Трябва да има обучение как се действа при терористични ситуации, смята бивш шеф на полицията

Районът на столичното летище бе отцепен заради съмнения за взривно устройство. Полицаи проверяваха съмнителен багаж в бус, спрян в района на аерогарата.

© Анелия Николова

Районът на столичното летище бе отцепен заради съмнения за взривно устройство. Полицаи проверяваха съмнителен багаж в бус, спрян в района на аерогарата.Обществото трябва да има повече информация как да действа при евентуална терористична ситуация, към кои органи да се обърне, каква информация да се подава. Ако вече е извършен такъв акт, какво трябва да направиш, къде трябва да отидеш, какво да е поведението, че да не се създава допълнително объркване. Това заяви бившият директор на Национална служба "Полиция" ген. Васил Василев пред БНТ в коментар за повишената опасност от терористични атаки в Европа.


"Много е важно да бъдат обучени хората, които пазят обществени сгради, училища, детски градини... тъй като това са рискови групи, които могат да бъдат цели на терор", добави той и предупреди, че в същото време не трябва да се създава излишно напрежение и изпадането в излишна паника.


В коментар за случая на летище София тази седмица Василев заяви, че грешките, довели до хаоса, са започнали от едно изказване и някои некоординирани действия. Летищните власти е трябвало да обезпечат извозването на пътниците от единия терминал до другия.
"Грешно е, че са споменавани думите "бомба" и "взрив", вместо това трябваше да се обясни, че има рискова ситуация." Част от хаоса беше създаден от медиите, допълни Василев. Грешка на служителите, отцепили района, е и това, че в близост до микробуса, в който се е предполагало, че има взривно устройство, са допуснати хора с телефони, пушещи цигари. Според него е било недопустимо журналисти да се намират в посочения район.


"Фактът, че не е открито взривно устройство, не е достатъчно основание всички дейности да бъдат прекратени. Собствениците на микробуса трябва да бъдат намерени. Необходимо е полицейско сътрудничество с тези страни, в които бяха извършени терористични актове", добави той.


По информация на "Нова телевизия" един от хората, изоставили съмнителния бус на летището, е възможно да кацне днес в България с полет от Брюксел. Мъжът е притежавал двупосочен билет, като за момента не е известно дали той ще се възползва от него.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK