Около 5000 учители в страната и 40 директори в София са предупредени за предстоящо пенсиониране

Зам.-министър Ваня Кастрева

© Анелия Николова

Зам.-министър Ваня КастреваПо данни на синдикатите около 5000 преподаватели в образователната система са в пенсионна възраст, както и десетки директори на училища. След като се възобнови в Кодекса на труда правото на работодателя сам да преценява дали да остави служителите в пенсионна възраст или да ги отстрани, Министерството на образованието и науката планира да отвори път за младите педагози в края на настоящата учебна година. 


Това стана ясно след като вчера с писмо, публикувано в "Офнюз", учители от 73-о СОУ в София се оплакаха, че директорката на училището Стела Запранова е получила предизвестие, че ще бъде пенсионирана по разпореждане на ръководството на МОН. От Регионалния образователен инспекторат отрекоха категорично да са издавали предизвестия и обвиниха медията, че "нарушава и уронва престижа на държаванта администрация и заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева".  


Последва разяснение от зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева в интервю по Би Ти Ви тази сутрин, че ще се изчака края на учебната година, след което директорите ще преценяват дали да пенсионират учителите, навършили необходимата възраст, а Регионалните образователни инспекторати в качеството си на работодатели на директорите на общинските училища - ще преценяват на по-горното ниво. 


Новината, че директорът на 73-о училище (известно като Втора немска езикова гимназия) е получила предизвестие за пенсиониране предизвика недоволство и спекулации за започваща чистка на пенсионерите от страна на МОН. Кастрева се защити днес, че няма изпратени предизвестия, а ръководителят на РИО-София Евгения Вълкова колегиално е предупредила Запрянова и още малко над 30 директори на училища в столицата (включително на 34-то, 81-во, 27-о, 73-то, 7-мо училище), че заради промяната в закона най-вероятно ще бъдат пенсионирани. Това няма да стане по време на учебната година, за да не наруши работата на училищата, увери Кастрева. 


По информация на в. "Труд" министерството е пратило писмо до регионалните си инспекторати, в което им напомня за поправката в Кодекса на труда и правата им като работодатели в общинските училища. Директорите и инспекторатите обаче ще са в правото си да оставят някои от служителите в пенсионна възраст, в случаите например, в които няма кой да ги замести, или пък нямат предвидени пари в бюджетите си за обезщетения. 

От образователните структури по места уточняват, че действително не навсякъде е възможно да се пенсионират учители и по двете причини, а и не е удачно това да става в средата на учебната година. В малките населени места няма подготвени кадри, които да попълнят позициите, докато в градовете с педагогически вузове за едно преподавателско място кандидатстват по 40 души и няма да има такъв проблем.


Учителите в България са сред най-застаряващата професионална общност и у нас и в ЕС. От около 85 хиляди души в професията 5000 вече са в пенсионна възраст, а общата средна възраст е 52 години. Нормата е учителят да е едно поколение (около 20 години) по-възрастен от учениците си, но у нас разликата между децата и преподавателите им вече е почти две поколения. В новият Закон за предучилищното и училищното образование пък беше записано, че учителите и директорите подлежат на атестация с опция за отстраняване на всеки четири години, за да се даде шанс за по-често обновяване на системата и кариерно развитие на добрите педагози.

Коментари (55)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Колаборационист
    Колаборационист
    Рейтинг: 907 Любопитно

    Скоро ще се наемат звероукротители от запустялите зоологически градини ....

    Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
  2. 2 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2096 Неутрално

    Само така.Младите трябва да поемат щафетата,разбира се ако са съгласни с тези заплати.

  3. 3 Профил на alextan
    alextan
    Рейтинг: 544 Неутрално

    Така - директорите искат пожизнено да си работят...
    Ето аз познавам един директор на 70г. - от 30 години си стои на тази позиция в едно и също училище.

  4. 4 Профил на kaloianski
    kaloianski
    Рейтинг: 491 Неутрално

    Прима-разтухата на Първанов се обяснява и разяснява, както винаги, се опитва да замаже с лъжи, безобразията, които е сътворила...
    Законът е в сила от лятото - 17 юли, и важи и през зимата, без значение за учебната година...

  5. 5 Профил на BG Territory
    BG Territory
    Рейтинг: 1998 Неутрално

    Пенсионерите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъдат отстранени от училищата най-малкото по две причини: 1. у тях вече са настъпили необратими психически изкривявания и второ - трябва най-накрая да се разкарат даскалите, преподавали преди 1989 г., защото те тровят живота и на днешните ученици.

    A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
  6. 6 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1098 Любопитно

    Така трябва, ама имали толкова млади кандидати да ги заменят?

  7. 7 Профил на Булаир
    Булаир
    Рейтинг: 667 Неутрално

    [quote#2:"chicago514"]Само така.Младите трябва да поемат щафетата,разбира се ако са съгласни с тези заплати.[/quote]

    До коментар [#2] от "chicago514":

    Не знам дали си имал досег с млади учители, но идея си нямаш какво е нивото им ... Не искам да навлизам в подробности, но заплатите няма как да компенсират липсите в манталитета и възпитанието.

  8. 8 Профил на Imaginary Friend
    Imaginary Friend
    Рейтинг: 639 Неутрално

    Би било добро решение ако имаше читави млади педагози, които не могат да си намерят работа. Ама такива - нъцки.

    Не цъкам плюсове и минуси.
  9. 9 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1341 Любопитно

    Път на младите педагози. В задачата се пита има ли достатъчно желаещи да поемат бремето?!?

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  10. 10 Профил на boras
    boras
    Рейтинг: 221 Весело

    И настъпват мрачни времена за българското образование

  11. 11 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 688 Неутрално

    До коментар [#5] от "BG Status Quo":

    Наистина има доста, нека ги нарека 'уморени' учители, но млад учител съвсем не значи това, което се опитваш да внушиш. Който е навършил години за пенсиониране нека да се оттегли в заслужена почивка, но да има и друг критерий за новопостъпващите, освен набора.

  12. 12 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8586 Неутрално

    Учителската професия не е лека и е много изнервяща.От друга страна,децата непрекъснато намаляват,а университетите бълват педагогически кадри,които не могат да се реализират.Затова е добре,да се дава път на по-млади учители.

  13. 13 Профил на Imaginary Friend
    Imaginary Friend
    Рейтинг: 639 Неутрално

    Бонус - учителите имат ниски пенсии, така че е нормално да искат да работят колкото се може по-дълго. Грозна картинка, но това е реалността.

    Не цъкам плюсове и минуси.
  14. 14 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 1860 Неутрално

    Да предложат тройни заплати на младите учители и да пенсионират де що има за пенсиониране.

    Доброто е заразно
  15. 15 Профил на марулко
    марулко
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Всъщност за младите учители в големите градове няма работа. Единствен вариант освен преподаване по селата, където основната им задача е да заблуждават регионалните инспекторати за броя на учениците в клас.

  16. 16 Профил на oex13531876
    oex13531876
    Рейтинг: 434 Неутрално

    Ами дойде и този момент. За жалост. Завършилите педагогика през последните 15 години, в по-голямата си част не са си и предсравяли да бъдат учители. Записали са педагогика или защото не са били приети в желаните от тях специалности или заради това, че мама и тате са щяли да ги хрантутят още 5години след "бала" докато следват, или просто заради "вишуто". Няма какво да се лъжем. Това са нереализирани луузъри, които на нищо полезно няма да научат децата ви. Още повече, че на децата изобщо не им се стои в клас. Старите учители даже и да не ги карат да се пенсионират, ще трябва да напуснат системата. Биологически. В комбинация с некадърни, неграмотни и озверели родители, младите учители ще помогнат доста за заличаването на държавата от територията.

  17. 17 Профил на doxen
    doxen
    Рейтинг: 772 Любопитно

    "В новият Закон.." струва ми се, че т.нар. журналисти от "Дневник" също имат нужда да се върнат в 1-2 клас, за да си припомнят кога се слага пълен член и кога кратък.

  18. 18 Профил на alray
    alray
    Рейтинг: 506 Неутрално

    Та... тея закостенели мозъци, ако седят още 10 години сред пенсия и при намаляващия брой ученици, училища... КАК младите да се пласират на пазара.. И какво по-нормално нещо има, след като навършиш годините за пенсия, работодателят ти да изготви УП-6 или там както беше документа за пенсиониране... не го разбирам, какво толкова сладко намират в тази работа, с тези ниски заплати, от които постоянно се оплакват.. Дайте шанс на младите и си вземайте една достойна пенсия, която ако не ви достига, винаги можете да попълвате с частни уроци.. ъъъъ, ако сте кадърни, забравих да спомена. Капиш? Май това е проблемът?

  19. 19 Профил на pariah
    pariah
    Рейтинг: 1057 Неутрално

    А нови ще има ли, или затваряме училищата директно?

    - A witty saying proves nothing. Voltaire
  20. 20 Профил на Chavo64
    Chavo64
    Рейтинг: 381 Неутрално

    "подлежат на атестация с опция за отстраняване на всеки четири години, за да се даде шанс за по-често обновяване на системата и кариерно развитие на добрите". - Е това е по скоро за ченгетата.

    chavo64
  21. 21 Профил на extraCACA
    extraCACA
    Рейтинг: 1719 Любопитно

    не разбрах, цялата история е заради 8-те заплати които догодина ще станат 10 или... директора на 81-во примерно е един от най-свестните в София според мен - що им гледаме годините, а не резултатите или гледаме второто, а говорим за първото?

  22. 22 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9189 Неутрално

    При тази безработица всеки трябва да има съзнание и сам да си тръгне като си направи годините и стажа за пенсия. Дори и да работи отгоре 5-6 месеца до излизане на решение, пак няма да заема място с години наред.

  23. 23 Профил на focus_123
    focus_123
    Рейтинг: 381 Любопитно

    Да се даде път на младите!
    Образователната система е пълна трагедия, децата неграмотни и с ниска обща култура На матурите преподавателите подсказват, за да има що годе добри резултати, както видяхме от охранителните камери. Правят го защото ако реалните резултати ще предизвикат земетресение в обществото!
    Единствената надежда е да се влее свежа кръв!

  24. 24 Профил на MititU
    MititU
    Рейтинг: 1153 Любопитно

    До коментар [#23] от "focus_123":

    и коя е тая свежа кръв на тия дето им подсказват на матурите щото ги мързи да учат ли ???

    "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
  25. 25 Профил на Гошко
    Гошко
    Рейтинг: 381 Неутрално

    Децата най-добре знаят кои учители са за преждевременно пенсиониране и кои да бъдат оставени да ги учат до дълбока старост.

  26. 26 Профил на PavelCZ
    PavelCZ
    Рейтинг: 1889 Неутрално

    Не е добре да се отстранява/назначава по ЕГН като единствен критерий. По-скоро бих си представил нещо като при шофьорските книжки тук (не знам как е в България) - след 70 години - на изпит всеки 2 години. ИИначе им вземат книжките. Така биха се одстранили тези, които вече не стават.

    E PLVRIBVS VNVM
  27. 27 Профил на elevation04
    elevation04
    Рейтинг: 594 Весело

    Кога ще се разшетат малко и по министерства и други ведомства , където на топли местенца е пълно с "безценни специалисти и експерти " с нелоши заплатки и обострен нюх към рушветчета, подаръчета и други благинки

  28. 28 Профил на sv3tli0
    sv3tli0
    Рейтинг: 333 Неутрално

    Щом нормата е 1 поколение, няма проблеми..

    Просто тия 20 години са отживелица за разлика между поколенията..
    Днес е модерно до към 30-35 да си "поживеят" хората (секс, купончета и други работи).. И чак тогава евентуално ако успеят да правят деца..
    Съответно около 50 годишните ни преподаватели са си точно на място..

    ... разбира се поста ми е риторичен

  29. 29 Профил на Николай Рангелов
    Николай Рангелов
    Рейтинг: 18 Неутрално

    Какво означава "норма" - учителят да е едно поколение по-възрастен от учениците си?
    Най-удачно- може би, но дори и за горния курс, границата би била 40-45 години за учител. И след това, какво се случва с тези кадри?

  30. 30 Профил на focus_123
    focus_123
    Рейтинг: 381 Любопитно

    До коментар [#24] от "mititu":
    Госпожо, в статията е написано, разликата между преподавател и ученик трябва да е не повече от 20 години, т.е. едно поколение, а при нас баби преподават на внуците си!
    Един млад човек е много по-близък по манталитет до учениците и има по-голям шанс да ги мотивира да учат. Да не говорим за закостенялото мислене и техническа неграмотност на жените над 50 години!
    Нямам нищо против тези хора, които са дали младостта си на професията, но нека отстъпят на младостта! Ще получават пенсия, още са сравнително млади, дълги години могат да дават части уроци или да работят нещо друго и освен пенсия да имат допълнителни възнаграждения. Така че не мога да ги жаля, жаля децата ни, които остават тотално неграмотни. В образователната ни система трябва не промяна, а революция, за да има шанс да излизат от нея образовани млади хора, а не като сега !

  31. 31 Профил на evtimvz
    evtimvz
    Рейтинг: 870 Неутрално

    Малко информация за лаиците. Учители няма. Какво става като ги пенсионират. Назначават ги пак, само че като работещи пенсионери и те взимат с пенсията пак толкова, а в някои случаи и повече.

    Уж бюджетът се облекчавал. Но не е така. Защото бюджетът се натоварва от страна на фонда за пенсии, а се освобождава от към МОН. Или - от единия крачол в другия. Къде сте видели млад да се кандидатира за учител, особено в детските градини. Кастрева да спре да се усмихва и да се лигави с меденото си гласче.

  32. 32 Профил на WALL-E
    WALL-E
    Рейтинг: 493 Неутрално

    не излизат в пенсия защото нямат 20+ заплати компенсация за тежък труд. Работят докато могат а вземат стотинки заплата и зъответно стотинки пенсия. Важното е зелените вмирисани чорапи да са добре обезпечени, макар че работата на учителя е в пъти по-отговорна и тежка от да кажем 90% от военните и 75% от полицаите. Да не говорим, че трябва и акъл.

    Умен и красив жълтопаветник.
  33. 33 Профил на Milva
    Milva
    Рейтинг: 777 Неутрално

    До коментар [#15] от "марулко":

    Всъщност е точно обратното. В големите градове има повече възможности за реализация при по-добро заплащане. По определени предмети като езици и информатика има проблем с намирането на учители. Питайте Първа ЕГ Варна как са се преборили да си назначат заместник по английски език.

    В малките населени места е друго. Там работа няма и за младите е голям късмет, ако някой най-сетне се реши да се пенсионира.

    I don't want to believe. I want to know.
  34. 34 Профил на Milva
    Milva
    Рейтинг: 777 Неутрално

    До коментар [#30] от "focus_123":
    Това, което казвате, е вярно, но имайте предвид, че младите хора бягат от учителската професия, ако имат алтернативи. Работата е натоварваща и не добре платена. Ако Вие имате син със специалност география, дали ще го посъветвате да потърси работа като учител?

    Бедата е, че до 10-15 години настоящите учители вкупом ще се пенсионират и тогава наистина ще останем без учители, поне в големите градове.

    I don't want to believe. I want to know.
  35. 35 Профил на blaueaugen
    blaueaugen
    Рейтинг: 488 Неутрално

    А това чудо на снимката кога ще се пенсионира? Имаме нужда от интелигентна и професионална администрация, а не от номенклатури, които при най-малката критика съзират "уронване на престиж" (какъвто априори нямат).

  36. 36 Профил на Анализатор -  ДЕМОКРАЦИЯТА Е  КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
    Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
    Рейтинг: 649 Неутрално

    А ленивите полицейски търбуси кога??? Колкото повече от тези престъпни калпазани бъдат уволнени, толкова повече пари в бюджета ще има за образование.

    Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
  37. 37 Профил на MititU
    MititU
    Рейтинг: 1153 Неутрално

    До коментар [#30] от "focus_123":

    Само като прочетох първите две думи и спрях,но се замислих и реших все пак да погледна.
    По принцип нямам против младите учители имам и такива познати НО след 90-ти набор няма как да намериш или по-точно са нищожно малко хората който могат да вършат тази работа

    "още са сравнително млади" Кой това 63 годишната жена или 65 годишният мъж с 40 годишен трудов стаж направо в разцвета на силите си са
    В един огромен % училища ако се назначат млади учители ще има много работа за прокуратурата

    и за накрая М И Т И ТУ -Митко Димитър нещо асоциация да правиш

    "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
  38. 38 Профил на casinoto
    casinoto
    Рейтинг: 482 Любопитно

    И после докато им изчислят пенсията няколко месеца без средства какво ще правят?

  39. 39 Профил на Булаир
    Булаир
    Рейтинг: 667 Неутрално

    [quote#30:"focus_123"]Един млад човек е много по-близък по манталитет до учениците и има по-голям шанс да ги мотивира да учат. [/quote]

    До коментар [#30] от "focus_123":

    Е, ако така ще ги избираме, да се върнем към "взаимноучителната метода" - ученици учат ученици. ... И като заменим шетобалната система с ХХ точкова (нали така е модерно) - рИформа та дрънка.

  40. 40 Профил на musashii
    musashii
    Рейтинг: 754 Неутрално

    До коментар [#9] от "ПАВЛА":

    Съпругата ми е учител.Като обявят свободно място за учител в училището,в което работи и се явяват поне по 30 кандидата.Така че кандидати за учители има много.

  41. 41 Профил на musashii
    musashii
    Рейтинг: 754 Неутрално

    До коментар [#33] от "Milva":
    Трудност относно намиране на учител по английски?Това са приказки за наивници.Г-жо ,съпругата ми е учител в езикова гимназия и знам колко много кандидати за работа има.Или някой вас е излъгал,или вие заблуждавате форумците.

  42. 42 Профил на Milva
    Milva
    Рейтинг: 777 Неутрално

    До коментар [#40] от "robocop1":
    Само че какъв е възрастовият им профил? Едва ли много от тях са на възраст до 30-35 г.

    Вие сте наясно, че младите учители са в неизгодна позиция във финансово отношение, защото нямат надбавка за прослужени години. Стартовата заплата на млад учител е 20-35% по-ниска, отколкото на такъв над 50.

    I don't want to believe. I want to know.
  43. 43 Профил на Milva
    Milva
    Рейтинг: 777 Неутрално

    До коментар [#41] от "robocop1":
    Никого не заблуждавам. Живея с учител по немски език. Тази година в гимназията напусна една от учителките. Подадоха молби три кандидатки - и трите над 50 години. И трите работещи в други училища, с тенденция да си намерят работа по-близо до дома си.

    А вие къде по-конкретно живеете? В по-малките градове е по-различна картината.

    I don't want to believe. I want to know.
  44. 44 Профил на hahohehi
    hahohehi
    Рейтинг: 334 Неутрално

    Това трябва да се случи на много места и най-вече в държавната администрация.
    Борба с младежката безработица, а по някои институции има баби на над 70 години.

  45. 45 Профил на Milva
    Milva
    Рейтинг: 777 Неутрално

    До коментар [#41] от "robocop1":
    В интерес на истината семейна позната учителка по френски език от две години не може да си намери постоянна работа в училище. Френски не се търси и това е.

    Само че всеки млад човек с немска или английска филология бяга в чужбина да работи или започва като преводач. Изобщо с учителство се хващат онези, които не могат да се реализират в друга област.

    Едва ли вярвате, че мечтата на един току-що завършил в голям град специалист е да се хване като учител.

    I don't want to believe. I want to know.
  46. 46 Профил на musashii
    musashii
    Рейтинг: 754 Неутрално

    До коментар [#43] от "Milva":
    Е и моята съпруга е учител по немски език.Преподава в езикова гимназия в областен град с население от 80 хиляди души.И в тяхното училище се става учител изключително трудно.Да не говорим пък за учител по английски език,който е най-често срещан в сравнение с преподавателите по другите чужди езици.И както казах за едно свободно място се явяват по 30 човека и сигурно половината са под 30 години.

  47. 47 Профил на musashii
    musashii
    Рейтинг: 754 Неутрално

    До коментар [#45] от "Milva":

    За една млада жена учителската професия е добра алтернатива.Ето сега моята съпруга е бременна и изобщо не се притеснява ще я уволни ли работодателят й,дали ще я осигурява на реално получаваните пари и други подобни.А и като й гледам работното време хич не е толкова зле.Освен това има и много отпуски.Негативите са ниските заплати и това,че учениците всяка година стават все по-разглезени.По принцип това е по-подходяща професия за жени,но имам и приятел,който е възпитател и общо взето няма никакви проблеми на работа.

  48. 48 Профил на focus_123
    focus_123
    Рейтинг: 381 Неутрално

    До коментар [#34] от "Milva":
    [quote#34:"Milva"]Бедата е, че до 10-15 години настоящите учители вкупом ще се пенсионират и тогава наистина ще останем без учители, поне в големите градове.[/quote] Опасенията ви са напразни, желаещите ще са в пъти повече от освободените места!

  49. 49 Профил на pavkata2010
    pavkata2010
    Рейтинг: 469 Любопитно

    Контрасти:
    Едни завършват школата в Симеоново, държавата им гарантира работно място, начална заплата 900-1000 лева, 20 заплати при пенсиниране на 45 г. и куп други превилегии. Резултат от тяхната работа почти никакъв, отворност - пак никаква.

    Други завършват педагогическа специалност, без гаранция за работа, с начална учителска заплата 600 лева, занимават се всекидневно в час с 20-30 подрастващи пубертети. В резултат ако учениците не се справят - учителите са некъдърни, ако учениците успяват - то щото децата са много умни. Отговорност - всеки родител и ученик може да я упражнява, даже и физически.

    После едните били тарикати, другите лузари, според съвременните критерии в страната.

  50. 50 Профил на Гошко
    Гошко
    Рейтинг: 381 Неутрално

    Във всяко училище може да бъде иницииран и проведен референдум между децата на които предупреденият за пенсиониране преподава.Кадруването се започва с принудителното пенсиониране на достигналите до пенсионна възраст.Пенсионирането е право, в никакъв случай не бива да е задължително.

  51. 51 Профил на bateVal
    bateVal
    Рейтинг: 467 Разстроено

    Учителката на детето ми е жена на 60 години - най-свестния преподавател от началния курс в цялото училище, а също така много енергична жена, за разлика от доста по-младите си колежки...

  52. 52 Профил на Emil Dimov
    Emil Dimov
    Рейтинг: 221 Неутрално

    [quote#5:"BG Status Quo"]Пенсионерите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъдат отстранени от училищата най-малкото по две причини: 1. у тях вече са настъпили необратими психически изкривявания и второ - трябва най-накрая да се разкарат даскалите и директорите преподавали преди 1989 г., защото те тровят живота и на днешните ученици. [/quote]
    Рахата на учениците трябва да бъде осигурен и "по тихо" да не ги "събудите", че после "жална ви майка"!!!!

  53. 53 Профил на Emil Dimov
    Emil Dimov
    Рейтинг: 221 Неутрално

    [quote#34:"Milva"]Бедата е, че до 10-15 години настоящите учители вкупом ще се пенсионират и тогава наистина ще останем без учители, поне в големите градове. [/quote]
    При тази демографска криза и след като "тихомълком" закриха много училища в селата, защото малките, а и някой от по-големите градове се превърнаха в "села", така че младите хора трябва да избират за децата си между "големите" градове, които се броят на пръсти и Терминал 1 или 2?!!! А понеже НЯКОЙ мрази да мисли и чете закона като "дявол евангелие" накрая ще пенсионират читавите учители и директори без да помислят за приемственост и възможността тези хора да предадат опит на по-младите учители доколкото ги има преди да си "тръгнат", а ще останат удобните и "кадърните" и тогава ще се чудят как да оправят "кашата", която са забъркали!!!!! Успех!!!

  54. 54 Профил на Emil Dimov
    Emil Dimov
    Рейтинг: 221 Неутрално

    "Предизвестия за пенсиониране предизвика недоволство и спекулации за започваща чистка на учители и директори пенсионери от страна на МОН. Кастрева се защити днес, че няма изпратени предизвестия, а ръководителят на РИО-София Евгения Вълкова колегиално е предупредила, че заради промяната в закона най-вероятно ще бъдат пенсионирани. Това няма да стане по време на учебната година, за да не наруши работата на училищата, увери Кастрева."

    Много пъти съм казвал, че тази "кака" е зловредна и много "бели" ще направи, но да видим до къде ще й позволят да се "развихри"!!!

  55. 55 Профил на malart
    malart
    Рейтинг: 744 Неутрално

    Трябва да се пипа внимателно в материята. В нашето даскало търсим лектори(няма норматив за физика, биология, химия, философския цикъл) всички желаещи са пенсионери, единият без зъби. Лекторският час сезаплаща 5 лева, след данъците пада към 4. Аз взимам от частен урок 15 лева. Е, ще се наема ли да пътувам, разходи за билетчета, време, за да взема 8 лева за два лекторски часа? Но идеята за разчистване е добра. Има директори, които са си въобразили, че след тях свършва света. Обградили са се с верни лакеи, които пищят, че само тази/този е най-добрият и си директорстват с десетилетия. Незаменими хора няма. Трябват нови идеи, нови подходи и мислене.

    malart.blog.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK