България няма да постигне прираст на населението, основна цел вече е то да не намалява

България няма да постигне прираст на населението, основна цел вече е то да не намалява

© Георги КожухаровМаксимумът, който може да се постигне в България, е нулев естествен прираст. Това каза, цитиран от БТА, директорът на Института за икономически изследвания към Българската академия на науките (БАН) проф. Митко Димитров на конференция "Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България 2012-2030 г. - приоритети и предизвикателства". 


По поръчка на министерството екип учени от академията е набелязал цели, приоритети и политики за изпълнение на стратегията за демографско развитие на страната.


Заради икономическата криза раждаемостта намалява, а и няма големи резерви това да се промени съществено, коментират авторите на доклада. В същото време страната е с едни от най-лошите показатели по смъртност и понижаването им е основен резерв за подобряване на демографската ситуация, изтъкват те. Близо 400 хил. души според оптимистичните разчети на учените биха могли да бъдат привлечени от българските етнически общности в чужбина, от българи - емигранти и имигранти от държави, които се стремят да влязат в ЕС.
Според учените може да се постигне умерено увеличаване на раждаемостта в границите на 10-11 на хиляда и по-чувствително намаляване на смъртността до 11-12 на хиляда. 


Младите семейства трябва да имат стабилност в работата и доходите, но и перспектива пред себе си, коментира той данните за последните години, от които ясно се вижда, че в годините на икономически растеж раждаемостта нараства, а след кризата от 2009 г. започва да спада. Учените протнозират, че в години с добър икономически растеж може да се очаква с половин-един промил повишение на раждаемостта.


В същото време обаче България сред страните от Централна и Източна Европа е с най-лошите показатели за смъртност, която надхвърля петнайсет на хиляда при средно ниво за Източна Европа - 12 на хиляда и средно за ЕС - 10 на хиляда.  Затова според проф. Димитров, когато се говори за естествен прираст, основните резерви могат да бъдат търсени в снижаване на смъртността.


В България преждевременната смъртност на мъжете след 45-годишна възраст е тревожно висока и е време да се върне лозунгът "пазете мъжете, те са най-крехката част от обществото", коменитра икономистът. 


Според БАН има резерви да се намали преждевременната смъртност в България с 20 процента, което означава петнайсет-двайсет хиляди спасени живота. Върху смъртността оказват влияние различни болести, но три групи причини дават 70-85 процента от смъртността във всички възрастови групи - новообразувания, болести по кръвообращението, външни причини. 


От БАН препоръчват и по-активна политика към привличане на имигранти и завръщане на българи от чужбина. 


Като целеви стойности могат да бъдат заложени - завръщане от 60 хиляди до 180 хиляди души български емигранти, привличане на етнически българи от чужбина от 5000 до 10 000 годишно, както и създаване на условия за привличане на емигранти от страни, стремящи се да се присъединят към ЕС - от 45 000 до 185 000 души. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK