Христо Иванов: Усеща се боязън да се говори за прокуратурата

Част от кръглата маса, организирана в парламента от "Правосъдие за всеки" - посланикът на Ирландия Патрик Вейн /с бялата брада/

© Надежда Чипева

Част от кръглата маса, организирана в парламента от "Правосъдие за всеки" - посланикът на Ирландия Патрик Вейн /с бялата брада/Има усещане за боязън да се говори на тема прокуратура, въпреки че предстои разглеждане на промените в Конституцията, които трябва да бъдат последвани и от измененията на Закона за съдебната власт. И въпреки становището на Венецианската комисия, която даде силна подкрепа не само за реформа на Висшия съдебен съвет, но и за отиване отвъд към по-задълбочени промени. . Призовавам всички да се съобразят с този политически факт. Комисията постави открито въпроса със свръховластената прокуратура."


Така обобщи министърът на правосъдието Христо Иванов състоянието на публичния дебат на кръгла маса  в зала "Изток" на Народното събрание, организирана от Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". И призова


политическите сили "да погледнат проблема в очите"
Въпреки че дискусията се проведе в разгара на скандала "Янева-гейт", който удари с все сила върховете на съдебната власт, високите ръководители от системата игнорираха събитието, никой от тях и от Висшия съдебен съвет не дойде, нямаше представител на прокуратурата. Блестеше с отсъствието си председателят на Времнната комисияа за Конституцията Димитър Лазаров.


Вместо тези, които ще обсъждат в парламента промените,  дойдоха посланиците на Ирландия, Франция и Чехия,  а други посолства на страни от ЕС изпратиха свои представители.


Дискусията почете председателят на Съюза на юристите и бивш конституционен съдия Владислав Славов. От магистратските организации свой представител изпрати Съюзът на съдиите - съдията Николай Гунчев.


Присъстваха депутати от Реформаторския блок - съпредседателят на РБ Радан Кънев, зам.-председателят на парламента Иван Иванов, зам.-председателят на комисията за конституцията Атанас Атанасов.


Председателят на гражданска инициатива Велислав Величков  и учредителят на инициативата  Любомир Авджийски изложиха седемте предложения които са внесени преди второто четене от депутати от Реформаторския блок.


Идеите на инициативата целят създаване на независима прокуратура по румънски модел


намаляване на мандата на главния прокурор и на ВСС, отнемане на правото му да се разпорежда на всички прокурори.


От сигналите, които идват от Временната комисия обаче се разбира, че се отхвърля всичко, което се отнася до промени в прокуратурата и реформата се застопорява върху т. нар. исторически компромис,  постигнат през юли с ДПС. И че разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия е точката, около която ще вървят пазарлъците, след като АБВ поиска за второто четене намаляване  на парламентарната квота в прокурорската колегия за сметка на съдийската.


Радан Кънев: Политическите сили се страхуват от прокуратурата


С това откровение съпредседателят на РБ Радан Кънев обясни защо са нереални според него надеждите за промени в сегашния прокурорски модел, при който високи съдебни шефове, замесени в  скандално уронване на престижа на съдебната власт, трябва да разследват сами себе си. И не се спря на големия въпрос, повдигнат остро от Янева-гейт, а именно  -  че когато няма механизъм за независимо разследване, нарушения и престъпления остават неизяснени и ненаказани.


"Във всички групи, включително в нашата, има страхове и зависимости по отношение на прокуратурата. Големите страхове, че ако подире ти не тръгнат прокурори, то ще тръгнат журналисти и репортери от определени медии, е твърде реален сред по-конформистки настроените народни представители", каза Кънев.Той определи предложенията на "Правосъдие за всеки" като "революционна пътека", за която обаче липсвал съответният революционен заряд сред обществото, а и сред медиите.


"Правосъдие за всеки": Направете най-сетне това, което в Румъния направиха преди 10 години


Гражданската инициатива призовава българските политици да предприемат реформата, която Румъния извърши още през 2004 година. Досега независимата им прокуратура е успяла да изправи успешно на съд  един премиер, четирима министри, 11 депутати, 42-ма кметове и 45 шефове на публични институции. Румъния постига това със същия брой прокурори, колкото са в България, въпреки че е с двойно по-голямо  население. Нищо подобно не се случва в България, въпреки заявките на всеки следващ главен прокурор, което показва системен проблем - така коментира проблемите Любомир Авджийски, един от учредителите на инициативата.


Национална гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" не е НПО, не е фондация, а е регистрирана по Закона за прякото участие на гражданите в управлението /има такъв закон, който дава правомощия на гражданите и задължава  парламента  поне да ги чуе./ Учредили са я на 6 септември в Пловдив. В продължение на месец разясняват идеите си в дискусии със звената на съдебната власт в областни градове и събират подписи от граждани  за  подкрепа на своите предложения за конституционни промени.  Следващата седмица ще внесат в парламента подписката си. Депутатите са задължени в срок от три месеца да разгледат предложенията и да ги гласуват. Дори да ги отхвърлят, което сигурно ще направят, активността на "Правосъдие за всеки" е безпрецедентен пример за гражданско действие в непопулярна област. Граждани, докато се подписваха, нарекоха "апостолска работа" активността и търпението  на доброволците да разясняват на случайни минувачи трудната материя на съдебните промени.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4431 Неутрално

  Христо Иванов: Усеща се боязън да се говори за прокуратурата

  Явно не сте слушали записите на съдийките и гл.прокурор! И не само!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4431 Неутрално

  Лека вечер от мен и дано през нощта всичко да е нормал! Започна Шампионската лига!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4188 Неутрално

  Уволнената дисциплинарно от Висшия съдебен съвет съдия Румяна Ченалова е подала в европейските институции сигнали за неправомерно поведение на главния прокурор Сотир Цацаров, на висши политици и членове на Висшия съдебен съвет."Чакам интересни съобщения от ЕС." По отношение на позицията на главен прокурор, въвежданото законодателство може да предвиди участие на министерството на правосъдието в процедурата по номинация" се казва в становището. И още: "Както вече е отбелязвано от Венецианската комисия, с оглед на значението на наказателното преследване на престъпленията за реда и ефективното функциониране на държавата, разумно е правителството да има някакво отношение към назначаването на тази длъжност.Това каза Венецианската комисия.

 4. 4 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Във всички групи, включително в нашата, има страхове и зависимости по отношение на прокуратурата."

  Раданчо, пиле, нас народът почна да ни е страх, че наистина сте от един дол дренки.Какво правите с тези комуноиди, какви реформи, какви пет лева?Или сте много тъпи и ви използват за имидж пред Европа, или се кефите да сте във властта и осребрявате?!
  Разпускай!!!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7097 Неутрално

  Достатъчно е да се види колко много осъждания има държавата в последните няколко години в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. И колко милиони евро плаща като обезщетения България заради такива нарушения на индивидуалните човешки права.

  [email protected]
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5316 Неутрално

  Почти няма БЪЛГАРИН , който да няма горчив вкус от опита си с прокуратурата- собствен или чрез близък, жертва на престъпление. Или са тотално некадърни или са част от престъпността. Необходима е коренна промяна и тотално прочистване на системата. И конфискация !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Ами ще има! Първо трябва помпиера да се изкаже по темата и тога другите ще пригласят. Т.е ще пригласяте. Сенки!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5316 Гневно

  До коментар [#4] от "soul":

  Сега е голямото ПАПО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5316 Неутрално

  До коментар [#7] от "Без соц":

  успоредната линия на хранениците и безгръбначните мижитурки !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Не е боязън... А е панически ужас, че нещо там може да се пипне... За това само при опита за говорене в тази насока в началото на предлаганите конституционни промени всичко отнасящо се до прокуратурата беше отхвърлено дори преди още да бъде официално предложено за дебат... Този, който се усмели да пипа там ще получи ожесточен отпор от цялата политико-икономическа мафия в държавата... И това е сигурно... Въпросът е кой ще има Т**ПКИ и кураж да го направи...

 11. 11 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  "Комисията (Венецианската) постави открито въпроса със свръховластената прокуратура."

  А от прокуратурата така и не получихме грам коментар. Явно действа мотото "ще коментирам каквото си искам".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#7] от "Без соц":

  Помпиера вече каза„ Цацаров няма да закачате! Реформите след неговия мандат!“

 13. 13 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Съзнавайки слабия си професионализъм, българските прокурори се надяват на политическа и мутренска благословия. Атакуват всичко читаво, защото на свободния пазар на прависти, ще умрат от глад.

  chavo64
 14. 14 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Гневно

  Гражданската ни диагноза е точна, Министър Христо Иванов ...
  Поддържайте терапията й, мимо болния - информирано съгласие поискайте след операцията !!! ...
  Дано ме разбирате - случаят е все по-спешен !!! ...

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8303 Неутрално

  Боязън е меко казано.По-точната дума е страх.Но не от прокуратурата,а от тези,дето стоят зад нея.

 16. 16 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Много точно!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 17. 17 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":

  + да.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 18. 18 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2017 Любопитно

  Е кво ще правим тогава... ще се почесваме от маса на маса още 25 години ли... той Жельо вече я игра тая доколкото си спомням

 19. 19 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Христо давай бой по канчето,ще дойде ли момент в който ще имаме държава.

 20. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Доста "блестящи" отсъствия ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 21. 21 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Тотална липса на заинтересование от пряко засегнатите....даже про форма. Не ги е страх? Не им пука изобщо?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 22. 22 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Така като гледам, въпреки неистовия пиар на Бравопетя, дискусията се е състояла в камерен формат "ДСБ - протестно серкме". Не че не се очакваше според традицията всичко да е ялово, но що трябваше да опъваме жили за толкова мижав резултат.

 23. 23 Профил на Vanya Karakoleva
  Vanya Karakoleva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Дами и господа-юристи и реформатори,революционен заряд сред обществото има !На ход сте вие юристи ! Крайно време е да разчистите авгиевите си обори и професионално и съвестно да си свършите работата по реформирането и изграждането на работеща съдебна система.Обществото жадува за справедливост.А справедливостта стои в основата на обществения прогрес.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK