Христо Иванов: Усеща се боязън да се говори за прокуратурата

Част от кръглата маса, организирана в парламента от "Правосъдие за всеки" - посланикът на Ирландия Патрик Вейн /с бялата брада/

© Надежда Чипева

Част от кръглата маса, организирана в парламента от "Правосъдие за всеки" - посланикът на Ирландия Патрик Вейн /с бялата брада/Има усещане за боязън да се говори на тема прокуратура, въпреки че предстои разглеждане на промените в Конституцията, които трябва да бъдат последвани и от измененията на Закона за съдебната власт. И въпреки становището на Венецианската комисия, която даде силна подкрепа не само за реформа на Висшия съдебен съвет, но и за отиване отвъд към по-задълбочени промени. . Призовавам всички да се съобразят с този политически факт. Комисията постави открито въпроса със свръховластената прокуратура."


Така обобщи министърът на правосъдието Христо Иванов състоянието на публичния дебат на кръгла маса  в зала "Изток" на Народното събрание, организирана от Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". И призова


политическите сили "да погледнат проблема в очите"
Въпреки че дискусията се проведе в разгара на скандала "Янева-гейт", който удари с все сила върховете на съдебната власт, високите ръководители от системата игнорираха събитието, никой от тях и от Висшия съдебен съвет не дойде, нямаше представител на прокуратурата. Блестеше с отсъствието си председателят на Времнната комисияа за Конституцията Димитър Лазаров.


Вместо тези, които ще обсъждат в парламента промените,  дойдоха посланиците на Ирландия, Франция и Чехия,  а други посолства на страни от ЕС изпратиха свои представители.


Дискусията почете председателят на Съюза на юристите и бивш конституционен съдия Владислав Славов. От магистратските организации свой представител изпрати Съюзът на съдиите - съдията Николай Гунчев.


Присъстваха депутати от Реформаторския блок - съпредседателят на РБ Радан Кънев, зам.-председателят на парламента Иван Иванов, зам.-председателят на комисията за конституцията Атанас Атанасов.


Председателят на гражданска инициатива Велислав Величков  и учредителят на инициативата  Любомир Авджийски изложиха седемте предложения които са внесени преди второто четене от депутати от Реформаторския блок.


Идеите на инициативата целят създаване на независима прокуратура по румънски модел


намаляване на мандата на главния прокурор и на ВСС, отнемане на правото му да се разпорежда на всички прокурори.


От сигналите, които идват от Временната комисия обаче се разбира, че се отхвърля всичко, което се отнася до промени в прокуратурата и реформата се застопорява върху т. нар. исторически компромис,  постигнат през юли с ДПС. И че разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия е точката, около която ще вървят пазарлъците, след като АБВ поиска за второто четене намаляване  на парламентарната квота в прокурорската колегия за сметка на съдийската.


Радан Кънев: Политическите сили се страхуват от прокуратурата


С това откровение съпредседателят на РБ Радан Кънев обясни защо са нереални според него надеждите за промени в сегашния прокурорски модел, при който високи съдебни шефове, замесени в  скандално уронване на престижа на съдебната власт, трябва да разследват сами себе си. И не се спря на големия въпрос, повдигнат остро от Янева-гейт, а именно  -  че когато няма механизъм за независимо разследване, нарушения и престъпления остават неизяснени и ненаказани.


"Във всички групи, включително в нашата, има страхове и зависимости по отношение на прокуратурата. Големите страхове, че ако подире ти не тръгнат прокурори, то ще тръгнат журналисти и репортери от определени медии, е твърде реален сред по-конформистки настроените народни представители", каза Кънев.Той определи предложенията на "Правосъдие за всеки" като "революционна пътека", за която обаче липсвал съответният революционен заряд сред обществото, а и сред медиите.


"Правосъдие за всеки": Направете най-сетне това, което в Румъния направиха преди 10 години


Гражданската инициатива призовава българските политици да предприемат реформата, която Румъния извърши още през 2004 година. Досега независимата им прокуратура е успяла да изправи успешно на съд  един премиер, четирима министри, 11 депутати, 42-ма кметове и 45 шефове на публични институции. Румъния постига това със същия брой прокурори, колкото са в България, въпреки че е с двойно по-голямо  население. Нищо подобно не се случва в България, въпреки заявките на всеки следващ главен прокурор, което показва системен проблем - така коментира проблемите Любомир Авджийски, един от учредителите на инициативата.


Национална гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" не е НПО, не е фондация, а е регистрирана по Закона за прякото участие на гражданите в управлението /има такъв закон, който дава правомощия на гражданите и задължава  парламента  поне да ги чуе./ Учредили са я на 6 септември в Пловдив. В продължение на месец разясняват идеите си в дискусии със звената на съдебната власт в областни градове и събират подписи от граждани  за  подкрепа на своите предложения за конституционни промени.  Следващата седмица ще внесат в парламента подписката си. Депутатите са задължени в срок от три месеца да разгледат предложенията и да ги гласуват. Дори да ги отхвърлят, което сигурно ще направят, активността на "Правосъдие за всеки" е безпрецедентен пример за гражданско действие в непопулярна област. Граждани, докато се подписваха, нарекоха "апостолска работа" активността и търпението  на доброволците да разясняват на случайни минувачи трудната материя на съдебните промени.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK