Повече от половината българи подкрепят данък "вредни храни"

Повече от половината българи подкрепят данък "вредни храни"

© Алфа рисърчПовече от половината българи (53%) подкрепят въвеждането на т.нар. данък "вредни храни", макар че голяма част (45%) признават, че не проверяват съдържанието на храните, които купуват. Това показват резултатите от национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено между 10 и 18 ноември сред 1100 души.


Българските граждани са относително слабо запознати със съдържанието на онези съставки в храните и напитките, които се предвижда да бъдат обхванати от данъка, е един от изводите в проучването. Все пак социолозите отчитат, че половината от българите (53%) четат етикетите, а 25% са започнали да обръщат внимание през последния месец в резултат на дебата по темата за данъка. 45 на сто обаче не проверяват съдържанието на храните и напитките, които купуват.


Всеки втори смята, че консумира храни с повишено съдържание на сол и захар. Същевременно 43% не са запознати дали в използваните продукти има и по-високи количества кофеин, таурин и частично хидрогенирани растителни мазнини.
Попитани имат ли достатъчно информация за съдържанието на купуваните храни и напитки, само 10% отговаря утвърдително. 26% казват "не", 49 на сто - "отчасти", а 15% не знаят или не са се интересували.


На фона на слабата запознатост притесненията са големи – 57% от хората се притесняват за въздействието на повишеното съдържание на сол върху здравето им, 56% - за хидрогенерираните растителни мазнини, 55% - за захарта, и 50% - за наличието на кофеин и таурин. Притесненията нарастват още повече, когато става дума за консумираните от децата храни и напитки - опасенията за включените в тях съставки нарастват до 75-81%.


"Между здравните аргументи "за" и икономическите "против" данъка по-убедителни за общественото мнение са първите", посочват социолозите. В резултат подкрепа за предложения от здравния министър Петър Москов данък са заявили 53% от запитаните, а 44 на сто не одобряват въвеждането му.


Данъкът се подкрепя въпреки притесненията, че може да доведе до намаляване на доходите (49%), да се развие сива икономика (43%) и да се закрият работни места в хранително-вкусовата индустрия (38%). Същевременно очакванията на хората са, че чрез данъка ще се повиши информираността за съдържанието на храните (57%) и ще се ограничи използването на съставки с негативен ефект върху здравето (50%).


Подкрепата за въвеждане на данък "вредни храни" е по-голяма както сред хората с по-високо материално положение, така и сред тези с най-ниски доходи, определяни като потенциално най-потърпевши. От "Алфа Рисърч" отбелязват, че именно последните са най-притеснени за съставките и качеството на храните и напитките, които консумират. Затова, когато става въпрос за здравето, особено за това на децата, акцентът е не върху поскъпването на продуктите с рискови съставки, а върху промяна в рецептурите на производителите, която би ограничила рискове за здравето.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Това да не го подкрепяш, не значи, че искаш хората да ядат гадости, а просто да не смяташ, че най-добри ефекти както за здравето, така и за икономиката като цяло, ще се постигнат с нови данъци.

  Москов има по-кардинални реформи да върши, не такива козметики със съмнителен реален ефект за здравето, колкото да събере малко данък.

 2. 2 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 516 Гневно

  Що лъжете бе!

  Попътен вятър в главите!
 3. 3 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Това да не се показва на Москов, щото ще се вземе прекалено насериозно.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 4. 4 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 651 Неутрално

  След като чух аргументите и на Москов, и на противниците му - твърдо за Москов

 5. 5 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Алфа рисърч".
  хаха

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 6. 6 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Данък вредни храни е абсолютна тъпотия. Ако Москов толкова беше загрижен за здравето на българина, да беше лобирал за премахване или намаляване ДДС на производители на био храни. Тогава щеше хем да има ръст в производството и потреблението на добра цена хем здрави хора. А сега какво измъти прехваленият Москов - едно голямо НИЩО!

 7. 7 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Е тук вече Боряна Димитрова попрекали със стъкмистиката.

 8. 8 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 906 Весело

  И тук да попитам (след като едно изследване се дели на ен на брой статии):
  Етичните стандарти навсякъде по света гласят, че когато се публикуват данни от изследвания, се публикува и по чия поръчка и с какво финансиране са били направени. Любопитно ми е защо тази информация системно липсва при публикуване на резултати от изследвания на български социологически фирми и на "Алфа Рисърч" в този случай. Тази информация не може да се открие и на техния сайт: http://alpharesearch.bg/userfiles/file/1115_Public_Opinion_Alpha_Research.pdf.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 9. 9 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  от всички възможни начини за прилагане на някакви мерки това с тоя данък е най-малоумната има ,картел между компаниите производители на лекарства ...утежнява се вноса и други подобни може да се намали ддс за опредени скъпоструващи лекарства...има хиляди начини...ама тоя е най-комунистическия...иначе харесвам Москов...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2172 Любопитно

  Българските граждани са относително слабо запознати със съдържанието на онези съставки в храните и напитките, които се предвижда да бъдат обхванати от данъка
  _______________
  А какъв е проблема ако храните са вредни министъра на здравеопазването да ги забрани? Също така и магазините които целенасочено с рекламни брошури наблягат на продажбите на вредни храни да им бъде забранено да извършват дейност у нас?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Абе не ни правете толкова мазохисти, щото не сме, моля.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Подкрепата за въвеждане на данък "вредни храни" е по-голяма както сред хората с по-високо материално положение
  _________
  Новия хит за баровци бил в МЕРТО маринования зарган със сос Фокушима! Сега след скандала се чудят как да го изкарат ,че соса не бил от Япония и не е радиоактивен!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  А кой ви плати за проучването?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 14. 14 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3763 Неутрално

  Предпочитам управляващите да работят по реализацията на постоянна информираща ни кампания за вредата от опр. съставки и количеството им в храните.
  Какво ще ядем и колко трябва да бъде наш избор, а не повод за евентуално пълнене на поредната бюджетна дупка!
  За мене това е неуместен ход, използващ рекламата "грижа за здравето ни".

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 15. 15 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 596 Весело

  Повечето българи са и финансово неграмотни така, че е нормално данък вредни храни да е подкрепян.

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  [quote#10:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]А какъв е проблема ако храните са вредни министъра на здравеопазването да ги забрани?[/quote]
  Вредни храни няма, иначе не биха се продавали. по-сполучливо е да се каже - по-малко полезни. Но идеята е дай да уплашим данъкоплатците, пък после ще е по-лесно да им вземем парите.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  Явно Москов добре е обяснявал.
  Българите ядат боклуци,за това спор няма.Продават ни вносно замразено месо,като българско охладено,а ние се радваме на ниските цени.Колбасите солени и наблъскани с подправки,подобрители,бои и соя.Няма нещо,което да не съдържа вредни за здравето съставки.Рядко виждам хора,които четат етикетите,а производиетелите,точно на това се надяват.Пък и колко разбират,кое ,какво е.За млеката и сирената,въобще няма да говорим.И като сами не можем да спрем,друг ще трябва да го направи.И целта не е да се повишават цените и да се ощетяват производителите.Целта е да променят рецептите и да ползват по-малко вредни неща в храната.

 18. 18 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Това просто не е възможно.

 19. 19 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 237 Неутрално

  " предложения от здравния министър Петър Москов данък"

  Някой трябва да плати предизборния асфалт на Бойко Борисов:
  - 10% данък лекарства
  - такса Джи Пи скача,
  - режат клинични, пътеки,
  - здравна вноска скача,
  - режат списък субсидирани лекарства.
  И сега най-новото хрумване - данък храни.
  ОСТАВКА !

 20. 20 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ivan Seliminski":

  "Био" храните са най-голямата измама на века в сферара на хранително-вкусовата промишленост.
  Да ядеш здравослвно не ознчава да ядеш "био" храни.
  Означава да консумираш по-малко сол и захар, по-малко джънк фуд, по-малко наситени (например свинско) и трансмазнини.

  Every cradle is a grave.
 21. 21 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#17] от "rosiraycheva50._":

  Тва хубаво.
  Но ти какво очакваш, държавата да влезе в дома ти и да ти каже какво да ядеш и какво не ли?
  А да ти нареже саладка? Да ти сипе ракия?
  Да те подундурка?
  Глупакът си е глупак, преди или след данък "вредни храни".

  Every cradle is a grave.
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  Целта е да се намалт глупаците,а и тези,дето ни правят на такива.

 23. 23 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Нов данък ?
  Еми бате, некой требе да плати предизборните ремонти :
  - метро
  - ЖП гара
  - зелени релси + руски паметник
  - Самуил
  - завод за боклук
  Шопите, които гласуваха масово за Фандъкова и Лилков, ся ше си платят до стотинка, барабар с лихвите.

 24. 24 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#14] от "Bramasole":


  [quote#14:"Bramasole"]постоянна информираща ни кампания за вредата от опр. съставки и количеството им в храните. [/quote]
  И тия с ниски доходи ще прочетат/чуят, а още по-малко да се съобразят?
  Не мисля.

  Отдавна пушачите отлично знаем какво рискуваме като пушим, а какво остава за храна от "магазина".
  Щом се продава не може да е вредно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#23] от "f31":


  [quote#23:"f31"]Шопите, които гласуваха масово за Фандъкова[/quote]
  Много шопи в София бе?

  Като лъжете малко имайте мярка бе?

  Желанието за кмет в София от вашият цвят е голямо вече 25 години, но така ще е. Време беше да свикнете с тази мисъл.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 26. 26 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ватник":

  С дебели цени на боклуците няма да е изгодно да се купуват.
  Няма да спре да се купува всичко, но неизбежно ще има някаква полза.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 27. 27 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Нагла лъжа за да ни я натрапи тази глупост Пешо реформата

 28. 28 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Малко прилича на приказките по телевизията,че е поредна победа на социализма когато вдигнаха цените през 1979 г

 29. 29 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Има го и моментът, в който ако на българина не му се бръкне в джоба, няма да се сети да промени държанието си.

  Има го и моментът, в който - независимо от увеличението в цената - българинът ще продължи да купува дадена стока, било то заради личен вкус/избор или неинформираност.

  Дано да се замислят хората, да се поограмотят и пообогатят хранително-вкусовата си култура.

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 30. 30 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Ами сега , какво ще кажат тъй наречените защитници на "зрънчовия " бизнес.....

 31. 31 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#23] от "f31":

  Самуил е частна инициатива.

  До коментар [#26] от "Постъпете като мен, пишете на СЕМ.":

  някаква полза ще има, но вредите са повече

 32. 32 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  Много се радвам!!!
  Абсолютно подкрепям данъка!!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 33. 33 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3763 Неутрално

  До коментар [#24] от "Росен (Путлер капут)":
  Аз предпочитам гражданите да имат право на избор какво да консумират и на каква цена. Информ. кампания би могла да съдейства и за "ограмотяването" на част от потребителите, като ги приучи да четат етикетите на купуваните продукти. Не съм съгласна с въвеждане на данъка да наливаме по 150 млн лв годишно /по сметки на здр. министерство/ в продънената каца на държ. бюджет.
  Така и не разбрах какво е твоето предложение по този казус.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#33] от "Bramasole":


  [quote#33:"Bramasole"]какво е твоето предложение по този казус. [/quote]
  Официалното.
  Данък вредни храни.

  Не вярвам в българина.
  Не мисли.
  Не че някога го е правил, но в днешно време въобще не мисли.
  Затова насила.

  А, и не чете нищо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK