП, Митница, ВАС и Конституционен съд са също монополисти! Щях да изпусна баш монополиста - Български лекарски съюз. Ако ще се прави конкуренция, при разпределянето на парите на НОИ да се включи и Съюзът на българските знахари, Асоциацията на Астролозите, Гилдията на хвърлящите боб врачки и други конкуриращи се фактори. Особено Хелзинския комитет, грижещ се систематично за психичната депресия на населението.

 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  [quote#12:"Dr_Doolittle"]Същото е и с 300-те здравни фонда в Германия.[/quote]
  През 2012 г. останаха 104 здравни фонда. Тази година търгове организират само 37 фонда като другите 60 са опълномощили предните да договорят вместо тях с цел "икономии от мащаба". Абсолютно същото като "комунистическото" централно договаряне.

 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  [quote#15:"Dr_Doolittle"]Вас това не ви ли притеснява и смятате ли ,че една частна здравно-осигурителна институция би се вайкала толкова години без да въвежда контрол и без да изкара злоупотребилите наяве , да ги разследва, съди и вкара в затвора[/quote]
  Обикновено "частната-осигурителна институция" фалира, защото няма как собственикът да разследва себе си, че се е облагодетелствал или че е взел неразумни решения или че е издумкал печалбата в лукс, казино или яхти.
  Затова в цял свят отговорни дейности, като отбрана, съдилища, здравеопазване и други, не се поверяват в частни ръце. В по-съзнателните общества някои функции се поверяват на обществени организации, каквито са болниците в Англия (не формират печалба; управителния съвет се избира из между доказани специалисти, а не прост-съюзти деятели и-робо-ваятели).
  Понеже се съмнявам във всичко, съм готов да се отметна от горните твърдение в момента, когато Пентагонът бъде приватизиран от ..., хайде да не е ИДИЛ, а от краля на Саудитска арабия.

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  [quote#27:"Darth Plagueis"]Точно това е подхванал и точно оттам идва пищенето.[/quote]
  Нищо не е подхванал! Дали лекарят в частна болница ще надпише болнични дни/лечебни процедури или това ще го направи такъв в държавна болници или санитарка от държавна болница ще изнесе консумативи за "второто си работно място" (може и за частен лекарски кабинет), кражбата си е все кражба.
  И краденето няма да спре докато не се въведе отчетност - потребителят плаща това, което е купил (за каквото се е лекувал); за платеното е издадедн "касов бон, вписан в данъчния регистър" (епикриза, вписана в здравното досие на потребителя от националния здравен регистър, ... каквито няма - ни епикриза, ни досие, ни регистър).
  Друг въпрос кой и как ще подпомогне потребителят и до каква степен ще му бъде възстановено платеното.

 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  [quote#43:"Цецо"]Бе проблема не е дали е частна или държавна.[/quote]
  Проблем е, естествено. Частникът работи за печалба. Ако няма печалба, няма да работи. Освен това при фалит, отговаря до размера на капитала си, а пациентите му - кучета ги яли. Никой няма да знае от какво са болни и как ги е лекувал.
  [quote#43:"Цецо"]А дали върши работа или не[/quote]
  И как разбираш, че се "върши работа"? По "усвоените" средства, по броя на погребенията, по лукса в кабинетите на управителите или по нарасналия инвестиционен капацитет на БЛС при купуването на ... бензиностанции?

 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  [quote#42:"Цецо"]Е дрогаря Дянков не я а.одържави. Само сви милиард и не що. [/quote]
  Не ве, с натрупания резерв от 140 млн. лв. от увеличените с 33% здравни осигуровки (Данчо Ментата ги смяташе на 600 млн. лв., ама при управлението на тройката комунисти зачезнаха един милион от системата), беше покриван дефицит на НЗОК от по 200 млн. лв. три последователни години, 2010, 2011 и 2012. Като дойдоха Станишев и Местан, 2013 г. дефицитът беше 300 млн., а през 2014 г. дефицитът достигна 360 млн. лв. само за половин година.
  Та така с резерва на Касата - хроничен недостиг и преразход (изглежда едно и също, но подходът е различен).
  Не че Дянков не направи врътка за да се изкара отличник, ама както и да го гледаме беше все отличник на нямането, на "постната пица" и на "ваденето от кризата" по три пъти в годината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK