Учителите в пенсионна възраст напускат системата в края на учебната година, потвърди Танев

Архив: Министър Тодор Танев в първият учебен ден

© Георги Кожухаров

Архив: Министър Тодор Танев в първият учебен денУчителите и директорите, които са навършили пенсионна възраст по време на учебната година, ще бъдат пенсионирани след приключването й, за да не се разстрои учебният процес. Това потвърди министърът на образованието Тодор Танев по БНР след като миналата седмица стана известно, че министерството на образованието е инструктирало регионалните си структури да планират пенсионирането на служителите в образователната система в пенсионна възраст, където това е възможно.  


Около 5 000 директори и учители са достигнали пенсионна възраст към 15 септември, уточни просветният министър. Той е категоричен, че не става въпрос за чистка. "Никой не е вдигнал някаква война срещу тези, които толкова години ни помагат, напротив, опитваме се да направим всичко възможно, даже между сроковете, да не се случи това пенсиониране, а към края на учебната година", заявява той.


В малките населени места, където може и да няма кандидати за овакантените места, задържането на учителите в пенсионна възраст ще е по преценка на директорите, поясни и зам.-министър Ваня Кастрева. Тя напомни, че е отговорност на директорите също така свободните места да бъдат обявени в бюрата по труда и регионалните инспекторати.

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9134 Неутрално

  Учителите все се оплакват,че работата им е нервна и напрегната,сега като стана въпрос за пенсиониране,почнаха да протестират.

 2. 2 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Браво!
  Дано не се огъне министър Танев и в края на учебната година фосилите от комунистическо време наистина да се изпратят на заслужен отдих в пенсионерските клубове по места.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Те хубаво напускат, ама кой ще ги смени с тези заплати.
  Танев...

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  Не в пенсиониране на навършилите години е решението на батака в образованието! Има много завършили педагогика, които не са и помисляли да стават учители и професията не е призвание. Насила ли ще ги правим учители?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2934 Неутрално


  [quote#1:"rosiraycheva50._"]Учителите все се оплакват,че работата им е нервна и напрегната,сега като стана въпрос за пенсиониране,почнаха да протестират.[/quote]
  Протестират защото пенсиите им ще са още по-малки от заплатите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9474 Неутрално

  Искаме да има работа за младите, ами ето, който си има и възрастта и стажа, нека да даде път на младите педагози, и те стаж трябва да трупат .

 7. 7 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Това трябва да стане, но ще е голям стрес ако го направят на веднъж. Трябва това да се направи на 2 пъти. Половината тази година, а другата половина другата година.

  Дано Танев да прояви разум и да го направят планово.

 8. 8 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 813 Неутрално

  А вече пенсионираните, които продължават да работят на цял щат или половин? И не че няма кой да ги замести.

 9. 9 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 745 Неутрално

  [quote#2:"BG Status Quo"] Дано не се огъне министър Танев и в края на учебната година фосилите от комунистическо време наистина да се изпратят на заслужен отдих в пенсионерските клубове по места. [/quote]

  До коментар [#2] от "BG Status Quo":

  Нелепо е да има учители до 70 г., но на безспорните авторитети с международни награди може да им се позволи да останат до 65 г. (хем ще вземат година и половина по-малко пенсия от НОИ).

 10. 10 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Да очакваме, че са предвидени и 5-те хиляди нови поълнения, или...?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 11. 11 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Аз като директор на училище мога да работя и до 80-годишен.

 12. 12 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Отива си поколението учители, което знае какво е дисциплина и как да налага нормални ценности сред децата, за което например турското робство си е турско робство, не е срам а повод за гордост да знаеш военните победи на България през вековете и т.н.... На тяхно място идва толерантността към гейовете, часове по екология, приказки за обединена Европа и т.н. булшит.

  А за млади учители и сега има достатъчно свободни работни места.

  Където е минал министър-реформатор, трева не никне.

 13. 13 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Познавам един наивник, който ми се пада син, за малко не стана най-младият учител по физика това лято. Все още е ентусиаст, има желание да преподава, харесва му, навит е да работи дори и при тези нива на заплащане. Но иска да е в елитно училище, където трудът му нямало да бъде безсмислен.

  No Pain No Gain
 14. 14 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Няма да е лошо и министъра да си вземат при пенсионирането и дано има достатъчно млади и сърцати хора за учители за да ги заменят

 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  [quote#8:"Nelumbo"]А вече пенсионираните, които продължават да работят на цял щат или половин? И не че няма кой да ги замести. [/quote]
  Като няма кандидати за местата ще продължават да работят.
  Но ако има кандидати в трудоспособна възраст не би трябвало да се държат пенсионери.
  Тези от пенсионираните, които са добри в професията си винаги ще намерят как да продължат да работят като дават частни уроци.

 16. 16 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Всякакви кампанийни действия са противопоказни. Прилича ми на акциите на катаджиите за превишена скорост. Не става с акции, а с постоянни политики. Такова силово пенсиониране трябва да се прави само в местата, където има достатъчно добри кадри, които да ги заместят. А не учител по химия, с втора специалност биология, да поеме часовете по биология от някой 60-годишен. Проблемът е, че новите учители не идват от добрите вузове, като СУ, а от периферията, където дипломирането е много по-лесно. И в много случаи са много по-слаби като подготовка от сегашните полу-пенсионери. За да се промени нещо, трябва сериозно да се промени обучението на новите учители.

 17. 17 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Софиянците тука стига сте говорили за заплати в средните и малките градове даскалите са със заплата над средната за населеното място, желаещи също има/ше но в момента се търсят само по физическо възпитание и чужд език със съответните дипломи, учители по история, география, математика, икономика и т.н. не се търсят там местата са заети до гроб

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  До коментар [#13] от "tokkay":

  Да ти е жив и здрав и не го наричай "наивник"! Всеки си решава какво му е по-важно в работата, а за елитното училище е напълно прав. Успех му желая!

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 421 Неутрално

  В детската градина на моите деца 50% от персонала са пенсионери. в яслената група от 5 души персонал, само един не е пенсионер. Всички са предупредени, че в момента в който се появи млад учител някой от старите си отива. Когато ги попитах това не ги ли притеснява, те отговориха с усмивка, че не. Така било от години - младите отиват в частните градини, където групата е от 10-15, а не 30 и .. деца. А пък на тях отдавна ми било писнало да работят, ама с пенсия от 300 лв. не е по - добре.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 20. 20 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 597 Любопитно

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":Кога точно е имало протест по този повод? Хубаво е да сте активни, но не пишете наизуст! Да не говорим, че НЯМА желаещи!

  Sic transit..
 21. 21 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 421 Неутрално

  част от проблема е, че много хора завършват бакалавър за учител и магистратура ПР. Та бройката на завършили върви, ама желаещите да работят в зверилник са около 0.1%

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 22. 22 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#20] от "antropos":

  Вероятно става въпрос за 73-то училище. Там има недоволство, изразено в писмо до медиите.

  No Pain No Gain
 23. 23 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 352 Гневно

  Чете, чета, чета коментарите и се чудя вие в Бг ли живеете или другаде?! Учители има! Няма работа за безработните учители! От години в училищата работят пенсионери, които никой не може с топ да измести. Ако Танев иска да провежда реформа- чистка на пенсионерите на секундата, не в края на срока, не в края на учебната година. Веднага! 100% за всяко вакантно място има човек, който чака да бъде назначен. Свободните позиции изобщо няма да стигнат до Бюрото по труда, те са предварително разпределени.
  Ако на някого му е малко заплатата, има начин да взема лекторски часове, да се поизпоти малко повечко, да се понатовари малко повечко и да си заработи колкото иска
  В някои населени места за 1 учителско място кандидатстват по 35- 40 безработни учители(неголям град). Могат да обмислят вариант за пренасочване на учители, поне за съседни населени места, защо не и за по- отдалечени. Иначе измислят глупости за безплатни жилища и стипендии на безработни лица до 29 години, които се завърнат по родните си места, но никой не помисля за проблема с учителите, които не са на 29 години.
  Умът ми не го побира, как изобщо може да се пише, че няма учители в Бг?!
  Танев и сие май не виждат по- далече от носа си, опс от Сф.

 24. 24 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#6] от "Peni Nikol":

  Път за младите колкото искаш.Ама никой не иска да става учител.

 25. 25 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nozo No":

  +++++++++++

 26. 26 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#24] от "Vasil Arnaudov":

  И отново въпрос, от къде си- София, Бургас, Варна, Пловдив, защото в 95% от другите градове свободни места за учители няма.

  Хубаво е най-накрая тук пишещите и най-вече нашите "политици" да осъзнаят че тези градове не са ЦЯЛА България и че не можеш да прилагаш стандарта от Шопландия(София) в Бермудския триъгълник(Видин-Монтана-Враца) или Горно Нанадолнище

 27. 27 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Нема кой да ги замести - в бг не остана вече кой да бачка. Навсякъде има липси.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9134 Неутрално

  Над 30 000 души излезнаха на улицата, за да спрат пенсионната реформа, която трябваше да стартира през януари. Пред сградата на Народното събрание скандираха миньори, енергетици, учители, хора от държавната администрация.
  Това се случи през 2011,при първото правителство на ГЕРБ.

 29. 29 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  За учителите-пенсионери ясно. Ами директорите, които са се сраснали с местата си, какво ще става. Нещо почва да се говори за големите успехи! И нещата си продължават по "добрия" стар начин.

 30. 30 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Да дават по 20 заплати при пенсиониране и:
  -няма да има работещи пенсионери учители
  -ще има желаещи да ги заместят

 31. 31 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Пълни глупости. Мой близък е учител на 65 години. От 4 години иска да се пенсионира, но все я молят да остане още година, ЗАЩОТО НЯМА МЛАДИ УЧИТЕЛИ.

 32. 32 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 596 Неутрално

  [quote#26:"Nozo No"] защото в 95% от другите градове свободни места за учители няма. [/quote]

  Пълни глупости. Точно по малките градове НЯМА МЛАДИ УЧИТЕЛИ, щото са избягали в големите градове. Никой млад не ще да е селски даскал.

 33. 33 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

  А вие дали ще сте съгласна да Ви пенсионират принудително преди да сте достигнали определен стаж (чийто размер е повишаван многократно през годините), като по този начин ви обрекат на пенсия от 190 лв. на месец до края на живота Ви? В момента майка ми е в процес на доброволно пенсиониране преди да е достигнала до минимума като години стаж за получаване на пълна пенсия (въпреки че има близо 40 години стаж зад гърба си), и избира да получава именно толкова, а не пълния размер пенсия който й се полага (някъде около 400 лв. на месец), именно заради това, че нервната й система на 59 години вече не издържа. За заболяванията, предизвикани от това постоянно състояние, няма да Ви обяснявам. За съжаление, хора като майка ми изнесоха "прехода" (или май е по-точно да се каже "преврата" на гърба си, буквално. Но преди да пишете подобни мнения се замислете. Влезте в една класна стая извън елитно градско училище и ще се хванете за главата.

 34. 34 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дундурук":

  По думите ти излиза че всички учители извън София Варна Бургас Пловдив са "селски" учители, е извинявай с такова отношение коментара ти губи стойност.
  Или викаш в Търново и Плевен са яките селяни а?

 35. 35 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дундурук":

  По думите ти излиза че всички учители извън София Варна Бургас Пловдив са "селски" учители, е извинявай с такова отношение коментара ти губи стойност.
  Или викаш в Търново и Плевен са яките селяни а?

 36. 36 Профил на Стефан Панайотов
  Стефан Панайотов
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Предлагам мандатност на депутати,кметове,държавни служители,министри,съдии,прокурори и пр.Всеки ,който навърши пенсионна възраст-вън от системата.Сега сериозно.Вие имате ли хабер каква е подготовката на завършващите днес млади учители-пълна скръб.Никаква научна,педагогическа или психологическа подготовка.Навремето в СУ се влизаше почти с пълна шестица на изпити,сега приемат по бал и платено.Един дневник не могат да попълнят,а трябва да работят и по проекти и най-вече да учат децата.

 37. 37 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 644 Любопитно

  [quote#33:"gdobranov"]по този начин ви обрекат на пенсия от 190 лв. на месец до края на живота Ви? В момента майка ми е в процес на доброволно пенсиониране преди да е достигнала до минимума като години стаж за получаване на пълна пенсия (въпреки че има близо 40 години стаж зад гърба си), и избира да получава именно толкова, а не пълния размер пенсия който й се полага (някъде около 400 лв. на месец), именно заради това, че нервната й система на 59 години вече не издържа. За заболяванията, предизвикани от това постоянно състояние, няма да Ви обяснявам. За съжаление, хора като майка ми изнесоха "прехода" (или май е по-точно да се каже "преврата" на гърба си, буквално[/quote]


  ПОВЕЧЕ НЯМА КАКВО ДА СЕ КАЖЕ !!!! БРАВО, КОЛЕГА !!!

  ХОРА, УВАЖАВАЙТЕ УЧИТЕЛИТЕ ... И ГИ ЦЕНЕТЕ !!!

  НО !!!! Не може да се разчитаЙТЕ само на училището !!!!!!!

  !!!!!!! СЕМЕЙСТВОТО!!!! Хора, разговаряйте с децата си, контролирайте ги, отделяйте им време, имайте авторитет пред тях, никога не ги лъжете за каквото и да било! Семейството е на първо място както по отношение на грижи, така и за отговорност! Стига с това училище! Там се трупат знания, не може един учител да бъде отговорен примерно за 25-30 деца в даден клас!
  1914 / 88
 38. 38 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  А какво се случва с тези дето вече са получили предизвестията?
  Дневник, имате ли отговор?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 39. 39 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А Танев кога напуска системата?

 40. 40 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дундурук":

  Няма нужда да крещите!
  Учители има. Друг е въпросът, че познатата Ви все още работи, не защото няма други кандидати. Убеден съм, че безработни кандидати има, но дали директорът на училището изобщо приема молбите им за работа.
  Знаете ли как 1 директор на училище посреща 1 току- що дипломиран учител?
  Провежда се разговор на 4 очи за това колко неблагодарна професия е учителската, колко е ниско заплащането, колко са зле учениците точно в това училище, как няма никаква перспектива, как бившата учителка се е разболяла от ежедневния стрес и напуснала и още, и още. В крайна сметка изобщо не приема молбата на кандидат- учителя или той горкият бяга с 300 км/ч.
  Има и др. вариант- директорът просто се крие през всички дни, когато трябва да посреща кандидати за работа. Резултат- няма желаещи за работа.
  Друг сценарий- заместване на болен учител за срок от 3 седмици(!), колкото и абсурдно да звучи за някои, има безработни учители, които са съгласни да работят по заместване. Директорът на училището изпада в тих ужас- кой ли ще ми изпратят от БТ, дали ще се справи, ама той щом е безработен, значи не е стока, ако някой ми се обади за свой човек, може и да го назнача... и въртене, сучене, докато минат 3-те седмици за заместване. Учениците през това време имат свободни часове, директорката хленчи в Инспектората, че няма желаещи за работа, няма учители.
  Забравете израза "Няма учители". Има учители, но всичко е в ръцете на директори на училища и Инспекторат.

 41. 41 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 735 Неутрално

  За директорите в пенсионна възраст разбрахме.
  А какво трябва да се случи с директор, ако ревизия в училището констатира липсата (независимо как изчезнали) на стотици хиляди левове?
  За едни приятели в елитно езиково "селско" училище питам.

  No Pain No Gain
 42. 42 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 596 Неутрално

  [quote#40:"gogleo"]Няма нужда да крещите! [/quote]

  Ти не ма учи! Крещи се, ако цялото ти мнение е с Капс Лока. Аз наблягам на 3 думи.

  [quote#40:"gogleo"]Убеден съм, че безработни кандидати има[/quote]

  Ко са убеден, разбирач? Става въпрос за училище в град от селски тип. НЯМА УЧИТЕЛИ ТАМ и всички ( стари и млади ) ПЪТУВАТ по 2 часа всеки ден цял живот с автобус от големия град. Кой иска да се лангърка в пек и студ по 2 часа цял живот? Някой млад? И такива училища има хиляди из цялата страна, особено там където са останали само малцинства.

 43. 43 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#42] от "Дундурук":

  Хайде по- леко с квалификациите!
  Има учители, съгласни да работят в такива райони. Има учители, които цял живот се лангъркат в разбитите автобуси, за да отидат на работа и пътуват в студ и жега. Други остават на квартира в самото градче или село.
  Има и директори от тези забутани райони, които крият свободните позиции, с цел да назначат някой пенсионер, недипломиран висшист или среднист, който ще им бутне нещо за услугата. Или е човек на местния феодал.
  Редовният учител, който кандидатства с дипломата и знанията си е нежелан.
  Не ми отваряйте устата, моля!
  Виждате над повърхността, но не виждате какво е под морското равнище.

 44. 44 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#30] от "dan1":И сега обезщетението не е малко. По КТД при непрекъснат поне 10 години учителски стаж се дават ДО 10 заплати. Ключето е в предлога "до" - ако има, дават.

  Sic transit..
 45. 45 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#15] от "pamela":

  ми не е точно така не им плаща осигуровки училището така че е по изгодно

 46. 46 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#19] от "iap45306816":

  стига спами МРЗ заплатата е 420 тък тези бабиери имат поне 40 % клас това за 300 лева то обясни на децата си като приказка за лека нощ

 47. 47 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дундурук":

  глупости това че им правят въртели щели да ги назначават на хонорар и тем подобни и всеобщо известно който е в тези среди
  много ясно че ако имаш пенсия ще си съгласен на хонорар

 48. 48 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Пенсионираните учители, които още имат сили и ги бива често работят на хонорар по заместване. Това е добре дошло към пенсията защото е без здравни и пенсионни одръжки. Все пак не съм убеден, че лесно ще се попълнят освободените места.

  chavo64
 49. 49 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  [quote#13:"tokkay"]Но иска да е в елитно училище, където трудът му нямало да бъде безсмислен.[/quote]
  А защо смята, че трудът му в редово училище няма да е смислен?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 50. 50 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  [quote#15:"pamela"]Тези от пенсионираните, които са добри в професията си винаги ще намерят как да продължат да работят като дават частни уроци.[/quote]
  Освен ако не са на някое малко населено място, където няма много търсене на частни уроци.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 51. 51 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 466 Весело

  На ти булка...рИформа! Нямало чистка, само ритник отзад!

 52. 52 Профил на Tsrif Tsal
  Tsrif Tsal
  Рейтинг: 239 Неутрално

  [quote#43:"gogleo"]Или е човек на местния феодал.
  Редовният учител, който кандидатства с дипломата и знанията си е нежелан.
  Не ми отваряйте устата, моля! [/quote]

  Нека се чуе, където сте, кой е феаодалът, кои са пренебрегнатите, за сметка на кого. Защо да ги премълчаваме?

 53. 53 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#38:"the_flea"]А какво се случва с тези дето вече са получили предизвестията? [/quote]
  Ми ще пият по една "студена вода" с министъра на изпроводяк?!!!!

 54. 54 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#39:"polux"]А Танев кога напуска системата? [/quote]
  Когато "баце" му изпрати "депеша"?!!!

 55. 55 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#41:"tokkay"]А какво трябва да се случи с директор, ако ревизия в училището констатира липсата на стотици хиляди левове? [/quote]
  Ми как какво ще го направим "финансов" министър то "ценните" кадри трябва да се поощряват?!!!

 56. 56 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2197 Весело

  [quote#30:"dan1"]Да дават по 20 заплати при пенсиониране и:
  -няма да има работещи пенсионери учители
  -ще има желаещи да ги заместят[/quote]

  Да бе да колкото няма работещи пенсионирани Братя на Ханко Брат а и овенни.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 57. 57 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  В България училищните директори, проядени от корупция отдавна са се превърнали във феодали. "Дарения" от родители, "дялово участие" в училищни поръчки", "финансови схеми" с наши хора, тормоз над неудобни преподаватели, атмосфера на доносничество и подмазвачество.

 58. 58 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  Нямало кой да ги смени. Как пък не.

 59. 59 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#21] от "iap45306816":

  това е проблема на младите ,че не желаят да работят ,а правят само дипломи ,диплома след диплома ,магистратура след магистратура , така си отива младостта , така пропускат семейството ,а така после не трупат и стаж за пенсиониране ,след като направят 30 е безмислено да работят каквото и да е ,така се постига пълен провал на безмисленото им образование ,такива са 50-60 % от висшистите в България ,защото завършват и не работят за това ,за което са учили и държавата ги е издържала години наред в повечето случаи ,това е основно перо на бюджета ,да издържа над 80 университета ,които не произвеждат нищо ,форма на скрита безработица ,при която държавата издържа младите от 5 до 10 години ,да не ходят на запад , но и да не правят или работят нищо ,накрая са продавачи в местния магазин за 400 лв и се оплакват ,че имат 2 висши дипломи ,а не са реализирани и са нещастни и семейства не могат да създадат ,що ,щото нямало държава , трябва да се сложи край на това положение ,университетите да паднат 10 пъти ,а тези ,които са държавна поръчка да си плащат образованието ,ако няма да работят по доброволно избраната професия , да не заема на друг мястото и да има конкуренция ,разбира се после като започне по професията да има бонус да я работи точно нея , на първо време за младия поне 14 заплати всяка година ,на петата година 10 заплати ,ако е със семейство и дете и т н бонуси ,които вместо държавата да налива в пенсионери или в празни образования да издържа комунистически структури от пенсионери доценти и професори ,фалшиви в цяла България ,да издържа работещите млади и няма да има нито бягащи ,нито безработни ,нито нежелаещи да работят или раждат младежи

 60. 60 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#52] от "cooperboy":
  На местно ниво всичко е коментирано многократно, знае се какво,как и от кого се прави, но не се предприемат действия за промяна, защото директорите не са случайни хора. Нещата се политизираха много отдавна, хората в сферата на образованието са обвързани помежду си и то обвързани не само професионално. Учители има, но само диплома и знания не са достатъчни, за да се работи като учител.
  Когато на 1 учител няколко пъти му се захлопне врата под носа(кандидатствайки за работа), този човек се оттегля от системата. При другите професии е лесно. Лекарят ще си открие частен кабинет, икономистът ще създаде частна кантора счетоводна или друг тип, за комп. специалисти или инженерните специалности е още по- лесно. Учителят става продавач(както е написано в по- преден пост), защото не може да си открие училище, а на частни уроци не може да разчита. Затова учителите са принудени да се насочат към друг тип професия, нискоквалифицирана. Или за завършат някакъв друг тип магистратура. Но не е вярно, че няма учители и не е вярно, че не искат да работят като учители.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK