Кунева: На Христо Иванов трябва да му се помогне и това правя в момента

Меглена Кунева

© Георги Кожухаров

Меглена КуневаНяма никакво работно напрежение между ДСБ и "Движение България на гражданите" (ДБГ). На Христо Иванов трябва да му се помогне и това правя в момента. Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева по повод разприте в Реформаторския блок за работата на просветния министър Тодор Танев и на министъра на правосъдието Христо Иванов.


Вчера Даниел Вълчев от ДБГ изненадващо обяви, че лидерът на ДСБ Радан Кънев е поставил въпроса за оставката на Тодор Танев на председателския съвет на Реформаторския блок и нападна Христо Иванов, който не бил внесъл нито един закон от началото на мандата. Днес Кънев не пожела да навлиза в детайли за оставката на Танев, но обяви, че с Вълчев не са от една страна на барикадата за съдебната реформа и определи Христо Иванов като единствения гарант за нея.


Не съм забелязала да не можем да работим заедно с ДСБ. Това, че ДБГ винаги е искало да има конкретни институционални отговори по всички въпроси, включително и през органите на Реформаторския блок не е изненада, каза Кунева на въпрос дали има напрежение между партията ѝ и тази на Кънев.
За голяма част от политиците е ясно, че освен съдържание ние трябва да настояваме и за време, ако искаме да сме победители в тази сложна битка, която водим. България трябва да има осезаеми резултати във всички сфери, с които ние сме се заели като правителство. Както се радвам, че имаме по-добро усвояване на евросредства, по същия начин искам да видя по-добра дисциплина в бюджета на България, в антикорупцията, в съдебната реформа и т.н., коментира тя.


За напрежението между правосъдния министър Иванов и прокуратурата Кунева коментира, че в началото те намерили обща среда. Нека да не преекспонираме и да не си слагаме сами препятствия от липса на комуникация и неразбиране, призова тя. Според нея Даниел Вълчев нито за момент не е поискал оставка на когото и да било от министрите от правителството, още по-малко на тези от Реформаторския блок.


Попитана има ли основание за смяна на Тодор Танев, Кунева посочи, че Изпълнителният съвет на ДБГ не е взимал такова решение. Смятаме, че всяка оценка не е, за да отстрани един или друг или да го циментира, а за да може да накара министрите да се съобразяват с това, за което са избрани, добави тя.


Ние сме с ясното съзнание, че когато става въпрос за управление, отчетността е най-важното нещо и затова сме длъжни да отчетем резултатите от едногодишното си управление пред изпълнителните органи на партиите, които съставляват Реформаторския блок, пред Реформаторския блок и естествено пред коалицията, коментира още Кунева.


И посочи, че днес е първият ден, в който може да се внесе ново предложение за антикорупционния закон. Ще запозная най-напред моите колеги в ДБГ и в Реформаторския блок, помолила съм абсолютно всички партии да изслушат отново това, което имам да споделя с тях, като нови предложения в закона. Вчера за пореден път ги коментирах и в разговори с ЕК, те получават сериозна подкрепа. След това се надявам да има съвет за развитие на коалицията, който да ги разгледа, и след това ще ги внеса в Министерския съвет, посочи тя.


За мое голямо съжаление този закон получи подкрепа от всички, включително и от парламентарните групи, а се концентрира върху едно много неблагоприятно гласуване преди ваканцията, което не направи добра услуга на България. Мисля, че загубихме време напразно, каза още тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK