Новият правилник на Фонда за наука ще изисква неуспешните проекти да връщат пари

Архив

© Юлия Лазарова

АрхивФондът за научни изследвания ще финансира приоритетно изследвания на млади учени. Това е записано в нов проект на правилник за работата на институцията, публикуван за обществено обсъждане в средата на ноември. Освен младите учени, предимство ще имат и проектите по няколко важни за страната направления, разпределени в три вида конкурси, пише в. "Сега". 


Тематичните конкурси ще са с продължителност до 3 години и за тях ще се отделя поне половината от общия бюджет на ФНИ. Те ще са в направленията биология, математика, медицина, общественозначими, физика, химия, хуманитарни науки, технически проекти, селскостопански и науки за Земята. Другият вид конкурси, наречени "Идеи" сще са с продължителност пет от години и ще са за разработване на нови концепции "от водещи изследователи с обособени около тях научни колективи с доказани върхови постижения", се посочва в новия правилник. 


Ще има промяна също и в начина на оценяване на резултатите от проектите. Ако са със скъпа субсидия - над 400 хил. лева - ще се оценяват от комисия от трима специалисти в областта, а за останалите ще остане в сила сегашното правило за двама оценители. В конкурсите "Идеи" пък се предвижда сред оценителите задължително да има и чуждестранен експерт.
Оценката ще става на всеки етап от изпълнението на проектите и при "задоволително", но не добро представяне, планираното финансиране ще може да се съкрати с до 70%. При резултати под 50% от прогнозираното - финансирането ще се прекратява и дори ще има опцията научните екипи да бъдат задължени да връщат пари (частично или в пълен размер).   


Новият правилник ще въведе и нови промени в ръководството и контрола на Фонд "Научни изследвания". Така например занапред министърът на образованието ще има подробен мониторинг и анализ над дейността на фонда и при нередности ще може да дава задължителни указания, а всички подробности около проектите ще се публикуват текущо през годината.


Членовете на Изпълнителния съвет на Фонда вече ще могат да бъдат освобождавани при конфликт на интереси. Кои ще са те, ще се определя с издигане на кандидатури от университетите, БАН и други научни организации, и ще се назначават със заповед на просветния министър. В Изпълнителния съвет обаче ще могат да влизат само най-реномираните учени - само първите 10% от "Класацията на учените в България", която планира да изготви ФНИ. 


Правомощията на Изпълнителният съвет също така ще се разширят, като на първо място той вече ще избира управителя на фонда. Досега това ставаше със заповед на министъра на образованието и науката, но новото правило е записано в предложение за поправки в Закона за насърчаване на научните изследвания, който беше одобрен вчера в просветната комисия на второ четене. Идеята е на Милен Михов от Патриотичния фронт за  и предстои да се приеме окончателно в пленарната зала. Целта е да се прекрати двувластието във ФНИ. Изпълнителният съвет ще провежда конкурс и  

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не винаги е възможно да се предвиди дали един научен проект ще е успешен или не.
  Понякога научно изследване изглежда неуспешно или неподходящо в момента,а впоследствие да се окаже наистина находка.

  Tony
 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 935 Неутрално

  При резултати под 50% от прогнозираното - финансирането ще се прекратява и дори ще има опцията научните екипи да бъдат задължени да връщат пари (частично или в пълен размер).
  -------------------------------
  Дивотия.
  Няма как научен проект да има ГАРАНТИРАН резултат.
  Поради което от страх да не се наложи да се връщат пари тоя фонд ще финансира научна халтура, а не иновативни проекти.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "...изисква неуспешните проекти да връщат пари"

  Няма лошо. Не разбрах как ще се финансират рисковите иновационни проекти. Или такива не ни трябват?

 4. 4 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 442 Гневно

  Абсолютно и невероятно ГРАМАДНА кретения!
  Тия направо взривиха конкурса "Глупост на Годината" , ОСТАВКА!

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 5. 5 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Правилно.. Само не е ясно кой ще оценява дали е успешен или не един проект..

  Особено онези в алабалистиката - социалогическите и естетическите..

 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  не съм видял нито един да върне пари по европроекти ,в моето село по селските програми и младите фермери си накупуваха единствено коли и нови апартаменти ,иначе се скъсаха да пренасят кошери и фиданки ,уж ,че гледат нещо ,айде

 7. 7 Профил на grajdanina
  grajdanina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Целия смисъл на ИЗСЛЕДВАНЕТО е, че не се знае предварително какъв ще е краиният резултат. На запад се правят ежедневни рАпорти, за да се прецени как върви, а не да си чакаш присъдата след 2 години работа по някой проект.

 8. 8 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Това са излишни усложнения. Само да може да се продължи краденето и Танев да показва, че нещо прави. По скоро е необходима пълна публичност на хода на проектите и разхода на средствата. Да се калкулират всички хонорари по получатели, поне в 5 годишен период. Да видим, че поне 80 % от парите получават от само едни 15% от участниците. Какъв е критерий за млади учени и ще има ли привлечени "стари" - началници?
  Освен това как ще се определят само най-реномираните учени? Да не стане както при рейтинга на висшите училища, където напоследък някои университети си самонаписаха импакт-фактор и никой не провери дали е така?

  Миша
 9. 9 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 839 Неутрално

  А тези съвсем изтрещяха. По какво ще се определя един проект дали е успешен ? Брой публикации ?! Ами ако е неуспешен като резултат ? Много често неполучаването на искания резултат е също от значение.

  Класация на учените по какво ? Брой публикации и цитати. Добре, но тогава в природните науки ще влязат само учени от БАН и СУ и ще се надигне вой, да не говорим, че на някои от най-добрите по-млади им се режат крилете и не им дават да се хабилитират (имат по-високо показатели от началниците си).

  Пак недомислици. Толкова не могат да питат как става по белите държави.

 10. 10 Профил на piterd
  piterd
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всички знаем, че така не се прави наука. Дори и тези които пишат правилата. Ние ги мислим само за глупави и те са доволни. Защото ако имахме смелост и воля да ги наречем с истинските им имена .......но ние сме и мързеливи и страхливи ... да направим това което трябва да направим. Омагьосан кръг!

 11. 11 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Ако социалното министерство реши да финансира учените, тогава трябва да има за всички по малко. Ако науката се финансира от МОН обаче, тогава трябва да се финансират само най-добрите, които правят топ-наука, видима чрез публикации и патенти в цял свят. Топ-науката не е всички. Това, че университетите назначават сульо и пульо на постоянни позиции, не означава, че ФНИ трябва да финансира техните псевдонаучни занимания.

 12. 12 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#11] от "galapagas":

  Те тогава парите ще отивам само в БАН (и то не във всияки и-тути) , СУ, МА , ТУ и ХТМИ.

  Разни печатници на дипломи правещи наукообразие ще изпищят на умряло, а имат силно лоби.

 13. 13 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#10] от "piterd":

  Науката и образованието бяха нокаутирани от боксьора игнатов, не че преди не беше шуробаджанаштина, и аз на теб, ти на мен, но нещата след новия закон станаха страшни, напълни се доценти с десет постера и техни протежета докторанти!

 14. 14 Профил на antons73
  antons73
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това, освен че е глупаво и недомислено, а и както по-горе са написали коментиращите, че е и абсолютно субективно, създава и условия за развитие на лъженаука и фалшифициране на резултати... Като виждаш, че не получаваш необходимите резултати, просто ще ги нагодиш, за да избегнеш санкциониране... От глупав - по-глупав, най-глупав - МОН и министъра на лъженауката и лъжеобразованието... Между другото, Дневник, кажете кой е автора на проекта (да знаем чии роднини са за благославяне)....

 15. 15 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Герберастите пак "избиха рибата". Нарочно ли го правят? То бива безхаберници....ама тези са НОМЕР ЕДНО!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 16. 16 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 906 Неутрално

  [quote#11:"galapagas"]тогава трябва да се финансират само най-добрите,[/quote]
  Ако не ВИ затруднява....м....бихте ли обяснили КОИ са най-добрите? "вашите хорра" ли са най? Или послушковците са най? Или който даде най-добър % ?
  Как може да знаете да ли една идеа е по-добра от друга? Не можете! Защото никога не сте имали идеи за нещо продуктивно. А, извинете вие герберастите всичко можете и за това не сме опраяли дъното още!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 17. 17 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 652 Разстроено

  Кой измисли, че в науката трябва да има успешен резултат по презумпция?
  Ако за неуспешна дейност трябва да се връщат пари - да връща Лила Павлова, Даскалицата-кметица,Бъчварова, ДАНС, кметовете и т.н.

 18. 18 Профил на piterd
  piterd
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#13] от "ban":

  А може би науката и образованието са били пътници още по времето на крилатата фраза на един мъдър българин: "Сит търбух за наука глух". А в безсъзнание е изпадала , в момента в който сития търбух е станал пример за успешна житейска стратегия.
  И разните му там еднодневки даже няма нужда да коментираме.
  А Българина (истинския, не по гражданство или паспорт) обича Знанието, и ще дойде ден да го възроди. Просто, преди това трябва да постави псевдо учените, от една ненаучна дисциплина, на място. Те вече губят почва под краката си, ала заради еснафските си и тарикатски кривици, няма да се дадат без бой. А знаещите и можещите, ще пораснат и осъзнаят, че не става само с напътствия (интелектуални идеи). Трябва малко смелост и воля да излязат и да водят процесите. Останалото ще свърши времето, и любознателния български народ.

 19. 19 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  [quote#16:"Без соц"]ко не ВИ затруднява....м....бихте ли обяснили КОИ са най-добрите?[/quote]

  Най-добрите са тези, които са видими зад Дунава - с публикации, цитати и патенти, видими в международните бази данни. Ако имате нещо общо с науката, би трябвало да знаете отговора. Ако не, е добре да си намерите друга работа.

 20. 20 Профил на kurkumichka
  kurkumichka
  Рейтинг: 551 Гневно

  Какво означава "неуспешен" проект, дефинирали ли са? Едно е да вземеш едни пари и нищо да не правиш по проекта, за който си ги взел, и съвсем друго е да получиш "отрицателни" резултати. "Отрицателните" резултати са опит, разширяват познанието. И съвсем не са отрицателни - заради това слагам кавичките. Та ако един проект даде резултати, различни от очакваните "положителни", той съвсем не е неуспешен. Напротив - знанието, придобито от него, ще показва за напред какво да се прави. Тъй че да дадат първо определение за "неуспешен" проект.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK