Новият правилник на Фонда за наука ще изисква неуспешните проекти да връщат пари

Архив

© Юлия Лазарова

АрхивФондът за научни изследвания ще финансира приоритетно изследвания на млади учени. Това е записано в нов проект на правилник за работата на институцията, публикуван за обществено обсъждане в средата на ноември. Освен младите учени, предимство ще имат и проектите по няколко важни за страната направления, разпределени в три вида конкурси, пише в. "Сега". 


Тематичните конкурси ще са с продължителност до 3 години и за тях ще се отделя поне половината от общия бюджет на ФНИ. Те ще са в направленията биология, математика, медицина, общественозначими, физика, химия, хуманитарни науки, технически проекти, селскостопански и науки за Земята. Другият вид конкурси, наречени "Идеи" сще са с продължителност пет от години и ще са за разработване на нови концепции "от водещи изследователи с обособени около тях научни колективи с доказани върхови постижения", се посочва в новия правилник. 


Ще има промяна също и в начина на оценяване на резултатите от проектите. Ако са със скъпа субсидия - над 400 хил. лева - ще се оценяват от комисия от трима специалисти в областта, а за останалите ще остане в сила сегашното правило за двама оценители. В конкурсите "Идеи" пък се предвижда сред оценителите задължително да има и чуждестранен експерт.
Оценката ще става на всеки етап от изпълнението на проектите и при "задоволително", но не добро представяне, планираното финансиране ще може да се съкрати с до 70%. При резултати под 50% от прогнозираното - финансирането ще се прекратява и дори ще има опцията научните екипи да бъдат задължени да връщат пари (частично или в пълен размер).   


Новият правилник ще въведе и нови промени в ръководството и контрола на Фонд "Научни изследвания". Така например занапред министърът на образованието ще има подробен мониторинг и анализ над дейността на фонда и при нередности ще може да дава задължителни указания, а всички подробности около проектите ще се публикуват текущо през годината.


Членовете на Изпълнителния съвет на Фонда вече ще могат да бъдат освобождавани при конфликт на интереси. Кои ще са те, ще се определя с издигане на кандидатури от университетите, БАН и други научни организации, и ще се назначават със заповед на просветния министър. В Изпълнителния съвет обаче ще могат да влизат само най-реномираните учени - само първите 10% от "Класацията на учените в България", която планира да изготви ФНИ. 


Правомощията на Изпълнителният съвет също така ще се разширят, като на първо място той вече ще избира управителя на фонда. Досега това ставаше със заповед на министъра на образованието и науката, но новото правило е записано в предложение за поправки в Закона за насърчаване на научните изследвания, който беше одобрен вчера в просветната комисия на второ четене. Идеята е на Милен Михов от Патриотичния фронт за  и предстои да се приеме окончателно в пленарната зала. Целта е да се прекрати двувластието във ФНИ. Изпълнителният съвет ще провежда конкурс и  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK