Еврокомисар Кристалина Георгиева: Рискът идва не от бежанците, а от мисленето всеки да се спасява сам

Кристалина Георгиева

© Юлия Лазарова

Кристалина ГеоргиеваЕвропа е 507 млн. души, 20% от световната икономика, имаме и финансови, и човешки ресурси, за да се справим. Рискът идва не от бежанците, а от краткосрочното мислене всеки да се спасява сам. Това е рискът да се отклоним от пътя."  Така еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева отговаря в интервю за днешния брой на вестник "24 часа" на въпроса дали Европа се държи адекватно на бежанската вълна. 


Георгиева изразява надежда, че Европейският съюз е в състояние да се справи с кризата, а на прогнозите, че общността може да се разпадне, припомня несбъдналото се мрачно пророчество в началото на световната финансова криза, че еврото ще загине. "Няма да крия, че сегашната криза е по-трудна, защото не става въпрос само за пари. А за това да преодолеем страховете си, да имаме смелост да погледнем по-напред и да работим заедно въпреки натиска на критиците", посочва тя. 


Като най-важна задача пред Европа в борбата с тероризма еврокомисарят изтъква необходимостта от надеждна база данни за влизащите на територията хора. Тя подчертава, че до края на годината комисията ще направи предложение за създаване на обща система за охрана на външната граница на съюза, и уточнява, че целта е както да може да се отделят бежанците от нелегалните емигранти или от терористите, така и страните членки да се опазят от връщането на старите граници помежду им. По думите й на на фона на случващото се в съседните страни България се държи "много достойно" в трудната за Европа ситуация. 
Кристалина Георгиева посочва, че за евросъюза ще е много тежък удар, ако позволи да загуби един от стълбовете си - свободата на движение на хората. Тя припомня, че решението на тежката гръцка криза е дошло, когато европейските лидери са осъзнали, че тя е екзистенциална и трябва да се обединят и да я преодолеят. "Сега трябва да се случи същото", казва тя.


Еврокомисарят коментира, че втората позиция на България през последната година по усвояване на еврофондове е добра, но това не е достатъчен фактор за силна икономика. По думите й ръст на икономиката може да бъде генериран от създаването на силна инвестиционна среда, при която в страната не само да дойдат чуждестранни инвеститори, но и парите от банките да се насочат смело към реалната икономика. За страни като България планът "Юнкер" е много подходящ, защото у нас има много спестявания, малко инвестиции и страхът от рискове е голям, смята Георгиева. 


На въпрос дали има истина в неофициалните информации, че вижда развитието си като кандидат на България за поста генерален секретар на ООН догодина в конкуренция с настоящия председател на ЮНЕСКО Ирина Бокова, еврокомисарят отговаря, че споменаването на повече български имена за това място е добре за името и авторитета на страната. Допълва обаче, че тя самата има "работа за вършене" и посочва, че в момента се работи за мобилизиране на всички възможни финансови ресурси за справяне с бежанската криза и осигуряване на икономическа стабилност на Европа. "Настоящето е толкова напрегнато, че въобще не ми е до планове за бъдещето", завършва Кристалина Георгиева. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Взе да ми става направо неприятна с такова говорене.
  Да си ги взема в Америка като не са и проблем.
  На нас са ни проблем.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  Георгиева не е права ,така наречените "бежанци" вече не са риск те са гаранция за заличаването на Евросъюза до няколко десетилетия и демографските изследвания на престижни институти го потвърждават! Имплантираните от САЩ експерти в ЕК постоянно и умишлено омаловажават опасностите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Жу суи Лютви
  Жу суи Лютви
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Когато сам си се "спасил поединично", докопвайки сладка, осигуряваща охолните старини служба
  е лесно да раздаваш морални съвети.
  Не се и съмнявам, че цялата чиновническа кохорта от Брюксел "има ресурс да се справи" с всякакви кризи.
  Повече ме интересува обаче, как на обикновените хора ще им се наложи да се оправят.

 4. 4 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Кристалина почна и тя с глупости, точно в бежанците си е риска

 5. 5 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Права е.
  Ще припомня примера на Хан Кубрат и снопа клечки - поотделно всички се чупят.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Ами ние лесно ще гиспасим, ама нас, кой ще ни спаси от тях!?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Между другото Кристалина не говори така от днес или от вчера.
  Помня как преди 2 години препоръчваше да си заселим сирийци в България, за да се бил решил демографският проблем.
  Явно това и е опорната точка...

 8. 8 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Спасяваш се сам, когато нямаш доверие в партньорите. А нямаш доверие в партньорите, когато те вземат за балама....Нещо от рода: "Елате ми на гости, да видите съседа колко е гостоприемен."

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 9. 9 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Друг е въпросът, че и тия дето идват са едни работари...

 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#5] от "The Shadow":

  А аз ще ви припомня, че в огъня клечките горят по-лесно, когато са много!
  Особено пък, когато най-дебелата от тях е решила да се самозапали.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 638 Гневно

  Управници, помислете за нашите майки и бащи с нищожни пенсии. Помислете за бедните млади хора които нямат бъдеще. Бежанци? Колко ще стоят у нас, кой ще ги издържа ?!

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 12. 12 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Да бе, около един милион бежанци в ЕС не са проблем. И това ако не е голям проблем, здраве му кажи.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 13. 13 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Докога ще слушаме брюкселски неадекватности!

 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Нахлуването на нелегални мигранти в Европа няма да реши демографския проблем, нито пък ще запълни вакантните работни места, а само ще създаде допълнителни проблеми на и без това пренатоварените социални системи.
  ЕС трябва да възприеме австралийския прием на полезни мигранти и нулева толерантност към нелегалните.

 15. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Като хора с оптимален инстинкт за самосъхранение И такива с делегирана отговорност за сигурността на европейските граждани, това което е казала Кристалина по- долу трябваше вече да е ФАКТ! Отпреди година поне. Съжалявам, но това не са отговорни политически действия-със задна дата!

  "Като най-важна задача пред Европа в борбата с тероризма еврокомисарят изтъква необходимостта от надеждна база данни за влизащите на територията хора. Тя подчертава, че до края на годината Комисията ще направи предложение за създаване на обща система за охрана на външната граница на съюза и уточнява, че целта е както да може да се отделят бежанците от нелегалните емигранти или от терористите,"

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 16 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Глупости! Ако имигрантите идваха в Европа като наемни работници (ако беше така те изобщо нямаше да идват) за да работят, за да се включатн в трудовия процес, както се включват индийците, бангладешите и филипинците в държавите от региона на Персийския залив, нямаше да има проблеми. Щяхме да ги посрещаме с радост, макар и коварна! Но те идват и се настаняват на трапезата ни, изръчкват ни най- безцеремонно от нея, започват да налагат собствените си разбирания за морал! Не са опасни ли?! Та те растрелват стопаните си по най- безцеремонен начин по улиците, стадионите и ресторантите, правят си джамии под път и над път, искат да ти вземат залъка от устатата и не били опасни! Те са истински нашественици! Е.Т. !

 17. 17 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Кувейт, емиратите, саудитата, Катар, Бахрейн, са все богати държави. Защо арабите не бягат там, а предпочитат Европа?

 18. 18 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Скачаш зад борда, когато видиш че капитанът е слабоумоен, но силно мотивиран, и насочва кораба с пълен напред към брега. Това не е мислене, а инстинкт. Фазата на мисленето премина граници, когато Меркел ги покани всичките накуп и си зарови главата в пясъка. Вие си мислете, ние обикновените хора имаме по-важни задачи.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 19. 19 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тази пухкава бяла подобна на лебед птица къде вижда бежанци в Европа? През широко отворените граници на общността нахлуват тълпи от хора, 90% млади мъже, без документи, не носят открито оръжия и с неясни намерения. Ако става въпрос за хора прокудени от войната в Сирия, то те са бежанци в Турция, но за да получат възожност за предоставяне на временно убежище, то те трябва да спазват малкото условия.

 20. 20 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  [quote#7:"theanalyser"]
  Помня как преди 2 години препоръчваше да си заселим сирийци в България, за да се бил решил демографският проблем. [/quote]
  Като се дистанцирам от клишето "опорна точка" бих поканила госпожата да отговори на въпроса: Защо всъщност се създаде демографския дисбаланс в България? Какво направи държавата България в лицето на всички отговорни политически лица управлявали досега за да първо, останат българите в БГ? и второ, за да раждат жените не по едно, а поне по две деца. Защото едно семейство, което може да подсигури нормални условия за живот на дете, не би се отказало да има две или три?
  Цялата политика на държавата беше като че ли тенденциозно насочена към изгонване на неудобните и толериране на циганската раждаемост!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 21. 21 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1886 Любопитно

  [quote#1:"theanalyser"]Да си ги взема в Америка като не са и проблем.
  На нас са ни проблем.[/quote]
  На "вас" (нас) са ни проблем родните роми, които на моменти са по-зле от "бежанците", ама нищо досега не сме оправили, та е права — не е проблема в бежанците и африканските емигранти, а тук, в нашата къщичка, дето раздаваме социалност ей така "на калпак", само защото си бил дошъл... Обществото трябва да дава (да е социално) само с индивиди, които докажат, че наистина искат да са част от това общество. Най-лесно става с труд и образование по нормите на обществото... Ха сега сравни с ромските общонсти. Е, що и другите по света да не се пробват да получат същото срещу същото?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9082 Неутрално

  Кристалина и тя не се научи да не им казва бежанци.Освен това,не е важно колко са сега,а колко ще станат след няколко години с това бурно размножаване.Те и във Франция не са били много,но сега са 5 млн.

 23. 23 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Това което не мога да разбера е, как подобни "лидери" не могат да разберат че разрухата на Европа неизбежно ще засегне и тях и децата им? Къде ще скрият, не могат всички да избягат в Южна Америка и Австралия. Ако си мислят че ще бъдат част от някаква привилегирована каста, трябва да знаят че пионки като тях не представляват никаква ценност и привилегиите свършват с един шут право във озверялата тълпа.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 24. 24 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Сталинке, ако продължавате да наричате бялото черно, не само че няма да решите, а ще задълбочите проблема. Отгоре на всичко ще загубите и без това крехкото доверие на хората. В момента те са силно обезпокоени, че част от политическите им лидери се реят в някаква паралелна вселена.

  Политическо коректното говорене си има разумни граници, преминат ли се, става налудничаво и най-вече фалшиво.

  От вас се очакват не сълзливи глупости, а конкретни действия, които вие така и не предприемате. Айде стига сълзи и сополи, крайно време е, ако можете де, недвусмислено да кажете на хората какви са проблемите и как смятате да ги решите. Че сглупихте на всички е ясно, време е да изясните как смятате да я карате занапред.

 25. 25 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  "По думите й ръст на икономиката може да бъде генериран от създаването на силна инвестиционна среда,"
  Много обичам такива алабализми, които нищо не казват, направо "nonsense". За всеки е ясно, че имаме нужда от инвестиции, но никой не ще да инвестира тук. Просто трябва да се посочат причините за страха на инвеститорите, една от които е неадекватната, некадърна и кирумпирана съдебна система. Другата е тромавата, архаична и неадекватна администрация. Изобщо това нищоговорене от страна на евробюрократите с нищо не помага на икономиката, а само прелива от пусто в празно.

 26. 26 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А Вие днес какво умно казахте?))

  Вече свикнах да ме трият без причина
 27. 27 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#18] от "Анализатор":

  Ами не, не скачаш зад борда, а изритваш капитана от щурвала. Ама за тази цел не трябва да е станало прекалено късно.

 28. 28 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 727 Неутрално

  ЕС се превърна в разградено ТКЗС!

 29. 29 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 357 Неутрално

  В ЕК са като в транс. Никой не вини Япония или Канада, че определят колко и какви имигранти да приемат, но в ЕС топ бюрократите не смеят да заемат позиция срещу посоката, зададена еднолично от Меркел. Вълната ги заля, преди да се усетят и сега треперят за последствията, защото губят контрол. А самостоятелните действия на държавите са инстинкт за самосъхранение. Ако старейшината в един род се пропие, трябва ли всички да го последват от солидарност или ще решават всеки за себе си?

  Imagination is as important as knowledge.
 30. 30 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  [quote#24:"luda_krava"]Сталинке, [/quote]

  Едно е да критикувате въпросната госпожа, Кристалина Георгиева(както и аз съм направила), но съвсем различно и бих казала арогантно е да прокарвате такива внушения!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 31. 31 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Да даде личен пример, като започне да си дарява цялата си заплата + представителни за бежанците и със спестяванията си основе фондация, с която да им се построят жилища и образоват децата.

 32. 32 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Рискът идва не от бежанците, а от мисленето всеки да се спасява сам
  -----------------

  Права е г-жата, редно е да се спасим заедно. Обща гранична служба на ЕС и съвместни патрули по външните граници!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 33. 33 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 555 Любопитно

  До коментар [#9] от "theanalyser":

  Не е по темата, но заради коментара Ви - един германец, с когото работех наскоро, каза, че у тях не ги е страх от бежанците, а от албанците, молдовците, черногорците, т.н. които са много мързеливи - сигурно си е лично мнение, но все пак да го кажа!

  Яба-даба-ду
 34. 34 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Свободното придвижване на хора в Европа е право само на европейските граждани и на законно пребиваващите в ЕС!
  Всеки сам да се спасява и спасението е в ръцете на самите давещи се станаха основни принципи на държавите по пътя на лавината от нелегални мюсюлмански орди заливащи Европа!Нищоправенето и нищоговоренето на всякакви видове скъпо платени евро бюрократи доведе до тази ситуация- всяка страна да започне да строи огради,с които да спира нежеланите нелегали!

 35. 35 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Весело

  До коментар [#14] от "pamela":
  То пък в момента и британският модел е един - главно пожелания,на практика почти нищо. А, забравих и "твърд" тон от "железния" Дейв
  А за изказването на г-жа Георгиева какво да кажем? Не може тази година само Германия да поеме 1 млн. нелегални имигранти и още 300-400 000 останалите в ЕС и това да не е проблем. Особено при положение,че са от етно-религиозни групи,които имат вече над 30г. доказани проблеми с интегрирането.....

 36. 36 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Отново празни приказки на един добре платен от нашите пари бюрократ.

 37. 37 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 352 Весело

  ха ха ха
  Добре дошли ислямисти в България!
  Ердоган знае как да ги използва!
  Който има пари ще се спаси ,които няма-слага фереджето и чалмата!

 38. 38 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#20] от "Аби":

  А сега друга бяла птица - оспожата Менда настоявала майките да прдължат да си получават 340 лв. майчинство за втората година гледане на дете, за да се експедират по-бързо обратно на работа и защото имало достатъчно детски градини.
  Градини иди-дойди Мендо, ама ясли няма!
  И Менда и Кристалина са тотално неадекватни, всяка от своята си камбанария!

 39. 39 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Права е госпожа Сталинка, проблема не е в бежанците, а в неадекватни, изключително продажни европейски чиновници, досущ като нея.

 40. 40 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  "у нас има много спестявания, малко инвестиции и страхът от рискове е голям" - и все пак този страх е обоснован от тоталната липса на сигурност и правосъдие

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 41. 41 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  [quote#16:"bobhunter"]идват и се настаняват на трапезата ни, изръчкват ни най- безцеремонно от нея, започват да налагат собствените си разбирания за морал[/quote]

  Ти да видиш... това в България, във Франция или в Германия се е случило, че съм изтървал...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 42. 42 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "theanalyser":

  "На нас са ни проблем"

  Хора като теб са проблем. Такива, които веднага вдигат ръце и казват: ааа, голям проблем, няма решение. Да мрат, да гинат, тяхна си работа, друг да ги оправя, аз и без това съм... (по избор: зает, беден, нещастен, пенсионер, разведен, с две деца, без социални, пълна нула).

 43. 43 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Много адекватно изказване на комисаря, ама де уши да чуят?

 44. 44 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Много, ама много "адекватно" изказванев на комПЛЕКсарят ...
  Е то човешкия фактор за тая е приравнен на максимата ''кое е първо, яйцето или кокошката''.
  Та по този повод, един виц :
  "Срещнали се двама "бежанци" на улицата някъде в Западна Европа и единия попитал другия:
  - Как си?
  - О, бомба съм!"

  С искрени пожелания, такива по-често да се срещат и с комисарката ни по улиците в Брюксел !

 45. 45 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  5 години беше отговорен комисар по бежанските въпроси. Резултатът от това го виждаме.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 46. 46 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  рискът иде от вас, евробюрократите. И от спонсорите ви - европейските корпорации.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  Умна жена. Вижда на къде отива бъдещето.

  Bukalemun
 48. 48 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#44] от "Bolyara":

  Е, тя простотията по хората ходи и теб не те е подминала. Даже е била щедра!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK