Администрацията губи поетапно монопола върху публичната информация

Администрацията губи поетапно монопола върху публичната информация

© Цветелина АнгеловаПортал за отворени данни, в който държавните институции да публикуват данни в отворен код - лесночетим машинен формат, на информацията, с която разполага администрацията, а гражданите - не. Задължение и на дружества със 100% държавна или общинска собственост да дават обществена информация. Отпадане на таксите при повторно използване на информацията, а таксата при първо искане да не е по-висока от разходите за нейното възпроизвеждане. Въвеждане на възможност за получаване на информация и по електронен адрес.


Това са част от най-важните промени в Закона за обществена информация, приети окончателно днес в Народното събрание. Единственото предложение, което не събра подкрепата на мнозинството, е информация задължително да предоставят и дъщерни дружества с 50% или повече процента с общинска и държавна собственост. Законът беше приет без дебати в пленарната зала.


До 1 юли 2017 г. трябва да бъде въведен Портал за отворени данни, който вече съществува на адрес opendata.government.bg. Всяка година с решение на Министерския съвет поетапно ще се определят институциите, които ще трябва да публикуват данни в отворен код. По този начин се дава възможност на гражданите да имат достъп до същата информация, която има и администрацията.
Затегна се и режимът при позоваването на търговска тайна, като се въведе възможност при голям обществен интерес тайната да пада. В момента много институции се позовават на тази съществуваща възможност в досегашния закон.


Също така дружествата, които са 100% публична собственост, вече няма да могат да отказват достъп до информация. Вносителите Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок посочиха за пример Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Министерството на икономиката в мандата на Пламен Орешарски, които отказваха информация за проекта "Южен поток". БЕХ се позоваваше на възможността, че не са в обхвата на Закона за достъп до информация, а министерството, че няма подадена информация от холдинга.


Също така се разширява кръгът на институциите, от които може да се иска информация - музеи, библиотеки и архиви; повторното предоставяне става безплатно; насърчават се организациите от обществения сектор да предоставят информацията в отворен, машинночетим формат заедно със съответните метаданни; всяка информация от обществения сектор, създадена след 1 октомври 2015 г., да се поддържа в електронен вид.


Сред поправките са и възможността достъпът до обществена информация да се извърши по електронен път при поискване на заявителя, както и всяка година ръководителите на институциите да определят информация, която да се публикува в интернет.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Е, те по закон ще са длъжни, но няма да има санкции и ще се ослушват като диви свине в захарна тръстика.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7286 Неутрално

  Това ще доведе ли до намаляване на държавната администрация.

 3. 3 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "rosiraycheva50._":
  Нищо не довежда до намаляване на администрацията, в световен мащаб, защото все по малко хора са необходими за производство, а държавните бюджети все по пълни. Необходима е промяна на принципите на т. нар. демокрация.

 4. 4 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 470 Неутрално

  прекрасно! сега остава и да направят безплатен държавен електронен подпис, с който всички да могат да се идентифицират пред държавата, както и да се прокара един закон, който да гласи: "забранява се на държавната администрация да изисква едни и същи данни от гражданите повече от веднъж"

 5. 5 Профил на petar_slavov
  petar_slavov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Има държавни институции които отдавна публикуват някой данни. Например ИААА(ДАИ) имат публично изнесени резултати от протоколите за шофьорски изпити. Е не съвсем в машинно четим вид, но все пак ние успяваме да ги изчетем и да ги предложим в по-систематизиран вид на сайта ни www.avtoinstruktor.bg
  Според мен това е пример за една от обществените ползи от подобен закон и това е посоката в която трябва да се върви напред.

 6. 6 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#4] от "kki":

  Такъв закон има - само че няма сила (към момента) която да принуди лемурите в администрацията да не тормозят гражданите и да не искат по сто пъти едни и същи данни.
  Чудя се - какво ще правят сърдитите хора, които по цял ден мрънкат или крещят на гражданите, ако наистина ги принудят да работят така?

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#3] от "emilm13":

  Законът на Паркингсон за размножаването на чиновниците.Писан е 19в. ,но още е актуален

 8. 8 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Също така дружествата, които са 100% публична собственост, вече няма да могат да отказват достъп до информация. Вносителите Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок посочиха за пример Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Министерството на икономиката в мандата на Пламен Орешарски, които отказваха информация за проекта "Южен поток""

  Не само при 100% публична собственост, но дори и при 1% публична собственост в дадено дружество би трябвало информацията да е публична.
  А на единственото евентуално възможно възражение против това - на останалите частни собственици и притежатели просто трябва да им се обясни, че ако не са искали или са се страхували от публичност да не са се хващали на хорото, тоест да не са инвестирали в дружества в публична собственост, след като има какво да крият. (Защото обикновено точно така става - не държавата влиза в частни дружества, а обратното...)

  И за онези, на които трябва да им се обяснява, да вземем следния пример на две дружества, едното с капитализация да кажем 1 милиард, и друго - с 1 милиона лева.
  И държавно участие от 1 процент при първото, тоест 10 милиона, и 100% при другото - тоест 1 милион (нарочно давам такъв пример, за да подчертая мисълта си)

  Е, при това положенеи къде очевидно е много по-големия интерес на държавата и обществото, измерен в универсалния измерител - парите?

  По този начин и участието на мръсен или престъпен капитал в подобни дружества много силно ще се ограничи, защото ще направи невъзможно участието на капитали с неизвестен произход и собственик, като офшорните например.

 9. 9 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1859 Весело

  [quote#6:"tily_lily"]Чудя се - какво ще правят сърдитите хора, които по цял ден мрънкат или крещят на гражданите, ако наистина ги принудят да работят така? [/quote]
  Инфаркт, инсулт, евентуално закон за ежедневно изливане на агресията върху чувал с картофи*...

  -----------------
  *временно решава проблема, според запознати с държавната администрация по други светове

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 10. 10 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1859 Весело

  [quote#4:"kki"]и да се прокара един закон, който да гласи: "забранява се на държавната администрация да изисква едни и същи данни от гражданите повече от веднъж" [/quote]
  Ще отворят стотици работни места за вътрешно-ведомствена и междуведомствена поща, както и ще изхарчат още маса пари от държавния бюджет... При тези "празно" няма.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 11. 11 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#10] от "gost22":

  Не се ли прокара електронно правителство и 80 % да се разкарат хората там..................нищо няма да стане.
  Сега чета за някой катаджии,които си режат видео кабелите на камерите в колите защото "се чувствали следени през цялото време".
  Без яка чистка на тази сган и грузинския сценарии.............нищо няма да стане.

 12. 12 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1859 Любопитно

  [quote#11:"kapitalcho"]Не се ли прокара електронно правителство и 80 % да се разкарат хората там..................нищо няма да стане. [/quote]
  Това е точно така, само подхода куца. Тези 80% за разкарване ще гласуват срещу всеки политик (партия или блок) които споменат "разкарване на персонала". Всъщност има достатъчно работа за хора точно на тяхното ниво и то в същия държавен апарат. Първо, огромна част от електората си обича да ходи по гишетата, та ще трябват хора за гишета, от друга страна, е-правителството дава възможност да се изпращат на хората готови, попълнени данъчни декларации, с които гражданите да се съгласят или да върнат корекции, и точно там ще трябват още човешки ресурси, за обработката на корекциите. Та съкратените ще са много малко, а останалите ще си изкарат заплатите по ефективен за нас (данъкоплатците и наредените пред сегашните гишета) начин, което именно е целта. Който чиновник се издъни, да му дават фотоапарата и да ходи да снима автомобили по тротоарите за наказание. Пак ще е със сигурна заплата, ама ще има стимул да не се държи като чиновник...
  Има много начини, ама явно акъла и мерака не са на ниво.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 13. 13 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Забравих и необходимостта, хартиените архиви да станат електронни бази данни, което си иска ръчен труд и точно тези застрашени 80% ще получат спасителен пояс като едновременно свършат нещо наистина полезно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 14. 14 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#12] от "gost22":

  Виж сега-за да имаш оперативни,ефективни,производителни,мотивирани и професионалисти в мозъка на костите си администрация(и не само там)............ти трябва две неща:
  -як подбор(езици,квалификации и подобни)
  -подобаващо заплащане(т.е поне 3-4 к на месец).
  -достатъчен бюджет за капиталови разходи
  С този бюджет,ти няма как да им плащаш добре на толкова хора-ти можеш да плащаш добре максимум на 20-25 % от тях и да има пари за капиталови разходи..................иначе се получава като сега-тотална мизерия и яко надуване на персонала...........които получават малки доходи,които компенсират с корупция и подкупи.
  Т.е без грузинския сценарии(направен по хитър начин-нищо няма да стане).
  П.С
  Друго нещо което пропускаш е навика-когато някои има навика да печели десетки хиляди месечно от подкупи и далавери(далавери с обществени поръчки,субсидии,Сапард.........),няма как този човек да го накараш да си живее от заплатата(била тя и 5 бона на месец)-той си е свикнал на много по голям жизнен стандарт(чрез подкупи) и ще направи всичко възможно да си ги докара.
  Единствения начин за истинска промяна е:
  -нов и мотивиран човек
  -хубава заплата-той ще го оцени,за разлика от този който години наред си е живял на десетки хиляди подкупи месечно и винаги ще бъде недоволен и ще гледа на прецака системата.

 15. 15 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#13] от "gost22":

  Плюс добавка-защо след като 10 хил души ти вършат работа(като администрация)................ти трябва да имаш 120 хил ?
  Нито можеш да им плащаш добре,хем ще се бъркат там където не им е работа,хем ще генерират корупция..............и всичко само защото поредната партия нямало къде да си набута партийните кадри ?

 16. 16 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#15] от "kapitalcho":

  Защото имат глас на изборите. Трябва да даваш за да получаваш. Както ти писах, ако тези хора се чувстват застрашени, ще гласуват така, че никога да няма е-администрация и е-правителство. После, тези хора са на различна възраст и ако младите може да се променят с обучение, то тези пред пенсия няма как да го направят (в достатъчна степен) и заради това трябва да им хвърлиш спасителен пояс. Отделно, че е неадекватно да караш обучен, млад и адекватен човек, да обработва хартиени архиви в електронен вид. Капитализма работи с каквото намери, като изкарва максимума възможности. Именно това предлагам. Докато хартиената архива отиде в базите данни (а трябва да отиде, за да работи системата с предходни периоди) ще има приемственост, както и ще е буфер за хората в предпенсионна възраст. Младите и средната възраст са много по-гъвкави. Отделно, че има много за дооправяне, което не е по силите само на компютрите. Постепенно ще се оправят нещата колкото и да не ни се иска. Отделно, че при срив на новата система, ще трябва достатъчно персронал, който да знае как се управлява ръчно за да не се закотвим (да, неефективно ще е, но поне ще се придвижват основните неща) докато системата се настрои. Отделно, че няма как старите кадри да учат новите на пакости и корупция защото се сменя системата, а не както досега да се сменят изпълнителите в една и съща система. Освобождаването ще е с пенсиониране, ранно пенсиониране срещу някакъв еднократен бонус (за тези, които съвсем не могат да се справят с новостите) и така лека полека с повече рязане и як филтър на новопостъпилите ще станат нещата.
  Няма как да вкараме болида в бокса, ще трябва да се ремонтира в движение.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 17. 17 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#16] от "gost22":

  Ако изпълняваха плана според теб.................Грузия щеше още да си е същата кочина,Естония нямаше да има е-правителство(какво да прави старите кадри),Грузия щеше да си има пак корумпираните катаджии,полицаи,администрация...............защото къде ще назначи старите ?
  Разбра ли ми логиката ?

  [quote#16:"gost22"]Защото имат глас на изборите. Трябва да даваш за да получаваш.[/quote]
  Това че имат глас-няма никакво значение-избират те да направиш промяната(естествено си държиш езика зад зъбите за тоталната чистка),правиш промяна и чистката...............нещата почват да се получават и си обираш масово гласовете-ако желаеш може да имаш образователен и данъчен ценз при гласуването-така ще си имаш постоянно гласовете(докато си вършиш работата).

 18. 18 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  [quote#17:"kapitalcho"]Ако изпълняваха плана според теб.................Грузия щеше още да си е същата кочина,[/quote]
  За полицията по пътищата може да смениш физическите изпълнители с други, обучени, но една администрация трябва да има база документи в електронен вид, за да може да работи. Няма как да смениш всички от раз, и новите хора зад компютрите да се чудят от къде да вземат данни за предишни периоди, че да си вършат работата. Двете системи са държавни, ама просто работят по различен начин и заради това трябва да се реформират различно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 19. 19 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#18] от "gost22":

  Да,има разлики,но за 2-3 години максимум,можеш да смениш хората(за администрацията).
  За полицията и катаджиите-доста по бързо-както е видно в Грузия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK