За да не се рушат по закон паметници на културата

В центъра на София

© Анелия Николова

В центъра на СофияДа се дигитализира и допълни регистърът на национални културни ценности, да се електронизира и архивът на обектите, да се направи цялостен преглед на културните паметници и режимите за тяхното опазване, да се подсили капацитетът на Националния институт за паметниците на културата (НИНКН), да се създадат по места проучвателски екипи и едва след подготовка да се премине към децентрализация на издаването на разрешения за намеси в защитени обекти. Това са част от предложенията, които отправят професионални организации на архитекти и историци във връзка с готвените промени в Закона за културното наследство.


Миналата седмица без съществена съпротива комисията по култура в парламента прие на първо четене поправки в Закона за културното наследство, с които НИНКН вече ще може да бъде напълно заобиколен при инвестиционни намерения и намеса в паметници на културата. Предлага се в общините да се създадат тричленни комисии, които да одобряват постъпилите искания за ремонти, реконструкции, реставрации. Така градовете сами ще одобряват допустимите намеси, които могат да им донесат милиони евро за консервация и реставрация по европроекти - нещо, което отваря широко вратата за произвол. Липсата на становище - както в случая с "преизграждането" на Къщата с ягодите в София например, пък ще се смята за "мълчаливо съгласие".
Форум "Културно наследство" сигнализира, че ако бъдат приети без съществени промени одобрените вече на първо четене от комисията по култура на парламента текстове, единствено ще се улесни бързото и безконтролно "усвояване" на средствата от европроекти. Ще се удовлетворят инвеститори и общини, но може да се стигне до унищожаване на паметници на културата, предупреждава сдружението, в което членуват множество професионални организации на историци, археолози, архитекти, реставратори.


Отбелязва се, че


регистърът на недвижимите културни ценности е непълен


некомплектован и в процес на изготвяне. Той не е достъпен електронно. Следователно новите експерти ще трябва да пътуват до НИНКН, където могат да получат документ за статута и режимите за опазване на конкретния обект.


Архивът, съпътстващ регистъра и съдържащ всякакви документи за националните културни ценности, се съхранява и обслужва от НИНКН в София. Той също може да бъде намерен само на хартиен носител.


Новопредложените общински звена не гарантират необходимата полидисциплинарност при съгласувателния процес, се отбелязва в становището. Припомня се, че за съгласуване на проекти за консервация и реставрация трябва да се вземе мнението на архитект, археолог, конструктор, химик-технолог, изкуствовед, художник-реставратор, климатолог и т.н, с каквито общините не разполагат.


От сдружението са против това, че в промените


не е уточнено за какви обекти ще отговарят общините


и може да стане така, че те да съгласуват дейности за ценности включително със световно и национално значение, за археологически, исторически, архитектурно-строителни, художествени и други обекти. "Това поставя ценности от национално и наднационално значение в сериозен риск, защото проектите, свързани с тях, не могат да получат адекватна и независима експертна преценка", се казва в мнението.


Обединението пита и защо не се върви към укрепване на функциите на института за паметници, след като той с години беше свиван, а експертите – съкращавани. А вместо това се върви към неговото игнориране и почти закриване.


По предлаганата промяна за "мълчаливо съгласие" от организациите смятат, че така се създават


условия за законно бездействие на администрацията
и нейното корумпиране на местно ниво


Членовете на Форума все пак смятат, че деконцентрацията на експертната дейност за опазване на културните ценности е необходима. Но към нея следва да се премине след задълбочен анализ, след актуализация и електронизация на регистъра на ценностите, след дигитализация на архива.


Организация на архитекти, създали сайта Heritage.bg, също се обявява за децентрализация на тези дейности, но посочва редица стъпки, които трябва да се предприемат преди това. И те отбелязват, че първо трябва да се осъвременят и дигитализират документите в НИНКН. И те да са по-лесно достъпни.


Необходимо е проучвателски звена в няколко административни центъра да направят и актуализация на списъците на недвижимото културно наследство – създаване на пълна информационна база по категория, физическо състояние и смислова обвързаност между отделните обекти на наследството на територията на страната, смятат архитектите.


Впоследствие тези екипи трябва да създадат режими за опазване, които да определят задължителни и допустими устройствени намеси в защитените територии, както и конкретните намеси по съхраняване, социализация и поддръжка на обектите на наследството. Те отбелязват, че в момента такива режими или масово липсват или са неадекватни. Затова е необходимо да се направи система от правила със специфични регионални изисквания въз основа на доказани в проучването ценностни характеристики.


Режимите на защита на паметниците
трябва да се одобряват на държавно ниво


Едва след това може да се пристъпи към някаква форма на децентрализация, в основата на която да са вече изградените и подплатени с информация екипи, както и специфичните режими за опазване на паметниците, смятат архитектите. Според тях трябва да има и сериозен мониторинг и при необходимост промяна на създадените режими за опазване.


Те отбелязват, че ключови фактори в случая са актуализацията на паметниците и режимите, на документите за тях. И това трябва да стане с изрично законово изискване и срок – например 2 години.


И от асоциацията на архитектите в България се обявяват против промените. "Абсурдът на предложението става особено видим, когато се предлага въвеждането на мълчаливото съгласие за инвестиционните намерения. Така се оказва, че ако тази комисия не прави нищо, всяко инвестиционно предложение ще се счита за съгласувано", отбелязват от организацията. И също заявяват, че бавенето на преписки от НИНКН действително е факт, но това е в резултат на "политиката на целенасочено смачкване и обезкръвяване на НИНКН, която се провежда през последните 10 години".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Страхотна статия, браво !!!

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Закриват НИНКН , създават тричленки към общините от „наши“ хора и ....пей сърце и усвоявай на воля. Шиб@ният Божо и Веждю строители на средновековна България!

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Веждю Радишев .Ако не знаете сам си е сменил името ,а после бързо обратно.

 4. 4 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ...на нинкн трябва да му се случи не закриване, а бомбардировка - защото извън моментния си привиден имидж на пазител на културата, представлява невменяем мастодонт, отговорен за дълъг списък безобразия, организация, чието експертно мнение е в полза единствено на самоинстутуционализираното си его.
  Нужни са единствено неумолимо конкретни закони за паметниците на културата и ясни правила за тяхното прилагане!

 5. 5 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 367 Неутрално

  И към НИНКН трябва да се приложи грузинският модел (за полицията). Първо поголовно уволнение, после назначаване на нови хора, с друг мироглед, на много по-високи заплати.

 6. 6 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#4] от "Бегемот":

  +++
  Пропуснал си ОГРОМНА КОРУПЦИЯ !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 850 Любопитно

  Това за ПСА отнася ли се?

 8. 8 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#2] от "hodounski":

  няма да стане тая.
  просто няма да стане.
  димитров върви уверено към уволнение
  поради упрлавленски гршки и престъпна
  безстопанственост. вежди рашидов направо
  да бъде сменен заради нагласени обществени поръчки.

 9. 9 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Чак сега? Те докато направят този регистър те, културните ценности, ще се разпаднат

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK