Ден преди срока участниците в изборите не са подали отчетите си пред Сметната палата

Ден преди срока участниците в изборите не са подали отчетите си пред Сметната палата

© Антон ПоповДен преди крайния срок едва 12 партии от 71 участвали в изборите са подали отчетите си пред Сметната палата, съобщиха от одитната институция.


Оттам напомниха, че утре, 24 ноември, изтича срокът, в който представляващите партиите, инициативните комитети или коалициите – участници в изборите за общински съветници и кметове, трябва да представят пред Сметната палата на хартиен и електронен носител отчет за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания.


За участниците, за които изборите приключиха на втория тур, този срок изтича на 1 декември.
Нито една коалиция от трите регистрирани в ЦИК не е подала отчет. Само 81 местни коалиции са подали отчети от общо над 420 местни коалиции, участвали в изборите. От инициативните комитети, участници в изборите, отчети са подали само 91, а около 530 са участвали в изборите.


Сметната палата обръща внимание, че отчети са длъжни да подадат представляващите на всички участници в изборите, дори когато тези отчети са "нулеви", тоест няма приходи и разходи за отчитане от предизборната кампания. В противен случай съгласно Изборния кодекс при непредставяне на отчет на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, се налага глоба от 2000 до 10 000 лв.


Отчетът трябва да е придружен с извлечение от банковата сметка, регистрирана за предизборната кампания на политическия субект, по която следва да постъпват приходите и да се отчитат разходите за кампанията. Към отчета се прилагат декларации за произход на средствата, ако дарението от едно лице надхвърля една минимална заплата, както и декларации за собственост на безвъзмездно предоставените вещи, уточняват от Сметната палата.


Средствата на кандидата или на член на инициативния комитет за предизборната кампания се отчитат в отчета на партията, коалицията или инициативния комитет. Към отчета се прилагат и декларациите за произход на средствата, предоставени от кандидат или член на инициативен комитет, когато средствата надхвърлят една минимална работна заплата.  


Сметната палата е публикувала указания за изготвяне на отчетите на интернет страницата си в раздел "Контрол-избори", подраздел "Отчитане на предизборната кампания". Утвърдените от Сметната палата образци на отчети са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК) на адрес: erik.bulnao.government.bg (или влизане от страницата на Сметната палата банера вляво)  в меню "Подаване на документи".  


Отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представяне, се смята за неподаден. 
Сметната палата ще публикува в ЕРИК отчетите на партиите, коалициите и инициативните комитети до 15-дни след изтичането на срока за представянето им.
След това Сметната палата ще извърши одит за съответствие на участниците в изборите (политически партии, коалиции от политически партии, местни коалиции и инициативни комитети), когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания са над 1000 лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Ами харченето на пари не е като отчитането.

 2. 2 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Неясно финасиране = хибридна война.
  Ето и официалната позиция на Симеон Сакскобурготски:
  - Незабавно разследване кой финансира "Атака" и тв "Алфа" ?
  - кой финансира кампанията на Сидеров ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK