Необезопасена футболна врата е причинила трагедията в Разлог

Необезопасена футболна врата е причинила трагедията в Разлог

© Надежда Чипева, КапиталНеобезопасена врата на футболно игрище е най-вероятната причина за инцидента в училище в Разлог, при който вчера пострада 16-годишно момче.


По време на час по физическо футболната врата пада върху главата на ученика, който малко след това изпада в кома. Младежът първо е закаран в болницата в Разлог, а след това е транспортиран до болница "Пирогов" в София.


Местният инспекторат по образование е започнал проверка. Началникът на инспектората в Благоевград Ивайло Златанов заяви пред БНТ, че момчето е играело със съучениците си без учителски надзор, когато е станал инцидентът. Футболната врата е трябвало да бъде прикрепена със стоманени въжета към оградата на игрището, но едно от тях е липсвало, а училищните власти не са забелязали липсата и не са реагирали, коментира той.
"Четири ученици играят на външната спортна площадка без прекия контрол от страна на учител. Колегата е допуснал момчетата, ученици специално, да играят на футболното игрище отвън. Той е бил с основната част, или с по-голямата част от учениците, във физкултурния салон на училището... На едната врата въпросното стоманено въже стои и врата е стабилно привързана към оградата. На другата въжето е скъсано.


Проведохме разговори с кмета на общината, те предвидливо, изпълнявайки проекта, са обезопасили вратите, но ето го това лошо стечение на обстоятелствата ученици без пряко наблюдение на учителя, скъсаното метално въже, което трябва да обезопаси вратата, и инцидентът е факт", заяви Златанов.


По проекта за  изграждане на спортната площадка футболните врати са били преместваеми, за да могат да се ползват и от по-малките ученици. Заради сигнали, че вратите често се използват и за висилки, което е опасно за учениците, преди пет месеца общината е разпоредила те да бъдат обезопасени.


"Преди няколко месеца получихме информация, че тези врати незнайно защо се използват за висилки, и предприехме едни действия, съответно всички врати бяха фиксирани със стоманени въжета към оградата. Това, което сега констатираме, е, че благодарение на явно вандалски акт тези въжета, които ние бяхме сложили към тази площадка, са прерязани и фактически са откраднати", заяви кметът на Разлог Красимир Герчев пред БНР.


Лекарите от "Пирогов" продължават да се борят за живота на момчето.


"Състоянието на детето продължава да бъде трайно обезпокоително, тъй като има много тежка черепно-мозъчна травма" заяви проф. Николай Гавровски от болница "Пирогов" пред Би Ти Ви и допълни, че има "доста тежка увреда на мозъка, включително и на мозъчния ствол. За момента детето е стабилизирано като състояние."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK