Организации: Първо са нужни дебати за функциите на главния архитект в София

Главният архитект на София Петър Диков

© Юлия Лазарова

Главният архитект на София Петър ДиковПърво дебати за преосмисляне на методите, по които се проектира София, и обсъждане на функциите на главния архитект, а след това - провеждането на конкурс. Това предлагат група от неправителствени и архитектурни организации в писмо, изпратено до кмета на града Йорданка Фандъкова, председателя на общинския съвет Елен Герджиков, регионалния министър Лиляна Павлова, председателя на парламентарната комисия по регионално развитие Найден Зеленогорски и направление "Архитектура и градоустройство".


През ноември досегашният главен архитект на София Петър Диков подаде оставка, като той ще заема поста до началото на февруари. Според Закона за устройството на територията следва провеждането на конкурс, който би трябвало до тогава да приключи.


"Дневник" публикува цялото писмо на групата организации, обединили се в инициативен комитет:
На 17 ноември 2015 арх. Петър Диков обяви намерението си да подаде оставка от поста "главен архитект на София". Според изискването на българското законодателство Столична община следва да организира конкурс за нов главен архитект.


Ние, организациите и личностите подписали това писмо, виждаме в създалата се ситуация възможност за град София да подобри  своята система за градско планиране.


В последните години институцията на главния архитект на София се превърна в обект на множество критики от страна на НПО, архитекти и граждани. Често и ние бяхме сред тези критици и обръщайки се назад, твърдим, че в много от случаите сме имали право. В подкрепа на това свидетелстват множеството новоизградени публични пространства и осъществени градски стратегии, които за съжаление не носят ценностната промяна в разбирането за съвременна градска среда, достъпна за всички, даваща алтернативи за придвижване в града, уважаваща природата и наследството си.


Станахме свидетели как при работещи инструменти за финансиране и присъстваща политическа воля за промяна, видимите резултати в качеството на публичното пространство и регулациите на архитектурния образ на града, както и породените от това неравенства, не съдържат идеите за градско развитие, които предполага съвременният дебат за града по света.


Напротив, с огромно съжаление констатираме, че град София се планира със средства и по методи, които са доказано остарели и угнетяващи за обществото или отделни негови групи. Убедени сме, че в сегашния си вид системата за планиране на София не функционира добре. Градът има огромен потенциал и заслужава съвременен и отворен подход при планиране, който е чувствителен към динамиките на обществото и води до по-качествен живот на гражданите. В днешния контекст на градове, конкуриращи се на световната сцена да предоставят пространства и възможности за развитие на настоящите и бъдещите си жители, а също и на своите посетители, това би трябвало да е не само препоръка, а необходимост и императив.


Предлагаме сегашният момент да бъде използван от Столична община и всички заинтересовани организации и граждани за преосмисляне на методите, по които се проектира София и се предначертава бъдещето й. Какви функции трябва да изпълнява главният архитект? Трябва ли въобще да има такава позиция? С какви инструменти се анализира градът и как се прави градоустройствена политика? По какъв начин могат да бъдат включени гражданите в тези процеси? Каква трябва да е системата за създаване на качествена градска среда, работеща успешно за всички граждани без разлика в социалния им статус? Това са само някои от въпросите, които мислим, че е абсолютно необходимо да бъдат обсъдени и то точно в този момент.


Г-жо Фандъкова, г-н Герджиков, г-жо Христова,


Вземайки предвид всичко изложено дотук, като граждани и експерти, които обичат и уважават града си, настоятелно предлагаме:


Да бъде освободен незабавно настоящият главен архитект в оставка, да се назначи временно изпълняващ длъжността с ограничени правомощия и с фиксиран във времето мандат.


Да се отложи провеждането на конкурс за този пост с 2 месеца след 9 февруари 2016, до началото на април 2016.


Същевременно да стартират обществени консултации за бъдещата структура на Направление "Архитектура и градоустройство", както и системата на градското планиране.  


Долуподписаният инициативен комитет предлага доброволно сътрудничество в подготовката на пакет от мерки за промени в системата на градско планиране. Този пакет ще бъде резултат от поредица дебати със заинтересованите страни, проучване на чуждестранни практики, и подбор на предложения от гражданския сектор, бизнеса и професионалните общности. В този процес ще използваме както опита на различните организации, включени в това писмо, така и на Столична Община, професионалисти, граждани и медии.


Очакваме като резултат от нашата дейност да се катализират законодателни и процедурни промени, които водят след себе си качествено подобряване на градската среда, на живота на гражданите в публичното пространство и не на последно място  на строително-инвестиционния климат в България изобщо.


Като професионалисти сме наясно, че стъпката, която предприемаме, е изключително отговорна и изисква много усилия в изграждането на устойчива стратегия и необходимото съгласие около нея. Чрез нея целим да влезем в един конструктивен диалог с Вас и съгражданите ни, и всички заедно да инициираме една абсолютно наложителна институционална промяна, която би довела до подобряването на качеството на живот на всички граждани. Надяваме се, че ще приемете целите ни с разбиране като свои и ще ни подкрепите в тази нелесна задача!


Организациите и личностите, които застават зад тази идея, са следните:


Андрей Велинов
Виктор Чолаков
Група Град
Любомира Колчева
Мария Давчева
Николай Давидков
Орлин Манолов
Павел Янчев
Сдружение Градски транспорт и инфраструктура
Студио Проjектиране
Спаси София
Сдружение Трансформатори
Съюз на урбанистите в България
Сдружение Фрагмент
Тодор Обрешков
Фондация Форум
ONE ARCHITECTURE WEEK
WhAT Association

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Лошото е,че хората до които е отправено писмото ,май не са свързани със София по друг начин ,освен по конюнктурни причини.

 2. 2 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Относно градоустройството на София- силно се съмнявам, че в последните 20-тина години е имало ясна цялостна визия. Но по- добре късно отколкото никога.

 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Долуподписаният инициативен комитет предлага доброволно сътрудничество в подготовката на пакет от мерки за промени в системата на градско планиране
  -----------------------------
  Доброволно - ОК.
  А безплатно?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 572 Неутрално

  лобирайте в СОС, не с отворени писма.
  политиката не се прави на улицата, както ви се иска,
  а и на мен.
  прави се на тъмно, тихо и гузно място.
  трябва да се атакува това място.
  а то се казва СОС.

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Всъщност, нужен е прокурор срещу сега действащия...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Опасявам се, че крадцът, който слезе от трона ще бъде заместен от друг крадец. При това още по-изпечен.

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  И не забравяйте, че град със 700 000 баракуди на 1,3 млн. жители е разстрелян предварително. Който и да стане главен архитект, каквато и дирекция "Архитектура" да се сглоби, накрая ще се наложи да управлява автоборсата под Горублянския мост, клонирана 1000 пъти върху територията на целия град.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 8. 8 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Весело

  [quote#7:"cinik"]И не забравяйте, че град със 700 000 баракуди на 1,3 млн. жители е разстрелян предварително. [/quote]
  Стига плака. Бай Ганьо може да се справи с Бай Ганьо. Даваш на едните по некой лев от глобата, за нарушение, което са снимали и си готов. Някой съсед като "нагласи" собственика на баракуда, после и двамата започват да снимат, щото на първия му е харесало, а втория ще има да избива едни пари. Отделно, че що само той да плаща, да не е единствения дето "качва" на тротоара...
  Просто трябва да запалиш огъня под казана, а автоталибаните и съседите им ще имат грижата никой да не излиза от катрана...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 9. 9 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Любопитно

  [quote#7:"cinik"] град със 700 000 баракуди на 1,3 млн. жители е разстрелян предварително.[/quote]
  А аз виждам 700 000 паркоместа дето чакат някой да им къса билетчето... или квитанцията, както дойде според паркирането. Баси, 500 000 потенциални плащачи на глоби, данъци и такси за паркиране... и то хора, дето няма как да кажат "социално слаби сме и заради това имаме пари за бензин и коли".
  Или примерно, някой да види далавера в строеж на сгради паркинги и "едни наши хора" в общината да подпукат с глобите електората и да му напълнят новопостроените паркинги...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 10. 10 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  Требват Действия... е.бати

  Стърчи грози вандал-калтура
  над площ свещен Мемориал.

  Стърчи грози кощунства моча
  в Поднебесния ландшафт.

  Стърчилище на окупатор.

  В най-централния квартал!

  "Организации: Първо са нужни дебати
  за функциите на главния архитект в София"

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  [quote#9:"gost22"]Баси, 500 000 потенциални плащачи на глоби, данъци и такси за паркиране... и то хора, дето няма как да кажат "социално слаби сме и заради това имаме пари за бензин и коли". [/quote]

  Toзи вариант е проиграван мислено много пъти. Всеки вика, преди Ненчев да си оправи работите с превъоръжаването и повишаването на качеството на армията, да не се правят подобни експерименти. Представи си какъв срам ще бъде, ако се вдигне бунт на 10 000 автоталибани, предвождани от някой съвременен Цар Бърдоква, сиреч неформален лидер от типа на Мишо Кибика, Радо Бойлера, Радка Юфката, Пацо Ремъка, Владо Мигача, Гочо Чесъна - все обиковени войници, които носят маршалския жезъл в багажника. Нападат софийския гарнизон, въоръжени с крикове, пожарогасители, отверки-кръстачки за смяна на гума, обезоръжават зле обучената и екипирана бойна част, свалят българския трибагреник и на негово място издъгат едно чердже от тези за под педалите...Край...Оставка на генералния щаб, правителството, президента като главнокомандващ всички родове войски...И всичкото това, само за да може майките да минават с колички по тротоара, все едно не могат по платното..

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 12. 12 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#9] от "gost22":


  [quote#9:"gost22"]А аз виждам 700 000 паркоместа дето чакат някой да им къса билетчето... или квитанцията, както дойде според паркирането. Баси, 500 000 потенциални плащачи на глоби, данъци и такси за паркиране... и то хора, дето няма как да кажат "социално слаби сме и заради това имаме пари за бензин и коли". [/quote]
  Много ми харесва начина ти на мислене.
  Всичко това звучи супер,но как да се предпазим от:
  -фотошоп(някой иска да наклепа съседа си и му прави така,че уж колата му е паркирана неправилно)
  -10 съседа изпращат снимката на неправилно паркирания автомобил-кой трябва да получи парите от глобата(по скоро част от тях) ?

 13. 13 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Общественият дебат прие застрашително аматьорски измерения. Явно никой от подписалите декларацията не е чел законите в България.

 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Весело

  До коментар [#12] от "kapitalcho":
  Този с фотошопа отнася десетократна солена глоба и бан за подаване на снимки за месец (или там с рецидив колкото си искаме). Като подаваш снимката нали декларираш, че е истина и носиш отговорност.
  "Кой" ли? Ами първите трима си делят 30% от глобата, а останалте трупат рейтинг, който да им носи някаква награда (примерно някаква сума от местните данъци) при достигане на стотина снимки.

  Единствения начин да нагласиш нещата е да се хванете десетина човека и да качите малолитражката на съседа на тротоара и да я снимате. Обаче то и сега можете да направите подобна пакост и да повикате "паяка", та е малко вероятно някой да го прави. Отделно, че десет човека дето носят кола се набиват на очи.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#14] от "gost22":


  [quote#14:"gost22"]Този с фотошопа отнася десетократна солена глоба и бан за подаване на снимки за месец (или там с рецидив колкото си искаме). Като подаваш снимката нали декларираш, че е истина и носиш отговорност. [/quote]
  За да бъде максимално достоверно,може да се изисква снимка от колата нарушител от 2-3 гледни точки(отпред,отзад,отстрани).
  Така никой няма да му се занимава да прави чак толкова снимки фотошоп или би било доста по трудно.
  Това за бан плюс 10-то кратна глоба също е хубава добавка.
  Но идеята е да не се достига до глоби(за фотошоп),а още в началото да направиш това практическо невъзможно за изпълнение(фалшифицирането)


  [quote#14:"gost22"]"Кой" ли? Ами първите трима си делят 30% от глобата, а останалте трупат рейтинг, който да им носи някаква награда (примерно някаква сума от местните данъци) при достигане на стотина снимки. [/quote]
  Това е супер може и някой ваучери добавка(за намаление,храна или подобни) или нещо фонд "Гражданско общество" който ще се финансира от доброволен принцип от гражданите.
  [quote#14:"gost22"]Единствения начин да нагласиш нещата е да се хванете десетина човека и да качите малолитражката на съседа на тротоара и да я снимате. Обаче то и сега можете да направите подобна пакост и да повикате "паяка", та е малко вероятно някой да го прави. Отделно, че десет човека дето носят кола се набиват на очи.[/quote]
  Има начин
  Не ти говоря да преместиш колата на съседа нарочно..............а да се заиграеш по сериозно с фотошопа,вмъкването на други снимки/картини в него ,изчистването и вмъкването на ефектите...........така можеш да направиш до теб да седи и Сталин/Рузвелт/Чърчил..............въпросът е да го направиш максимално трудно за изпълнение(ако трябва да фалшифицираш 3 снимки си е голяма работа,която няма смисъл) и никой да не пробягва до тях.

 16. 16 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 706 Разстроено

  [quote#2:"danid"]Относно градоустройството на София- силно се съмнявам, че в последните 20-тина години е имало ясна цялостна визия.[/quote]
  Да, ако изключим... усвояването на едни пари!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 17. 17 Профил на tigivi
  tigivi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Първо трябва да се забрани архитекти на държавна работа да изнудват потенциални възложители и да взимат по този начин почти всички поръчки за проектиране. Как пък на главният архитект брат му е от най-тъсените и "добри" проектанти.

 18. 18 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Основната функция на сегашния главен архитект на София е да увисне на едно дърво.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK