Театралната и художествената академия избраха нови ректори

Проф. Станислав Семерджиев (вляво) и проф. Николай Драчев са новите ректори съответно в НАТФИЗ и НХА

© НАТФИЗ/НХА

Проф. Станислав Семерджиев (вляво) и проф. Николай Драчев са новите ректори съответно в НАТФИЗ и НХАСценаристът проф. Станислав Семерджиев е новият ректор на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), а професорът по стенопис Николай Драчев - на Националната художествена академия. Двете висши училища избраха новите си ръководители в началото на седмицата.


Проф. Станислав Семерджиев ще наследи Любомир Халачев за следващия 4-годишен ректорски мандат в НАТФИЗ. Той вече е управлявал академията веднъж между 2003 г. и 2007 г. и е създател и ръководител на специалността "Драматургия". Член е на редица международни организации, сред които Световната асоциация на филмовите и телевизионни висши училища (CILECT), чийто директор е. Има над 120 научни и критически публикации и 35 филмови проекта като консултант, а в собствената си филмография  - три заглавия: "Филип" от 2003 г., "Авантюрата Хамлет" от 2008 г. и сериалът "Хотел България" (2004).


Деканът на факултета за изящни изкуства в Художествената академия проф. Николай Драчев стана новият Ректор на висшето училище в понеделник. Общото събрание го избра 63 гласа пред 26 и 22 съответно за останалите претенденти проф. Георги Янков и проф. Виктор Паунов.
Драчев завършва "Стенопис" в НХА през 1978 г. От 1998 г. е доцент, а от 2004 г. професор там, след като дълги години преподава и ръководи гимназията за изящни изкуства в София "Илия Петров". От 2007 до 2015 г. досега е декан на факултета за изящни изкуства на Академията. Има редица реализирани стенописи в България и чужбина. 


Драчев наследява проф. Светослав Кокалов на ректорското място. Мандатът му е 4-годишен.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK