Реформатори искат заедно с ГЕРБ и АБВ да предложат въвеждане на електронното гласуване

Петър Славов (л) и Мартин Димитров

© Юлия Лазарова

Петър Славов (л) и Мартин ДимитровДепутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров ще предложат на парламентарната си група да търси съгласието на ГЕРБ и АБВ заедно да внесат предложение в парламента за въвеждане на електронното гласуване след референдума в края на октомври. Това обяви Славов на среща в Народното събрание с представители на инициативния комитет в подкрепа на електронното гласуване, представляван от Мануела Малеева.


На референдума на 25 октомври гласуваха над 20% от имащите право на глас и повече от половината от тях бяха "за" дистанционното гласуване по електронен път. Сега законът предвижда въпросът да бъде обсъден от парламента в 3-месечен срок от внасяне на предложение по въпроса. Затова намерението на Славов и Димитров е до края на годината да бъде внесено такова проекторешение, в което освен подкрепа за въвеждане на електронното гласуване, да се създаде и временна комисия, която да подготви промените в Изборния кодекс за електронния вот в срок до 6 месеца.


Двамата депутати заявиха готовност да изтеглят и внесените вече от тях промени в Изборния кодекс, за да бъдат доработени от инициативния комитет. Според Мартин Димитров обаче е хубаво да има внесен и друг законопроект, освен този, който евентуално ще подготви временната комисия. Той напомни парламентарната процедура, според която ако един закон не се придвижи в комисиите до два месеца, може да влезе за обсъждане в пленарната зала директно и според него е хубаво да имат такава вратичка, ако случайно се стигне до някакво забавяне на бъдещата комисия за подготовка на промените в изборното законодателство.
Съветникът на вицепремиера Румяна Бъчварова по електронното управление Васил Величков препоръча в закона да не се вкарва технология, а тя да бъде описана в наредба.


На срещата беше договорено още инициативният комитет също да направи формално предложение до парламента за решение в подкрепа на електронното гласуване, като също даде 6-месечен срок за изработване на законодателните промени.


Георги Илиев от инициативния комитет посочи, че "политиците се опитват да обвиняват нас за пороците на тяхната система". "Спрете да купувате гласове и няма да има купуване на гласове, спрете да манипулирате резултатите от хартиеното гласуване и всички тези пороци ще изчезнат. Дотогава едно от решенията за тях е електронното гласуване и ясно се вижда защо има такава опозиция", допълни той.


Зам.-министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Валери Борисов коментира, че рано или късно електронното гласуване ще бъде въведено. Той напомни, че преди 4 години 3.5 млн. българи се преброиха онлайн в нционалното преброяване. И от този момент не спирам да повтарям, че българското общество е готово да живее и комуникира във виртуалния свят и не бива да подценяваме възможностите на всеки български гражданин, добави той.


Това е още едно предизвикателство към българския софтуерен гений, който да направи такава система, която да отговори на страховете за тайната на вота и сигурността на гласуването, каза зам-министърът.


Депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров е оптимист, че ще се намери добро решение да не може да се подменят резултатите в едни избори. Той постави въпроса дали е свещена крава тайната на вота в 21 век. Тук няма ли конституционен въпрос – признавайки че не може да гарантираме тайната на вота, не е ли нарушение на конституцията? Това е въпрос с неизвестен досега отговор, коментира той. Не бих считал тайната на вота за такава свещена крава, но не съм сигурен, че това може да се реши в изборното законодателство, добави Станимиров.


Величков му отговори, че може да се направи система в порядъци по-сигурна и по-защитена от сегашния аналогов начин на гласуване. Ако някой желае съзнателно да си продаде гласа, няма технология, която да го спре. Но трябва да имаме предвид и онези 2 милиона българи, които живеят извън страната, отбеляза той


Антоний Тренчев от Реформаторския блок настоя да се помисли и за "офлайн" гласуването. Абсурдно е да обсъждаме електронно гласуване, но е и абсурдите на сегашното хартиено гласуване с индианските нишки и т.н, коментира той.


Мариана Тодорова от АБВ потвърди позицията на партията си в подкрепа на електронното гласуване.


Изгоненият от БСП депутат Георги Кадиев също подкрепи електронното гласуване, но посочи страховете на колегите си в левицата - гарантиране на тайната на вота, сигурността на броенето на резултатите и пренасянето на данни, как се гарантира, че няма да се оказва натиск върху избирателя , а също и улесняването на гласуването на българите зад граница, които отдавна не били ангажирани със случващото се в страната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK