Комисията за Конституцията отложи гласуването за следващото заседание

Димитър Лазаров предложи гласуването да е в друг ден, когато повече депутати ще могат да участват.

© Надежда Чипева, Капитал

Димитър Лазаров предложи гласуването да е в друг ден, когато повече депутати ще могат да участват.Временната комисия за промените в конституцията със сложна процедурна формула раздели обсъждането  на второ четене на промените в основния закон от гласуването им, което беше отложено за следващия четвъртък - 3 декември.


Представителите на БСП Михаил Миков и на "Атака Явор" Нотев не се съгласиха с тази процедура и напуснаха заседанието.


Председателят Димитър Лазаров (ГЕРБ) обясни, че разделянето се налага, т.к. отсъстват четирима депутати от 15-членната комисия - депутати от АБВ и Патриотичния фронт.
При намаления състав би трябвало решения да се вземат поне с осем гласа, т.к. това става с повече от половината от списъчния състав. Поради това ще се затрудни взимането на решения и е най-добре гласуването да се отложи, обясни Лазаров. 


Миков възрази, че това е промяна на процедурните правила, които комисията е приела, и че управляващите е трябвало да осигурят присъствието на колегите си днес. Нотев допълни, че не е логично гласуването да се прави отделно от обсъждането.


Предсадетелят подложи на гласуване своето предложение и то беше прието с осем гласа.


Комисията продължи с четене на доклада, от който се видя, че почти всички предложения на Реформаторския блок, които засягат прокуратурата, са оценени като излизащи извън обхвата на приетия на първо четене проект и поради това се предлага да не бъдат обсъждани.


Някои от нносителите - Атанас Атанасов и Петър Славов, възразиха, че техните предложения засягат именно съдебната власт и щом като прокуратурата е част от нея, не би трябвало да бъдат отхвърляни с подобен аргумент. 


Обсъждането продължава. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK