Сайт ще ограмотява с тестове хората за гражданските им права

Сайт ще ограмотява с тестове хората за гражданските им права

© Анелия НиколоваСайтът grajdanomer.bg ще ограмотява с тестове хората за гражданските им права. Порталът, който ще заработи в сряда, е съвместен проект на Българското училище за политика "Димитър Паница" и на Съвета на Европа.


Предвидени са пет групи тестове на базата на конституцията - въпроси за демократичните принципи, правата и задълженията на гражданите, за правомощията на президента, парламента и правителството, какво прави прокуратурата и на кого се подчиняват съдии. Въпросите са общо 106 и в края на всеки тест ще бъде посочвано кои са сгрешените отговори и съответно ще се дават правилните. Така хората ще имат възможност да научат основните положения в Конституцията, ако не ги знаят.


На новата интерактивна интернет страница всеки ще може да провери знанията си за правата и задълженията на гражданите, за това как функционират институциите, кой и как гарантира върховенството на закона и как се избират представителите в законодателната и местната власт.
Проектът цели да повиши разбирането на гражданите колко важно е да участват активно в обществено-политическия живот и как да работят с властта при изработването на публичните политики.


Идеята на авторите е впоследствие сайтът да бъде развит и за целта ще се прави и анонимна анкета - за пол, образование, приблизителен доход, професионално занимание и местожителство, за да може да се проследи къде са най-големите пропуски.


Сайтът ще започне да функционира в сряда първия тест ще направи правосъдният министър Христо Иванов в присъствието на делегация от Съвета на Европа. Предвидени са дипломи за знаещите и сертификати за по-малко знаещите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK