Ченалова призна, че е решавала дела под натиск, а не по съвест

Румяна Ченалова беше разпитана от Етичната комисия на ВСС

© Юлия Лазарова

Румяна Ченалова беше разпитана от Етичната комисия на ВССУволнената дисциплинарно съдия Румяна Ченалова коментира пред журналисти, че вече бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева елегантно я е карала да решава дела по определен начин. Тя отговори на въпросите на медиите преди заседанието на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет, която я изслуша във връзка с изтичащи в медиите записи на разговори между нея и Янева. 


"Не съм единственият съдия, който е викан и на когото е казвано: виж, това дело как ще го решиш и внимавай как ще го решиш", каза тя преди поредното си изслушване от етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС).


Ченалова, която с решение по търговско дело помогна да бъде открадната френската фирма "Белведере" (бел. ред - по-горната инстанция го отмени), днес съобщи, че по времето, когато е работила в Търговското отделение на СГС е била викана от председателя Янева. Ченалова не конкретизира кои са делата, но поясни, че не става въпрос за делата с голям обществен интерес "Октопод" и "Соло", нито на "Белведере". "Не помня фирмите, трудно си спомням делата", каза Ченалова и допълни, че е карана да решава търговски дела по определен начин.
Не винаги обаче ги е решавала, както са искали от нея, "защото то просто не може, няма как. Не винаги нещата стават, както се иска". Разказа, че това се правело много елегантно -"ако може, ако така..." и нищо не е получавала насреща за решенията си. Според нея, не са много съдиите от СГС, които са били привиквани от председателя, а причината е, че повечето от тях са нямали такъв тип отношения с Янева. 


Защо проговаря сега....


"Когато останеш толкова сам, когато видиш собствената си вина и когато вече нямаш какво да губиш, защото цялата мръсотия за състоянието на съдебната система се изля върху мен. Изкупиха вината на всички магистрати и политици. Тогава човек си казва, в крайна сметка кое е по-достойно - да наведе глава, да мълчи и да сключи сделка или да говори. Мисля че е по-достойно да говоря по този начин", отговори Ченалова на въпроса защо сега разказва всички тези неща.


Тя намери вината си във факта, че е съжалила Владимира Янева, когато била избрана за председател на най-големия съд, тъй като тя не е била приета и е била изолирана от колегите си. Това довело до сближаване на двете съдийки, записи от чиито разговори продължават да изтичат в публичното пространство. Според Ченалова, самата тя не е проявила "духа, който нося" и се е оставяла да бъде повлияна в работата си.  


Ченалова потвърди, че има близост между Янева и главния прокурор Сотир Цацаров, които си говорят "на малко име" и че е имало желание за негова намеса по дело, по което тя е била съдия. Този път, тя не е изпълнила желанието на главния прокурор и председателя на съда. "Пред прокуратурата в никакъв случай няма да свидетелствам, защото тя ще разследва, ще реши, че няма данни, ще прекрати и ще ми образува на мен дело за набедяване", по този начин Ченалова обясни липсата на действия от нейна страна по повод нарушенията, за които говори.


Разговорите с Янева. Мъжът и кучето, които се чуват на тях


Владимира Янева е предлагала пари на Ченалова, за да мълчи и да не говори срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Освен това тя е била заплашвана от бившия председател на СГС, защото ще си "има неприятности". Ченалова разказа, че след като е отказала предложените пари, нейният съпруг ги открил на леглото в другата стая, завил ги е в хартии и се е свързал със съпруга на Янева, за да дойдат и да си ги приберат. 


"Аз имам куче, Янева също има куче. Когато сме били вкъщи, се чува моето куче, когато сме били у тях- нейното", така Ченалова отговори на въпроса кое куче се чува в изтеклите записи. Ченалова за пореден път отклони въпроса за това, кой е мъжът от разговора. "Мъжът се чува много тихо, не искам да намесвам други хора. Ако е достоен да излезе и да каже кой е".


Румяна Ченалова каза и че може да е параноична, но вижда около тях и то от скоро кръжащи коли с пловдивска регистрация "баничарки с кутии отгоре". "Забелязвам ги, няма как, около нас са, преди не ги е имало".


Утре Румяна Ченалова отново е призована на разпит в ДАНС от 9 ч, а от 10 ч е поканена от етичната комисия на ВСС.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK