Трявна получи имот за рекултивация на старото депо за битови отпадъци

Трявна получи имот за рекултивация на старото депо за битови отпадъци

© Надежда Чипева, КапиталНа днешното си заседание Министерският съвет е прехвърлил на община Трявна правото на собственост върху терен с площ 1879 кв. м в землището на с. Черновръх за закриването и рекултивацията на депото за твърди битови отпадъци, предадоха от пресцентъра на правителството.


През юли тази година беше открито новото депо за отпадъци в региона, което обслужва Габрово и Трявна. Новото депо, с площ от 140 декара, беше изградено върху старото сметище в габровското село Гръблевци.
Модерно оборудваната регионална система включва нова клетка за депониране, площадки за компостиране и сепариране и други съоръжения за третиране на отпадъците. Инвестицията е над 26 млн. лева и е осигурена чрез оперативната програма "Околна среда", като собствен принос имат и двете общини ползватели Габрово и Трявна


С друго решение правителството разреши продажбата на имот във варненския район "Аспарухово", собственост на "Рибни ресурси" ЕООД, Созопол. С паричните средства от продажбата на 3-те декара обществен парк ще бъдат погасени стари задължения на "Рибни ресурси".
Кабинетът възложи на изпълнителния директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър да сключи договор за покупка на имот в полза на държавата, който ще се ползва от регионалната служба на агенцията в Бургас. Помещението от 60 кв. м се намира в административната сграда на ул. "Стефан Стамболов" №120 в града, а пазарната му цена е 65 730 лв. В същото време от Агенцията е отнето правото да управлява сграда на ул. "Александър Стамболийски" №8 в Ямбол, която бъде предоставена за управление на областния управител.


С друго решение от публична в частна държавна собственост беше променен статутът на четири имота с отпаднала необходимост за Българската армия. Единият от тях (с площ 82 дка и застроен с 15 сгради) се намира в местността "Черниче" край пазарджишкото село Паталеница, а другите три (с обща площ 53 дка и застроени с 10 сгради и две сгради незавършено строителство) са в землището на с. Факия, община Средец. Промяната в статута на имотите ще позволи с тях да бъдат извършвани разпоредителни дейности по реда на Закона за държавната собственост.


Със същия аргумент в частна държавна собственост беше променен статутът на терен от 10 дка, предоставен за управление на Опитната станция по земеделие – Кърджали. Имотът се намира в землището на с. Глухар, община Кърджали.


Обратната промяна – от частна в публична държавна собственост, беше направена по отношение на имот в землището на с. Пет кладенци, община Бяла. Теренът с площ 780 кв. м ще се ползва от Областната дирекция на МВР – Русе.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK