Започва месецът, в който всеки здравноосигурен може да смени личния си лекар

Започва месецът, в който всеки здравноосигурен може да смени личния си лекар

© Георги КожухаровОт днес (1 декември) до края на месеца всеки здравноосигурен има право да смени личния си лекар. Това е възможно два пъти в годината - през юни и през декември, когато не е при извънредни обстоятелства.


За да сменят личния си лекар, пациентите трябва да изберат друг, сключил договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и да отидат при него с попълнен формуляр за постоянен избор на общопрактикуващ лекар.


Формата може да се изтегли от сайта на касата - от секцията "Вие питате". В нея се попълват само личните данни за пациента, а останалото - от новия личен лекар. Информацията се нанася и в здравноосигурителната книжка, която си остава за съхранение в пациента. Хронично болните пациенти предоставят на новоизбрания личен лекар за попълване и своята рецептурна книжка.
Не е необходимо хората, които избират нов семеен лекар, да известяват досегашния, а това се случва по служебен път. Новият общопрактикуващ лекар е длъжен да поеме задълженията си от датата на смяната.


Извън определените месеци - юни и декември - по всяко време на годината е възможно да се направи временен избор на лекар, когато това се налага, например в случай на пребиваване за повече от месец (но не над пет месеца) в друг град. Формулярът за временен избор на лекар също е достъпен на сайта на НЗОК.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK