Финансирането на болниците ще зависи от значимостта им, обяви Москов

Финансирането на болниците ще зависи от значимостта им, обяви Москов

© Георги КожухаровС около 20 хиляди повече са болничните легла в България, отколкото са необходими. Общо са 48 хиляди за страната, от тях 39 хиляди се финансират от държавата по Националния рамков договор, а на практика се ползват около 28 хиляди при нормално запълнен капацитет до 75% в лечебно заведение. Стойността на осигуреност на болнични легла у нас е с над 40% повече от средната за Европа. Това е като да имаш нужда от един малък хладилник, а да си си купил четири фризера - да им плащаш ток и данъци, защото цялата излишна инвфраструктура в момента се заплаща. Точно с това трябва да се пребори задължителната Национална здравна карта.


Това коментира министърът на здравеопазването Петър Москов по време на конференция, организирана от Института за стратегии и анализи на Валерия Велева, с участието на премиера Бойко Борисов и представители на здравната каса, лекарския съюз, пациентски и фармацевтични организации. 


Министърът поясни, че по Националната здравна карта, която ще определя от колко и какви болнични легла има нужда здравната каса в различните населени места, е предвидена осигуреност пак по-висока от средноевропейската - 5.9 на 1000 души при среден коефициент 4.8/1000 за ЕС. Над областното ниво, болниците от национално значение като "Пирогов", "Александровска" и др. ще поддържат мощности като за национално ниво - при тях ще се наслагват добавки, които да отговарят на по-широки потребности - например в ролята им на кардиологични, гастроентерологични или каквито и да е специализирани центрове за цялата област.
Финансирането на болниците не трябва да продължава по същия начин, защото сега не финансираме лечение, а структури, убеден е Москов. Ако вземем една произволно избрана областна болница, една голяма държавна универсистетска болница и една голяма частна болница - тези три многопрофилни болници по същество вземат целия спектър на патология, осигуряват нуждите и гарантират широкопрофилно лечение на пациентите, но заплащането за тях е незначително по-голямо отколкото за малка лечебни заведения с минимални количества услуги и минимална използваемост, даде пример министърът. Средната цената на клиничната пътека и за двата вида заведения е една и съща, независимо че в едните има големи екипи и тежка апаратура, а в другите - не. Точно за това трябва нова методика на финансиране, съобразена със спецификите на лечебните заведения. 


Пред журналисти на въпросите как по-точно ще се осъществи това диференциране, министърът обясни, че засега е изброил само причините в полза на диференцирането, а как ще става то е "дълъг разговор". "Няма две мнения за това, че различните видове болници не могат да търпят повече този начин на финансиране. Наистина средната стойност, която получават не отчита характеристиките, спешността, апаратурата, количеството пациенти и тежки пациенти, които приемат - това облагодетелства едни и кара големите структуроопределящи болници да гълтат вода", коментира Москов. По думите му със съсловните организации и касата са на едно мнение по въпроса и работят по остойностяването на преминал пациент през всяка една болница, защото стойността е различна. 


Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков допълни, че идеята не е за една и съща дейност да се плаща различно в различните лечебни заведения, и клиничните пътеки ще останат фиксирани, като ще служат за базовото заплащане. Вместо това ще се гледа на методиката като на различно формиране на бюджетите на болниците. По думите му новата формула ще може да се въведе още от април, заедно с влизането в сила на новия Национален рамков договор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Москов,

  Иди на доктор!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Голямо доверие му имах на Москов, а той тотално ме разочарова!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6510 Неутрално

  Няма наìн да се излезе с козметични мерки от целия батак с болниците,НЗОК и постоянно променящи се изисквания.
  Ако Москов хване златната рибка и я помоли да му изпълни някакви желания, тя ще предпочèте да бъде изпържена.

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Ми да се спре финансирането на правителствена болница и 10-15 частни болници защото са незначителни за близо милион хора с тежки диагнози а там се обслужват само платежоспособни с парите на данъкоплатците?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на ikar82
  ikar82
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А кой ще определя значимостта им ? Москов ли ?
  Ех , Москов , много богат ще станеш . Добре ,че влезе в политиката да се опаричиш .
  Честито на наивниците , които вярваха на ДСБ. А пациентите , кучета ги яли.
  Продажни мръсници.

 6. 6 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 495 Неутрално

  "Финансирането на болниците ще зависи от значимостта им, обяви Москов"
  А значимостта им ще ще се определя от МЗ, след анкети на гражданите - пациенти, проведени по телефона...., може и по големина на картотеките с пръстови отпечатъци на здравноосигурените български граждани. Предстои поредната ликвидация на едно от малкото все още мърдащи неща в публичния сектор. Нещо което дори Костов, Семерджиев, Игнатов и Миланов не си позволиха. Върхът на реформаторството в здравеопазването, бе днес при обсъждането на поредната изцепка на министъра с особен блясък в погледа, когато Борисов публично, без никакво притеснение заяви, оправдавайки изблиците на анестезиолога, че "така е в живота - шастието на едни се гради върху нещастието на други". Последният да затвори вратата и да дръпне шалтера.

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2483 Неутрално

  Всички,пишещи до тук са КОСТОКОКИ - тролчета на Теменужката,която не може да си намери място от високата оценка ,която ББ,както и повечето българи /с изключение на тези,пишещи тук или вече застаряващите фенове на Столетницата/ дават на министър Москов!Ако повечето от вас си бяха направили труда вместо "жълтини"да четат сериозна литература,биха разсъждавали по друг начин !Знам,че сте чели "Винету" - основна "опорна точка"!
  Коментарите са ми до болка познати !!!!

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Нищо от това не е заработило,но крясъците почнаха.Може да е добро,може да ни хареса,чакайте поне да го видим,после ще протестираме.

 9. 9 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Всички болници трябва бъдат приватизирани. Правителството неможе да се гриже за една институция или услуга по добре от колкото един частен собственик които влага собствените си пари в нея.

 10. 10 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1098 Весело

  Това ще стане на 31 Септември в реформирания календар на Московския

 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ами, то всичко само говори, какво да му се коментира. Здравното министерство направо да се прекръсти на Главно управление по геноцида на населението.

  Забавна е метафората на министъра за фризерите, на които се плаща данък... Размечтался, дет се вика.
  Ама да внимаваме, че може неволно да се е изпуснал и предстои данък хладилник...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 12. 12 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 221 Неутрално

  хъм Валерия Велева има и институт вече. Кога ще направи и университет

 13. 13 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 356 Неутрално

  някой знае ли колко са лекарите и останалия персонал медицински и не толкова , на хранилка към НЗОК , 15 000 ? 20 000 ? нямам идея

 14. 14 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 754 Весело

  [quote#13:"rossen4i4o"]някой знае ли колко са лекарите и останалия персонал медицински и не толкова , на хранилка към НЗОК , 15 000 ? 20 000 ? нямам идея[/quote]
  Ми като нямаш идея комп и акъл нямаш ли?
  Отиваш на http://ncphp.government.bg/%D0%BC%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB.html
  и четеш: 28,842 лекари. Останалия персонал ще си намериш сам.
  Черпи едно кафе!

  Поздрави
 15. 15 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Управляващите се смеехте на Румъния , но тя вече е на десетки години преди нас - има стабилно здравеопазване и спешна помощ, откликваща мигновено , стабилна полиция , прокуратура и съдебна власт ,стабилни банки, стабилна икономика , живи села и стабилно селско стопанство , има много добри пътища , а не само ремонтиращи се и затворени магистрали , имат пълни магазини с по-ниски цени , а нямат безработица и получават двойно по-големи заплати. Албания също ни изпреварва вече, а вие г-да какво направихте досега - рязахте лентички , на думи бяхте много силни за реформи , но само си назначавахте своите хора , хвалихте се по телевизията, а в това време фалираха банки , ограбваше се България и обикновените българи. Вън от политиката платените политици, предателите и подкупните журналисти!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK