Парламентът прие стратегическия документ за развитието на армията

Парламентът прие стратегическия документ за развитието на армията

© Надежда Чипева, КапиталБългарската армията ще наброява най-малко 37 000 души, бюджетите за отбрана в следващите 3 години ще са не по-ниски от 1.33% от БВП, а разходите за личен състав ще намаляват за сметка на инвестициите в нови бойни способности. Това предвижда приетата днес от парламента Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020". Документа подкрепиха 106 депутати, един беше против, а 7 се въздържаха.


Програмата определя параметрите за развитие и основните насоки за изграждане на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 г. и ще послужи като основа при разработване на "План за развитие на въоръжените сили 2020".


Относителният дял на бюджета за отбрана към БВП до 2018 г. се запазва на ниво, не по-ниско от достигнатото със закона за държавния бюджет за 2014 г. (1.33% - бел. ред.) и ще нараства до 2024 г. при благоприятни икономически условия съгласно решенията от Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс (2014 г.), е записано в документа. На срещата в Уелс държавните лидери поеха ангажимент за постепенно нарастване на разходите за отбрана на 2% от БВП в продължение на 10 години.
Предвижда се разходите за отбрана да бъдат преструктурирани до 2024 г. Сегашното положение е 73:21:6 – разходи за личен състав, текуща издръжка и капиталови разходи (за купуване на въоръжения, бойна техника, екипировка и оборудване, включително за изследвания и развитие). Целта е то да стане 60:20:20. Съотношението отразява средните норми за страните от Европейския съюз, а постигането на 20% капиталови разходи е в съответствие с Декларацията от Уелс.


Програмата залага и рамките за числеността на армията. "Въоръжените сили ще поддържат обща численост, не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000 души", е записано в документа, който казва, че към 2015 г. числеността на въоръжените сили е достигнала критично ниво, под което ще е невъзможно да бъдат изпълнявани някои основни задачи. От програмата се разбира, че целта е числеността да се движи в долните граници.


Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че този документ е започнал да се обсъжда в началото на годината и всяка парламентарна група е взела отношение по него. "Искам да ви уведомя, че стремежът ми към масово обсъждане ще продължи, когато касае националната сигурност на България. Благодаря за подкрепата и пожелавам успех на всички военнослужещи", каза още Николай Ненчев.


Има перспективата за следващите няколко години да даде пътя за развитие и на нормативната уредба, и на конкретиката. Развързваме ръцете на ръководствата на Министерството на отбраната и на правителството да тръгне реален растеж на средствата за национална сигурност и развитие на въоръжените сили, каза Владимир Тошев от ГЕРБ. Според него се гарантира, че заплатите няма да бъдат единственият приоритет на военното министерство.


Препоръката ни е да се обърне повече внимание на силите за специални операции, коментира и Христо Гаджев от ГЕРБ. Доброволното обучение трябва да бъде използвано максимално и с оглед на увеличения бюджет за 2016 година. Най-важното в тази програма е, че се декларира ангажимента на правителството, че способностите на въоръжените сили ще бъдат подсигурени, каза още той.


Трябва да следваме разумна политика на превъоръжаване на Българската армия, коментира Милен Михов от Патриотичния фронт. Смятаме, че трансформирането на 101-и Алпийски батальон в полк е обосновано и силите за специални операции трябва да бъдат запазени в размера на бригада, коментира той. Според него трябва да отново да бъде повдигнат въпросът за всеобщото военно обучение, но в нови съвременни условия и съобразно финансовите възможности на страната ни. Много важен е въпросът за запаса и за подготвените мъже и жени, които могат да бъдат призовани по време на евентуален военен конфликт, каза той и отбеляза, че много от хората, които притежават военна подготовка, отдавна живеят извън пределите на страната.


ДПС също подкрепи документа. Той ще послужи за съставяне на плана за развитие на въоръжените сили, а щом има план, трябва да има и отчет и контрол от страна на парламента, коментира Янко Янков от ДПС. Този документ е качествен и има високо ниво на експертиза. Тя не може да бъде обект на атаки от гледна точка на популизъм и тясно партийни интереси, допълни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  "Българската армията ще наброява най-малко 37 000 души ..."

  Бихме могли да се справим с Турция или Русия, ако тези 37 000 са джедаи.

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Първо трябва лустрация в армията.
  След това трябва незабавно да се прекрати всяка зависимост от основния враг на НАТО и ЕС - русия. Всякакво вехто и неадекватно руско въоръжение трябва да се подмени.

  #KOЙ номинира бокова!
 3. 3 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  България няма да има проблем с Турция, защото България е в НАТО.

  България няма да има проблем с русия, защото България е в НАТО.

  #KOЙ номинира бокова!
 4. 4 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 322 Любопитно

  Царе сме на високопарни думи - "стратегически". Трябваше армията ни да остане с пет самолета на кръст и един генерал да си подаде оставката ,че чак тогава да бъдат чути военните. За каква национална сигурност говорим ,и що за консултативен съвет се мотае в президентството при това плачевно състояние на армията и т.н. съдебна система?!

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 5. 5 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Колко от тези 37 000 са войници които са годни да защитят границите и териториалната цялост на България .
  И как ще намерите свестни и нормални млади мъже и жени с 600лв заплата , готови да жертват живота си за държавата .
  Ако без да си бил войник три години , не можеш да станеш офицер тогава може би ще се намерят хора които да се пробват. Така е в Израел само най добрите и най способните минали през бойните части имат шанс да станат офицери .
  А сега в армията отиват само хора от провинцията останали без друг шанс за препитание и развитие .

 6. 6 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  А този "стратегически" документ ще бъде ли утвърден от г-н Президента?
  Щото нищо не прочетох за хибридната подготовка за хибридната война...

 7. 7 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1807 Любопитно

  "Документа подкрепиха 106 депутати, един беше против, а 7 се въздържаха."
  А останалите 126 депутата отхвърлили ли са програмата или са си чоплили носовете!?

 8. 8 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Който иска мир да се готви за война. Ние нямаме самолети за охрана, не ми се мисли ако ни нападне някой. А мислил ли е някой стратег ако ни нападне член на НАТО, как би реагирал пакта? Как може БГ армия да се справи с 300 модерни самолета, които Турция има в момента? С кашици? С приказки в парламента? Трябват бази на НАТО у нас със самолети, кораби и т.н. Не виждам логика да държат базите в Германия.

 9. 9 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако се съди по съдбата на стотината стратегии за какво ли не (най ми харесва "За интеграция на ромите", ще чакаме турските самолети да ни пазят.
  А те стрелят, не си поплюват...

 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1807 Любопитно

  "при благоприятни икономически условия съгласно решенията от Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс (2014 г.)"
  Значи, президенът Росен Плевнелиев и военният министър Николай Ненчев са излъгали като твърдяха, че НАТО имал бил безусловно изискване военните разходи да са 2% от БВП.
  Кой сега ще тълкува "благоприятни икономически условия"? Някой като "умниците" от сп. Икономист, според които "бежанците" са най-благоприятните условия за Европа от ВСВ?

 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1807 Любопитно

  "Според него се гарантира, че заплатите няма да бъдат единственият приоритет на военното министерство."
  Да се надяваме ли, че приоритет ще са и плащането на реалните социални и здравни осигуровки и използване на експертния опит чрез увеличаване на възрастта за пенсиониране?

 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1807 Любопитно

  [quote#3:"Emergen-C"]защото България е в НАТО.[/quote]
  Като е в НАТО, защо военните не вземат натовски заплати? Защо България не произвежда изтребители, например как Турция?
  По какво личи, че сме в НАТО? Дори и територията сме си предоставили на чужда армия (няма решение на НАТО за раполагане на американска база у нас), а сега и въздушното пространство, ако се вярва на военния министър.

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  [quote#8:"oziris7"] Как може БГ армия да се справи с 300 модерни самолета, които Турция има в момента?[/quote]

  Боко да внесе С-300 от Русия. Или С-400.

 14. 14 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#13] от "Judjuk":

  Ние С 300 си имаме. Но защо цитираш само руска техника? Има и други системи, които са не по-малко добри от С 300 или С 400. Последния хит е китайската FD-2000 - HQ-9 която удари в земята и „Patriot“, и С-400 и френско-италианската „Samp-T“. Не е важно, обаче само оръжието. Важно е това, което прави от отделните оръжия и различните родове войски едно цяло действащо като система. А НАТО в това отношение е много напред с материала.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1807 Любопитно

  [quote#13:"Judjuk"]Боко да внесе[/quote]
  С внос може ли да се гарантира националната сигурност? Ако внасяме всичкото оръжие, какъв е смисълът от "военна тайна"? Продавачът така или иначе я знае. Отделно пък на колко други (и потентиални противници) е продал "секретността" на нашето оръжие.

 16. 16 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":
  Трябва ли да се биеме с Русия или Турция,може просто да НЕ ги харесваме,и най-вече целия народ,а не половината да вика да живей Русия,слава братя и някакви тъпотии!Кога ще имаме НАЙ-НАКРАЯ отговорно положение към нас самите да се обичаме СЕБЕ си,да се гордеем че сме българи,а не да се гордеем че сме поданици на някой друг,или щото някой е имал интереси на балканите да сме му благодарни ВОВЕКИ веков,особен такъв който сме го покръстили и сме му дали буквите с които да говори!!!

 17. 17 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Най-сетне приехме документ даващ някаква визия за армията. Сега ако приемем и Национална доктрина и ще вземем да заприличаме на нормална страна...
  За армията освен нови самолети са ни нужни и нова бронетехника ( БМП и танк), нови БТР-и и самоходни гаубици. Много от тези неща можем да произведем сами използвайки опита на малки страни като Израел, Сърбия и Грузия, които създадоха не лоши БМП и БТР на базата на дълбока модернизация на налична съветска техника. Полският опит също би ни бил от полза, особено по отношение на съвместните разработки с други държави. Абе човек като иска - може.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  [quote#14:"бекон"]Но защо цитираш само руска техника?[/quote]
  Благодаря за допълнението. Не съм специалист по въпроса. Ясно е обаче, че нито можем, нито се налага да нападаме някого. Трябва ни надеждна отбранителна техника. Най-вече по югозападната граница. А тези средства, западно производство, ако искаха да ни ги дадат, да бяха ни ги дали. Нали не си мислиш, че аз им преча.

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4225 Неутрално

  долара за 24 изтребителя, което прави по над 54 млн. долара за един самолет.
  “България сама трябва да реши кои машини са най-изгодни и призоваваме правителството за прозрачна тръжна процедура”, добави Боестад. Той гарантира, че изтребителите ще бъдат доставени до 1 г. след подписването на договора, а заради световната криза от СААБ са склонни на гратисен период за плащане.
  От шведската компания изтъкнаха, че разходите по “Грипен” са по-малки и един летателен час струва под 5000 евро. При “конкурента” Ф-16 сумата била близо 10 000 евро. Двата модела са със сходни технически характеристики - дължина около 15 м и височина около 5 м, като развиват скорост над 2100 км/ч. Военни експерти обаче изтъкват, че въоръжението на шведската машина е по-слабо от на “бойния сокол” (от англ. F-16 Fighting Falcon).

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 20. 20 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Това добре, но да не се окажем един ден с армия от 37 хиляди генерала.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  Те са царе по приемането на документи,които не се изпълняват.

 22. 22 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Поредната безполезна хартия. И никой не ще да каже, че царя е гол и че тия въоръжени сили не могат да изпълняват основната си функция - защита на териториалната цялост и суверенитета.

 23. 23 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Гневно

  За Развитие, а не за "развитието" на армията следва да говорим - то е спряло и в граматиката и в смисъла на тези текстове ...

 24. 24 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  37 000...
  От тях генерален щаб - 2500 души. Може армията да ни е малка, но сигурно е на челните места по количество на висши щабни офицери.
  ВВС - над 6000. Това за общо 20-тина самолета и хеликоптера...
  3500 души във ВМС. Малко са, затова сигурно нямаме самолетоносач.

 25. 25 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 210 Неутрално

  "Относителният дял на бюджета за отбрана към БВП до 2018 г. се запазва на ниво, не по-ниско от достигнатото със закона за държавния бюджет за 2014 г. (1.33% - бел. ред.) ... "
  Превод: И занапред ще бъде пак така!

  "... и ще нараства до 2024 г. при благоприятни икономически условия съгласно решенията от Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс (2014 г.)..."
  Превод: Евентуално увеличение ще има, но едва ли! (Тате каза ...)

  Рекатапултация: Военните - надежда всяка тука оставете!

  Всъщност жалко е не толкова за военните, колкото за нас, цивилните, защото тази армия е наша.

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 26. 26 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#7] от "wanderer":

  Ти сякаш не си в България!
  Тука 50% не участват в избора на депутати - активност му викат!
  От активните 50% има 20%, които са парламентарно непредставени, защото не са минали бариерата.
  50% от 80% от 50% сформират управляващото мнозинство, което предлага законодателни промени!
  Другите (от неуправляващото мнозинство) имат право да нямат право на законодателна инициатива!
  Ако 50% от депутатите се съберат, то имат право с 50% да приемат някой закон!
  Те това е България - Бяла спретната къщурка, с две липи отпред!

  В конкретния случай дори този % от %-та на %-та не се е събрал! Казано по друг начин - не са имали правото да решават!
  Решението може да бъде атакувано пред КС от тези, които не са гласували за него. Това може да стане само, ако се съберат достатъчно на брой за да го атакуват. Необходимия брой няма да бъде събран, защото тези, които са против е трябвало да отидат на работа, а те не са го направили и е съмнително да се самобичуват.
  Така пристъпваме към следващия законопроект, ...... и така, до края на света!
  За това казват, че България не е държава, а територия!

 27. 27 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  40 000 е смешна цифра ! Практиката показва , че ако една територия не е взета от пехотата , тя реално не е превзета .Трябва да се помисли за базово военно обучение за всички мъже в държавата . В случай на мобилизация ще се случат невероятни истории, тепърва ще се учи фейсбук поколението как да държи автомата и как се пълни пълнителя ? Това си е пушечно месо , ако изобщо такова се яви! Базово интензивно военно обучение примерно 45 дни , защото нещата стават сериозни !

 28. 28 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Ти колко армия предлагаш, за да се справим с Турция и Русия ( айде да не е едновременно, първо ще бием едните, после другите, без почивки )

  Birds of a feather flock together.
 29. 29 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#27] от "alexis":

  е що само мъже, викам и гейове и жени също. може и разни траверси

  Birds of a feather flock together.
 30. 30 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Не разбрах тази стратегия какво планира спрямо подривни и хибридни портали като този сайт: http://www.pan.bg
  Какви смъртни наказания предвижда за немалко проруски БГ военни пишешти и коментиращи там???
  Моля прочетете поне 3 статии заедно с коментарите и тогава ми пишете минуси!

 31. 31 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 269 Неутрално

  теа 37иляди, кого ЧЕ тепат, не моим да сванем!? ))))

 32. 32 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 217 Гневно

  След дъжд качулка, то вече няма никаква армия, няма кой да ни защитава и да се бие ако се стигне до там!

 33. 33 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1166 Разстроено

  от тези 37 000 сухопътни войски са по щат около 14000,правете си сметка с ввс и морските стават малко повече от 20 000...а от там нагоре ...незнам,защо лъжат най нагло...армия от 37 000 не сме имали от 15 години..вма влиза в състава на армията ама армия ли е??? да не говорим че от тия 14 000 едва ли има боеспособни 2-3 000...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 34. 34 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Че какво ново има, като се отчетат параметрите от Бялата книга... нищо... нагледал съм се на визии, стратегии и концепции. И всяко следващо правителство ги ръчка...
  Сега предстои промяна в ЗОВС, да ни охраняват чужди самолети. Изобщо модернизация и развитие на собствените ВС отвсякъде...
  Един ден ще си понесете отговорността уважаеми политици. Бъдете сигурни...

 35. 35 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  а към горния коментар...на всички бивши о.з. били на вискоки постове имат огромна вина за състоянието на армията ,когато с действие или бездействие(по скоро 2рото) виждаха как системно се унищожаваха големи боеспособни съединения а те си стояха кротко из софия ,отваряхя никому ненужни отдели и места в мо-1 мо-2 и прочие ,правиха бацили като скс -кос,сок и прочие за да намерят места на повечето"наши' офицери,прилаплваха трохичките подхвърлени им 'отгоре' купуваха си жилища на 'преференциални ' цени и гледаха безразлично как върви разрухата..и сега политиците са виновни-колко удобно..а те милите 'чисти' като светена вода ,а лично моето мнение е че са по-големи мърши от политиците

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK