Градският съд оправда Христо Бисеров

Христо Бисеров.

© Юлия Лазарова

Христо Бисеров.Бившият зам.- председател на Народното събрание Христо Бисеров чу три пъти "невиновен" днес в Софийския градски съд, където се яви по обвинение за укриване на данъци в особено големи размери, необявени сметки в чужди банки в декларация до Сметната палата в качеството си на лице, заемащо висша държавна длъжност и недекларирани сделки с валутни ценности.


Съдебният състав с председател съдия Снежина Колева намери делото за недоказано от фактическа и правна страна.


Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Прокурори по делото са Дойчо Тарев и Боряна Бецова, която главният прокурор Сотир Цацров вчера защити в пламенна реч на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет. На него се обсъждаше предложението на правосъдния министър Христо Иванов да започне дисциплинарно производство срещу Бецова и градския прокурор на София Христо Динев.
"Всъщност по ирония на съдбата, колеги, в тоя момент Боряна Бецова е започнала току що пледоарията си по делото срещу г-н Христо Бисеров. И от интернет разбираме, че е поискала 4 г. затвор. Четири години лишаване от свобода, извинете. Какво ще прецени съдът е отделен въпрос. Има едно - как да кажа - много странно съвпадение на това, което прави тя, бранейки интересите на държавното обвинение, ако щете на българските граждани, и това, че ние в момента се занимаваме в последния възможен ден с възможността да образуваме срещу нея дисциплинарно производство." Така главният прокурор защити Бецова.


"Ще ви припомня, че Бецова не е толкова черна, независимо от това, че един посланик си позволи да напише в Туитър: "Гнила ябълка ли е Боряна Бецова", каза още Цацаров пред съвета и продължи: Бецова първо не е ябълка и второ не е гнила. Бецова е добър прокурор."


Прокурор Дойчо Тарев заяви, че ще протестира. Той смята, че е доказано, че Бисеров има сметки в чужди банки, които не е декларирал пред НАП и Сметната палата, както е бил длъжен. Прокурор Тарев каза, че нямат скрити козове за прокурорския протест пред Софийски апелативен съд: "Няма друга опция за събиране на доказателства, каквото е било на досъдебно, това е изчерпано като възможности и сме счели, че са събрани достатъчно доказателства по тези обвинения."


"Считаме за беспорно установено, че е разполагал с процесните суми, били са налични по тези сметки, следвало е да ги декларира, както е повдигнато обвинение, пред НАП, БНБ, Сметна палата.", коментира обвинителят. И добави: "Не считам, че Ивайло Главинков  (бел. ред. доведеният син на Бисеров) щеше да е основен свидетел, основите доказателства са в експертизите и документите по делото. "


Прокурорът изрази съжаление за неизпълнена съдебна поръчка от Швейцария: "Не е изпълнена съдебната поръчка до Швейцария относно банкови сметки на подсъдимия - има отговор, но швейцарските власти приемат, че това не е престъпление, липсва двойна наказуемост".


Тарев каза, че ще изчака мотивите към присъдата, за да коментира констатацията на съдия Колева, че  прокуратурата не е имала достатъчно време да събере доказателства.


По закон съдът може да изготви мотивите най-късно до 15 дни след постановяване на присъдата.


Прокуратурата вчера поиска присъда от 4 години затвор за бившия депута от ДПС. 


През май 2015 г. съдът върна на прокуратурата обвинителния акт за отстраняване на нарушения в обстоятелствената част. След два месеца Софийска градска прокуратура внесе отново обвинителен акт срещу Бисеров. Той бе депутат в периода 1991-2000 и от 2005-2009 година. Първоначално от листата на СДС, а за втория си мандат е народен представител от ДПС . За последно беше и зам.-председател на парламента, който той напусна през ноември 2013 г.


Бисеров и доведеният му син имат запорирана от съда движима и недвижима собственост за над 1 555 000 лв., дялове в пет търговски дружества, 9 банкови сметки -  по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK