Най-рано през януари парламентът ще се занимава с електронното гласуване

На изборите за общински съветници в 50 секции в София се гласува машинно.

© Юлия Лазарова

На изборите за общински съветници в 50 секции в София се гласува машинно.Най-рано през януари парламентът ще обсъжда резултата от референдума на 25 октомври и въвеждането на електронно гласуване. Това каза пред "Дневник" председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ).


Преди седмица в парламента е получено писмото от Централната избирателна комисия (ЦИК), с което депутатите се задължават да разгледат резултатите от референдума в 3-месечен срок от постъпването на информацията. Макар резултатът от референдума да не е задължителен, тъй като в него не участваха толкова, колкото са гласували на последните парламентарни избори - 3 500 585 души, парламентът трябва да разгледа въпроса, защото в допитването са гласували над 20% от имащите право на глас и повече от половината от тях отговориха положително.


Писмото от ЦИК е изпратено за обсъждане в правната комисия, каза Кирилов. Според него решението по референдума трябва да бъде взето, като се приемат законови поправки, тъй като ГЕРБ, Реформаторският блок и АБВ се обявиха в подкрепа на електронното гласуване.
Вече изтича срокът, който председателският съвет на Народното събрание даде на всяка парламентарна група след анализ да предложи промени в Изборния кодекс - за електронния вот и не само. Той вероятно няма да бъде спазен заради натовареността на депутатите до края на годината, каза Кирилов.


Миналата седмица депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров, които единствени до момента са внесли поправки в Изборния кодекс за електронното гласуване, организираха дискусия с представители на инициативния комитет в подкрепа на електронния вот, представляван от Мануела Малеева. Те се обявиха за това ГЕРБ, реформаторите и АБВ да внесат заедно решение по референдума и работна група да изготви за 6 месеца необходимите промени за въвеждане на електронния вот.


Кирилов смята, че електронното гласуване трябва да бъде разглеждано заедно с другите проекти за промяна на Изборния кодекс, и затова те ще бъдат гледани заедно през януари.


Той отказа да уточни какви са идеите на ГЕРБ за електронното гласуване. Според в. "Сега" управляващата партия се връщала към старата си идея от миналия мандат по интернет да гласуват само българите зад граница - чрез 14-цифрен код за достъп и единен граждански номер (ЕГН). За да упражнят правото си на е-вот, българите зад граница ще могат да се регистрират на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Ще остане и вариантът за пускане на книжни бюлетини на място в секциите, отворени в чужбина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK