Миков ще почете в Одрин паметта на Антим I

Михаил Миков

© Юлия Лазарова

Михаил МиковЛидерът на БСП Михаил Миков призовава българските граждани да почетат заедно днес паметта на първия български екзарх Антим I. В храма "Св. Константин и Елена" в Одрин днес ще бъде отслужена литургия в негова памет по случай 127 години от смъртта му, които се навършват на 1 декември.


"Приканвам всички, които имат възможност, да отидем заедно, да запалим свещ, да почетем светлата памет на дядо Антим I и да се замислим и да се помолим за бъдещето на България!"


Той обяви инициативата си още на 20 ноември, когато в рамките на парламентарния контрол попита външния министър Даниел Митов какви са мотивите му за ордена "Стара планина" - първа степен, на Вселенския патриарх Вартоломей I.
"Антим I един от хората, които цял живот са давали, а не са взимали от България - един от тези, които правят всички нас горди, че сме българи", написа в профила си във "Фейсбук" Миков.


Миков  заявява, че Антим I е бил човек с вяра, с кауза, с достойнство и воля да ги отстоява. "Такива хора - с идеали и непоколебимост - изградиха България след Освобождението и дадоха перспективата за нейното развитие. От тях следва да се учим всички, всеки ден, защото от обикновените случки на ежедневието започват великите дела, които помни историята ни", пише още Миков.


"Антим е председател на Учредителното и на Първото Велико народно събрание. Голям родолюбец. Но преди всичко - човек, чиято скромност не съответства изцяло на днешната представа за неговата обществена значимост", отбелязва Миков.


"Като видински митрополит Антим е човекът, който през 1968 г. отхвърля църковното подчинение на Цариградската патриаршия и повежда борба за независима българска църква. Тази борба се увенчава с успех и на 20 февруари 1870 г., въпреки съпротивата на Вселенската патриаршия, излиза султанският ферман за учредяването на Българската екзархия. Това е духовна и политическа победа, която предопределя пътя ни към Освобождението", пише още Миков.


И Антим е активен участник в извървяването на този път. Историята пази данни за негови срещи с Христо Ботев, с  участниците в Априлското въстание и други революционери, на които активно помага и материално, и с напътствията си и които активно закриля политически пред Високата порта, но и пред представителите на други държави, които не са заинтересувани от политическото възраждане на България.


В писмо до руския император Александър II-ри, екзарх Антим I-ви описва тежкото положение на българския народ и моли царя да се застъпи за България. Прочитайки го, Александър II-ри се просълзил и написал на него "Да се освободи България!".


Активното участие на Антим в национално-освободителното движение води до неговото осъждане на смърт през 1877 г., а впоследствие - замяната на тази присъда със заточение.


След Освобождението Екзарх Антим взема дейно участие в изграждането на новата българска държава. Важна е ролята му за изработването и приемането на Търновската конституция. През април 1879 г. той председателствува Учредителното народно събрание, а впоследствие - и Първото Велико народно събрание в Търново. Избран е и за председaтел на Първото обикновено нaродно събрaние, но се откaзвa.


Каузата за националното единство продължава да вълнува Екзарх Антим I-ви и след 1878 г. Той организира събирането на подписка срещу Берлинския договор и разпокъсването на България. Включва се активно и в комитетите "Единство", подкрепя и дава голяма материална помощ на Кресненско-Разложкото въстание. Антим I е и българинът, положил първия камък на паметника на Шипка. На 14 ноември 1885 г., през Сръбско-българската война, Антим I-ви отказва да остави съгражданите си и да напусне обсaдения Видин с думите "Трупът нa пaстирa трябвa дa бъде тaм, дето пaдa нaрод и войскa."


Такъв човек е бил Антим I-ви. Човек с вяра, човек с кауза. Човек с достойнство и воля да отстоява тази вяра и тази кауза. Такива хора - с идеали и непоколебимост - изградиха България след Освобождението и дадоха перспективата за нейното развитие. От тях следва да се учим всички, всеки ден, защото от обикновените случки на ежедневието започват великите дела, които помни историята ни.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на benedik
  benedik
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ооо, алкохолика атеист и комунист, се насочва към друг тип елентотат,измряха му червените бабичките и дядковците.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Винаги ми се повдига когато ортодоксални комуняги стават по набожни от папата.Като частно лице разбира се Миков може да си почита когото си иска,но иначе двете религии - християнската и комунистическата са несъвместими.Поклон и вечна слава за Антим -I.

 3. 3 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 537 Весело

  Пффф, комунист-пияница ще показва уважение към църковен водач
  Жалка картинка
  Ако екзархът беше жив днес, щеше да го анатемоса.

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Ах, колко миличко. И това от лидера на една партия, която твърди, че е на 120 години. Нещо не мога да си спомня как отбелязаха 16 април и 90-годишнината от атентата в Света Неделя? Нещо не мога да си спомня да се извиняват всеки Великден и всяка Коледа, че не пускаха учениците в църква? Ако ще палим свещички, дай да караме поред, Миков!

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Комуниста Миков вярва в божества?? Жив да не бях! Знаем ние дрогарите в какво вярват - да се олепи властта (обществените активи), независимо по какъв начин е тяхното верую .

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Аман от алкохолизирани комуняги!

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1699 Весело

  Мики, Вашият Екзарх е на изток в Масква бре.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Миков и Дявола ще почете, само да може някак да привлече някоя заблудена бабичка!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1677 Гневно

  Отврат. И то от този, който се е клел в безбожиието, да ни призовава сега да почетем един истински българин и дълбоко вярващ човек.

  E PLVRIBVS VNVM
 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  А, той дявола си го почита - цялата дяволска троица - Ленин-Сталин-Димитров, или Маркс-Енгелс-Димитров - според момента и настроението.

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 871 Весело

  Миков! През главата на шефа разходки до Турция? Масква сказала что не нада ехать в Турции.
  Какви са тия своеволия? Още утре ще бъдеш привикан в руското посолство,за обяснения.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 12. 12 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3519 Неутрално

  "да запалим свещ, да почетем светлата памет на дядо Антим I и да се замислим и да се помолим за бъдещето на България!"

  Толкова естествено е да направим това като българи и християни, но, изречено от безродника и безбожник Миков, звучи цинично!
  Подозирам, че до конгреса им Миков ще ни засипва с още доста нелепости, затова предлагам да не се дава гласност на "мислите" му.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 13. 13 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  не разбрахте ли, от Москва е сведено до всички техни агенти, да са православни евразийци

  Birds of a feather flock together.
 14. 14 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1485 Любопитно

  Комунетата не бяха ли атеисти?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 15. 15 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Другарят Мишо потомствен комуняга както винаги пак се престарава, играе го по-католик и от папата ! То комунистическите наглост и безочие са пословични !! Явно не е схванал, че комунист и Демократ, комунист и Човек и комунист и Християнин са антагонисти, пълна несъвместимост ! Ясно е защо им заминава електората, но не разбирам кого се опитват да заблудят като се правят на такива каквито не са ? Крайно време е света да си отдъхне от такива ортодоксални несъстоятелници !

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#14:"Нефертити"]Комунетата не бяха ли атеисти?[/quote]
  Бяха. Сега са на първия ред в църквите.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#16] от "lz2":

  Хайл Путин, Евразия над всичко...

  Birds of a feather flock together.
 18. 18 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Явно някой го е излъгал нещо. Сега Путин ще се разсърди и на него. Мишо-Мико, не знаеш ли, че руската патриаршия е анатемосала Екзархията?

  CONTADOR GRATUITO!
 19. 19 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Такива са нарежданията от Москва - православието да стане свързващото звено между Россия и България и да се противопоставя на западните "ереси". Само че забравят, че тук на това могат да се вържат единствено бабичките, които така и така всеки ден намаляват, така че няма да стане.

 20. 20 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Метафората на БСП е, "За рестарт и нов Политически преход !"...
  Фаза, осъзнаване необходимостта от Политическа реформа ...

 21. 21 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Нали религията беше опиум за народите.

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6611 Неутрално

  От кога комунистите са станали толкова вярващи, те са атеисти завинаги.

 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6611 Неутрално

  До коментар [#1] от "benedik":

  Още не са измрели, на един такъв на 87 г. му скрихме паспорта, за да не ходи да гласува .

 24. 24 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ами, това е разумен реализъм - да се позиционират като партия на пенсионерките...

  В това има хляб...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK