Около 5000 учители в страната и 40 директори в София са предупредени за предстоящо пенсиониране

Зам.-министър Ваня Кастрева

© Анелия Николова

Зам.-министър Ваня КастреваПо данни на синдикатите около 5000 преподаватели в образователната система са в пенсионна възраст, както и десетки директори на училища. След като се възобнови в Кодекса на труда правото на работодателя сам да преценява дали да остави служителите в пенсионна възраст или да ги отстрани, Министерството на образованието и науката планира да отвори път за младите педагози в края на настоящата учебна година. 


Това стана ясно след като вчера с писмо, публикувано в "Офнюз", учители от 73-о СОУ в София се оплакаха, че директорката на училището Стела Запранова е получила предизвестие, че ще бъде пенсионирана по разпореждане на ръководството на МОН. От Регионалния образователен инспекторат отрекоха категорично да са издавали предизвестия и обвиниха медията, че "нарушава и уронва престижа на държаванта администрация и заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева".  


Последва разяснение от зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева в интервю по Би Ти Ви тази сутрин, че ще се изчака края на учебната година, след което директорите ще преценяват дали да пенсионират учителите, навършили необходимата възраст, а Регионалните образователни инспекторати в качеството си на работодатели на директорите на общинските училища - ще преценяват на по-горното ниво. 


Новината, че директорът на 73-о училище (известно като Втора немска езикова гимназия) е получила предизвестие за пенсиониране предизвика недоволство и спекулации за започваща чистка на пенсионерите от страна на МОН. Кастрева се защити днес, че няма изпратени предизвестия, а ръководителят на РИО-София Евгения Вълкова колегиално е предупредила Запрянова и още малко над 30 директори на училища в столицата (включително на 34-то, 81-во, 27-о, 73-то, 7-мо училище), че заради промяната в закона най-вероятно ще бъдат пенсионирани. Това няма да стане по време на учебната година, за да не наруши работата на училищата, увери Кастрева. 


По информация на в. "Труд" министерството е пратило писмо до регионалните си инспекторати, в което им напомня за поправката в Кодекса на труда и правата им като работодатели в общинските училища. Директорите и инспекторатите обаче ще са в правото си да оставят някои от служителите в пенсионна възраст, в случаите например, в които няма кой да ги замести, или пък нямат предвидени пари в бюджетите си за обезщетения. 

От образователните структури по места уточняват, че действително не навсякъде е възможно да се пенсионират учители и по двете причини, а и не е удачно това да става в средата на учебната година. В малките населени места няма подготвени кадри, които да попълнят позициите, докато в градовете с педагогически вузове за едно преподавателско място кандидатстват по 40 души и няма да има такъв проблем.


Учителите в България са сред най-застаряващата професионална общност и у нас и в ЕС. От около 85 хиляди души в професията 5000 вече са в пенсионна възраст, а общата средна възраст е 52 години. Нормата е учителят да е едно поколение (около 20 години) по-възрастен от учениците си, но у нас разликата между децата и преподавателите им вече е почти две поколения. В новият Закон за предучилищното и училищното образование пък беше записано, че учителите и директорите подлежат на атестация с опция за отстраняване на всеки четири години, за да се даде шанс за по-често обновяване на системата и кариерно развитие на добрите педагози.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK